The Sopranos: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σειρά-φαινόμενο


Η σειρά που καθόρισε την τηλεόραση. Οι δυσκολίες, τα παρασκήνια και οι γκεστ σταρ που ξεχώρισαν

Την περίοδο που στο ΗΒΟ μεταδιδόταν το «The Sopranos» η αμερικάνικη Μαφία αναζητούσε ποιος ή ποιοι δίνουν πληροφορίες στους δημιουργούς της σειράς. Ο ρεαλισμός με τον οποίο παρουσίαζε τη ζωή μέσα στην οργάνωση αλλά και οι λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις και τους χαρακτήρες είχαν κάνει τους Μαφιόζους να πιστέψουν πως υπήρχε «εσωτερική πληροφόρηση». Το έχουν επιβεβαιώσει πράκτορες του FBI που ηχογραφούσαν συνομιλίες μελών της Μαφίας. Κάθε Δευτέρα πρωί (η σειρά παιζόταν Κυριακή στις εννέα το βράδυ) μέλη της Μαφίας μιλούσαν για το «Sopranos» και αναρωτιούνταν ποιος μιλάει στους παραγωγούς.

Το «The Sopranos» αποτελεί σειρά-σταθμό στην ιστορία της τηλεόρασης και πιθανότατα είναι η κορυφαία τηλεοπτική παρουσίαση της «μαφιόζικης» ζωής. Για όσους δεν την έχουν δει, στις έξι σεζόν της (10/1/99 – 10/6/2007), παρουσίασε τη ζωή του Τόνι Σοπράνο, αφεντικού της Μαφίας στο Νιού Τζέρσεϊ. Σε αντίθεση με άλλες σειρές ή ταινίες για τη Μαφία το «The Sopranos» δεν έμεινε στην πάντα «ελκυστική» και συνήθως εμπορική επιφάνεια αυτού του κόσμου. Διείσδυσε στους χαρακτήρες και παρουσίασε τις αγωνίες και τις σκέψεις τους. Ο Τόνι Σοπράνο και όσοι τον περιβάλλουν είναι από τη μια άτομα αδίστακτα που εκμεταλλεύονται τους πάντες και τα πάντα και την ίδια στιγμή πρόκειται για ανθρώπους με αγωνίες, προβλήματα (ψυχολογικά ή μη) που θέλουν ένα διαφορετικό καλύτερο μέλλον για τους αγαπημένους τους. Ο ρεαλισμός και η πολυπλοκότητα κάνουν το «Sopranos» τόσο ιδιαίτερο.

H… Οδύσσεια μέχρι να πειστεί το ΗΒΟ

«Ήθελα να πω μια ιστορία για έναν συγκεκριμένο άνδρα. Ήθελα να πω την ιστορία για την πραγματικότητα ενός μαφιόζου ή αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ ως η πραγματικότητα της ζωής στο οργανωμένο έγκλημα. Δεν πυροβολούν ο ένας τον άλλο όλη μέρα. Κάθονται και τρώνε, στοιχηματίζουν και συζητούν ποιος χρωστάει σε ποιον. Περιστασιακά η βία ξεσπά, πιο συχνά ίσως από τον κόσμο των τραπεζικών» έχει πει ο δημιουργός της σειράς, Ντέιβιντ Τσέις.

Η αρχική ιδέα ήταν για μια ταινία με κεντρικό θέμα έναν μαφιόζο που πηγαίνει σε ψυχολόγο για να βρει λύσει στα προβλήματα που έχει η μητέρα του. Ο μάνατζερ του Τσέις, Λόιντ Μπράουν τον έπεσε ότι είναι καλύτερο πάνω σε αυτή την ιδέα να δημιουργήσει μια σειρά. Έγραψε το πιλοτικό επεισόδιο το 1995 αντλώντας έμπνευση από τη ζωή του στο Νιού Τζέρσεϊ αλλά και την οικογένεια του. Όπως ο Τόνι Σοπράνο έτσι και ο Τσέις είχε πολύ δύσκολη σχέση με τη μητέρα του ενώ ο ρόλος της ψυχολόγου Τζένιφερ Μέλφι είναι βασισμένος πάνω στην ψυχολόγο του Τσέις. Όσο για τη Μαφία έχει πάρει στοιχεία από τις οικογένειες Μποϊάρντο και ΝτεΚαβαλκάντε οι οποίες έδρασαν στο Νιού Τζέρσεϊ.

