Τι θα συμβεί στη Γη όταν ο γαλαξίας της Ανδρομέδας συγκρουστεί με τον Milky Way;


Οι επιστήμονες δίνουν απάντηση στο ερώτημα. Yπάρχουν καλά και κακά νέα

Πρόκειται για μια προδιαγεγραμμένη συνάντηση. O Milky Way και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας πλησιάζουν ο ένας τον άλλο με ταχύτητα 110χλμ το δευτερόλεπτο. Με την απόσταση μεταξύ Γης και Ανδρομέδας να είναι 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός η ταχύτητα μοιάζει ελάχιστη όμως το ραντεβού δεν πρόκειται να χαθεί. Η βαρύτητα ανάμεσα στους δύο Γαλαξίες έχει φροντίσει γι’ αυτό.

Σε περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια η απόσταση θα εκμηδενιστεί και οι δύο γαλαξίες θα γίνουν ένα δημιουργώντας μια τεράστια γαλαξιακή… μπάλα.

Η γέννηση της Lactomeda

Οι αστρονόμοι έχουν ήδη παρατηρήσει τέτοιες επικές συναντήσεις. Το τηλεσκόπιο Gemini North, το οποίο βρίσκεται στη Χαβάη, παρακολουθεί τη συγχώνευση του γαλαξία NGC 4567 με τον NGC 4568 με τις εικόνες να είναι συγκλονιστικές. Το ερώτημα που ευλόγως προκύπτει είναι τι θα συμβεί όταν ο πλανήτης μας βρεθεί στη μέση μιας τέτοιας επικής γαλαξιακής συγχώνευσης;

Μέσα στα επόμενα δύο δισεκατομμύρια χρόνια ο γαλαξίας της Ανδρομέδας θα γίνει το πιο εντυπωσιακό θέαμα στον νυχτερινό ουρανό μας. Θα μπορούμε να παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι τον δίσκο του σταδιακά θα γίνεται όλο και μεγαλύτερος.

Η συγχώνευση θα ξεκινήσει περίπου στα 4 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα. Οι δύο γαλαξίες θα χάσουν το σχήμα τους και θα «κολλήσουν» ο ένας στον άλλο. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα 7 δισεκατομμύρια χρόνια όπου θα έχει πλέον δημιουργηθεί ένα ελλειπτικός σε σχήμα γαλαξίας τον οποίο ήδη η επιστημονική κοινότητα έχει «βαφτίσει» Lactomeda.

Η προσέγγιση της Ανδρομέδας και η αρχή της συγχώνευσης θα είναι ένα συγκλονιστικό θέαμα στον νυχτερινό μας ουρανό. «Θα είναι γεμάτος με νεογέννητα άστρα και θα μπορούμε να δούμε αέρια και αστρική σκόνη. Θα είναι κάτι εκπληκτικό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μεξικάνος αστρονόμος Βισέντε Ροντρίγκες Γκόμες.

Τα καλά και τα κακά νέα

Πώς θα επηρεάσει όμως αυτή η γαλαξιακή συνάντηση τον πλανήτη μας; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο ο Ήλιος να συγκρουστεί με κάποιο άλλο άστρο είναι εξαιρετικά απίθανο. «Στον νέο γαλαξία θα υπάρχουν περισσότερα αστέρια αλλά το διάστημα είναι ένα αχανές μέρος. Η πλειονότητα αυτών των αστεριών δεν κινδυνεύει να συγκρουστεί με κάτι άλλο» αναφέρει η αστροφυσικός και συγγραφέας Μόιγια ΜακΤάιερ. Σύμφωνα λοιπόν με την επιστημονική κοινότητα η συγχώνευση, πέραν από ένα εκπληκτικό θέαμα, δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τη ζωή στον πλανήτη μας.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν και τα κακά νέα. Η συνάντηση του Milky Way με την Ανδρομέδα συμπέφτει με τον θάνατο του Ήλιου. Οι επιστήμονες υπολογίζουν  ότι το αστέρι μας έχει 4,5 έως 5 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής ακόμα. Όταν γίνει η γαλαξιακή συγχώνευση ο επιθανάτιος ρόγχος του Ήλιου θα έχει εξαφανίσει τη ζωή από τη Γη. Ως ένας τεράστιος «κόκκινος γίγαντας» θα έχει… καταπιεί τους πλανήτες του εσώτερου συστήματος μας. Πιθανότατα στη Γη θα υπάρχει μόνο μια θάλασσα λάβας και κανείς δεν θα ζει για να παρατηρήσει την επική αυτή συνάντηση.