«Οι γιατροί στη Γάζα αναγκάζονται να χειρουργούν ακόμα και παιδιά χωρίς παυσίπονα και μορφίνη»

Γιατροί από τη Γάζα περιγράφουν την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας είναι απελπιστική με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν μάχη ώστε να μπορέσουν να περιθάλψουν με ανθρώπινους όρους τους όλο και περισσότερους ασθενείς και τραυματίες. Πολλές φορές μάλιστα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μορφίνη ή παυσίπονα για τη θεραπεία αμάχων, μιας και η πολιορκία του Ισραήλ στον θύλακα εξαντλεί κρίσιμες ιατρικές προμήθειες εν μέσω επίμονων βομβαρδισμών.

 «Αυτά που είναι εξαιρετικά σημαντικό να προμηθευτούμε είναι τα κιτ τραύματος, τα κιτ χειρουργικής επέμβασης, παυσίπονα», δήλωσε ο Λίο Κανς, ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιερουσαλήμ μιλώντας στον Μαξ Φόστερ του CNN.

Όπως δήλωσε οι απαραίτητες προμήθειες φτάνουν με το σταγονόμετρο στη Γάζα μέσω της ανθρωπιστικής οδού που έχει ανοίξει και οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν «χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τη σωστή δόση παυσίπονων, χωρίς τη σωστή δόση μορφίνης».

«Όσον αφορά τη διαχείριση του πόνου, αυτό δεν συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανθρώπους που χειρουργούνται χωρίς να τους χορηγούμε μορφίνη. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε παιδιά», τόνισε.

Όπως ανέφερε «έχουμε πολλά παιδιά που είναι δυστυχώς μεταξύ των τραυματιών και συζητούσα με έναν από τους χειρουργούς μας, ο οποίος παρέλαβε χθες έναν 10χρονο με εγκαύματα στο 60% της επιφάνειας του σώματος και δεν είχε να του δώσει παυσίπονα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να εμποδίζουν αυτά τα βασικά φάρμακα να φτάσουν στον πληθυσμό», πρόσθεσε ο Κανς.

Χωρίς καύσιμα και νερό

Ο Κανς επίσης κατήγγειλε ότι έχουν μεγάλη έλλειψη σε καύσιμα, καθώς το Ισραήλ δεν επιτρέπει να τους παραχωρηθεί πετρέλαιο υπό το φόβο της δημιουργίας ρουκετών. Ωστόσο, τα καύσιμα είναι άκρως απαραίτητα, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι γεννήτριες μιας και δεν υπάρχει ρεύμα στην περιοχή.

«Τα καύσιμα είναι το κλειδί για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι γεννήτριες και τα νοσοκομεία κατ’ επέκταση και αυτή τη στιγμή φτάνουμε κοντά στο να τελειώσουν. Καταφέρνουμε να παίρνουμε κάποιες ποσότητες από άλλες πηγές, αλλά είναι τόσο λίγες που πρέπει να θέτουμε προτεραιότητες. Έτσι, σε πολλά νοσοκομεία έχουν κλείσει ορισμένες πτέρυγες καθώς προσπαθούμε να λειτουργούν κυρίως τα χειρουργεία», ανέφερε.

Παράλληλα, όπως τόνισε τα καύσιμα είναι απαραίτητα και για να έχουν νερό καθώς χρησιμοποιούνται για την αφαλάτωση και τον καθαρισμό του νερού ώστε να γίνει πόσιμο και να μην μεταδοθούν ακόμα περισσότερες ασθένειες.

«Τα καύσιμα είναι απαραίτητα για τα εργοστάσια ύδρευσης προκειμένου να αφαλατώσουν και να απολυμάνουν το νερό. Αν δεν έχεις καύσιμα, δεν μπορείς να έχει και ποιοτικό, καθαρό νερό και ήδη βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να πιουν ακατάλληλο νερό. Έχουμε ήδη δεκάδες κρούσματα διάρροιας και ανησυχούμε ότι θα υπάρξει επιδημία τέτοιων ασθενειών εξαιτίας της ελλιπούς πρόσβασης σε καθαρό νερό», τόνισε.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο «απερίγραπτα σκληρός» αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές και ποινικό δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι τα κρούσματα ανεμοβλογιάς, ψώρας και ασθενειών που προκαλούν διαρροϊκά επεισόδια αυξάνονται συνεχώς στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των τραγικών συνθηκών υγιεινής.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εξήγησε πως ανάμεσα στους βασικούς λόγους της εξάπλωσης ασθενειών είναι πως οι κάτοικοι της Γάζας αναγκάζονται να πίνουν μολυσμένο νερό, ελλείψει καθαρού πόσιμου.

Αν και δεν έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς, προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων μολυσματικών νόσων αν δεν αποκατασταθεί η ύδρευση και εάν δεν ξαναρχίσουν να ηλεκτροδοτούνται ή δεν λάβουν καύσιμα οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

Ο στρατός του Ισραήλ έθεσε υπό «πλήρη πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αντιποίνων μετά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους, την 7η Οκτωβρίου.

