Από τον Chapo στον Mencho



To αδίστακτο... φάντασμα του Χαλίσκο είναι πλέον το μεγάλο αφεντικό του μεξικάνικου εγκλήματος





Από το 2016, όταν η τρίτη σύλληψη του El Chapo τον έθεσε οριστικά εκτός "μάχης", οι δολοφονίες στο Μεξικό έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Το μεγάλο αφεντικό των μεξικάνικων καρτέλ θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε ένα κελί φυλακή υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ και ο πόλεμος για τη διαδοχή έχει ενταθεί.

Στο καρτέλ της Σιναλόα ακόμα και οι γιοί του Chapo έχουν αποδεχθεί ως αρχηγό τον
Ισμαέλ Σάμπαδα, γνωστός ως El Mayo. Όμως μια οργάνωση που ιδρύθηκε στο Χαλίσκο μόλις πριν από δέκα χρόνια έχει αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων.

"Το καρτέλ της Σιναλόα δεν κάνει πια κουμάντο. Η νέα δύναμη είναι το Cártel de Jalisco Nueva Generación. Είναι πιο αδίστακτοι, πιο κινητικοί και έχουν στην ηγεσία τους ένα φάντασμα" δηλώνει Μεξικάνος δημοσιογράφος. Το "φάντασμα" έχει όνομα, πρόκειται για τον Νεμέσιο Οσεγκέρα Σερβάντες ή απλά El Mencho (προέκυψε από παράφραση του ονόματος Νεμέσιο). Με μια πορεία εκτελέσεων, απαγωγών και μεγάλων συμμαχιών έχει οδηγήσει το CJNG στην κορυφή της πυραμίδας των καρτέλ.

El Señor de los Gallos

Παιδί πάμφωτης οικογένειας ο Σερβάντες μπήκε στην παρανομία από πολύ νωρίς. Καλλιεργούσε μαριχουάνα από 14 ετών και πριν ενηλικιωθεί πέρασε τα σύνορα και έψαξε μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ. Εκεί έμπλεξε άμεσα με την πώληση ναρκωτικών και μέχρι τα 30 πέρασε τη ζωή του μεταξύ φυλακής, Μεξικού και Καλιφόρνιας. Το 1993 φυλακίστηκε στο Τέξας και τρία χρόνια μετά βγήκε με αναστολή. Επέστρεψε στο Μεξικό και αποφάσισε πως δεν θα γυρίσει ξανά στην Αμερική. Μπήκε στο καρτέλ του Μιλένιο, ως εκτελεστής, ενώ παράλληλα διοργάνωνε κοκορομαχίες, δραστηριότητα που του έδωσε το προσωνύμιο Άρχοντας των πετεινών (Señor de los Gallos). Συνεργάστηκε με το καρτέλ της Σιναλόα στο πόλεμο με τους Zetas και η αποτελεσματικότητα του έφτασε στα όρια του... μύθου.

Η ανέλιξη

Μια σειρά συλλήψεων και εκτελέσεων προκάλεσε κενό εξουσίας και οδήγησε σε εμφύλιο το καρτέλ Μιλένιο. Ο Mencho ηγήθηκε τον νικητών που αρχικά είχαν το όνομα Los Torcidos. Τους μετονόμασε σε Cártel de Jalisco Nueva Generación και συστήθηκαν στο Μεξικό τον Ιούνιο του 2009, ως τιμωροί του εγκλήματος. Εκτέλεσαν τρία ηγετικά μέλη των Zetas και τους άφησαν σε ένα φορτηγάκι με το μήνυμα: "Είμαστε το νέο γκρουπ Los Mata Zetas (Αυτοί που σκοτώνουν Zetas) και είμαστε κατά των απαγωγών και τον εκβιασμών. Θα πολεμήσουμε σε όλες τις πολιτείες για ένα πιο καθαρό Μεξικό".
Με την καθοδήγηση του Mencho το CJNG παρουσιάστηκε ως μια εθνικιστική παραστρατιωτική ομάδα στο στιλ της βασκικής ΕΤΑ που θα πολεμούσε το έγκλημα.

