«Αν δεν φροντίσουμε τη Γη, δεν υπάρχει Κιβωτός για να μας σώσει. Βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις»


Ο Σταμάτης Κριμιζής μίλησε για τον κίνδυνο εξαφάνισης που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο είδος και αναφέρθηκε στη νέα διαστρική αποστολή που ετοιμάζεται, την επιστροφή στη Σελήνη και τις… ανοησίες για τον Άρη


Ο κορυφαίος διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής τόνισε πως ήδη η ανθρωπότητα βιώνει της επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκάλεσε η ίδια και προσέθεσε πως πλέον ο αντικειμενικός σκοπός μας πρέπει να είναι η προστασία του πλανήτη.

«Όταν πήγαμε στην Αφροδίτη, πριν 40 χρόνια, είδαμε ότι όλη η ατμόσφαιρα ήταν διοξείδιο του άνθρακα και η θερμοκρασία στην επιφάνεια ήταν 462 βαθμοί Κελσίου. Διοξείδιο του άνθρακος, θέμα θερμοκηπίου. Και τι κάνουμε εμείς στη γη; Βάζουμε διοξείδιο του άνθρακα και αυξάνεται η θερμοκρασία. Αρχίσαμε και βλέπουμε τις επιπτώσεις. Εάν δεν φροντίσουμε αυτό τον πλανήτη, τότε θα χαθεί το ανθρώπινο είδος», ανέφερε προσθέτοντας πως «αν δεν φροντίσουμε τη Γη, δεν υπάρχει Κιβωτός για να μας σώσει. Τελείωσε το πράγμα. Είναι πολύ απλό και αυτό θα πρέπει να είναι ο αντικειμενικός σκοπός της ανθρωπότητας και να εκλέγουμε πολιτικούς οι οποίοι το καταλαβαίνουν» ανέφερε.

«Θα πάμε πολύ πιο πέρα από το Voyager»

Για το επόμενα του σχέδια ανέφερε: «Η έρευνα δημιουργεί πάντα νέα ερωτήματα. Σχεδιάσαμε τη διαστημική αποστολή, η οποία δεν έχει ακόμη όνομα, αλλά είναι ένα διαστημόπλοιο το οποίο θα κινείται με τουλάχιστον διπλάσια ή τριπλάσια ταχύτητα από αυτή του Voyager , δηλαδή 120.000 χιλιόμετρα την ώρα και θα πάει πολύ πιο γρήγορα από τη Γη στο γαλαξία από ό,τι πήγε το Voyager που έκανε 35 χρόνια. Αυτή τη φάση βρίσκεται σε επίπεδο σχεδιασμού και μάλλον θα υλοποιηθεί τη δεκαετία του 2030»

Όσο για τον σκοπό της νέας διαστρικής αποστολή ο κ.Κριμιζής είπε: «Ο σκοπός είναι να δούμε τι είναι πάντοτε παραέξω. Αυτή είναι η περιέργεια του ανθρώπου από τον καιρό που στάθηκε στα δύο πόδια και ήθελε να ξέρει τι είναι πίσω από το επόμενο βουνό. Φτάσαμε με το Voyager σε μια περιοχή. Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, διότι τα μοντέλα τα θεωρητικά που υπήρχαν το Voyager απέδειξε ότι ήταν λάθος. Αναρωτιόμαστε λοιπόν τι γίνεται πιο πέρα. Πλέον θα πάμε 150 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, την ίδια ώρα που το Voyager είναι 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Το σήμα που έρχεται από το Voyager στη Γη παίρνει 22,5 ώρες για να φτάσει με την ταχύτητα του φωτός 300.000 χιλιόμετρα την ώρα. Το φως από τον Ήλιο έρχεται σε 8,5 λεπτά».

Συνεχίζοντας ανέφερε:  «Είναι ένα εγχείρημα της νέας γενιάς. Είναι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που θα λάβουν μέρος και θα υλοποιήσουν αυτό το εγχείρημα και μεταξύ του προγραμματισμού είναι πώς θα μεταφέρεις τη γνώση από τη μία γενιά στην άλλη για να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Θα πάρει 50 χρόνια».

Σε ερώτηση για το αν η συγκεκριμένη αποστολή θα είναι επανδρωμένη τόνισε: «Είναι τόσο δαπανηρό να συντηρηθεί ο άνθρωπος στο διάστημα που είναι τρομερά δύσκολες οι επανδρωμένες αποστολές. Κοιτάξτε έχουμε πάει στο φεγγάρι και μετά σταματήσαμε κυρίως για το κόστος. Θα επαναληφθεί τώρα, μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια με το πρόγραμμα, Άρτεμις. Η εκτόξευση θα γίνει μέσα στο 2025. Μετά το πρόγραμμα Απόλλων τώρα το Άρτεμις, οι δίδυμοι θεοί που γεννήθηκαν στη Δήλο».