Προσπαθώντας να μείνουν μαζί

Ο Κανς επιβεβαίωσε μάλιστα το ρεπορτάζ του CNN που ανέφερε ότι γονείς γράφουν τα ονόματα των ίδιων και των παιδιών τους στα χέρια τους σε περίπτωση που είτε οι ίδιοι, είτε τα παιδιά σκοτωθούν να μπορέσουν εύκολα να αναγνωριστούν.

Μάλιστα, όπως λέει, ολόκληρες οικογένειες κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο επειδή «θέλουν να ζήσουν μαζί ή να πεθάνουν μαζί», , ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ένα από τα μέλη της οικογένειας πέθανε επειδή κάποιο βλήμα χτύπησε την δική του γωνιά στο δωμάτιο.

«Αυτό που ζουν οι άνθρωποι είναι ανεπίτρεπτο και είμαστε εξοργισμένοι με τους βομβαρδισμούς που χτυπάνε αδιακρίτως. Ακόμη και ο πόλεμος έχει κανόνες και δεν μπορείτε να βομβαρδίζετε αμάχους. Έχουμε πάρα πολλά παιδιά, πάρα πολλές γυναίκες που φτάνουν στο νοσοκομείο. Δεν είναι αποδεκτό».

Όπως ανέφερε χιλιάδες άμαχοι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στα νοσοκομεία καθώς δεν έχουν πού αλλού να πάνε κι αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη δουλειά του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών.

«Περιμένουμε απλώς να τελειώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα και τότε αυτό θα είναι ο θάνατος… του συστήματος υγείας»

Έκκληση έκανε από την πλευρά του και ο Βρετανοπαλαιστίνιος χειρούργος, δρ. Γκασάν Αμπού-Σιτάχ, ο οποίος ταξίδεψε στη Λωρίδα της Γάζας, για να βοηθήσει τους αμάχους. Όπως είπε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκεται «θα είναι απλώς ένας μαζικός τάφος».

Ο δρ. Αμπού-Σιτάχ περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί και δήλωσε ότι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα «δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε για αυτούς τους τραυματίες» που βρίσκονται στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα όπου εργάζεται.

«Έχουμε δημιουργήσει πλέον έναν νέο όρο στο νοσοκομείο. Πλέον έχουμε τα ‘τραυματισμένα παιδιά χωρίς επιζώντα συγγενή’ και πρόκειται για πάνω από 50 παιδιά που ανασύρθηκαν μόνα τους από τα ερείπια, έχουν υποστεί τραυματισμούς και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο».

«Το σύστημα αποσυντίθεται και χωρίς κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστικό διάδρομο – όχι συμβολικά 14, 15, 20 φορτηγά για δυόμισι εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά έναν πραγματικό ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επιτρέπει την εκκένωση αυτών των τραυματιών και θα επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και την είσοδο ιατρικών ομάδων – χωρίς αυτό, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή από αυτή που ήδη υπάρχει εδώ», δήλωσε ο Αμπού-Σιτάχ στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN τη Δευτέρα.

Ο Αμπού-Σιτάχ δήλωσε ότι το νοσοκομείο έχει ξεμείνει από επιδέσμους για εγκαύματα. Μάλιστα όπως υπογράμμισε υπάρχουν περισσότεροι από 100 ασθενείς με εγκαύματα που καλύπτουν πάνω από το 40% του σώματός τους.

Υπάρχουν περισσότεροι από 150 ασθενείς σε αναπνευστήρες σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, είπε, προσθέτοντας ότι έχουν επίσης ξεμείνει από «εξωτερικούς σταθεροποιητές, τις καρφίτσες και τις ράβδους που απαιτούνται για ορθοπεδικές επεμβάσεις».

Ακόμα ανέφερε πως ένας αριθμός τραυματιών και νοσηλευομένων ασθενών από το νοσοκομείο Αλ Αχλί, το οποίο βομβαρδίστηκε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

Όπως είπε το ηλεκτρικό ρεύμα έχει αρχίσει να κόβεται και δεν υπάρχει επαρκής πίεση νερού για να λειτουργήσει το μηχάνημα αποστείρωσης που είναι απαραίτητο για τα χειρουργικά εργαλεία.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε ξεμείνει από χώρο. Το νοσοκομείο που είχε δυναμικότητα μεταξύ 550 και 700 κλινών έχει τώρα 1.700 ασθενείς σε στρώματα στους διαδρόμους, στα πατώματα των τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Η κατάσταση είναι τραγική και βρισκόμαστε ακριβώς στο τέλος του συστήματος, καθώς αρχίζει σιγά σιγά να καταρρέει», είπε.

Ο χειρουργός περιέγραψε τη θεραπεία ενός 16χρονου αγοριού που «είχε εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια του». Δήλωσε ότι το αγόρι του είπε πως «έτρωγε δείπνο με τους γονείς του και ο πατέρας του, που καθόταν δίπλα του, σκοτώθηκε και η μητέρα του ασφυκτιούσε από τη φωτιά που δημιούργησε στο ίδιο στα εγκαύματα που είχε».

«Για ένα σύστημα που είχε συνολική δυναμικότητα 2.500 κλινών πριν από την έναρξη του πολέμου, περιμένουμε απλώς να τελειώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα και τότε αυτό θα είναι ο θάνατος… του συστήματος υγείας», κατέληξε.


Πηγή κεντρικής φωτογραφίαςWafa (Q2915969) in contract with a local company (APAimages) - Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported