Ινδία και Αφρική εκτοξεύουν τον πληθυσμό στα 11 δισ.




Γερνάει και συρρικνώνεται η Ευρώπη και... έχει φρενάρει η Κίνα, αλλά ο παγκόσμιος πληθυσμός παρουσιάζει αύξηση κυρίως όλων των Ινδών και της "μαύρης" ηπείρου


Την ώρα που ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται σταθερά και είναι ένας από τους πιο γερασμένους λαούς της Ευρώπης, το αντίστροφο συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα, ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 7,7 δισεκατομμύρια και η γη μοιάζει ήδη να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τόσων ανθρώπων. Οι εκτιμήσεις ωστόσο του ΟΗΕ είναι ακόμα πιο ανησυχητικές καθώς σύμφωνα με αυτές ως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να έχει φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια και ως το 2100 τα 11 δισεκατομμύρια!

Αυτοί που θα αυξηθούν

Όπως όλα δείχνουν μεγαλύτερο ρόλο στην αύξηση αυτή θα παίξουν οι χώρες της Αφρικής και κατά κύριο λόγο της υποσαχάριας Αφρικής, όπου ο αριθμός του πληθυσμού της αναμένεται να εκτοξευτεί και πιθανότατα να διπλασιαστεί ως το 2050.

Πρωτοπόρος ωστόσο θα είναι η Ινδία, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει ως το 2027 την Κίνα, όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως. O πληθυσμός της Κίνας από την άλλη αναμένεται να μειωθεί κατά 31,4 εκατ. ως το 2050.

Η Ινδία μαζί με άλλες οχτώ χώρες υπολογίζεται ότι θα «ευθύνονται» για τουλάχιστον τον μισό πληθυσμό που θα αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ως το 2050. Οι άλλες χώρες είναι η Νιγηρία και το Πακιστάν και στη συνέχεια η Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, η Τανζανία, η Ινδονησία, η Αίγυπτος και ΗΠΑ.

Αυτοί που θα μειωθούν

Πολύ διαφορετική θα είναι η κατάσταση στις υπόλοιπες ηπείρους του πλανήτη με την αρχή να γίνεται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, ο πληθυσμός της Ευρώπης θα αρχίσει να μειώνεται το 2050, ενώ την ίδια στιγμή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της θα είναι πια άνω των 65 ετών.

Σειρά θα πάρει η Βόρεια Αμερική, στην οποία η μείωση θα ξεκινήσει το 2065 και τέλος η Ασία και η Ωκεανία όπου η μείωση θα είναι ορατή από το 2070 και μετά.

Ενδεικτικό είναι ότι από το 2010, ο πληθυσμός εμφανίζει μείωση κατά τουλάχιστον 1% σε 27 χώρες, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων. Ωστόσο, ως το 2050 οι χώρες αυτές θα έχουν φτάσει τις  55 και τουλάχιστον οι μισές από αυτές θα παρουσιάζουν μείωση άνω του 10%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι το 2019 ο ρυθμός γεννήσεων είναι 2,5 γέννες ανά γυναίκα, την ώρα που το 1990 ήταν 3,2. Ως το 2050 αναμένεται ο αριθμός αυτός να έχει πέσει στο 2,2. Το κατώτατο όριο για να μην υπάρξει τεράστια γήρανση του πληθυσμού είναι στο 2,1. Παράλληλα, το 2019 ο ρυθμός γεννήσεων για τις γυναίκες της υποσαχάριας Αφρικής ήταν 4,6 γέννες ανά γυναίκα!

Όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, ο πληθυσμός της χώρας μας αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν 30%, πέφτοντας στα 7,5 εκατομμύρια κατοίκους το 2100.

Το αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ είναι φανερό ότι ο πληθυσμός της γης αναμένεται να υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητες του πλανήτη μας. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι τον μεγαλύτερο ρόλο στην αύξηση του πληθυσμού θα τον παίξουν χώρες που έχουν ήδη πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο και υψηλά ποσοστά φτώχειας. Αυτό αποτελεί μια ακόμα πρόκληση, σύμφωνα με τον γραμματέα του ΟΗΕ για οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις, Lu Zhenmin, και θα πρέπει να καταβληθούν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας, των ανισοτήτων και την προώθηση της εκπαίδευσης και της πλήρους υγειονομικής περίθαλψης.