Οι πρόσφυγες του μέταλ



Μια μπάντα από το Ιράν "φλέρταρε" με την εκτέλεση γιατί άσκησε κριτική στη θρησκεία και το καθεστώς. Διέφυγε στη Νορβηγία όπου έμαθε και την τελική της ποινή



Το 2015 τα μέλη της ιρανικής μέταλ μπάντας Confess "φλέρταραν" με την εκτέλεση. Μέσα από τα τραγούδια τους τόλμησαν να αμφισβητήσουν το θεό και να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση. Σε ένα θεοκρατικό καθεστώς όπου ισχύει ο νόμος της σαρία αυτό μπορεί να αποβεί θανάσιμο. Οι Nikan "Siyanor" Khosravi και Arash "Chemical" Ilkhani συνελήφθησαν από τις αρχές, μπήκαν στην απομόνωση και τους απαγγέλθηκε μια σειρά κατηγοριών. Βλασφημία, δυσφήμιση του καθεστώτος, προσβολή του ανώτατου ηγέτη, προώθηση σατανικής μουσικής, στίχους που προσβάλουν τη θρησκεία, παράνομη δημιουργία μπάντας, παράνομη κυκλοφορία μουσικής και παράνομες συνεντεύξεις σε απαγορευμένα ΜΜΕ.
Ένα "παραθυράκι" στον θρησκευτικό νόμο τους γλίτωσε από πιθανή εκτέλεση. "Αν προσβάλεις τον Προφήτη θα εκτελεστείς γιατί είναι νεκρός και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αν όμως βλασφημήσεις το θεό και αμφισβητήσεις την ύπαρξη του τότε μπορεί να σε συγχωρέσει. Εκεί πατήσαμε και δεν μας δίκασαν με κατηγορίες που επιφέρουν εκτέλεση" τονίζει ο Khosravi.
Πάνω σε αυτή την ερμηνεία του νόμου και με χρήματα που συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια φίλων και θαυμαστών οι Confess πλήρωσαν την εγγύηση και βγήκαν από τη φυλακή.

Η διαφυγή

Βλέποντας ότι δεν θα αποφύγουν την φυλάκιση ξεκίνησαν την προσπάθεια να φύγουν από την χώρα. Ο Nikan τα κατάφερε πρώτος όταν το 2018 διέφυγε στην Τουρκία. "Εκεί κατάφερα να σπάσω τη σιωπή μου και διάφοροι οργανισμοί με στήριξαν. Μετά από λίγους μήνες με κάλεσαν να ζήσω στη Νορβηγία ως πολιτικός πρόσφυγας και μου έδωσαν μάλιστα και μουσική υποτροφία" τονίζει και αποκαλύπτει πως τον ακολούθησε και ο Arash: "Κατέθεσε την έφεση του και κατάλαβε ότι σκοπεύουν να το συνεχίσουν καθώς είδε ότι είχαν αλλάξει τις καταθέσεις που είχαμε δώσει κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Μου ζήτησε τη βοήθεια μου και έτσι απευθύνθηκα στην κυβέρνησης της Νορβηγίας. Από τη στιγμή που δεν του είχαν επιβάλλει απαγόρευση ταξιδιού, όπως στη δική μου περίπτωση, πήγε στην Τουρκία και μετά από λίγο ήρθε εδώ".

Η ποινή

Πλέον οι Confess επανενώθηκαν στη Νορβηγία και σύντομα θα κυκλοφορήσουν το νέο τους άλμπουμ με τίτλο "Revenge at All Costs". Τα τραγούδια γράφτηκαν όσο τα μέλη της μπάντας ήταν στη φυλακή και όσο έδιναν μάχη, για να μην δικαστούν για βλασφημία του Προφήτη.
Το ιρανικό καθεστώς τους δίκασε ερήμην και πρόσφατα έμαθαν την ποινή τους. O Nikan καταδικάστηκε σε 12,5 χρόνια φυλάκιση και 74 μαστιγώματα. Η αρχική ποινή για τον Arash ήταν έξι χρόνια φυλάκιση και τελικά μειώθηκε στα δύο. Η επιστροφή στην πατρίδα για τους Confess είναι πλέον απαγορευτική. Τουλάχιστον μπορούν να κάνουν αυτό που αγαπούν χωρίς τον κίνδυνο να βρεθούν και πάλι σε ένα κελί.