O Τσέις και ο παραγωγός Μπραντ Γκρέι πρότειναν τη σειρά σε πολλά δίκτυα αλλά αρχικά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Το Fοx ήταν το πρώτο που ζήτησε το σενάριο του «πιλότου» αλλά δεν πείστηκε ότι θα πετύχει. Τελικά ο πρόεδρος προγράμματος του ΗΒΟ, Κρις Άλμπεχτ αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία στον Τσέις και χρηματοδότησε τα γυρίσματα του «πιλότου» που έγιναν το 1997.

Όταν παρουσιάστηκε στη διοίκηση του καναλιού αντιμετωπίστηκε με δισταγμό. Για μήνες ο Τσέις δεν πήρε απάντηση. Έφτασε στο σημείο να ζητήσει χρήματα ώστε να γυρίσει 45 λεπτά ακόμα και να κάνει το «Sopranos» ταινία. Τελικά τον Δεκέμβριο του 1997 το ΗΒΟ πήρε την απόφαση να ανάψει το «πράσινο φως». Ζήτησε από τον Τσέις 12 επεισόδια ακόμα για την 1η σεζόν.

Το κάστινγκ

Όπως ήταν λογικό για το καστ της σειράς δόθηκε προτεραιότητα σε ηθοποιούς με ιταλική καταγωγή. Τελικά στο «Sopranos» έπαιξαν συνολικά 27 ηθοποιοί που είχαν εμφανιστεί και στα «Καλά Παιδιά» του Σκορτζέσε.

Ο κιθαρίστας Στίβεν Βαν Ζαντ ήταν η πρώτη επιλογή του Τσέις για τον ρόλο του Τόνι Σοπράνο. Το ΗΒΟ όμως δεν ήθελε να ρισκάρει με έναν τόσο άπειρο στο ρόλο του πρωταγωνιστή. Ο Βαν Ζαντ όμως ήταν τόσο καλός στα δοκιμαστικά που ο Τσέις έγραψε γι’ αυτόν τον ρόλο του Σίλβιο Ντάντε. Τελικά Τόνι Σοπράνο έγινε ο Τζέιμς Γκαντολφίνι μετά από εισήγηση της διευθύντριας κάστινγκ, Σούζαν Φιτζέραλντ.

Η Λορέιν Μπράκο ήταν στις επιλογές του Τσέις από την αρχή. Αρχικά όμως της δόθηκε ο ρόλος της συζύγου του Τόνι Σοπράνο, Καρμέλα. Κατέληξε με αυτόν της ψυχολόγου Τζένιφερ Μέλφι γιατί ήταν πολύ μεγαλύτερη πρόκληση και ήθελε κάτι διαφορετικό. Η ίδια η Μπρακο έχει δηλώσει πως στη ζωή της είναι ακριβώς το αντίθετο από την μειλίχια, ψύχραιμη και χαμηλών τόνων Μέλφι.

Ο Τόνι Σίρκο έκανε οντισιόν για τον ρόλο του Θείου Τζούνιορ αλλά τελικά πήρε την ρόλο του Πόλι Γουόλνατς. Ο Σίρικο είχε ένα πλούσιο ποινικό μητρώο με 28 συλλήψεις και όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ένιωθε ότι έπαιζε τον εαυτό του. Δέχθηκε τον ρόλο του Πόλι με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι χαφιές της αστυνομίας.

Για τον ρόλο του Κρίστοφερ Μολτισάντι επιλέχθηκε ο ηθοποιός Μάικλ Ιμπεριόλι. Όταν πέρασε από οντισιόν πίστεψε ότι τα είχε πάει χαλιά και δεν περίμενε να τον επιλέξουν.

