O τραγουδιστής που διάβασε σημείωμα θανάτου πάνω στη σκηνή και τον εκτέλεσαν με δύο σφαίρες στο κεφάλι (VIDEO)


Η κινηματογραφική ζωή και το τραγικό τέλος του Τσαλίνο Σάντσες. Ο Μεξικάνος διάβασε τον… θάνατο του την ώρα που τραγουδούσε

Το βράδυ της 15ης Μαΐου 1992 ο Τσαλίνο Σάντσες τραγουδούσε στο μπαρ Salón Bugambilias στην πόλη του Κουγιακάν. Κάποια στιγμή ένα άτομο από το κοινό του έδωσε ένα χαρτάκι. Η κάμερα απαθανάτισε τον Μεξικάνο τραγουδιστή να ανοίγει το σημείωμα, να το διαβάζει και να παγώνει για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τραγουδά μια από τις επιτυχίες του, το «Alma Enamorada» (Ψυχή ερωτευμένη). Ο Τσαλίνο Σάντσες είχε μόλις διαβάσει την προαναγγελία του θανάτου του…

Ζωή σαν σενάριο

Ο Ροσαλίνο Σάντσες Φέλιξ γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1960 σε ένα ράντσο στην Σιναλόα. Είχε εννέα αδέλφια και η οικογένεια του ήταν πολύ φτωχή. Σε ηλικία μόλις έξι ετών έχασε τον πατέρα του. Σύμφωνα με μια ιστορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί, όταν ήταν 15 ετών η αδελφή του Χουάνα βιάστηκε. Δύο χρόνια μετά ο «Τσαλίνο», όπως ζητούσε να τον αποκαλούν γιατί θεωρούσε το Ροσαλίνο πολύ θηλυπρεπές, συνάντησε τον βιαστή σε ένα κλαμπ και τον σκότωσε.

Από μικρή ηλικία έγινε «κογιότε». Οδηγούσε δηλαδή παράνομους μετανάστες που ήθελαν να φτάσουν στα σύνορα και να περάσουν στις ΗΠΑ. Κάποια στιγμή έκανε και ο ίδιος αυτή τη διαδρομή και δούλεψε ως εργάτης γης στις καλλιέργειες της Κοατσέλα. Εκεί γνώρισε την Μαρισέλα Βαγέχο Μπολάνιος, παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αδάν και τη Σίντια.

Το 1984 ένας από τους αδελφούς του, ο Αρμάνδο, δολοφονήθηκε σε ξενοδοχείο στην Τιχουάνα. Σύμφωνα με τον Τσαλίνο, μετά από αυτή την τραγωδία, συνέθεσε το πρώτο του τραγούδι. Σταδιακά ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη μουσική. Έγραφε κομμάτια που υμνούσαν το ναρκεμπόριο, τους εκτελεστές και τους παράνομους. Έγινε πολύ αγαπητός στον κόσμο των καρτέλ και ενεπλάκη και αυτός με το έγκλημα με αποτέλεσμα να περάσει ένα διάστημα στη φυλακή.

Χρησιμοποιώντας το ιδίωμα της Σιναλόα ο Τσαλίνο έγινε πρωτοπόρος των τραγουδιών «corrido prohibido», των απαγορευμένων δηλαδή κομματιών για το ναρκεμπόριο και τις συμμορίες. Σταδιακά έγινε πολύ γνωστός στην μεξικάνικη κοινότητα και εξελίχθηκε σε αστέρι της μουσικής «νορτένιο».

Πιστολίδι στην Κοατσέλα

Στις 25 Ιανουαρίου 1992 ο Τσαλίνο τραγουδούσε σε ένα εστιατόριο-κλαμπ στην Κοατσέλα. Κατά τη διάρκεια της παράστασης το κοινό άρχισε να του ζητά να τραγουδήσει συγκεκριμένα κομμάτια. Ο 32χρονος Εδουάρδο Γκαγέγος, ο οποίος βρισκόταν υπό την επήρεια ηρωίνης και αλκοόλ, απαίτησε από τον Τσαλίνο να τραγουδήσει το «El Gallo de Sinaloa». Ο τραγουδιστής του ζήτησε να περιμένει και ο Γκαγέγος ανέβηκε στη σκηνή με ένα πιστόλι στο χέρι. Ενώ τον σημάδευε, ο Τσαλίνο έβγαλε το δικό του όπλο και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών.

Ο Γκαγέγος πυροβόλησε πρώτος τέσσερις φορές. Δύο σφαίρες βρήκαν τον Τσαλίνο κοντά στην μασχάλη και μια χτύπησε στο πόδι ένα μέλος της μπάντας. Ο Τσαλίνο απάντησε και χτύπησε κατά λάθος τον Κλαούντιο Ρενέ Καράνσα ο οποίος πέθανε επί τόπου. Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι έπεσαν περίπου 15 πυροβολισμοί συνολικά.

Τελικά ένα άτομο από το κοινό έριξε τον Γκαγέγος στο πάτωμα και κατά τη διάρκεια της πάλης ο δράστης δέχθηκε σφαίρα στο πρόσωπο από το δικό του όπλο.

Γκαγέγος και Τσαλίνο μεταφέρθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο και τελικά επέζησαν αμφότεροι. Η αντίστροφη μέτρηση για τον τραγουδιστή είχε ήδη ξεκινήσει…

Η εκτέλεση

Στις 15 Μαΐου 1992, τέσσερις μήνες μετά το περιστατικό στο Κουγιακάν, ο Τσαλίνο τραγουδούσε σε μπαρ στο Κουγιακάν. Κάμερα τον κατέγραψε να διαβάζει το χαρτάκι και στη συνέχεια να τραγουδά το «Alma Enamorada». Είπε στους συνεργάτες τι συνέβη αλλά δεν πήρε σοβαρά την απειλή. Το πρωινό της 16ης Μαΐου οδηγούσε το αυτοκίνητο του όταν ένα μαύρο SUV του έκανε νόημα να σταματήσει. Οι άντρες που κατέβηκαν από το όχημα του έδειξαν αστυνομικές ταυτότητες και είπαν στον Τσαλίνο ότι ο διοικητής τους θέλει να του μιλήσει. Ο τραγουδιστής μπήκε στο αυτοκίνητο τους.

Το πρωί της επόμενης μέρας δύο αγρότες βρήκαν το πτώμα σε ένα κανάλι. Το μάτια του ήταν δεμένα και στα χέρια του υπήρχαν σημάδια από σχοινί. Τον είχαν εκτελέσει με δύο σφαίρες στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Ο Τσαλίνο Σάντσες ήταν 31 ετών όταν δολοφονήθηκε.

Επίλογος

Μετά την εκτέλεση του ο Τσαλίνο μετατράπηκε σε λαϊκό ήρωα για την μεξικάνικη κοινότητα και τα τραγούδια του έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλή. Ο γιός του, Αδάν ακολούθησε τα βήματα του αλλά του 2004 σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.