Το Fox πλήρωσε 787,5εκατ. δολάρια και αποδέχθηκε ότι έλεγε ψέματα περί νοθείας στις εκλογές του 2020


Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στοιχεία και αποδείξεις για τα όσα υποστήριζε. Προτίμησε να πληρώσει αποζημίωση-μαμούθ και να αποδεχθεί ότι έλεγε ψέματα για να μην πάει σε δίκη. Ένας διακανονισμός που απέδειξε πως το αφήγημα, που δηλητηρίασε την αμερικανική κοινωνία, δεν είχε καμία βάση.

Λένε πως αν θες να βρεις την αλήθεια πρέπει να ακολουθήσεις το χρήμα. Τα 787,5 εκατ. δολάρια που πλήρωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στην εταιρεία μηχανημάτων ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων Dominion, έριξαν τα τελευταία τείχη ψεύδους πάνω σε μια υπόθεση που δηλητηρίασε, και δηλητηριάζει ακόμα, την κοινωνία των ΗΠΑ.

Πριν καν πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές του 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ έχτισε ένα αφήγημα περί επικείμενης νοθείας. Το δίκτυο Fox, με τους εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές, έγινε ο κήρυκας αυτού του αφηγήματος.

Μετά την ήττα του Τραμπ από τον Τζο Μπάιντεν, με 4,5% και 7εκατ. ψήφους, το Fox επιδόθηκε σε μια «σταυροφορία» υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου και υιοθέτησε απολύτως τα περί εκλογικές νοθείας. Η εταιρία Dominion, η οποία στις εκλογές του 2020 είχε μηχανήματα καταμέτρησης ψήφων σε 28 Πολιτείες, ήταν μια από αυτές που μπήκαν στο στόχαστρο του δικτύου το οποίο καθημερινώς υποστήριζε ότι ενορχήστρωσε τη νόθευση του αποτελέσματα ώστε να ηττηθεί ο Τραμπ.

Η Dominion προχώρησε σε μηνύσεις και τότε το Fox κλήθηκε να καταθέσει στοιχεία και αποδείξεις για όσα «τάιζε» επί μήνες το κοινό του. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για το δίκτυο να αποδείξει τα όσα υποστήριζε και να δικαιώσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν το έκανε όμως.

Επέλεξε να ζητήσει οικονομικό συμβιβασμό από την Dominion και να αποφύγει τις δικαστικές αίθουσες. Όπως αποδείχθηκε το Fox δεν είχε κανένα στοιχείο και καμία απόδειξη. Προτίμησε να πληρώσει αυτό το τεράστιο ποσό και να ανακοινώσει: «Είμαστε χαρούμενοι που καταλήξαμε σε διακανονισμό της διαφοράς με τη Dominion Voting Systems. Το Fox αναγνωρίζει τα ευρήματα του δικαστηρίου, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι ισχυρισμοί σχετικά με τη Dominion ήταν ψευδείς».

Με λίγα λόγια το δίκτυο αναγνώρισε επισήμως ότι παραπλανούσε το κοινό του δημιουργώντας κλίμα πόλωσης στην αμερικανική κοινωνία και δυσπιστία απέναντι στη Δημοκρατία και τους θεσμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 31 Μαρτίου 2023 ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου της πολιτείας Ντέλαγουερ, το οποίο θα εξέταζε την υπόθεση, είχε δηλώσει ότι είναι «ξεκάθαρο όπως το γάργαρο νερό ότι κανένας ισχυρισμός σχετικά με την Dominion για τις εκλογές του 2020 δεν ήταν αληθινός». Από την πλευρά του ο Τζον Πούλος, επικεφαλής της Dominion, δήλωσε ότι βάσει του διακανονισμού το Fox News «παραδέχεται ότι διέδωσε ψέματα», τα οποία προκάλεσαν «τεράστια ζημιά στην εταιρεία μου, τους εργαζόμενούς και τους πελάτες της. Τίποτα δεν μπορεί να το ξεπληρώσει αυτό», τόνισε.

Αυτό που πέτυχε το Fox, στο διακανονισμό που έκανε, είναι να μην αναγκαστούν οι παρουσιαστές του να ζητήσουν συγνώμη από τους τηλεθεατές ούτε να παραδεχθούν ότι μετέδωσαν ψεύδη. Επίσης ο επικεφαλής της δημοσιογραφικής αυτοκρατορίας στην οποία ανήκει το Fox News, ο Ρούπερτ Μέρντοχ, δεν θα αναγκαστεί να καταθέσει σε δίκη. Έτσι το δίκτυο ελπίζει (ίσως όχι αβάσιμα) πως η πλειονότητα του κοινού του, που το παρακολουθεί αποκλειστικά, δεν θα ενημερωθεί για τον διακανονισμό που επιβεβαίωσε την απάτη.

Όλα αυτά ενώ ήδη έχει δημοσιοποιηθεί ηλεκτρονική αλληλογραφία και sms μεταξύ κορυφαίων παρουσιαστών του Fox όπου γίνεται ξεκάθαρο πώς δεν πίστευαν ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές του 2020 και ειρωνεύονταν ή έβριζαν τον Τραμπ. Παρ’ όλα αυτά συνέχιζαν να διαδίδουν αυτούς τους ισχυρισμούς περί νοθείας μέσω του Fox News και να στηρίζουν το αφήγημα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τζάστιν Νέλσον, ένας από τους δικηγόρους της Dominion μιλώντας για την υπόθεση τόνισε: «Η αλήθεια μετράει. Τα ψέματα έχουν επιπτώσεις. Περισσότερα από δύο χρόνια πριν ένας χείμαρρος ψεύδους παρέσυρε τη Dominion και εκλογικούς αξιωματούχους ολόκληρης της Αμερικής σε ένα παράλληλο σύμπαν θεωριών συνωμοσίας, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στη Dominion και τη χώρα».

Η απόφαση του Fox να πληρώσει αποδεικνύει ότι δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστεί το αφήγημα περί νοθείας που τόσο φανατικά διέσπειρε. Πόσοι όμως από τους φανατικούς τηλεθεατές τους θα μάθουν για τον συγκεκριμένο διακανονισμό και πόσοι θα αποδεχθούν την πραγματικότητα;

Το δηλητήριο περί ενός σκοτεινού συστήματος που δεν επέτρεψε στον Τραμπ να ανανεώσει την προεδρική του θητεία μπήκε στις φλέβες της αμερικανικής κοινωνίας και στην εποχή της «μετά-αλήθειας» όλο και περισσότεροι αρνούνται να αποδεχθούν τα γεγονότα.