To ISIS καίει και εκδικείται




Οι οπαδοί του Χαλιφάτου καταστρέφουν τα σπαρτά για να εκδικηθούν για την ήττα τους 



Μετά από δέκα χρόνια πολέμου και φρίκης οι αγρότες στην Ανατολική Συρία και το Βόρειο Ιράκ ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Όμως, παρότι το Χαλιφάτο έχει "πεθάνει", οι οπαδοί του ψάχνουν εκδίκηση με κάθε τρόπο για την ήττα τους.

Αφού λοιπόν δεν έχουν πλέον τη δύναμη να τα βάλουν με τους ανθρώπους στρέφουν την οργή τους στα σπαρτά. Την τελευταία περίοδο τεράστιες εκτάσεις σε Συρία και Ιράκ έχουν πυρποληθεί με τους αγρότες να είναι και πάλι απελπισμένοι. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης καταστράφηκαν και είναι τόσο μεγάλη η έκταση της ζημιάς που παρατηρείται ακόμα και από δορυφόρους.

Τεράστιες στήλες καπνού κυριαρχούν και πάλι στην περιοχή αλλά αυτή τη φορά η αιτία δεν είναι οι βομβαρδισμοί αλλά η ανθρώπινη παράνοια που καταστρέφει σοδειές για να εκδικηθεί.

«Είναι σαν μια κηδεία»

Οι αγρότες είναι σε απόγνωση.

"Μια ολόκληρη οικογένεια 24 ατόμων περίμενε αυτή τη συγκομιδή για να ζήσει. Τώρα καταστράφηκε. Είναι σαν μια κηδεία. Βλέπεις τη φωτιά να έρχεται από μακριά και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Απλά πήραμε τα παιδιά και τα ζώα μας και τρέξαμε για να γλιτώσουμε", δηλώνει ο 75χρονος Αμπάς αλ-Ζαγκζαγκ που μένει σε ένα χωριό της Συρίας και έχασε όλη τη σοδειά του.

"Περιμέναμε δέκα χρόνια για μια καλή συγκομιδή και τώρα πάλι δεν έχουμε τίποτα. Δεν έχουμε να φάμε και δεν έχουμε με τι να ταΐσουμε τα ζώα μας" τονίζει. 

Καταστρέψτε τη γη των αποστατών

Το ISIS με ανακοίνωση του κομπάζει για την καταστροφή και καλεί τους οπαδούς να "καταστρέψουν τη γη όλων των αποστατών".

Οι τζιχαντιστές προσπαθούν με κάθε τρόπο να δηλώσουν ότι παραμένουν ενεργοί. Θέλουν να αποτρέψουν μια σταθεροποίηση στην περιοχή και να στείλουν το μήνυμα πως "αν δεν μπορούμε να έχουμε αυτή τη γη τότε δεν μπορεί να την έχει κανείς". Είναι ένας εύκολος τρόπος να εκδικηθούν για την διάλυση του Χαλιφάτου τους ακόμα και αν τα θύματα τους δεν είχαν σχέση με τον πόλεμο.

Η τακτική του εμπρησμού των σπαρτών θυμίζει άλλες εποχές όχι όμως τόσο μακρινές. Λίγες δεκαετίες πριν οι ναπάλμ των ΗΠΑ κατέστρεφαν τις σοδειές στο Βόρειο Βιετνάμ και την Καμπότζη. για να προκαλέσουν πείνα και απόγνωση στον πληθυσμό. Η απόγνωση έχει μετακομίσει πλέον στη Συρία και το Ιράκ και τη θέση των αεροπλάνων των Αμερικάνων έχουν πάρει τα μπιτόνια βενζίνης των τζιχαντιστών.