46 κόκκινες κάρτες: Χεράρδο Μπεντόγια, ο «Στρατηγός» των αποβολών


Ο Κολομβιανός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής έχει το απόλυτο ρεκόρ σε κόκκινες κάρτες. Τι λέει ο ίδιος για τον… εθισμό του με τις αποβολές και πώς τον περιγράφουν όσοι τον γνωρίζουν

Η… ιστορία ξεκινά στις 19 Φεβρουαρίου 1996. Η Ντεπορτίβο Περέιρα αντιμετωπίζει, εκτός έδρας, την Ντεπορτίβο Κάλι για το πρωτάθλημα της Κολομβίας. Μόλις στο 29ο λεπτό το αριστερό μπακ των φιλοξενουμένων, ο 20 ετών Χεράρδο Μπεντόγια, βλέπει την κόκκινη κάρτα από τον διαιτητή. Ήταν η πρώτη φορά στην μικρή τότε καριέρα του αλλά σίγουρα όχι η τελευταία…

Έως το 2016, όταν και θα κρεμούσε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, ο Μπεντόγια θα αποβαλλόταν συνολικά 46 φορές. Πρόκειται για ένα ρεκόρ που δεν το έχει πλησιάσει κανείς άλλος ποδοσφαιριστής με τον δεύτερο να είναι ο Σέρχιο Ράμος που έχει φτάσει μόλις τις 19.

Μόλις 14 μέρες μετά την πρώτη του αποβολή ο Μπεντόγια είδε και πάλι την «αγαπημένη» του κάρτα. Αυτή τη φορά του έφτασαν 24 λεπτά για να αποβληθεί. Ήταν σε ένα ματς με την Όνσε Κάλδας και η ομάδα του γνώρισε βαριά ήττα με 5-1. Η πειθαρχική επιτροπή τον τιμώρησε με τέσσερις αγωνιστικές και πρόστιμο όμως ο νεαρός από τη μικρή κώμοπολη Εμπέχικο της Νότιας Κολομβίας δεν σκόπευε να αλλάξει το στιλ του.

Κι όμως φοβάται…

Όλοι συμφωνούν ότι ήταν ένας εξαιρετικός παίκτης. Γι’ αυτό άλλωστε του έκανε πρόταση η Ντεπορτίβο Κάλι με την οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα. Ο Μπεντόγια θυμάται πως στο Κάλι ένιωσε για πρώτη φορά φόβο και σκέφτηκε ακόμα και να αποσυρθεί. Τον… υποδέχθηκε ο Φερνάνδο Κάστρο, μια μυθική μορφή των πάγκων στην Κολομβία με το παρατσούκλι ο «Φακιδιάρης» (El Pecoso). «Μπήκα πολύ δυνατά στα 3-4 ματς αλλά  ο Pecoso με έπιασε και μου λέει: Εγώ θα σου πω πώς να παίζεις. Δεν ήρθες εδώ για να βάζεις γκολ, ήρθες για να αποτρέπεις τα γκολ, δώσε πάσα.

Ήμουν ένα μπακ που ανέβαινα συνέχεια. Δεν μπορούσα να το κάνω και ήμουν πολύ απογοητευμένος. Φοβόμουν να παίξω και η κερκίδα με γιουχάιζε. Σκεφτόμουν πώς είτε θα φύγω, είτε θα αποσυρθώ».

Τελικά ήταν ο «Φακιδιάρης» που έφυγε. Ο Μπεντόγια έμεινε, έγινε αμυντικός μέσος και κέρδισε τίτλους με την Ντεπορτίβο Κάλι. Τίτλους και... αποβολές. Στις δύο θητείες του στο Κάλι (1998-01, 2003) είδε συνολικά 14 κόκκινες.

Ελ Χενεράλ

Παρότι η παρουσία του Μπεντόγια στο γήπεδο αύξανε σημαντικές τις πιθανότητες να μείνεις με δέκα παίκτες η ποιότητα και το πάθος του ήταν κάτι αδιαμφισβήτητο. Κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Κολομβίας και τελικά φόρεσε το εθνόσημο 48 φορές. Στο ντεμπούτο του, στις 12 Φεβρουαρίου 2000 απέναντι στην Τζαμάικα για το Gold Cup, δεν αποβλήθηκε. Τα… κατάφερε στο δεύτερο του παιχνίδι. Στις 19 Φεβρουαρίου 2000 η Κολομβία αντιμετώπισε τις ΗΠΑ για την προημιτελική φάση. Ο Μπεντόγια σκόραρε το 2-2 στο 81’ και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη στο τελευταίο λεπτό της παράτασης. Ήταν η μοναδική του αποβολή με τη φανέλα της Κολομβίας ενώ συνολικά θα πετύχαινε 4 γκολ. To 2001 ήταν βασικός στην εθνική που έβγαλε τους Κολομβιανούς στους δρόμους. Κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα και δικαίως του δόθηκε το προσωνύμιο «Ελ Χενεράλ» (ο στρατηγός) για τον τρόπο που αγωνιζόταν.

