Η απάτη της σατανιστικής σέχτας παιδόφιλων που καταστρέφει ακόμα και σήμερα ζωές


Μια υπόθεση που μας διδάσκει πολλά για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το διαδίκτυο. Για να πάρει την επιμέλεια των παιδιών μια μητέρα τα ανάγκασε να καταγγείλουν μια φρικτή ιστορία. Η εξέλιξη κατέστρεψε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων

«Το διαδίκτυο είναι σαν την Άγρια Δύση. Δεν υπάρχουν κανόνες» έχει πει ο Αμερικανός κωμικός Στίβεν Ράιτ. Σε έναν κόσμο χωρίς κανόνες λοιπόν, όπου μεγάλο ποσοστό είναι έτοιμο να πιστέψει ό,τι του εξάπτει την φαντασία και ό,τι ταιριάζει στην ιδεολογία του, δημιουργούνται τέρατα και καταστρέφονται ζωές. Η απάτη του Χάμπστεντ είναι μια χαρακτηριστική υπόθεση για το πώς δεν πρέπει να λειτουργεί το διαδίκτυο και πώς μπορεί οδηγήσει ανθρώπους στην απόγνωση.

Η ιστορία ξεκινά με τη γνωριμία της Ρωσίδας καθηγήτριας γιόγκα Έλα Ντρείπερ (κεντρική φωτό) και του ηθοποιού Ρίκι Ντίαρμαν. Η Ντρείπερ είχε μετακομίσει στην Αγγλία στα τέλη του 1990, όταν είχε γνωρίσει έναν πλούσιο Βρετανό τραπεζίτη. Χωρισμένη πλέον γοήτευσε στον Ντίαρμαν και σύντομα η σχέση εξελίχθηκε σε γάμο. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά. Όλα όμως τελείωσαν το 2006 με ένα άσχημο διαζύγιο, ή πιο σωστά όλα άρχισαν…

«Ο πατέρας μας ανήκει σε σατανιστική σέχτα και μας κακοποιεί σεξουαλικά»

Τον Αύγουστο του 2014 τα δύο παιδιά του πρώην ζευγαριού κατηγόρησαν τον πατέρα τους ότι τα κακοποιεί σεξουαλικά. Οι αποκαλύψεις ήταν αδιανόητες και τερατώδεις. Σε δύο καταθέσεις τους στην αστυνομία τα παιδιά υποστήριξαν ότι ο πατέρας τους είναι μέλος μιας σατανιστικής σέχτας παιδόφιλων με πάνω από 175 μέλη. Είπαν ότι η σέχτα αγοράζει μωρά, τα θυσιάζει και πίνει το αίμα τους. Φτιάχνει καπέλα με τα κρανία τους και παπούτσια με το δέρμα τους. Βιάζει παιδιά και τα βασανίζει. «Όταν κλαίμε ή δεν κάνουμε αυτά που θέλουν μας χτυπούν στο κεφάλι με ένα τεράστιο κουτάλι» θα πουν μεταξύ άλλων τα παιδιά.

Δεν έμειναν μόνο εκεί. Έδωσαν ονόματα των μελών της σέχτας. Μεταξύ άλλων ήταν ο ετεροθαλής αδελφός τους (γιός του Ντίαρμαν), οι δάσκαλοι τους, ένας ιερέας, κοινωνικοί λειτουργοί, αστυνομικοί και πολλοί γονείς συμμαθητών τους. Οι συναντήσεις γίνονται σε μια πισίνα και οι τελετές σε ένα εστιατόριο McDonald's στο βόρειο Λονδίνο, είπαν τα παιδιά.

Η αλήθεια

Οι καταγγελίες ήταν απολύτως φρικτές αλλά παράλληλα ύποπτα κινηματογραφικές. Στην τρίτη συζήτηση των αστυνομικών με τα παιδιά η αλήθεια αποκαλύφθηκε. Ομολόγησαν ότι τα είχε απειλήσει η μητέρα και ο νέος της φίλος να καταγγείλουν τον πατέρα τους και την φανταστική σέχτα στην οποία ήταν μέλος. Ο φίλος της μητέρας τους ήταν ο Έιμπραχαμ Κρίστι (αριστερά στη φωτό μαζί με την Ντρέιπερ), ένας ημίτρελος που πίστευε κάθε είδους θεωρία συνωμοσίας και θεωρούσε ότι στο φυτό της κάνναβης κρυβόταν το ελιξίριο της ζωής. Είχε απειλήσει, είχε χτυπήσει και είχε δώσει στα παιδιά εκχύλισμα κάναβης για να καταγγείλουν τον πατέρα τους. Κάποιος θα πίστευε ότι η υπόθεση έληξε εκεί όμως τα χειρότερα έρχονταν…

