Η απόγονος των σκλάβων που έγινε το πλουσιότερο μαύρο κορίτσι στον κόσμο


Η ιστορία της Σάρα Ρέκτορ. Η απόγονος σκλάβων η οποία σε ηλικία 11 ετών έγινε πάμπλουτη. Η πολιτεία της Οκλαχόμα επιχείρησε να την… κάνει λευκή

«Πάντα την αποκαλούσα Aunt Sister (θεία-αδελφή). Ανήκω σε μια γενιά που δεν συζητούσε τις οικογενειακές υποθέσεις. Η μητέρα μου απλά έλεγε: Η Aunt Sister έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό. Μόνο με αυτό τον τρόπο “έχει τη δυνατότητα”. Δεν έλεγε ποτέ ότι η θεία Σάρα είναι πλούσια» θυμάται η Ντέμπορα Μπράουν. Η μητέρα της ήταν η Ρόζα Ρέκτορ, αδελφή της Σάρα, του πλουσιότερου μαύρου κοριτσιού στην Αμερική του φυλετικού διαχωρισμού και του ακραίου ρατσισμού.

«Η θεία Σάρα πέθανε το 1967 σε ηλικία 65 ετών. Εγώ ήμουν έφηβη και τότε κατάλαβα πόσο πλούσια ήταν. Τότε κατάλαβα γιατί οι λευκοί άνοιγαν τα μαγαζιά τους για να μπει να ψωνίσει» αναφέρει η Μπράουν η οποία μεγάλωσε στο Κάνσας με τον διαχωρισμό να αποτελεί τη νόρμα.

Σκλάβοι των Ιθαγενών

Η Σάρα Ρέκτορ προέρχεται από οικογένεια σκλάβων όχι όμως με λευκό αφέντη. Ζούσαν υπό τον ζυγό ιθαγενών Αμερικάνων της φυλής Κρικ. Το 1913 ήταν μόλις 11 ετών όταν στη γη των 64 εκταρίων, η οποία της είχε παραχωρηθεί, βρέθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου. Το δικαστήριο όρισε έναν φύλακα (ο οποίος φυσικά ήταν λευκός και θα επιβλεπόταν από τις αρχές) καθώς η οικογένεια ήταν αναλφάβητη και δεν ήξερε πως να διαχειριστεί να τεράστια ποσά που άρχισαν να συρρέουν.

Οι εφημερίδες καλύψαν το γεγονός με μυθεύματα και ρατσιστική διάθεση. «Μια ορφανή, άξεστη, μαύρη και αμόρφωτη αξίζει πάνω από 4εκατ. δολάρια» έγραψε η Washington Post. Η Σάρα Ρέκτορ όμως ζούσε με τους δύο γονείς της και δεν θα γινόταν εκατομμυριούχος πριν τα 18 της χρόνια.

Η πραγματική ιστορία της δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τον Τύπο της εποχής. Η προ-προγιαγια της είχε υποδουλωθεί, στις αρχές του 19ου αιώνα, από τον αρχηγό της φυλής Κρικ, Οπόθλι Γιοχόλο. Παρότι η δουλεία δεν ήταν μια διαδεδομένη πρακτική ανάμεσα στους Αμερικάνους Ιθαγενείς, διακεκριμένα μέλη φυλών όπως οι Τσέροκι, οι Τσίκασο, οι Τσόκτο και οι Κρικ είχαν σκλάβους. Ήταν μια τακτική που αντέγραψαν από τους λευκούς.  

Αφότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε τη δουλειά σε εδάφη των ιθαγενών οι απελευθερωμένοι πλέον σκλάβοι των Κρικ εγκαταστάθηκαν στην Οκλαχόμα και έστησαν τις δικές του πόλεις. Η Σάρα Ρέκτορ γεννήθηκε το 1902. Οι γονείς της ήταν οι Τζο και Ρόουζ Ρέκτορ και είχε εννέα αδέλφια. Το 1906 στη Σάρα και στα αδέλφια της Ρεμπέκα και Τζο τζούνιορ δόθηκε μια έκταση από την κυβέρνηση. Βραχώδης και ακατάλληλη για καλλιέργεια η γη που πήραν ουσιαστικά δεν άξιζε τίποτα. Η Σάρα κράτησε το μερίδιο το οποίο βρισκόταν κοντά στον ποταμό Κίμαρον.

