O ψυχοπαθής που ήθελε να δολοφονήσει την Bjork και κατέγραψε την αυτοκτονία του


O θαυμασμός του Ρικάρντο Λόπες για τη Bjork εξελίχθηκε σε μια αρρωστημένη εμμονή. Επιχείρησε να τη δολοφονήσει και κατέγραψε σε βίντεο την αυτοκτονία του.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο διαχειριστής ενός κτιρίου με διαμερίσματα στην Βαν Μπιούρεν Πλάζα στο Χόλιγουντ επικοινώνησε με την αστυνομία. Από το διαμέρισμα Α αναδυόταν μια αποπνικτική οσμή και αίμα είχε τρέξει κάτω από την πόρτα. «Χτυπάω αλλά κανείς δεν απαντά» τους είπε.

Οι αρχές έφτασαν και μπαίνοντας στο διαμέρισμα βρέθηκαν μπροστά σε ένα φρικτό θέαμα. Στο πάτωμα, μέσα σε μια λίμνη ξεραμένου πλέον αίματος, βρισκόταν το πτώμα ενός νεαρού άντρα. Ήταν πια σε προχωρημένη σήψη και το πρόσωπο του ήταν βαμμένο με μαύρη, κόκκινη και πράσινη μπογιά.

Μια κάμερα είχε τοποθετηθεί μπροστά στο άψυχο κορμί και τοποθετημένο πάνω στην πλάτη του καναπέ ήταν ένα ορθογώνιο λευκό πλακάτ με την επιγραφή «The best of me» (το καλύτερο από εμένα).

Ανοίγοντας την κάμερα οι αστυνομικοί βρήκαν μια κασέτα με τίτλο «The Last Day» (η τελευταία μέρα). Διάσπαρτες σε χαώδη κατάσταση δωμάτιο εντοπίστηκαν πολλές ακόμα.

Έτσι ξετυλίχθηκε το κουβάρι μια τραγικής υπόθεσης ψυχασθένειας και θανάτου. Μια περίπτωση καταγραφής της ψυχολογικής κατάρρευσης ενός ατόμου και της μεταμόρφωσης του από θαυμαστή σε εμμονικό και άκρως επικίνδυνο.

Αυτή είναι η ιστορία του Ρικάρντο Λόπες, του ψυχοπαθή που επιχείρησε να δολοφονήσει την Ισλανδή τραγουδίστρια Bjork και τελικά κατέγραψε την αυτοκτονία του.

Το σύνδρομο Κλαϊνφέλτερ και η απομόνωση

Ο Λόπες είχε γεννηθεί στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης αλλά είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ. Πρώτα στην Τζόρτζια και στη συνέχεια στη Φλόριντα. Ως παιδί ήταν εσωστρεφής και είχε λίγους φίλους. Όπως έγραφε και ο ίδιος στο ημερολόγιο του με τα κορίτσια ένιωθε άβολα και ντρεπόταν να επικοινωνήσει μαζί τους παρότι τον έλκυαν. Ειδικοί αναφέρουν ότι ο Λόπες έπασχε από το σύνδρομο Κλαϊνεφέλτερ που συνδέεται με γυναικομαστία, μικρό πέος και όρχεις και στειρότητα. Λόγω αυτής χρωμοσωματικής ανωμαλιάς ο Λόπες ανέπτυξε σύνδρομο κατωτερότητας και δεν μπορούσε να συναναστραφεί με γυναίκες.

Σταμάτησε το σχολείο στο Γυμνάσιο με στόχο, όπως έλεγε, να γίνει διάσημος καλλιτέχνης αλλά ουσιαστικά ποτέ κυνήγησε αυτό το όνειρο. Στα 17 του εργαζόταν στο εταιρία απεντόμωσης του αδελφού του και απομονώθηκε. Σταδιακά βυθίστηκε σε έναν κόσμο φαντασιώσεων και απέκτησε εμμονή με διάσημους.

Η εμμονή με την Bjork

Το 1993 η Ισλανδή τραγουδίστρια Bjork (Μπγιόρκ) προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση με το κομμάτι της «Human Behavior» και στη συνέχεια με το ολοκληρωμένο της άλμπουμ με τον τίτλο «Debut».

