Εκπληκτικό: Ζωντανή αναπαράσταση των έργων ζωγραφικής του Καραβάτζο (VIDEO)


Χρησιμοποιώντας την τεχνική του «Tableau Vivant» το Ludovica Rambelli Theater αναπαριστά εμβληματικούς πίνακες του Ιταλού ζωγράφου

Μέσα από ένα εκπληκτικό καλλιτεχνικό project οι γνωστότεροι πίνακες του Καραβάτζο (Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζο  / 29 Σεπτεμβρίου 1571 - 18 Ιουλίου 1610) παίρνουν ζωή. Το Ludovica Rambelli Theater ξεκίνησε να δουλεύει το 2006 πάνω στην ζωντανή αναπαράσταση έργων ζωγραφικής, μια τεχνική που ονομάζεται «Tableau Vivant». Εστίασαν πάνω σε συνολικά 23 πίνακες του Καραβάτζο.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά μαγικό. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την αναπαράσταση συνολικά 13 έργων του Ιταλού ζωγράφου. Η παράσταση έχει δοθεί  στη Νάπολι, στην καθολική εκκλησία Santa Maria Donnaregina Nuova με μουσική υπόκρουση αριστουργήματα του Βιβάλντι, του Μπαχ και του Μότσαρτ. 

Οι πίνακες που αναπαριστώνται είναι οι:

The Entombment of Christ

Mary Magdalene in Ecstasy

Crucifixion of Saint Peter

The Beheading of St John the Baptist

Judith Beheading Holofernes

Flagellation of Christ

The Martyrdom of Saint Matthew

Annunciation

Rest on the Flight into Egypt

Narcissus

The Raising of Lazarus

Saint Francis of Assisi in Ecstasy

Bacchus

 

Ποιος ήταν ο Καραβάτζο

Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζο (ιταλ.: Michelangelo Merisi da Caravaggio, 29 Σεπτεμβρίου 1571 - 18 Ιουλίου 1610), γνωστός περισσότερο απλά ως Καραβάτζο, ήταν Ιταλός ζωγράφος, το έργο του οποίου ανήκει χρονικά στα τέλη του 16ου έως τις αρχές του 17ου αιώνα. Αν και οι πρώιμοι πίνακές του περιλάμβαναν κυρίως προσωπογραφίες, σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους θρησκευτικών σκηνών. Το ρεαλιστικό ύφος του και η ανάδειξη της ανθρώπινης φύσης των αποστόλων και των μαρτύρων στα έργα του θεωρήθηκε ότι εξυπηρετούσαν τις βλέψεις της Αντιμεταρρύθμισης.[16] Με την τεχνική του κιαροσκούρο κατάφερε να ενισχύσει το δραματικό στοιχείο και το μυστηριακό χαρακτήρα της πίστης, ενώ συνολικά η επαναστατική τεχνική των δραματικών φωτοσκιάσεων του τενεμπρισμού, όπως την εισήγαγε ο Καραβάτζο, σφράγισε τη μπαρόκ σχολή της ζωγραφικής.

Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πρώτους μοντέρνους ζωγράφους, ενώ σημαντική θεωρείται η συνολική επίδρασή του στην ευρωπαϊκή ζωγραφική.[18] Παρά την επίδραση που είχε το έργο του στην εποχή του, αλλά και τις ισχυρές αντιδράσεις που προκάλεσε, περιέπεσε σε λήθη τους αιώνες που ακολούθησαν το θάνατό του, για να επανέλθει στο προσκήνιο κυρίως στη διάρκεια του 20ού αιώνα, καταλαμβάνοντας και διατηρώντας έως σήμερα περίοπτη θέση στην ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης.