«Είδα τον καρχαρία να κατασπαράζει τη φίλη μου»


Η συγκλονιστική αφήγηση της δολοφονικής επίθεσης καρχαρία σε μια 19χρονη κοπέλα

«Ο φίλος μου ο Ράντι μού τηλεφώνησε και μέ ρώτησε αν θέλω να πάω μαζί τους για μια βόλτα με καταμαράν. Ήθελε να μου γνωρίσει τον Ντάνιελ στον οποίο ανήκε η βάρκα. Δέχτηκα» θυμάται η Ταμάρα Ενίς. Τον Αύγουστο του 1981 ήταν 21 ετών και εργαζόταν ως σερβιτόρα στην Όρμοντ Μπιτς της Φλόριντα.

«Ήταν ένα μικρό καταμαράν με τέσσερις θέσεις κι ένα πανί. Ούτε καμπίνες, ούτε άλλοι χώροι, ούτε τίποτα» τονίζει η Ενίς.

Εκτός από την Ταμάρα στο πλοιάριο επέβαινε ο ιδιοκτήτης του Ντάνιελ Περίν, ο Ράντι Κόεν και η σύντροφος του Κρίστι Βαπνιάρσκι. Το ημερολόγιο έγραφε 10 Αυγούστου 1981.

«Ξεκινήσαμε και είχαμε απομακρυνθεί περίπου ένα μίλι από την ακτή. Ο καιρός άλλαξε απότομα. Μαύρα σύννεφα κάλυψαν τον ουρανό, κεραυνοί έπεφταν και ο άνεμος έγινε ισχυρός. Η καταιγίδα χτύπησε το καταμαράν και μέσα σε περίπου 15 λεπτά το αναποδογύρισε.

«Έπεσα στο νερό αλλά κατάφερα να επιστρέψω στο αναποδογυρισμένο καταμαράν. Ανεβήκαμε πάνω του, καθίσαμε και απλά περιμέναμε. Η καταιγίδα είχε κοπάσει και θεωρούσαμε ότι σύντομα θα περάσει κάποιος και θα μας βοηθήσει» λέει η Ενίς. Επί έξι ώρες όμως το αναποδογυρισμένο πλοίο συνέχισε να παρασύρεται από τα κύματα. Είχε πλέον νυχτώσει, δεν είχαν φαγητό και νερό ενώ φορούσαν μόνο τα μαγιό τους.

Η Ταμάρα Ενίς αφηγείται πώς ξαφνικά η φίλη της δέχθηκε επίθεση από καρχαρία:

«Ακούσαμε μια μηχανή και ο Ντάνιελ είπε ότι πρέπει να είναι το λιμενικό. Αρχίσαμε να φωνάζουμε και ο ήχος πλησίαζε. Θεωρούσαμε ότι μας έχουν ακούσει όμως δεν ίσχυε. Τελικά ο ήχος απομακρύνθηκε μέχρι που χάθηκε. Απελπιστήκαμε και μείναμε σιωπηλοί. Η Κρίστι έδειχνε να είναι σίγουρη ότι δεν θα επιβιώσουμε.

Όταν ξημέρωσε αποφασίσαμε να κολυμπήσουμε ως την ακτή. Η Κρίστι δεν ήξερε καλό κολύμπι αλλά της δείξαμε πως να επιπλέει με την πλάτη της στο νερό και να προχωράει.

Είχε περάσει περίπου μια ώρα όταν άκουσα την Κρίστι να φωνάζει και να ζητάει από τον Ράντι να πάει κοντά της. Θεώρησα ότι είχε κουραστεί όμως…

Ξαφνικά την είδα να σηκώνεται έξω από το νερό και να πέφτει πάλι μέσα. Ήταν όπως στην ταινία. Της είχε επιτεθεί καρχαρίας.

Φώναξα στον Ράντι ''είναι καρχαρίας'' αλλά αυτός θεωρούσε ότι η Κρίστι πνιγόταν.

Η Κρίστι συνέχιζε να ουρλιάζει. Του ζητούσε να πάει κοντά της ενώ συνέχισε να κολυμπάει. Σηκώθηκε και πάλι έξω από το νερό κι έπεσε με το πρόσωπο. Ήταν πλέον εντελώς χλωμή, πρέπει να ήταν νεκρή. Κατάλαβα ότι πλέον είχε χάσει όλο το αίμα της.

Κανείς δεν μπορούσε να τη βοηθήσει. Όποιος επέστρεφε στο σημείο θα δεχόταν επίθεση από τον καρχαρία. Γύρισα και συνέχισα να κολυμπάω με όση δύναμη είχα.

Μετά από 15-20 λεπτά κάτι με χτύπησε. Κοίταξα στο νερό και ήταν ένας γκρι καρχαρίας μεγαλύτερος από εμένα. Σκέφτηκα την Κρίστι και αμέσως μετά πώς θα γλιτώσω.   

Ξεκίνησα να κολυμπάω όσο πιο χαλαρά μπορούσα ελπίζοντας ότι ο καρχαρίας θα με χάσει. Συνέχισα στον ίδιο ρυθμό, δεν γινόταν να σταματήσω γιατί τα ρεύματα θα με παρέσυραν».

Ο Ράντι Κόεν θα πει από τη μεριά του: «Στην αρχή η Κρίστι μου είπε ότι είχε κουραστεί και ήθελε να την κρατήσω για λίγο. Της είπα ότι θα την περιμένω να έρθει σε εμένα. Δευτερόλεπτα μετά άρχισε να ουρλιάζει: Θεέ μου Ράντι ένας καρχαρίας άρπαξε το πόδι μου. Θα πεθάνω. Πνίγομαι.

Φώναξα στην Ταμάρα να έρθει να με βοηθήσει αλλά μου φώναζε να μην πλησιάσω την Κρίστι. Ούρλιαζε να μην πάω εκεί γιατί ο καρχαρίας θα με φάει κι εμένα. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να βοηθήσω.

Ο καρχαρίας χτύπησε και πάλι την Κρίστι και την σήκωσε από το νερό. Ακόμα ούρλιαζε…».

Η Ταμάρα Ενίς κολυμπούσε επί πέντε ώρες σε σταθερό ρυθμό και έχασε την οπτική επαφή με τους δύο νεαρούς. Κοιτάζοντας στο νερό διαπίστωσε ότι γύρω της κυκλοφορούσαν πολλοί καρχαρίες. Συνέχισε να κολυμπάει για να τους αποφύγει.

Είχε περάσει πλέον επτά ώρες στο νερό. «Είχα παραισθήσεις και τραγουδούσα για να κρατηθώ σε εγρήγορση. Η κόπωση ήταν τεράστια. Κάποια στιγμή είδα την ακτή και έναν ναυαγοσώστη αλλά δεν είχα τις δυνάμεις να τον προσεγγίσω. Είχα απελπιστεί αλλά με τις τελευταίες μου δυνάμεις κατάφερα να περάσω τον κυματοθραύστη. Ο ναυαγοσώστης με είδε και του είπα ακριβώς τι είχε συμβεί».

Η ακτοφυλακή βρήκε τον Ντάνιελ και τον Ράντι. Ήταν και οι δύο σώοι. Το σώμα της Κρίστι δεν εντοπίστηκε ποτέ. Την κατασπάραξαν οι καρχαρίες. Η Κρίστι Βαπνιάρσκι ήταν μόλις 19 ετών.