Ο Λόπες μαγεύτηκε από τη μουσική και τον χαρακτήρα της Bjork και σταδιακά απέκτησε εμμονή μαζί της. Συγκέντρωνε πληροφορίες για τη ζωή της και της έστειλε πολλά γράμματα θαυμασμού. Αρχικά τα συναισθήματα του για την τραγουδίστρια ήταν μόνο θετικά. «Είναι η μούσα μου, ένα πάθος που μου δημιουργεί ένα συναίσθημα ευφορίας» έγραφε στο ημερολόγιο του. Τόνιζε επίσης ότι δεν έβλεπε την τραγουδίστρια σεξουαλικά γιατί  όπως έλεγε «δεν θα μπορούσα να κάνω σεξ μαζί της γιατί την αγαπώ. «Θα ήθελα να έχω μια χρονομηχανή να γυρίσω πίσω στα 70s και να γίνουμε φίλοι ως παιδιά» ανέφερε.

Με την ψυχική του υγεία όμως να καταρρέει, η εμμονή του με Bjork εξελίχθηκε σε κάτι απολύτως αρρωστημένο. Ο Λόπες θεωρούσε ότι η τραγουδίστρια πρέπει να τον αποδεχθεί ως σημαντική επιρροή στην ζωή και την καριέρα της. Στις συνολικά 803 σελίδες του ημερολογίου του, το οποίο αναλύθηκε από τις αρχές, υπήρχαν 408 αναφορές στην Bjork και 168 στο αίσθημα ότι ένιωθε αποτυχημένος, ανεπαρκής και αηδιασμένος με το σώμα του.

Τα σχέδια εκδίκησης

Το σημείο θραύσης στην ασταθέστατη ψυχολογία του Λόπες ήρθε το 1996 όταν διάβασε σε περιοδικό ότι η Bjork έχει σχέση με τον Βρετανό μουσικό Goldie (φωτό). Ο Λόπες εξοργίστηκε κυρίως γιατί ο Goldie είναι μαύρος. «Χαράμισε οκτώ μήνες και αυτή πηδούσε έναν αράπη» έγραφε στο ημερολόγιο του και ακολουθούσε ρατσιστικό παραλήρημα και φαντασιώσεις για το πώς θα τιμωρήσει την τραγουδίστρια που τον πρόδωσε.

Θέλοντας όπως υποστήριξε να καταγράψει τη ζωή, την τέχνη και τα σχέδια του ο Λόπες σταμάτησε να γράφει στο ημερολόγιο του και άρχισε να καταγράφει βίντεο. Στο διαμέρισμα του βρέθηκαν συνολικά έντεκα κασέτες με υλικό περίπου δύο ωρών η κάθε μια.

Εκεί ο Λόπες, μεταξύ άλλων, μιλούσε για το πώς ο έρωτας του για την Bjork έγινε εμμονή, για την προδοσία της τραγουδίστριας και το πώς προετοιμάζει την εκδίκηση του. Σταδιακά ο θυμός του γιγαντώθηκε και σε μια καταγραφή λέει: «Θα της στείλω ένα πακέτο, θα την στείλω στην κόλαση».

Το πρώτο του σχέδιο ήταν να φτιάξει έναν εκρηκτικό μηχανισμό με βελόνες από σύριγγες που θα περιείχαν μολυσμένο με AIDS αίμα. Έτσι θα ικανοποιούσε την επιθυμία του για μια μακρά και επώδυνη τιμωρία της Bjork. Όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν αδύνατο να φτιάξει μια τέτοια βόμβα αποφάσισε να της στείλει ένα βιβλίο στο οποίο είχε κρύψει έναν μικρό εκρηκτικό μηχανισμό και βιτριόλι. Σύμφωνα με το σχέδιο του η Bjork θα σκοτωνόταν όταν θα άνοιγε το βιβλίο, αυτός θα αυτοκτονούσε και θα βρίσκονταν στον παράδεισο.  

