Σπάνιο ντοκουμέντο: Ο εορτασμός του Πάσχα στην Ελλάδα μέσα στον Εμφύλιο (VIDEO)

Ένα μοναδικό βίντεο από την εορτασμό της Ανάστασης το 1947

Η Ανάσταση είναι η πιο σημαντική στιγμή για τον χριστιανισμό. Ειδικά σε εποχές ταραγμένες  η σημασία και ο συμβολισμός της γιορτής αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο γεμίζοντας τους πιστούς με ελπίδα. Έτσι, ακόμα και στα ταραγμένα χρόνια του εμφυλίου στην Ελλάδα – ή πολύ περισσότερο τότε- ο εορτασμός της Ανάστασης αποκτούσε μεγαλύτερη σημασία.

Η εταιρία παραγωγής Pathe έφερε στη δημοσιότητα από τα αρχεία της ένα σπάνιο και μοναδικό ντοκουμέντο από τον εορτασμό του Πάσχα στην χώρα μας το 1947, μια χρονιά πολύ δύσκολη για την Ελλάδα καθώς ο εμφύλιος μαινόταν.

Το βίντεο καταγράφει μεταξύ άλλων τις εορταστικές στιγμές της Ανάστασης αλλά και στιγμές από τη Μεγάλη Εβδομάδα με στρατιώτες να… ποζάρουν κρατώντας σούβλες με αρνιά, γυναίκες και παιδιά να κατασκευάζουν τον στολισμό του Επιταφίου και μέλη των Ευζώνων (ή ανακτορική φρουρά της εποχής) να σπάνε κόκκινα αυγά, ενώ ο υπουργός Επί των Στρατιωτικών της κυβέρνησης Σοφοκλή Σοφούλη του 1947, Γεώργιος Στράτος, σπάει αυγά με φαντάρους.

Μάλιστα, στο βίντεο μετά το 3ο λεπτό εμφανίζεται και ο Ναπολέων Ζέρβας (ο ιδρυτής του ΕΔΕΣ) να τσουγκρίζει αυγά με στρατιώτες καθώς εκείνη την περίοδο είχε τοποθετηθεί από τον Σοφούλη υπουργός Δημοσίας Τάξης.