Bunker Busters: Οι αμερικανικές βόμβες που χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να εξοντώσει τον Νασράλα

Όσα γνωρίζουμε για τα πυρομαχικά που χρησιμοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις, ώστε να φτάσουν έως και 30 μέτρα κάτω από τη γη σκοτώνοντας τον αρχηγό της Χεζμπολάχ

Το χτύπημα του ισραηλινού στρατού στο κτιριακό συγκρότημα που αποτελούσε προπύργιο της ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο ήταν ολοκληρωτικό. Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν ότι οι βόμβες όχι μόνο ισοπέδωσαν πολυώροφα κτίρια, αλλά προχώρησαν ακόμα πιο βαθιά ανοίγοντας μια τεράστια τρύπα δεκάδων μέτρων μέσα στη γη και βρίσκοντας τελικά τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στο υπόγειο καταφύγιό του.

Με τις εικόνες που ήρθαν στο φως από το σημείο της πρόσκρουσης γρήγορα τέθηκε το ερώτημα για τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Αν και δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από το Ισραήλ, σύμφωνα με αναλυτές χρησιμοποιήθηκε ένας τύπος διατρητικής βόμβας που αποκαλούνται «bunker buster» (καταστροφείς καταφυγίων). Αυτές κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ και είναι ειδικά σχεδιασμένες για να καταστρέφουν υπόγειες κατασκευές εισχωρώντας βαθιά μέσα στη γη πριν τελικά εκραγούν.

Υπολογίζεται ότι η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έριξε περίπου 85 τέτοιες βόμβες στο ίδιο σημείο, «ρευστοποιώντας» (όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι IDF στην ανακοίνωσή τους) όχι μόνο τον Νασράλα, αλλά οτιδήποτε υπήρχε σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο με τις βόμβες να φτάνουν σε βάθος 30 μέτρων. Από τους βομβαρδισμούς κατέρρευσαν 6 κτίρια τα οποία, κυριολεκτικά, εξαφανίστηκαν, ενώ ολόκληρη η Βηρυτός σείστηκε σαν να συνέβαινε σεισμός.

Τα κτίρια που χτυπήθηκαν

Η χρήση των συγκεκριμένων βομβών επιβεβαιώθηκε έμμεσα από το Ισραήλ, όταν οι IDF ανέβασαν βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται τα F-15 που απογειώθηκαν την Παρασκευή από τη βάση «Χατζερίμ» με κατεύθυνση το αρχηγείο του Νασράλα.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στο επίσημο κανάλι Telegram του ισραηλινού στρατού με τη λεζάντα «Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας εμπλέκονται στην εξάλειψη του Χασάν Νασράλα και του Κεντρικού Αρχηγείου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο», δείχνει τουλάχιστον οκτώ αεροπλάνα στη σειρά οπλισμένα με τουλάχιστον 16 περίπου βόμβες 2.000 λιβρών (περίπου 900 κιλών η καθεμία) συμπεριλαμβανομένου και των βομβών αμερικανικής κατασκευής BLU-109 εξοπλισμένες με κιτ JDAM, ένα σύστημα καθοδήγησης ακριβείας. Μερικά αεροσκάφη είναι πολύ μακριά για να προσδιοριστεί με σαφήνεια το ακριβές μοντέλο, αλλά τα πιο κοντινά στην κάμερα αεροπλάνα φαίνονται οπλισμένα με τις BLU-109. Αυτό το μοντέλο βόμβας διακρίνεται εύκολα όταν το βίντεο δείχνει δύο αεροπλάνα να απογειώνονται, με ένα αεροπλάνο να μεταφέρει έξι από αυτά τα πυρομαχικά. Στη συνέχεια, το βίντεο δείχνει ένα αεροπλάνο να επιστρέφει το σούρουπο στην ισραηλινή αεροπορική βάση χωρίς βόμβες.

Ο Γουές Μπράιαντ, πρώην ειδικός στόχευσης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος εξέτασε το βίντεο με τα αεροσκάφη, συμφώνησε με την ανάλυση. Σε δήλωσή του στους Times, είπε ότι οι βόμβες ήταν «ακριβώς αυτό που θα περίμενα» να χρησιμοποιηθούν σε αυτό που το Ισραήλ είπε ότι ήταν μια επίθεση στον Νασράλα στα υπόγεια κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ.

Τι είναι οι bunker busters

Οι βόμβες bunker buster είναι εξειδικευμένα όπλα ακριβείας που αναπτύχθηκαν από τον αμερικανικό στρατό το 1991, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου, ωστόσο έχουν πολλούς τύπους. Σκοπός όλων των τύπων πάντως είναι να διεισδύουν και να καταστρέφουν βαριά οχυρωμένες ή βαθιά θαμμένες υπόγειες κατασκευές που τα συμβατικά πυρομαχικά δεν μπορούν να καταστρέψουν.

Οι βόμβες αυτές εισχωρούν έως και 30 μέτρα μέσα στο έδαφος. Μπορούν να διαπεράσουν έξι μέτρα σκυροδέματος και να δημιουργήσουν κρουστικά κύματα που οδηγούν σε κατάρρευση ολόκληρες κατασκευές.

