Το ταριχευμένο σώμα που έπαιξε σε ταινία και έγινε έκθεμα σε λούνα παρκ


Η απίστευτη ιστορία και το… ταξίδι δεκαετιών της μούμιας του Έλμερ ΜακΚάρντι. Ο αποτυχημένος κακοποιός του οποίου το σώμα έγινε έκθεμα


Στις 8 Δεκεμβρίου 1976 το συνεργείο του τηλεοπτικού σόου «The Six Million Dollar Man» πήγε στο λούνα παρκ «The Pike» που βρισκόταν στο Λονγκ Μπιτς (Καλιφόρνια). Ήθελαν να γυρίσουν κάποια πλάνα για το επεισόδιο με τίτλο «Carnival of Spies». Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ένα μέλος του συνεργείου επιχείρησε να μετακινήσει μια κέρινη κούκλα που κρεμόταν από αγχόνη. Το χέρι του έμεινε στο χέρι και παρατήρησε πως κάτω από το χέρι υπήρχε σκελετός. Αμέσως κλήθηκε η αστυνομία όπου επιβεβαίωσε πως η… κούκλα ήταν στην πραγματικότητα ένα μουμιοποιημένο ανθρώπινο σώμα!

Η λύση του μυστηρίου

Την επόμενη μέρα ο ιατροδικαστής Τζόζεφ Τσόι, ο οποίος έκανε αυτοψία, ανακοίνωσε πως πρόκειται για άνδρα ο οποίος έχει ένα τραύμα από πυροβολισμό στο στήθος. Το πτώμα ήταν απολύτως μουμιοποιημένο, καλυμμένο με κερί και βαμμένο με φωσφόριζέ μπογιά. Ζύγισε περίπου 23 κιλά και είχε ύψος 1.60. Είχε ακόμα κάποια μαλλιά στο κεφάλι και έλειπαν δάχτυλα στα χέρια και στα πόδια.

Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε πως το σώμα του άνδρα είχε ταριχευθεί με μια τεχνική που χρησιμοποιούσαν στα τέλη του 1920. Μέσα στο στόμα της μούμιας βρέθηκε ένα νόμισμα του 1924 και δύο αποκόμματα εισιτηρίων. Το ένα ήταν από το εγκληματολογικό μουσείο του Λούις Σόνεϊ και θα έλυνε το μυστήριο.

Οι αρχές επικοινώνησαν με τον γιό του Λούις Σόνεϊ, Νταν ο οποίος τους αποκάλυψε πως η μούμια ανήκει στον Έλμερ ΜακΚάρντι. Μια απίστευτη ιστορία ξετυλίχθηκε.

Ο γκαφαδόρος κακοποιός

Ο ΜακΚάρντι είχε γεννηθεί την Πρωτοχρονιά του 1880 στην Ουάσινγκτον. Ήταν παιδί εκτός γάμου της Σάντι ΜακΚάρντι. Για να αποφύγει το κοινωνικό στίγμα η οικογένεια αποφάσισε να υιοθετήσει τον Έλμερ ο αδελφός της μητέρας του και η σύζυγος του.

Από την εφηβική του ηλικία ο Έλμερ ΜακΚάρντι άρχισε να έχει προβλήματα με το αλκοόλ και τον νόμο. Το 1907 κατατάχθηκε στον στρατό και εκπαιδεύτηκε στη νιτρογλυκερίνη. Θα χρησιμοποιούσε αυτή τη γνώση στην εγκληματική του καριέρα.

Τον Μάρτιο του 1911, μαζί με άλλους τρεις άντρες, σταμάτησαν ένα τρένο για να το ληστέψουν. Ανατίναξε με νιτρογλυκερίνη το χρηματοκιβώτιο της αμαξοστοιχίας με αποτέλεσμα να καούν τα περισσότερα χαρτονομίσματα και να λιώσει μέρος των χρυσών κερμάτων.

Τον Σεπτέμβριο του 1911, μαζί με δύο άντρες ακόμα, επιχείρησε να κλέψει μια τράπεζα στο Κάνσας. Χρησιμοποίησε και πάλι νιτρογλυκερίνη αλλά απέτυχε εκ νέου. Τελικά η λεία ήταν 150 δολάρια σε κέρματα.

Το τέλος

Στις 4 Οκτωβρίου 1911 στην Οκλαχόμα ο ΜακΚάρντι και δύο συνεργοί  του προσπάθησαν να ληστέψουν ένα τρένο για το οποίο είχαν την πληροφορία ότι μεταφέρει 400.000 δολάρια. Έκανε όμως λάθος και σταμάτησαν μια εμπορική αμαξοστοιχία. Η όλη… επιχείρηση τους απέδωσε 46 δολάρια, δύο μεγάλα μπουκάλια ουίσκι, ένα παλτό και ένα ρολόι.

