Το 97% δεν θέλει, το 3% υποκρίνεται



επιστολή των Αμερικάνων δισεκατομμυριούχων σκοντάφτει στο ερώτημα "γιατί δεν κάνετε κάτι άμεσα;"





Τον γύρο του κόσμου έκανε μια επιστολή 18 ατόμων από 11 πάμπλουτές οικογένειες των ΗΠΑ με την οποία ζητούσαν, από τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. να τους φορολογήσει περισσότερο. Η επιστολή παρουσιάστηκε από την πλειοψηφία των Μέσων ως μια σημαντική κίνηση καλής θέλησης των ισχυρών της Αμερικής. Είναι όμως έτσι;
Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα των Αμερικάνων μεγιστάνων έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις και τα περασμένα χρόνια. Όσοι υπογράφουν την επιστολή στηρίζουν οικονομικά ή είναι φιλικά προσκείμενοι προς τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών.

Ενώ λοιπόν πολλά Μέσα μίλησαν για αίτημα γενικά των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ για αύξηση της φορολόγησης, η πραγματικότητα είναι πως την επιστολή υπέγραψε μόλις το 3% των μεγιστάνων της χώρας. Το υπόλοιπο 97% δεν θέλει ούτε να συζητά το ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγησης ενώ τρομάζει από το περιβόητο πλαφόν στα κέρδη που ζητούν οι λεγόμενοι "left wingers".

Η συντριπτική πλειοψηφία λοιπόν των δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ κάνουν ό,τι περνά από το χέρι της για να διατηρηθεί το κατεστημένο και να μην υπάρξουν σημαντικές αλλαγές τόσο στη φορολόγηση όσο και στον έλεγχο των κερδών τους.
Μάλιστα ακόμα και αυτή η μικρή μειοψηφία του 3% δρα υποκριτικά. Την ίδια ώρα που δημοσιεύουν μια επιστολή ζητώντας υψηλότερη φορολόγηση κάνουν συντονισμένες προσπάθειες να αποφύγουν την υπάρχουσα.

Offshore ευαισθησία

Αποδεδειγμένα διαθέτουν ένα τεράστιο δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών για να γλιστρούν από την εφορία. Παράλληλα ο "στρατός" των λογιστών τους χρησιμοποιεί κάθε είδους τερτίπι για να πληρώσουν λιγότερα στο κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και τραγική ειρωνεία είναι η υπόθεση των περιβόητων Panama Papers. Την αποκάλυψη η ICU (International Consortium of Investigative Journalists) την οποία χρηματοδοτεί και ο Τζορτζ Σόρος. Οι δημοσιογράφοι κατά την έρευνα τους ανακάλυψαν ότι μέσα στα ονόματα της λίστας βρισκόταν και αυτό του 88χρονου μεγιστάνα. Μέσω της δικηγορικής φίρμας Appleby ήλεγχε ένα δίκτυο με εταιρίες offshore με έδρα της Παρθένες Νήσους και τις Βερμούδες.

Γιατί δεν αρχίζετε να κόβετε επιταγές σήμερα;

Ενώ λοιπόν το 97% των δισεκατομμυριούχων αρνείται να αναγνωρίσει την ανάγκη για καταπολέμηση τις οικονομικής ανισότητας το υπόλοιπο 3% δρα υποκριτικά
Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό άρθρο της Wall Street Journal που, για τους δικούς της λόγους φυσικά, αναφέρει: "Γιατί δεν αρχίζετε να κόβετε επιταγές από σήμερα, τι σας σταματά; Οι δισεκατομμυριούχοι που νιώθουν ότι απειλούν την ακεραιότητα της χώρας θα μπορούσαν οποιαδήποτε μέρα να σταματήσουν να είναι δισεκατομμυριούχοι. Αν είναι ζωτικής σημασίας να σβηστούν τα φοιτητικά δάνεια γιατί δεν ξεκινάτε να τα αποπληρώνετε;Αν η κλιματική αλλαγή είναι προτεραιότητα γιατί δεν χρηματοδοτείτε ένα project; Γιατί να περιμένετε να ψηφιστούν νόμοι όταν μπορείτε να συνεισφέρετε σήμερα. Θα μπορούσατε να δώσετε το ποσό της έξτρα φορολόγησης σε φιλανθρωπικές δωρεές και ιδρύματα. Θα μπορούσατε να κόψετε στο κράτος ένα τεράστιο τσεκ ετησίως με το 3% των κερδών σας και να ζητήσετε να επενδυθούν στοχευμένα σε περιοχές που το έχουν ανάγκη και προγράμματα που δεν έχουν χρηματοδότηση". Απάντηση πιθανότατα δεν θα υπάρξει...