Ο Ολυμπιονίκης που κέρδισε νεκρός


Μια εκπληκτική ιστορία από την Αρχαία Ελλάδα. Ο Αρριχίων ο Φιγαλεύς πήρε το τρίο συνεχόμενο μετάλλιο του στο Παγκράτιο ενώ είχε ήδη ξεψυχήσει

Ο Αρριχίων ο Φιγαλεύες πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 564 π.Χ. έχοντας ήδη δύο επικρατήσεις στο αγώνισμα του Παγκρατίου. Ήταν ο πρωταθλητής τόσο στους αγώνες του 572 π.Χ., όσο σε εκείνους τους 568 π.Χ. και πήγε στην Ολυμπία να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Στον τελικό του Παγκρατίου ο Αρριχίων βρέθηκε σε δεινή θέση όταν ο αντίπαλος κατάφερε μια εξαιρετικά επικίνδυνη λαβή «κλειδώνοντας» με τα χέρια τον λαιμό. Ο Αρριχίων είχε την επιλογή να παραιτηθεί και να χάσει τον τίτλο αλλά επέλεξε να αντισταθεί.

Ενώ η λαβή του έκοβε το οξυγόνο και οι δυνάμεις του τον εγκατέλειπαν κατάφερε με μια τελευταία κίνηση να εξαρθρώσει ένα δάχτυλο στο πόδι του αντιπάλου. Αυτός σφαδάζοντας παραιτήθηκε. Ο Αρριχίων όμως ξεψύχησε. Παρότι ο παλαιστής από την Αρκαδία ήταν νεκρός οι Ελλανοδίκες τον ανακήρυξαν νικητή και έβαλαν στο κεφάλι του τον κότινο.

Η αφήγηση του Παυσανία

Το Περιστατικό περιγράφει ο Παυσανίας (στο «Ελλάδας Περιηγήσεις» στο βιβλίο Ηλιακών Β΄. Χαρακτηριστικά γράφει: « Στην αγορά της Φιγαλίας υπάρχει ανδριάντας του παγκρατιαστή Αρραχίωνα με αρχαϊκά γνωρίσματα, μεταξύ των άλλων στη στάση: τα πόδια του δεν έχουν την κανονική διάσταση και τα χέρια πέφτουν παρά τα πλευρά ως τους γλουτούς. Ο ανδριάντας είναι λίθινος και λένε πως είχε και επιγραφή, η οποία με τον καιρό εξαφανίστηκε. Ο Αρραχίων είχε κερδίσει δυο ολυμπιακές νίκες πριν από την πεντηκοστή τέταρτη ολυμπιάδα και μια τρίτη κατά την πεντηκοστή τέταρτη, την οποία οφείλει στην κρίση των Ελλανοδικών, άλλα και στην προσωπική του ικανότητα.

Καθώς δηλαδή αντιμετώπιζε για τον κότινο της νίκης τον τελευταίο ανταγωνιστή του, εκείνος, όποιος κι αν ήταν, πρόλαβε και έζωσε με τα πόδια του, τον Αρραχίωνα, ενώ έσφιγγε με τα χέρια το λαιμό του. Ο Αρραχίων έσπασε ένα δάχτυλο του ποδιού του αντιπάλου του. Έτσι ταυτόχρονα ο Αρραχίων ξεψύχησε πνιγμένος, ενώ ο αντίπαλός του που τον έπνιξε λιποθύμησε από τον πόνο. Οι Ηλείοι ανακήρυξαν νικητή το νεκρό Αρραχίωνα, τον όποιο στεφάνωσαν».

Πολύ αργότερα ο Φλάβιος Φιλόστρατος (ο οποίος γεννήθηκε περίπου στο 170 μ.Χ.) θα υποστηρίξει ότι ο Αρριχίων δεν παραδόθηκε μετά από παρότρυνση του προπονητή του Ερυξία.

Για την ιστορία η Φιγαλεία ήταν αρχαία Αρκαδική πόλη στα σύνορα της σημερινής Ηλείας με τη Μεσσηνία και η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα ερείπιά της είναι ανάμεσα στα χωριά Φιγαλεία, Περιβόλια και Στόμιο της Περιφερειακής Ενότητα Ηλείας.