Death by selfie...



Οι θάνατοι που προκλήθηκαν στην προσπάθεια για μια ξεχωριστή φωτογραφία ξεπέρασαν κατά πολύ αυτούς που προκαλούνται από επιθέσεις καρχαρία


Φτάσαμε επίσημα στην εποχή που ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνο από έναν καρχαρία. Έρευνα έδειξε ότι την περίοδο 2011-17 καταμετρήθηκαν 259 θάνατοι ατόμων στην προσπάθεια τους να βγάλουν μια ξεχωριστή selfie. Στο ίδιο χρονικό διάστημα μόλις 50 άτομα παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους από επίθεση καρχαρία.

Χιλιάδες άνθρωποι ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους για να βγάλουν τη selfie που θα τους χαρίσει χιλιάδες like. Ποζάρουν στην άκρη ενός βράχου, στην ταράτσα ενός κτιρίου, μπροστά σε τρένα και φορτηγά αρκεί να πετύχουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θα ενθουσιάσει τους followers.
Το ερώτημα είναι βέβαια τι λέει αυτό για τον πολιτισμό μας και για το που αυτός βαδίζει. Η μανία με τις selfie. ο ναρκισσισμός και η ανάγκη για επιβεβαίωση είναι ένα φαινόμενο της εποχής ή εντάσσεται σε κάτι μεγαλύτερο που ήρθε για να μείνει;

Οι απόψεις διίστανται αλλά η επικρατούσα λέει πως ισχύει το πρώτο. Παρουσιάζει μάλιστα ως απόδειξη το γεγονός ότι η νέα γενιά παρατά το Facebook και στρέφεται μαζικά στο Instagram. Ένα μέσο καθαρά προσωποκεντρικό, μη ενημερωτικό και ιδανικό για να θρέψει το εγώ του καθένα.
Ίσως στο μακρινό μέλλον ο κόσμος να καταλάβει πως δεν αξίζει να ρισκάρεις το παραμικρό για μια ξεχωριστή selfie ούτε να στήνεις μια ψεύτικη ζωή για να αποθεωθείς στα social media. Στην περίοδο που ζούμε όμως ο κόσμος θα συνεχίσει να πεθαίνει για μια selfie και δεν θα σταματήσει να ποζάρει χαμογελώντας μπροστά στο κινητό του παρότι βαριέται αφόρητα.