«Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να μάθει ότι υπάρχει ζωή στον Άρη»



Επιστημονικός διευθυντής της NASA τονίζει πως μέχρι το 2021 είναι πολύ πιθανό να γίνει η ιστορική ανακοίνωση και εκφράζει τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της


Τον Μάρτιο του 2021 η ΝASA και η ESA (European Space Agency) θα στείλουν δύο οχήματα τον Άρη. Στόχος τους είναι να κάνουν τομές που θα φτάσουν τα 20 μέτρα βάθος και να πάρουν δείγματα. Τα οχήματα διαθέτουν εργαστήρια στα οποία θα αναλυθούν τα δείγματα του υπεδάφους και τα στοιχεία θα σταλούν άμεσα στη Γη. Μάλιστα το υλικό θα επιστρέψει στη συνέχεια στον πλανήτη της μας και θα γίνει το πρώτο που ταξιδεύει από τον Άρη.

Οι επιστήμονες δεν κρύβουν πλέον ότι θεωρούν εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί ότι υπάρχει ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη. Όλα τα στοιχεία που έχουν ως τώρα συνηγορούν ότι ο Άρης φιλοξενούσε ζωή η οποία δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς και παραμένει σε μικροβιακή (τουλάχιστον) μορφή στο έδαφος του.

Ο διευθυντής της επιστημονικής ομάδας της NASA, Τζιμ Γκριν με δηλώσεις  του προετοίμασε το κοινό για μια συγκλονιστική αποκάλυψη και τόνισε πως φοβάται ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να μάθει ότι υπάρχει ζωή στο Άρη.

"Μέσα σε λίγους μήνες από τον Μάρτιο του 2021 είναι πιθανό να έχουμε αποδείξεις ύπαρξης ζωής στον Άρη. Θα είναι μια ανακάλυψη παρόμοια με αυτή του Κοπέρνικου για το γεγονός ότι η Γη γυρνά γύρω από τον Ήλιο και όχι το αντίθετο" τονίζει ο Γκριν.

"Δεν είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια ανακοίνωση"

"Αναζητούμε τα 300 ορυκτά που μόνο η ζωή μπορεί να δημιουργήσει. Τα ρόβερ θα πάρουν υλικό κοντά σε έναν αρχαίο ωκεανό του Άρη όπου είναι πιθανό να φιλοξενούσε ζωή δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Είμαι ενθουσιασμένος με αυτές τις αποστολές επειδή έχουν την ευκαιρία να βρουν ζωή. Και πραγματικά επιθυμώ να το πετύχουν. Ποτέ δεν έχουμε φτάσει τόσο βαθειά. Όταν το περιβάλλον γίνεται ακραίο η ζωή μετακινείται στα πετρώματα. Οι έρευνες στη Γη μας έδειξαν ότι όπου υπάρχει νερό υπάρχει ζωή. Πλέον ξέρουμε ότι υπάρχει περισσότερη ζωή κάτω από τα πόδια μας παρά στην επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένης της ζωή στους ωκεανούς. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας ανακάλυψης θα είναι επαναστατικές. Θα ξεκινήσει έναν εντελώς νέο τρόπο σκέψης και δεν πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι για τα αποτελέσματα του. Δεν είμαστε. Με ανησυχεί γιατί θεωρώ ότι είμαστε κοντά πλέον στο να βρούμε αποδείξεις και να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις" προσθέτει.

Ο επιστημονικός διευθυντής της NASA αναφέρει ότι μια τέτοια ανακάλυψη θα δημιουργήσει μια σειρά νέων ερωτημάτων και θα ανοίξει ανεξερεύνητους δρόμους. "Αυτό που θα έρθει μετά είναι μια σειρά επιστημονικών ερωτημάτων. Μοιάζει αυτή η μορφή ζωής με τη δική μας; Πώς σχετίζεται με εμάς; Μπορεί η ζωή να μετακινηθεί από πλανήτη σε πλανήτη ή προκύπτει από μια σπίθα στο κατάλληλο περιβάλλον. Mια σπίθα που δημιουργεί ζωή βασισμένη στο χημικό περιβάλλον που βρίσκεται".



"Η Αφροδίτη ήταν κάποτε μπλε πλανήτης"

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι πλανήτες που θεωρούνταν ακατάλληλοι να φιλοξενήσουν ζωή κάποτε είχαν διαφορετικές, πιο φιλόξενες συνθήκες. Πριν από λίγους μήνες επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι πολύ πιθανό κάτω από την επιφάνεια του Άρη να βρίσκεται ένα τεράστιο ενεργό σύστημα νερού σε υγρή μορφή. Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε μέσα στον Σεπτέμβριο υποστηρίζει ότι η Αφροδίτη είναι πιθανό να ήταν κατοικήσιμη για 2-3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν η ατμόσφαιρα της γίνει εξαιρετικά πυκνή πριν 700εκατ. χρόνια.

Ο Γκριν (φωτό) θεωρεί ότι μικροί οργανισμοί μπορούν να βρεθούν και σε άλλα ουράνια σώματα όπως ο Τιτάνας, ένα από τα φεγγάρια του Κρόνου και τονίζει ότι οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν πολιτισμοί σε άλλους, όχι τόσο μακρινούς, πλανήτες: "Αν θέλαμε να πάμε κάπου να βρούμε ζωή που δεν μοιάζει με τη δική μας τότε θα πηγαίναμε στον Τιτάνα. Εκεί το νερό αντικαθιστάται από το μεθάνιο και έτσι θα είχαμε έναν εντελώς διαφορετικό τύπο ζωής, μια καινούργια ομάδα χημικών που θα είχαν συνθέσει ένα διαφορετικό DNA. Θα ήταν πραγματικά αλλόκοτο.

Γενικότερα δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν πολιτισμοί αλλού, γιατί βρίσκουμε εξωπλανήτες παντού. Τώρα γνωρίζουμε από τις παρατηρήσεις του Kepler, ότι οι πλανήτες στον γαλαξία είναι περισσότεροι από τα αστέρια".

Οι θέσεις του Γκριν ενισχύουν σενάρια που υποστηρίζονται από αρκετούς επιστήμονες και θέλουν στον Άρη και την Αφροδίτη να επικρατούσαν, στο πολύ μακρινό παρελθόν, συνθήκες που ευνοούν την ύπαρξη ζωής. Τονίζεται ότι η θέση των πλανητών και κυρίως της Αφροδίτης υποστηρίζει το ενδεχόμενο να ήταν κάποτε φιλόξενοι. Οι συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Αφροδίτη δεν συνάδουν με τη θέση της στο Ηλιακό σύστημα. Η Αφροδίτη είναι από τους πιο εχθρικούς στη ζωή πλανήτες αλλά αυτό δεν έπρεπε να συμβαίνει. "Η Αφροδίτη ήταν ένας μπλε πλανήτης για έναν πολύ σημαντικό χρονικό διάστημα". αναφέρει ο Γκριν.


Αν τελικά επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του και σε περίπου δύο χρόνια ανακοινωθεί ότι ο Άρης φιλοξενεί ζωή ο τρόπος σκέψης μας για το διάστημα αναγκαστικά θα τροποποιηθεί.  Θα ανοίξει η κουβέντα για το πόσοι πολιτισμοί υπήρξαν πριν από εμάς και εξαφανίστηκαν, για το αν η Γη μπορεί να έχει το μέλλον του Άρη αλλά και για το ενδεχόμενο η ζωή στον πλανήτη μας να προέρχεται από ένα άλλο ουράνιο σώμα.