Η τραγωδία πίσω από τον ρόλο της Λίβια Σοπράνο

Πίσω από τον ρόλο της μητέρας του Τόνι Σοπράνο υπάρχει μια τραγική ιστορία. Η Νάνσι Μάρτσαντ επιλέχθηκε να υποδυθεί τη Λίβια Σοπράνο. Το αρχικό σενάριο την ήθελε να δολοφονείται από τον ίδιο της τον γιό στην 1η σεζόν. Η Μάρτσαντ όμως είχε διαγνωστεί με καρκίνο και ζήτησε από τον Τσέις να αλλάξει το σενάριο και να την κρατήσει στη σειρά. Όμως η ηθοποιός πέθανε στις 18 Ιουνίου 2000 και δεν πρόλαβε να γυρίσει τις τελευταίες της σκηνές. Έτσι χρησιμοποιήθηκε παλιότερο υλικό και CGI. Εκείνη την εποχή όμως η τεχνολογία δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη και οι τελευταίες σκηνές της Λίβια Σοπράνο είναι πραγματικά πολύ περίεργες.

Andriana La «fucking» Cerva

Η Αντριάνα Λα Σέρβα είναι αδιαμφισβήτητα η εντυπωσιακότερη, σταθερή παρουσία στο «Sopranos». Την ενσαρκώνει η ηθοποιός Ντρέα ντε Ματέο η οποία όμως αρχικά δεν είχε πείσει τον Τσέις. Στα δοκιμαστικά ο δημιουργός του «Sopranos» της είχε πει ότι δεν είναι αρκετά Ιταλίδα για τον ρόλο. Έτσι στον «πιλότο» η Ντε Ματέο εμφανίζεται μόνο ως σερβιτόρα. Σταδιακά όμως η ηθοποιός όχι μόνο πήρε τον ρόλο αλλά έγινε και ένας από τους σημαντικούς χαρακτήρες της σειράς.   

Οι Δίδυμοι Πύργοι και ο ύμνος του οργανωμένου εγκλήματος

Για τους τίτλους αρχής της σειράς επιλέχθηκε ένα ρεμίξ του τραγουδιού «Woke Up This Morning» από την βρετανική μπάντα «Alabama 3». Αρχικά ο Τσέις ήθελε διαφορετικό τραγούδι σε κάθε επεισόδιο αλλά οι συνεργάτες του τον έπεισαν να διατηρήσει το συγκεκριμένο. Ο «frontman» της μπάντας, Ρομπ Σπαργκ έγραψε το κομμάτι αφού είδε ένα ρεπορτάζ το 1996 για τη δίκη της Σάρα Θόρτον που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον αλκοολικό σύζυγο της ο οποίος την κακοποιούσε για χρόνια. Λόγω  του «Sopranos» το «Woke Up This Morning» θεωρείται πλέον ύμνος στον κόσμος του οργανωμένου εγκλήματος.

Με τα μάτια του Τόνι Σοπράνο βλέπουμε τη διαδρομή από το τούνελ Λίνκολν, στα διόδια του Νιού Τζέρσεϊ στο Τέρνπαϊκ έως το σπίτι του στα προάστια. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής εμφανίζονται κάποια εμβληματικά σημεία της περιοχής. Έως και την τρίτη σεζόν υπήρχε ένα καρέ με τους Δίδυμους Πύργους το οποίο αφαιρέθηκε την 4η όταν πλέον είχε γίνει η 11η Σεπτεμβρίου.

Τα γυρίσματα

Η πλειονότητα των εξωτερικών γυρισμάτων έγιναν στο Νιού Τζέρσεϊ και τα εσωτερικά στα στούντιο Silvercup στη Νέα Υόρκη. Εκεί είχε δημιουργηθεί το σκηνικό του εσωτερικού του σπιτιού των Σοπράνος, το γραφείο της δρ.Μέλφι και το γραφείο στο στριπ κλαμπ «Bada Bing».

Όμως οι σκηνές με τις χορεύτριες γυρίστηκαν σε πραγματικό κλαμπ με στριπτίζ. Βρισκόταν στο Λόντι του Νιού Τζέρσεϊ και λεγόταν «Satin Dolls». Σε πραγματικά εστιατόρια γίνονταν τα γυρίσματα στο Vesuvio και το Nuovo Vesuvio του Άρτι Μπούκο. Το σπίτι των Σοπράνος όπως το βλέπουμε στα εξωτερικά πλάνα είναι μια κατοικία στο Βόρειο Κάλντγουελ του Νιού Τζέρσεϊ. Πολλοί έσπευσαν και σπεύδουν ακόμα να φωτογραφηθούν εκεί.