«Υπάρχουν ενδείξεις για εξωγήινη ζωή»

Στο ερώτημα που μόνιμα του τίθεται, αν υπάρχει εξωγήινη ζωή, απάντησε: «Απόδειξη γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία, ενώ ενδείξεις ναι. Χρειάζεσαι ενέργεια, οργανικές ουσίες, νερό και αυτά υπάρχουν, τα έχουμε δει. Στο Ηλιακό Σύστημα έχει βρεθεί νερό, υπόγειοι ωκεανοί. Το θέμα είναι τι συμβαίνει σε άλλα συστήματα όμως το πρόβλημα είναι η απόσταση, αφού ο πιο κοντινός ήλιος στο δικό μας ηλιακό σύστημα είναι γύρω στα 41 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Το Voyager που ταξιδεύει με 61.200 χλ/ωρα για να φτάσει στο πιο κοντινό μας ήλιο θα του πάρει 77.000 χρόνια».

Όσο για το τι έχει μάθει οι ανθρωπότητα από αυτές τις αποστολές είπε: «Έχουμε πάρει τεράστια γνώση. Μάθαμε για τους πλανήτες, τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα. Μάθαμε ότι υπάρχουν υπόγειοι ωκεανοί, μάθαμε ότι υπάρχουν ηφαίστεια, ηφαιστειογενή φεγγάρια στο Δία και κατά ένα βαθμό και στον Κρόνο. Δηλαδή πριν από σχεδόν 50 χρόνια δεν ξέραμε ότι υπάρχει ηφαιστειογενή δραστηριότητα σε άλλο ουράνιο σώμα. Ξέραμε μόνο τι ήταν το ηφαίστειο που εκκρίνεται και σε κάνα μήνα τελειώνει και σταματάει και το φεγγάρι του Δία, η Ιώ έχει 13 ενεργά ηφαίστεια, τα οποία είναι συνεχώς ενεργά, συνεχώς βγάζουν λάβα στο διάστημα».

Σε ερώτηση για τον αν έχουν βάση τα σχέδια για εποικισμό του Άρη τόνισε πώς πρόκειται για ανοησίες. «Είναι απολύτως ανόητο αυτό. Δεν είναι σοβαρή συζήτηση και μπορώ να σας πω πάρα πολλά πράγματα γιατί δεν είναι σοβαρή. Να φροντίσουμε τη Γη, επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει Κιβωτός σωτηρίας».

«Έχουμε μάθει πολλά πράγματα»

Για το δικό του προσωπικό «ταξίδι» από το Βροντάδο της Χίου ως το να κατακτήσει το διάστημα ο μεγάλος Έλληνας επιστήμονας σημείωσε: «Πολλές φορές είναι θέμα συγκυρίας και τύχης. Τον καιρό που ήμουν εγώ στο Γυμνάσιο και το Λύκειο δεν υπήρχαν δορυφόροι. Ο πρώτος δορυφόρος εκτοξεύτηκε όταν ήμουν πρωτοετής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και ήταν το καταπληκτικό φαινόμενο της εποχής, γιατί για πρώτη φορά ο άνθρωπος ανέβηκε από το ύψος που πετάει το αεροπλάνο σε 900 χιλιόμετρα με την εκτόξευση του Σπούτνικ. Και τώρα όχι μόνο έχουμε εξερευνήσει όλους τους πλανήτες, αλλά έχουμε πάει πέρα από το σύνορο με τον Γαλαξία και συνεχίζουμε τώρα σε ένα χώρο ο οποίος είναι αχαρτογράφητα νερά. Μάθαμε πολλά πράγματα». Το δικό του προσωπικό έναυσμα ανέφερε πως ήταν ο πατέρας του. Αυτός «ήταν μετανάστης στην Αμερική και πηγαινοερχόταν στη Χίο και όταν ήρθε την τελευταία φορά μου είπε ότι έχει λίγα λεφτά στην τράπεζα για να πάω στην Αμερική να σπουδάσω λέγοντάς μου μάλιστα πως 'η Αμερική σήμερα είναι η Αθήνα της αρχαιότητος. Είναι η πηγή που υπάρχει η γνώση και η Δημοκρατία'. Ήμουν 15 ετών τότε».