Με το χέρι στο Ευαγγέλιο...



Οι αυτοαποκαλούμενοι "φανατικότεροι Χριστιανοί των ΗΠΑ" είναι και αυτοί που απορρίπτουν τη βοήθεια σε πρόσφυγες ενώ στηρίζουν με πάθος την κυβέρνηση Τραμπ



Το παράδοξο της "μετάφρασης" κατά το δοκούν των χριστιανικών διδαχών καταδεικνύει μια έρευνα του Pew Research Center. Η έρευνα έγινε πέρσι και ήρθε ξανά στο προσκήνιο καθώς το θέμα της μετανάστευσης και το πώς το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας των ΗΠΑ. Το ερώτημα της ήταν "αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες και πρέπει να τους δεχθεί". Χρησιμοποιούσε τη λέξη refugee και όχι migrant μιλώντας ξεκάθαρα για πρόσφυγες και όχι για μετανάστες.
Το συνολικό αποτέλεσμα έφερε το 51% να απαντά πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει ευθύνη, το 43% να απαντά αρνητικά και ένα 6% να επιλέξει το "δεν ξέρω/δεν απαντώ".

Αγνοεί ή... μεταφράζει

Η έρευνα παρουσίασε τα ευρήματα της και σύμφωνα με φυλετικά, μορφωτικά και θρησκευτικά κριτήρια. Τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ της κυβερνητικής ευθύνης εντοπίστηκαν, όπως ήταν ίσως αναμενόμενο, στους Αφροαμερικανούς, στους νέους από 18 έως 29 ετών και στους ισπανόφωνους. Αντίθετα το 68% των λευκών ευαγγελιστών προτεσταντών δηλώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες. Μάλιστα η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων είναι και αυτή που υποστηρίζει περισσότερο τον Ντόναλντ Τραμπ και την πολιτική του.

Το παράδοξο είναι ότι οι λευκοί ευαγγελιστές προτεστάντες αυτοπροσδιορίζονται ως βαθιά θρησκευόμενοι και άνθρωποι που προσπαθούν να ακολουθούν κατά γράμμα τη Βίβλο.
Και πάνω στο συγκεκριμένο θέμα το μήνυμα του Χριστιανισμού δεν είναι καν διφορούμενο. Τονίζει με κάθε τρόπο ότι πρέπει να προσφέρουμε αγάπη, καταφύγιο και συμπόνια στους ξένους.

"Ο ξένος που ζει μαζί σου πρέπει να είναι για εσένα όπως ο κάθε πολίτης. Πρέπει να αγαπάς τον ξένο όπως τον εαυτό σου γιατί κι εσύ ήσουν ξένος στη γη της Αιγύπτου" γράφει η Βίβλος.
Το 68% όμως αυτών των βαθιά θρησκευόμενων ατόμων είτε επιλέγει να αγνοήσει τις διδαχές, είτε τις "μεταφράζει" με τρόπο που ταιριάζει στην πολιτική-κοινωνική ιδεολογία του.

«Ο Ιησούς δεν ήταν παράνομος»

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της Πόλα Γουάιτ (φωτο), πρόεδρου του ευαγγελικού συμβουλευτικού συμβουλίου που ίδρυσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και προσωπικής φίλης του προέδρου. "Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας παίρνουν κομμάτια από τη Βίβλο και λένε πράγματα όπως ότι και ο Ιησούς ήταν πρόσφυγας. Ναι, έζησε στην Αίγυπτο για τριάμισι χρόνια αλλά δεν ήταν παράνομος. Αν είχε παραβιάσει το νόμο τότε θα ήταν αμαρτωλός και δεν θα μπορούσε να είναι ο Μεσσίας μας" εξήγησε η Γουάιτ.

Η λογική της λέει πολλά για το πώς λειτουργούν οι ηγέτες των ευαγγελιστών και για την τεράστια ευθύνη που έχουν για την πορεία που έχει πάρει το ποίμνιο τους. Τα ποσοστά ξενοφοβίας, ρατσισμού στην κοινότητα των λευκών ευαγγελιστών ανέκαθεν ήταν πολύ μεγάλα αλλά πλέον αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο ακραίες ακροδεξιές ιδέες. Μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τις γραφές και τη χριστιανική πίστη όμως τους ταιριάζουν και τελικά αυτό είναι που μετράει.