Το τέλος

Έφτιαξε τη βόμβα και την ταχυδρόμησε στη διεύθυνση της Bjork στο Λονδίνο. Το πρωινό της 12ης Σεπτεμβρίου 1996 κάθισε μπροστά στην κάμερα του για την τελευταία καταγραφή. Στην κασέτα είχε γράψει: «Last Day – Ricardo López».

Εμφανίζεται να είναι έτοιμος να πάει στο ταχυδρομείο και να αφήσει τη βόμβα. «Είμαι πολύ, πολύ νευρικός. Αν με πιάσουν θα αυτοκτονήσω» λέει. Επιστρέφει και ανοίγει πάλι την κάμερα. Είναι γυμνός και υπό την υπόκρουση τραγουδιών της Bjork ξυρίζει το κεφάλι και τα φρύδια του. Βάφει το πρόσωπο του με κόκκινη, μαύρη και πράσινη μπογιά και κοιτάζεται στο καθρέφτη. Κρατά ένα πιστόλι και λέει: «Είμαι λίγο νευρικός τώρα. Σίγουρα δεν είμαι μεθυσμένος. Δεν είμαι καθόλου καταθλιπτικός. Ξέρω ακριβώς τι κάνω. Αυτό (το όπλο) είναι οπλισμένο. Είναι έτοιμο να ρίξει» λέει.

Καθώς το τραγούδι της Bjork «I Remember You» ολοκληρώνεται ο Λόπες φωνάζει «This is for you» (αυτό είναι για εσένα) βάζει το πιστόλι στο στόμα και πυροβολεί. Κάνει ένα επιφώνημα πόνου και το σώμα του πέφτει, χάνεται από το πλάνο. Με το πλάκατ «The best of me. Sept. 12, 1996» σε πρώτο πλάνο ο Λόπες αιμορραγεί στο πάτωμα και το αίμα ακούγεται καθαρά να τρέχει…

Από την εξέταση του χώρου η αστυνομία λέει ότι στόχος του Λόπες ήταν το αίμα του και εγκεφαλική ουσία να πέσουν πάνω στο πλακάτ όμως το όπλο που χρησιμοποίησε ήταν μικρού διαμετρήματος.

Η βόμβα και η σοκαρισμένη Bjork

Αφού είδαν την τελευταία κασέτα οι Αρχές ξεκίνησαν «κυνηγητό» για να βρεθεί η βόμβα πριν φτάσει στην Bjork και την ανοίξει το άτομο που ήταν υπεύθυνο για την αλληλογραφία. Το πακέτο εντοπίστηκε από αστυνομία του Λονδίνου σε ταχυδρομείο στα νότια της πόλης και απενεργοποιήθηκε από ειδική ομάδα.

Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι η Bjork και ο Goldie είχαν χωρίσει λίγες μέρες πριν ο Λόπες αυτοκτονήσει. Δεν το είχε μάθει και έβαλε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 21 ετών.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1996 η Bjork, φανερά σοκαρισμένη, μίλησε στον Τύπο για την τραγωδία και το γεγονός ότι απειλήθηκε η ζωή της. «Φοβήθηκα για τον γιο μου», επαναλάμβανε και δήλωσε ότι νιώθει πολύ άσχημα και θλιμμένη. Έστειλε λουλούδια και μια κάρτα στην οικογένεια του Λόπες. Ένα χρόνο μετά την αυτοκτονία του η Ισλανδή τραγουδίστρια θα πει: «Ήμουν πολύ αναστατωμένη που κάποιος πέθανε, δεν μπορούσα να κοιμηθώ για μια εβδομάδα. Θα ήταν ψέματα αν σας έλεγα ότι δεν τρομοκρατήθηκα. Φοβήθηκα γιατί μπορούσε να μου κάνει κακό, αλλά πάνω απ’ όλα μπορούσε να κάνει κακό στον γιό μου».

Επίλογος

Μέρος από τις καταγραφές του Λόπες κυκλοφόρησαν σε βίντεο μιας ώρας και δέκα λεπτών, φυσικά χωρίς την τελευταία κασέτα όπου αυτοκτονεί. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ψυχιατρική μελέτη πάνω στο πώς ένα άτομο που δεν παίρνει βοήθεια καταρρέει και φτάνει στην απόλυτη παράνοια.