Και σε συλλογικό επίπεδο κέρδισε αρκετούς τίτλους και το 2001 έγινε ήρωας στη Ράσινγκ Κλουπ όταν με ένα δικό του γκολ στο 86ο λεπτό της αναμέτρησης με τη Ρίβερ ισοφάρισε σε 1-1 και ουσιαστικά κλείδωσε το πρωτάθλημα που το κλαμπ της Αβεγιανέδα δεν είχε πάρει για 35 ολόκληρα χρόνια.

Αποβολή με εννέα διαφορετικές ομάδες

Στην καριέρα του αγωνίστηκε συνολικά σε 13 ομάδες. Αποβλήθηκε στις 9 από αυτές. Μετά το ρεκόρ των 14 αποβολών με την Κάλι, ακολουθούν οι 10 με τη Σάντα Φε, οι 7 στη Μιγιονάριος και οι 5 στη Ράσινγκ Κλουμπ. Από δύο κόκκινες είδε σε Ντεπορτίβο Περέιρα, Ράσινγκ Κλουμπ, Ατλέτικο Νασιονάλ, Κολόν, Ενβιχάδο και Κούκουτα Ντεπορτίβο. Για την ιστορία έκανε ένα μικρό πέρασμα και από την Μπόκα Τζούνιορς αλλά δεν πρόλαβε να αποβληθεί.

Το… magnum opus του θεωρείται η αποβολή νο.41 σε ένα παιχνίδι της Σάντα Φε με την Μιγιονάριος για το πρωτάθλημα της Κολομβίας. Ήταν 22 Σεπτέμβριου του 2012 όταν στο 33ο λεπτό ξάπλωσε στο χορτάρι έναν αντίπαλο με αγκωνιά και στη συνέχεια τον κλώτσησε στο κεφάλι. Τιμωρήθηκε με 15 αγωνιστικές και πρόστιμο.

Μας φαίνεται καλό παιδί, τι να το κυριεύει;

Κάποιος θα περίμενε ότι ο απόλυτος ρέκορντμαν αποβολών είναι ένας άνθρωπος σκληροτράχηλος, γεμάτος θυμός. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Όσοι τον γνωρίζουν εκτός αγωνιστικού χώρου μιλούν για έναν εξαιρετικό χαρακτήρα. «Ήταν ένας ευαίσθητος τύπος που βοηθούσε πάντα τους άλλους. Μοιάζει αντιφατικό, αλλά εκτός γηπέδου ήταν φιλικός, με μεγάλη και ευγενική καρδιά. Συνήθως οι άνθρωποι θυμούνται μόνο τα κακά πράγματα όμως ο Χεράρδο πρέπει να αναγνωριστεί ως ένας από τους μεγάλους παίκτες της Κολομβίας», θα πει ο συμπαίκτης του στους Μιγιονάριος, Όσκαρ Βάσκες.

Ο Κολομβιανός δημοσιογράφος Καρλ Βόρσβικ συμφωνεί. «Είχαμε κάνει μια συνέντευξη για ένα ντοκιμαντέρ και ομολογώ ότι περίμενα κάτι εντελώς διαφορετικό. Η προσωπικότητα του είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι θα περίμενε κανείς. Εκτός γηπέδου είναι ένας άλλος άνθρωπος. Όταν παίζει και η αδρεναλίνη ανεβαίνει δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του. Δεν μπορούσε να πάρει μια ανάσα και να ηρεμήσει. Από την άλλη είναι ένας παίκτης που δίνει τα πάντα μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

«Με πληγώνει πολύ»

Ο ίδιος ο Μπεντόγια δεν θέλει να μιλάει για το «ρεκόρ» του. Σε συνέντευξη του ομολόγησε ότι τον πονάει αυτή η υπόθεση και το πώς τον αντιμετωπίζει ο κόσμος. «Με πληγώνει πολύ. Με έκοψαν από πολλές ομάδες γιατί έλεγαν ότι θα τους αφήνω με δέκα παίκτες. Η οικογένεια μου έχει υποφέρει επίσης πολύ. Έρχονταν στο γήπεδο να με δουν και άκουγαν τόσο άσχημα σχόλια. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν ποδοσφαιριστή είναι να αποβληθεί. Εγώ το βίωσα πολλές φορές αυτό. Ίσως να υπήρχε και μια προκατάληψη αλλά είναι αλήθεια ότι έκανα και λάθη. Για αυτό που έκανα απέναντι στην Μιγιονάριος δεν υπάρχει δικαιολογία. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ το πάθος και τον θυμό μου. Έδινα τα πάντα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κάποιες φορές το πλήρωνα».

51 και συνεχίζει

Ο «Στρατηγός» κρέμασε τα παπούτσια τους στις 16 Μαΐου 2016 και αναλαμβάνει τον ρόλο του βοηθού προπονητή στην Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε. Στο πρώτο παιχνίδι που κάθεται στον πάγκο «αντέχει» μόλις 21 λεπτά. Αποβάλλεται μετά από διαμαρτυρίες στον 4ο διαιτητή. Ως βοηθός θα έβλεπε ακόμα μια φορά την κόκκινη. Εργάστηκε και ως πρώτος προπονητής τόσο στην Σάντα Φε, όσο και στην άσημη Βαγεδούπαρ και προσέθεσε δύο ακόμα αποβολές στο παλμαρέ του. Με συνολικά 51 πλέον αναζητά το νέο βήμα στην καριέρα του.