Μετά την 4η σεζόν τα γυρίσματα της σειράς σταμάτησαν για λίγο λόγω μια διένεξης του ΗΒΟ με τους ηθοποιούς για τις πληρωμές. Μάλιστα η Έντι Φάλκο (Καρμέλα Σοπράνο) έχει αποκαλύψει ότι το καστ είχε κάνει καθιστική διαμαρτυρία στο πλατό. Σε μια κίνηση καλής θέλησης ο Τζέιμς Γκαντολφίνι μοίρασε στα μόνιμα μέλη του καστ το μπόνους του. Ο καθένας πήρε από 33.333 δολάρια.

Οι ξεχωριστοί γκεστ

Κατά τη διάρκεια των έξι σεζόν στο «Sopranos» έκαναν γκεστ εμφανίσεις δεκάδες ηθοποιοί και όχι μόνο. Η Λορίν Μπακόλ, η Νάνσι Σινάτρα, ο Ντάνιελ Μπάλντγουιν, ο Μπεν Κίνγκσλεϊ, ο Σίντνεϊ Πόλακ και o Ρόμπερτ Λόγκια είναι μερικοί από αυτούς. Αξίζει όμως να κάνουμε αναφορά σε κάποιους ηθοποιούς που εμφανίστηκαν στη σειρά και θα γίνονταν ιδιαίτερα γνωστοί σε άλλους ρόλους ή άλλες τέχνες. Ο Μάικλ Κένεθ Γουίλιαμς κάνει ένα πέρασμα από το «Sopranos». Θα γινόταν παγκοσμίως γνωστός στον ρόλο του Ομάρ Λιτλ στο «The Wire». Ο Ρόμπερτ Πάτρικ θα παίξει τον εθισμένο στον τζόγο Ντέιβιντ Σκατίνο. Ήταν αυτός που «αντικατέστησε» τον Ντέιβιντ Ντουκόβνι στα X-Files, έπαιξε το ρομπότ στο Terminator 2 και πλέον έχει πίσω του μια τεράστια καριέρα. Ο Τόμπιν Μπελ υποδέχθηκε τον γιό του Τόνι Σοπράνο στο στρατιωτικό σχολείο. Πολλά χρόνια μετά θα μας έλεγε «I want to play a game» στο «Saw». Τέλος ως κομπάρσος στην 3η  σεζόν συμμετέχει η Lady Gaga. Είναι το κορίτσι που γελά όταν Έι Τζέι Σοπράνο διαλύει με τους φίλους του την πισίνα του σχολείου.

Επίλογος

H σειρά ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουνίου 2007. Οι πρώτες πέντε σεζόν είχαν 13 επεισόδια και η τελευταία 21. Το «Sopranos» σημάδεψε τους πρωταγωνιστές του και δυστυχώς, όπως συμβαίνει σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, κάποιοι έμειναν εκεί και η καριέρα τους στιγματίστηκε από τη σειρά. Ο Τζέιμς Γκαντολφίνι πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή στις 19 Ιουνίου 2013. Ήταν μόλις 51 ετών και με τον θάνατο του τελείωσε και η όποια συζήτηση για επιστροφή των «Sopranos».

Η σειρά ουσιαστικά διαμόρφωσε τη μορφή της αμερικανικής τηλεόρασης. Έδειξε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος και μια ιστορία με μαφιόζους μπορεί τελικά να γίνει τέχνη. Ο δημιουργός του «Breaking Bad», Βινς Τζίλιγκαν έχει δηλώσει ότι χωρίς τον Τόνι Σοπράνο δεν θα μπορούσε να υπάρξει ο Γουόλτερ Γουάιτ. «Μια ιστορία για τη Μαφία έδειξε πόσο περίπλοκη και γεμάτη περιεχόμενο μπορεί να είναι μια τηλεοπτική αφήγηση και να αποτελέσει έμπνευση για μια έκρηξη από φιλόδοξα δημιουργήματα» έγραψε ο συντάκτης του Time, Τζέιμς Πονιέβιζικ.

*Κλείνουμε με την εμφάνιση του Τζέιμς Γκαντολφίνι στο Saturday Night Live τον Οκτώβριο του 2004. Εμφανίστηκε ως «ανώνυμος κάτοικος του Νιού Τζέρσεϊ» για να σχολιάσει ένα σκάνδαλο με τον κυβερνήτη της πολιτείας. Όλοι γνώριζαν όμως ότι ο ανώνυμος κάτοικος ήταν ο Τόνι Σοπράνο.