Μαύρος Χρυσός

Ο Τζο Ρέκτορ επιχείρησε να ενοικιάσει τις εκτάσεις που δόθηκαν στα παιδιά του σε εταιρίες που αναζητούσαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Το 1913 μια δοκιμαστική γεώτρηση εντόπισε μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στη γη της Σάρα. Το κοίτασμα έδινε 2.500 γαλόνια την ημέρα και απέφερε στη Σάρα 300 δολάρια καθημερινώς (ένα μερίδιο 12,5% από τα κέρδη).

Πολλοί επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη Σάρα. Δέχθηκε καταιγισμό από προτάσεις γάμου παρότι ήταν ανήλικη ενώ τα αιτήματα για δάνεια δεν σταματούσαν. Η Σάρα όμως ήταν τυχερή. Ο φύλακας που όρισε το δικαστήριο ήταν ο κτηνοτρόφος Τι Τζει Πόρτερ ο οποίος όχι μόνο την προστάτευσε αλλά επένδυσε σωστά τα κέρδη της. Παράλληλα ο επόπτης ήταν ο δικαστής Τόμας Λίχι, γνωστός ως ο πιο έντιμος άνθρωπος στην κομητεία.

Μια νέα ζωή

Η ζωή της οικογένειας βελτιώθηκε άμεσα κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Τύπο της εποχής. Εμφανίστηκαν δημοσιεύματα για το «πλουσιότερο μαύρο κορίτσι της Αμερικής» διανθισμένα με μυθεύματα για το πώς ζούσε αλλά και σχόλια ότι δεν αξίζει όλο αυτό τον πλούτο.

Χαρακτηριστικό της παράνοιας που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή είναι πως το 1913 το νομοθετικό σώμα της Οκλαχόμα πρότεινε η Σάρα Ρέκτορ να… ανακηρυχθεί λευκή λόγω του πλούτου της. Έτσι θα παράκαμπτε τους περιορισμούς που υπήρχαν λόγω φυλετικών διακρίσεων. Η πρόταση δεν υλοποιήθηκε.

Φοβούμενη για την ασφάλεια της καθώς είχαν δολοφονηθεί ήδη δύο πρώην σκλάβοι στη γη των οποίων είχε βρεθεί πετρέλαιο, η οικογένεια μετακόμισε στο Κάνσας Σίτι. Στα 18 της (1920) η Σάρα παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Κένεθ Κάμπελ και έζησαν σε ένα μεγάλο σπίτι το οποίο έμεινε γνωστό ως Rector Mansion. Η Σάρα καλούσε εκεί διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Ντουκ Έλινγκτον και ο Τζο Λούις. Το 1930 χώρισε με τον Κάμπελ, με τον οποίο απέκτησε τρεις γιούς και τέσσερα χρόνια μετά παντρεύτηκε με τον εστιάτορα Γουίλιαμ Κρόφορντ.

Τα τελευταία χρόνια

Η πλούσια ζωή άρχισε να φθίνει μετά το Κραχ του ’29 στο οποίο η Σάρα έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας της. Το σπίτι πουλήθηκε και τελικά μετακόμισε σε μια φάρμα. «Κανείς δεν δίδαξε ποτέ την Aunt Sister πώς να ξοδεύει τα χρήματα της και πώς να τα επενδύει και αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο» αναφέρει η ανιψιά της.

Το «πλουσιότερο μαύρο κορίτσι του κόσμου» πέρασε τα τελευταία χρόνια του με την οικογένεια της στη φάρμα της. Τα τρία αγόρια της πέθαναν νωρίς και είχε μόνο τα αδέλφια και τα ανίψια της. Πέθανε στις 22 Ιουλίου 1967 σε ηλικία 65 ετών.

*Στο Wikipedia υπάρχει μια φωτογραφία με τη Σάρα στην ηλικία που απέκτησε τον πλούτο της. Η οικογένεια της υποστηρίζει ότι στην εικόνα δεν είναι η Σάρα Ρέκτορ.