Κατασκευάζονται με παχύτερο χάλυβα από πολλές άλλες βόμβες. Οι βόμβες bunker busters διαθέτουν πυροκροτητή αργής λειτουργίας, ο οποίος επιτρέπει στη βόμβα να εκραγεί μόνο αφού διαπεράσει το στόχο της. Αυτό εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ζημιά σε υπόγειες εγκαταστάσεις, όπως κέντρα διοίκησης ή αποθήκες όπλων. Πρακτικά εκρήγνυνται μόνο αφού φτάσουν σε στόχους πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος. Εκεί δεν απαιτείται ισχυρή έκρηξη για να καταστρέψει μια υπόγεια κατασκευή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές στην επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο χρησιμοποιήθηκαν πιθανότατα οι BLU-109, τις οποίες διαθέτει και ο ελληνικός στρατός. Οι βόμβες αυτές ζυγίζουν μεταξύ 2.000 και 4.000 λίβρες η κάθε μια.

Στην περίπτωση των βομβαρδισμών της Βηρυτού, οι βόμβες εξερράγησαν σε βάθος 30 μέτρων, προκαλώντας μια καταστροφή δίχως προηγούμενο. Οι απεσταλμένοι των διεθνών ΜΜΕ στον Λίβανο, ακόμα και οι εμπειρότεροι πολεμικοί ανταποκριτές, περιγράφουν εικόνες που δεν έχουν δει ξανά στη ζωή τους, με τον βομβαρδισμό να προκαλεί χάος στη Βηρυτό και να εξαϋλώνει τα πάντα σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, ανοίγοντας έναν βαθύ κρατήρα και προκαλώντας τον θάνατο του Νασράλα και τουλάχιστον 6 ακόμα, καθώς και 91 τραυματισμούς.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Πάντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει πάρει θέση για την χρήση των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν και όπως όλα δείχνουν είναι αμερικανικής κατασκευής. Ο εκπρόσωπός του, Πάτρικ Ράιντερ, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά, παρέπεμψε στο IDF, το οποίο ωστόσο δεν διευκρίνισε τον τύπο πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκε.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ισραηλινής άμυνας είπαν στους Times ότι περισσότερες από 80 βόμβες ρίχτηκαν σε διάστημα αρκετών λεπτών για να σκοτώσουν τον Νασράλα, αλλά δεν επιβεβαίωσαν τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Από την άλλη, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μαρκ Κέλι, πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για την Πολεμική Αεροπορία, από την πλευρά του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ανέφερε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε μια βόμβα Mark 84 βάρους 900 κιλών. Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη που κάνει Αμερικανός αξιωματούχος για το είδος των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν, αναφερόμενος ωστόσο σε άλλο είδος βόμβας. Η εν λόγω βόμβα με το κωδικό όνομα Mark 84 ή BLU-117 μπορεί να διαπεράσει έως και 3,4 μέτρα τσιμέντου και σίγουρα δεν μπορεί να χρησιμοποιήθηκε μόνη για να φτάσει τόσο βαθιά στο έδαφος.

«Βλέπουμε περισσότερη χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών (Joint Direct Attack Munitions ή JDAM) και συνεχίζουμε να παρέχουμε αυτά τα όπλα», είπε ο Κέλι.

«Αυτή η βόμβα των 2.000 λιβρών (900 κιλά) που χρησιμοποιήθηκε, ήταν μια βόμβα της σειράς Mark 84, για να εξοντωθεί ο Χασάν Νασράλα», είπε.

Διευκρινίζεται ότι τα JDAM μετατρέπουν σε κατευθυνόμενο όπλο τις απλές, μη κατευθυνόμενες βόμβες, χρησιμοποιώντας πτερύγια και ένα σύστημα καθοδήγησης GPS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι είχε σταματήσει μια αποστολή βομβών 2.000 λιβρών στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των πολιτών στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντισμήναρχος Ναντάβ Σοσάνι, είπε ότι η επιχείρηση «Νέα Τάξη» έγινε την Παρασκευή, ενώ ο Νασράλα συναντούσε ανώτερα στελέχη της οργάνωσής του για να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. «Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μια ευκαιρία, μια επιχειρησιακή ευκαιρία που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίθεση», είπε στους δημοσιογράφους.

Το ραδιόφωνο του στρατού μετέδωσε, επικαλούμενο τον επικεφαλής της μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας που ανέλαβε την επιχείρηση, ότι στους πιλότους δόθηκαν πληροφορίες για τον στόχο λίγο πριν απογειωθούν. «Οι πιλότοι δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο στόχος τις ημέρες που σχεδιαζόταν» το πλήγμα, είπε ο αξιωματικός αυτός, που κατονομάστηκε μόνο ως «αντισμήναρχος Μ». Έμαθαν τον στόχο λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν και κατάλαβαν πού πήγαιναν, πρόσθεσε. 

Και ο Σοσάνι πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις εικασίες ότι για το πλήγμα ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν βαριές βόμβες Mark 84 αμερικανικής κατασκευής. Ο ταξίαρχος Αμισάι Λεβίν, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Χατζερίμ, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεκάδες βλήματα» έπληξαν τον στόχο μέσα σε δευτερόλεπτα.