Ξεκίνησε λοιπόν ένας αδιανόητος κύκλος βίας με χιλιάδες δολοφονίες. Το 2012 στο πόλεμο μπήκε και η οργάνωση Los Caballeros Templarios και το Μεξικό έγινε ένα απέραντο νεκροταφείο.
"Μέσα από αυτό τον ανελέητο πόλεμο φάνηκε το πόσο μεθοδικός και πόσο αδίστακτος ήταν ο Mencho. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που θα δώσει εντολή να ξεκληριστεί μια ολόκληρη οικογένεια μόνο για μια φήμη που ακούστηκε. Κάνει πράγματα που τα είχαμε δει από το ISIS και παράλληλα επεκτείνεται συνέχεια" δηλώνει Αμερικάνος αξιωματούχος που δραστηριοποιείται στο Μεξικό. "Τόσα χρόνια στο Μεξικό έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους που είτε είχαν δει από κοντά, είτε είχαν μιλήσει με τον Chapo. Δεν έχω βρει όμως κανέναν που να έχει δει τον Mencho. Είναι ένα φάντασμα. Ακόμα και οι φωτογραφίες του είναι ελάχιστες" προσθέτει.  

Το μήνυμα

Τον Αύγουστο του 2016 σε ένα εστιατόριο στο Πουέρτο Βαγιάρτα το CJNG έστειλε το μήνυμα του και στο καρτέλ της Σιναλόα. Απήγαγε δύο γιους του Chapo. Μετά από διαπραγματεύσεις και ένα τεράστιο ποσό τους άφησε ελεύθερους όμως ήταν ο πιο ηχηρός τρόπος να δηλώσει πως πλέον έχει τα ινία. "Ήταν εξευτελιστικό για το καρτέλ της Σιναλόα και ένα μήνυμα προς όλους. Γνωρίζω ότι αρχικά το πλάνο ήταν να εκτελέσουν τους γιους του Chapo αλλά τελικά πείστηκαν τόσο από το τεράστιο ποσό όσο και από την επέμβαση του El Mayo" τονίζει Μεξικάνος δημοσιογράφος. Ο Mencho είχε στείλει πάντως το μήνυμα που ήθελε στη Σιναλόα. Κάτι παρόμοιο έκανε και με τις μεξικανικές αρχές. Έστησε ενέδρες και σκότωσε δεκάδες αστυνομικούς ενώ κατέρριψε ακόμα και ελικόπτερο με ρουκέτα. Πάγια τακτική του ήταν να κλείνει δρόμους με φλεγόμενα οχήματα και να πυρπολεί τράπεζες και βενζινάδικα ώστε να δημιουργεί αντιπερισπασμό.

Παγκόσμιος παίκτης

Στα 53 του πλέον ο Mencho δεν είναι απλός το αφεντικό των μεξικάνικων καρτέλ αλλά ένας παγκόσμιος παίκτης του εγκλήματος. "Συνεργάζεται με τις κινεζικές τριάδες για να παίρνει χημικά για τα συνθετικά ναρκωτικά που παράγει. Συνεργάζεται με τη μαφία της Αυστραλίας και φέρνει δολοφόνους από το Ελ Σαλβαδόρ. Έχει επαφές σε κάθε ήπειρο γιατί έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Ελέγχει τα λιμάνια του Χαλίσκο και από εκεί μπορεί να στείλει και να λάβει οτιδήποτε" τονίζει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ προσφέρουν αυτή τη στιγμή 10εκατ. δολάρια σε όποιον δώσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Mencho. Δεν έχουν καταφέρει όμως να τον εντοπίσουν. Οι Μεξικάνοι θεωρούν ότι βρίσκεται σε κρησφύγετο στο Χαλίσκο αλλά κανείς δεν τολμάει να δώσει πληροφορίες. Σε ένα από τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το CJNG ένας από τους μασκοφορεμένους εκτελεστές διάβασε ένα μήνυμα του Mencho σε όσους τον πολεμούν και όσους θέλουν να τον συλλάβουν. Το μήνυμα ανέφερε: "Γαβγίστε σκυλιά αλλά να ξέρετε ότι όσο εσείς γαβγίζετε εγώ συνεχίζω την επέλαση μου".