Ο ΜακΚάρντι αναγνωρίστηκε από τα θύματα και η αστυνομία ξεκίνησε ανθρωποκυνητό. Το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου 1911 εντοπίστηκε σε έναν αχυρώνα. Ο σερίφης Μπομπ Φέντον θυμάται: «Ήταν περίπου 7 το πρωί. Τον περιμέναμε να βγει έξω όταν έριξε τον πρώτο πυροβολισμό προς έμενα. Αστόχησε και μετά έριξε στον αδελφό μου. Πυροβόλησε τρεις φορές και καλυφθήκαμε. Συνέχιζε να μας πυροβολεί και απαντούσαμε με πυρά. Δεν ξέρουμε ποιος τελικά τον πέτυχε και τον σκότωσε. Μέσα στο αχυρώνα βρήκαμε σχεδόν άδειο το ένα μπουκάλι ουίσκι που είχε κλέψει από το τρένο. Ήταν μεθυσμένος».

Η νεκροψία έδειξε ότι ο ΜακΚάρντι πέθανε από σφαίρα στο στήθος την οποία δέχθηκε καθώς ήταν ξαπλωμένος.

Το ατέλειωτο ταξίδι ενός πτώματος

Το πτώμα του ΜακΚάρντι μεταφέρθηκε στο γραφείο κηδειών του Τζόζεφ Τζόνσον. Από τη στιγμή που κανείς δεν το ζήτησε ο Τζόνσον αποφάσισε να το ταριχεύσει. Ξύρισε το πρόσωπο και έντυσε το σώμα με κοστούμι. Στη συνέχεια αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει για να βγάλει χρήματα.

Πληρώνοντας ένα σεντ ο καθένας μπορούσε να δει τον ταριχευμένο Έλμερ ΜακΚάρντι. Στις 6 Οκτωβρίου 1916 ένας άντρας, ο οποίος συστήθηκε ως Έιβερ, επικοινώνησε με τον Τζόνσον και υποστήριξε ότι είναι αδελφός του ΜακΚάρντι. Μια μέρα μετά πήγε στα γραφείο κηδειών μαζί με ακόμα έναν άντρα. Αυτός συστήθηκε ως Γουέιν και είπε πως είναι επίσης αδελφός του Έλμερ. Πήραν το σώμα του… αδελφού τους και έφυγαν.

Οι δύο άντρες ήταν οι Τζέιμς και Τσαρλς Πάτερσον, ιδιοκτήτες τσίρκου και δεν είχαν καμία σχέση με τον ΜακΚάρντι. Τους ανήκε το «The Great Patterson Carnival Shows» το οποίο περιόδευε σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Όταν έμαθαν την ιστορία του «ταριχευμένου κακοποιού» έστησαν την απάτη για να αποκτήσουν το σώμα. Το 1922 πούλησαν την επιχείρηση τους στον Λουίς Σόνεϊ ο οποίος έγινε ο νέος ιδιοκτήτης του σώματος.

Έγινε έκθεμα στο «Μουσείο του Εγκλήματος» του Σόνεϊ το οποίο παρουσίαζε κυρίως κέρινα ομοιώματα διαβόητων κακοποιών. Το 1933 ο Σόνεϊ νοίκιασε το σώμα στον σκηνοθέτη Ντουέιν Έσπερ για να προωθήσει την ταινία του «Narcotic». Το τοποθετούσε σε εισόδους κινηματογράφου όπου παιζόταν το φιλμ.

Το 1949 ο Λουίς Σόνεϊ πέθανε και η μούμια έμεινε σε μια αποθήκη στο Λος Άντζελες. Το 1964 ο Νταν Σόνεϊ τη δάνεισε στον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φρίντμαν ο οποίος τη χρησιμοποίησε στην ταινία του «She Freak». Το ταριχευμένο σώμα του ΜακΚάρντι πουλήθηκε το 1968 στον Σπούνι Σινγκ ο οποίος το δάνεισε σε μια έκθεση κέρινων ομοιωμάτων στο όρος Ράσμορ. Εκεί η μούμια υπέστη αλλοιώσεις στα άκρα και το πρόσωπο. Επιστρέφοντας στον Σινγκ έκρινε ότι πλέον δεν μπορεί να την εκθέσει σε αυτή την κατάσταση και την πούλησε σε έναν από τους ιδιοκτήτες του λούνα πάρκ «The Pike». Έως το 1976 που εντοπίστηκε το μουμιοποιημένο σώμα του ΜακΚάρντι κρεμόταν από μια αγχόνη μέσα στο δωμάτιο τρόμου.  

Κηδεία 66 χρόνια μετά τον θάνατο

Μετά την αποκάλυψη της απίστευτης ιστορίας της μούμιας του Έλμερ ΜακΚάρντι οι αρχές αποφάσισαν να βάλουν τέλος στο ταξίδι της. Στις 22 Απριλίου 1977 κηδεύτηκε σε νεκροταφείο στην Οκλαχόμα δίπλα στον διαβόητο κακοποιό Μπιλ Ντούλιν. Για να εξασφαλιστεί ότι κάνεις δεν θα επιχειρήσει να κλέψει το σώμα πάνω από το φέρετρο έπεσαν 60 πόντου τσιμέντου. 66 χρόνια μετά το θάνατο του ο Έλμερ ΜακΚάρντι είχε φτάσει στην τελευταία του κατοικία.