Ένα τείχος, που εντοπίστηκε στον βυθό της Βαλτικής, ίσως είναι η παλαιότερη μεγαδομή της Ευρώπης


Οι επιστήμονες μιλούν για συναρπαστική ανακάλυψη. Το τείχος πιθανότατα είχε χτιστεί από κυνηγούς την περίοδο που η περιοχή δεν ήταν καλυμμένη με νερό


Ένα τείχος από τη λίθινη εποχή, το οποίο ανακαλύφθηκε κάτω από τα κύματα στα ανοικτά των ακτών της Βαλτικής της Γερμανίας, μπορεί να είναι η παλαιότερη γνωστή μεγαδομή που χτίστηκε από ανθρώπους στην Ευρώπη, λένε οι ερευνητές.

Το τείχος, που έχει έκταση περίπου ενός χιλιομέτρου και ύψος μικρότερο του ενός μέτρου, εντόπισαν τυχαία στον βυθό του κόλπου του Μεκλεμβούργου επιστήμονες. Σάρωναν την περιοχή με σόναρ από ερευνητικό σκάφος στη διάρκεια φοιτητικής εκδρομής περίπου έξι μίλια ανοικτά των ακτών της Γερμανίας.

Μετά από προσεκτική παρατήρηση του τείχους, που βαφτίστηκε «Blinkerwall» οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 1.400 μικρότερες πέτρες, που φαίνεται ότι είχαν τοποθετηθεί για να συνδέσουν σχεδόν 300 μεγαλύτερους ογκόλιθους εκτιμώμενου συνολικού βάρους 142 τόνων, πολλοί εκ των οποίων είχαν πολύ μεγάλο βάρος για να έχουν μετακινηθεί από ομάδες ανθρώπων.

Το τείχος αυτό, που χαρακτηρίζεται «συναρπαστική ανακάλυψη», βρίσκεται σε βάθος 21 μέτρων, αλλά ερευνητές εκτιμούν ότι το είχαν κατασκευάσει πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια κυνηγοί τροφοσυλλέκτες στη στεριά δίπλα σε λίμνη ή βάλτο. Αν και είναι δύσκολο να αποδειχθεί γιατί κατασκευάστηκε το τείχος, επιστήμονες εικάζουν ότι χρησίμευε ως διάδρομος για το κυνήγι κοπαδιών ταράνδων.

«Όταν τα κυνηγούσαν, τα ζώα ακολουθούσαν αυτές τις δομές, δεν προσπαθούσαν να πηδήξουν από πάνω τους», δήλωσε ο Γιάκομπ Γκέερσεν του Ινστιτούτου Leibniz για την Έρευνα της Βαλτικής Θάλασσας, και προσέθεσε: «Στόχος ήταν να προκαλέσουν ένα τεχνητό μποτιλιάρισμα με ένα δεύτερο τείχος ή την ακτή της λίμνης».

Εναλλακτικά, το τείχος ίσως ανάγκαζε τα ζώα να εισέλθουν στη γειτονική λίμνη, επιβραδύνοντας τα και καθιστώντας τα εύκολη λεία για τους κυνηγούς που είχαν στήσει καρτέρι με ακόντια ή τόξα και βέλη.

Ένα από τα αρχαιότερα δείγματα κυνηγετικής αρχιτεκτονικής στον πλανήτη Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Proceedigns of the National Academy of Sciences, στα ιζήματα του βυθού ίσως κρύβεται ένα δεύτερο τείχος παράλληλο με το Blinkerwall.

Αν όντως το τείχος λειτουργούσε ως κυνηγετικός διάδρομος, πιθανώς οικοδομήθηκε πριν από περισσότερες από δέκα χιλιετίες και καλύφθηκε από τα νερά της Βαλτικής με την άνοδο της στάθμης της πριν από περίπου 8.500 χρόνια.

«Αυτό τοποθετεί το Blinkerwall στη σειρά των παλαιότερων γνωστών δειγμάτων κυνηγετικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο και και πιθανώς το καθιστά την παλαιότερη ανθρωπογενή μεγα-κατασκευή στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ερευνητές.

Στο επόμενο στάδιο της έρευνάς του οι ειδικοί θα αναζητήσουν οστά ζώων και ανθρώπινα τεχνουργήματα, όπως βλήματα που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι κι ίσως είναι θαμμένα στα ιζήματα που περιβάλλουν το τείχος.