Κόλαση για δεκάδες αθώους

Η Έλα Ντρείπερ προχώρησε την υπόθεση για το ποιος θα αναλάβει την επιμέλεια των παιδιών και προσέλαβε τη Γερμανίδα δικηγόρο Σαμπίν ΜακΝιλ. Έχοντας πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και τα στοιχεία η ΜακΝιλ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για να διαβάλει τον Ντίαρμαν.

Ανέβασε σε μπλογκ τις δύο πρώτες συζητήσεις των παιδιών με την αστυνομία, στις οποίες έκαναν τις φρικτές καταγγελίες. Δημοσίευσε επίσης μια 11σέλιδη αναφορά η οποία περιείχε πληροφορίες για τα 175 μέλη της… σέχτας. Η ΜακΝιλ έγραψε πως υπάρχουν συγκεκριμένες γυναίκες στη «σατανική ομάδα» που σκοτώνουν παιδιά, τα μαγειρεύουν και τα τρώνε. Ακολούθησε η… κόλαση.

Τα βίντεο με τις καταγγελίες των παιδιών έφτασαν τις 4 εκατομμύρια προβολές και χιλιάδες χρήστες όχι μόνο πίστεψαν τα όσα άκουσαν αλλά εξαπέλυσαν κι ένα πρωτοφανές κυνήγι μαγισσών κατά των ατόμων που παρουσιάζονταν ως μέλη της σέχτας. Μετέτρεψαν της ζωή τους σε ένα μόνιμο βασανιστήριο.

Δεκάδες άνθρωποι άνοιξαν μια μέρα τον υπολογιστή ή το κινητό τους και είδαν ότι τους παρουσίαζαν σαν τέρατα. Ανέβαζαν τις φωτογραφίες τους και έγραφαν ότι είναι παιδόφιλοι σατανιστές ενώ απειλούσαν ανοιχτά τη ζωή τους. Χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, και χωρίς να ξέρουν γιατί βρέθηκαν κατηγορούμενοι για φρικτά εγκλήματα. Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν για την αλήθεια, δεν αναζήτησε την εξέλιξη της υπόθεσης απλά έσπευσε να επιτεθεί με μίσος υιοθετώντας απόλυτα την απάτη.

Ακόμα και σήμερα…

Χρειάστηκε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι η υπόθεση να λάβει δημοσιότητα και να κυκλοφορήσει η αλήθεια για το τι έχει πραγματικά συμβεί. Όπως όμως λέει ο Ρικ Ντίαρμαν, ακόμα και σήμερα αυτός και άλλα άτομα που είχαν κατονομαστεί δέχονται επιθέσεις για την… σέχτα.

Αφού αποκαλύφθηκε η απάτη της, η Έλα Ντρέιπερ κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης και σύμφωνα με πληροφορίες ζει πλέον στην Ισπανία. Εξαφανισμένος παραμένει και ο Έιμπραχαμ Κρίστι. Η μόνη που πλήρωσε για τον πόνο που προκάλεσε ήταν η δικηγόρος Σαμπίν ΜακΝίλ. Καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση από τα οποία εξέτισε τα τέσσερα. Πλέον έχει επιστρέψει στην πατρίδα της.

Τα παιδιά πέρασαν ένα διάστημα σε δομή φιλοξενίας και πλέον ζουν με τον πατέρα τους. Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Ρικ Ντίαρμαν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι θα ξεπεράσουν ποτέ το τραύμα που τους δημιούργησε η υπόθεση. «Ξέρω ότι θα ακουστώ πολύ αισιόδοξος αλλά ελπίζω ότι με την αγάπη που τους δείχνουμε και τη στήριξη που λαμβάνουν θα τα καταφέρουν. Το ελπίζω…» είπε.