Φίλε μου μήπως σε πονάει το μυαλό σου;



Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε πέθανε σε ηλικία 95 ετών. Οι ατάκες που είτε είπε, είτε του αποδίδονται είναι ένα κομμάτι της αμφιλεγόμενης κληρονομιάς του


Στα 95 του χρόνια ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε έφυγε από τη ζωή. Το όνομα του είναι συνώνυμο της ιστορίας της Ζιμπάμπουε. Για 37 χρόνια διοίκησε με σιδηρά πυγμή και πέρασε από το επίπεδο του απελευθερωτή σε αυτό του αδίστακτου δικτάτορα. Η ζωή του Μουγκάμπε είναι γεμάτη αντιφάσεις. Ένας επαναστάτης που ερωτεύτηκε την εξουσία. Ένας μαρξιστής που ασπάστηκε τον ακραίο καπιταλισμό και έζησε μέσα στην χλιδή. Όταν πια ο χρόνος τον είχε φθείρει εκδιώχθηκε.
Μέρος της κληρονομιάς του Μουγκάμπε είναι όσα είπε πει. Του άρεσε πολύ η δημοσιότητα και μιλούσε επί ώρες στους δημοσιογράφους. Έδινε συμβουλές για όλα τα θέματα και δεν δίσταζε να αναφερθεί σε σεξουαλικά ζητήματα. Σεξιστής και ομοφοβικός δεν μπορούσε να αποδεχθεί με τίποτα πως δύο άνθρωποι του ίδιου φύλου μπορούσαν να ερωτευτούν ή πως μια γυναίκα μπορεί να είναι στο ίδιο επίπεδο με έναν άντρα.

Οι ατάκες που σίγουρα του ανήκουν αλλά και αυτές που του αποδίδονται είναι μέρος της κληρονομιάς του. Διαβάζοντας τες "πιάνεις" τον εαυτό σου να συμφωνεί, να οργίζεται και να γελά δυνατά. Αντικατοπτρίζουν τον πολύπλευρο χαρακτήρα του Μουγκάμπε. Αστείος, ανθρώπινος και έξυπνος αλλά και κυνικός, σκληρός και βαθύτατα συντηρητικός.  

Τι έχει σίγουρα πει:

-Σας ξεκαθαρίζω. Δεν θα καταρρεύσουμε ποτέ, Έχουμε την ξηρασία μας, την φτώχεια μας αλλά ως άνθρωποι δεν θα καταρρεύσουμε ποτέ.

-Ο μόνος λευκός που μπορούμε να εμπιστευτούμε είναι ο νεκρός λευκός.

-Εμείς οι Αφρικανοί διαμαρτυρόμαστε γιατί ακόμα και σήμερα σε αυτή την εποχή μας φέρονται σαν κατώτερα ανθρώπινα όντα όχι απλά διαφορετικής φυλής.

-Δεν πεινάμε. Γιατί μας επιβάλλετε αυτό το φαγητό; Δεν θέλουμε να πνιγούμε. Έχουμε αρκετό.

-Ο ρατσισμός δεν θα τελειώσει όσο τα λευκά αυτοκίνητα έχουν μαύρα λάστιχα. Όσο ο κόσμος θεωρεί το μαύρο χρώμα κακοτυχία και το λευκό ειρήνη. Όσοι οι άνθρωποι φορούν μαύρα ρούχα στις κηδείες και λευκά στους γάμους. Όσο αυτοί που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους μπαίνουν στην μαύρη λίστα και όχι στη λευκή. Αλλά δεν με νοιάζει που σκουπίζω τον κώλο μου με λευκό χαρτί. Με αυτό θα είμαι πάντα σύμφωνος.

-Δεν με νοιάζει αν θα μας επιβάλει κυρώσεις η Ευρώπη. Δεν είμαστε Ευρωπαίοι.

-Μην τσακώνεστε για τα όμορφα κορίτσια. Η χώρα είναι γεμάτη όμορφες γυναίκες. Αν δεν μπορείτε να βρείτε μια, ελάτε στον Μουγκάμπε για βοήθεια.

-Όταν ο Θεός σου δίνει ομορφιά και καθόλου μυαλό είναι τα γεννητικά σου όργανα που θα υποφέρουν περισσότερο.

-Κάποιες φορές κοιτάζεις τα κορίτσια στα οποία έχεις ξοδέψει τα λεφτά σου αντί να βοηθήσεις τη μητέρα σου και καταλαβαίνεις ότι η μαύρη μαγεία υπάρχει.

-Ο πάστορας σου έχει έξι σωματοφύλακες και εσύ έχεις μόνο το αυτοκόλλητο του στο αυτοκίνητο σου για να σε προστατέψει. Φίλε μου μήπως σε πονάει το μυαλό σου;

-Τίποτα δεν μπερδεύει περισσότερο μια γυναίκα από το να είναι σε μια σχέση με έναν απένταρο άντρα που είναι εξαιρετικά καλός στο κρεβάτι.

-Αν είσαι άσχημος, είσαι άσχημος. Σταμάτα να μιλάς για εσωτερική ομορφιά γιατί δεν κυκλοφορούμε με ακτίνες "Χ".

-Κάθε φορά που τα πράγματα φαίνονται να πηγαίνουν καλά στη ζωή σου, ο διάβολος εμφανίζεται και σου φέρνει μια παράνομη σχέση.

-Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου αποφάσιζαν να διακόψουν το σεξ μέχρι να βρεθεί η θεραπεία για το AIDS οι άντρες θα την έβρισκαν μέσα σε τριάντα μέρες.

-Όταν φιλάς κορίτσι άλλης εθνικότητας κάν'το καλά γιατί εκπροσωπείς ολόκληρη την χώρα σου. 

-Τα πόδια κάποιων κοριτσιών είναι όπως οι φήμες, απλώνονται παντού.

-Στην Αφρική την μόνη προειδοποίηση που λαμβάνει σοβαρά ο κόσμος είναι το "χαμηλή μπαταρία".

-Ακόμα και ο σατανάς δεν ήταν ομοφυλόφιλος. Προσέγγισε τη γυμνή Εύα και όχι τον Αδάμ.

-Μια μέρα η σάλπιγγα θα ηχήσει. Όλος ο κόσμος θα πάει για να κριθεί. Μόνο η Νιγηρία δεν θα ακούσει τίποτα λόγω της φασαρίας από τις γεννήτριες.

-Συμπέρανα ότι αφού ο πρόεδρος Ομπάμα υποστηρίζει τον γάμο ομοφυλοφίλων τότε πρέπει να ταξιδέψω στην Ουάσινγκτον, να γονατίσω και να ζητήσω το χέρι του.

-Με έχουν... πεθάνει πολλές φορές. Σε αυτό νίκησα στον Χριστό. Αυτός πέθανε και αναστήθηκε μια φορά. Εγώ έχω πεθάνει και αναστηθεί ήδη πολλές φορές και δεν ξέρω πόσες θα το κάνω ακόμα.

-Όταν δημοσιογράφος τον ρωτά αν λέει αντίο στον λαό της Ζιμπάμπουε ο Μουγκάμπε απαντά: Γιατί πού θα πάει;

-Κάθε έθνος που κάνει τόση φασαρία όση η Νιγηρία αξίζει έναν κουφό πρόεδρο.


Αυτές που του αποδίδονται:

-Δεν μπορείς να προσφέρεις σε μια γυναίκα όλα όσα ζητάει. Ο Θεός τους έδωσε φρύδια και τα ξυρίζουν για να σχεδιάσουν τα δικά τους. Ο Θεός τους έδωσε νύχια και τα κόβουν και βάζουν δικά τους. Ο Θεός τους έδωσε μαλλιά και τα κόβουν και φτιάχνουν τα δικά τους. Τους έδωσε στήθος και οπίσθια και τα αλλάζουν στο μέγεθος που θέλουν. Αν ο Θεός δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει τότε ποιος είσαι εσύ που θέλεις να το κάνεις;

-Αν σου πω ότι είμαι απένταρος και με δεις να ζω στη χλιδή δεν σου χρωστάω εξηγήσεις. Είμαι απένταρος για εσένα, όχι για εμένα.

-Αν είσαι ερωτευμένος με πάνω από ένα άτομο τότε αυτό που έχεις μέσα σου δεν είναι καρδιά αλλά κάρτα μνήμης.

-Κυρίες μου αν ο άντρας σας δεν σας ευχήθηκε για τη γιορτή της Μητέρας σταματήστε να τον... θηλάζετε.

-Κάποιες γυναίκες δεν έχουν δει ούτε την πόρτα του γυμναστηρίου αλλά έχουν εξαιρετικό σώμα γιατί τρέχουν από τον έναν άντρα στον άλλο.

-Το να βγαίνεις με πολλά κορίτσια είναι απλά ένας τρόπος να μπερδεύεις τους εχθρούς από το επιτεθούν στο κορίτσι που σου αρέσει περισσότερο. Οι κυρίες όμως δεν κατανοούν αυτή την στρατηγική.

-Αγαπημένες μου αδελφές μην σας εξαπατά ένας άντρας που σας στέλνει "μου λείπεις" μόνο όταν βρέχει, γιατί δεν είστε ομπρέλες.

-Ακούω που λένε "όχι σεξ πριν γάμο". Αν αυτό ήταν το πλάνο του Θεού θα παραλάμβανες το πέος και το αιδοίο σου την ημέρα του γάμου σου.

-Να σέβεστε τΙς εγκύους γιατί δεν είναι εύκολο να κυκλοφορείς παντού με πειστήρια ότι έκανες σεξ

-Κάθε μέρα σχολιάζεις μια εικόνα μιας όμορφης γυναίκας και γράφεις wow, wow, wow, wow, wow. Δεν είσαι άντρας, είσαι ασθενοφόρο.

-Τσέκαρε το σώμα της κοπέλας σου, αν έχει τατουάζ ή έχει κάνει τρύπες τότε μπορείς να την απατήσεις. Έχει συνηθίσει τον πόνο.

-Ο Θεός είναι ο καλύτερος εφευρέτης που υπήρξε. Πήρε ένα πλευρό από τον άντρα και έφτιαξε ένα μεγάφωνο.

-Αγαπητοί μου άνθρωποι που προσπαθείτε να ασπρίσετε το πρόσωπο σας αν τη μέρα της κρίσης δεν θα ταιριάζει με αυτό στο λάπτοπ του Γαβριήλ μην κάνετε φασαρία, απλά να πάτε στην κόλαση.

-Είναι δύσκολο να κάνεις μάγια σε μια Αφρικανή στις μέρες μας. Κάθε φορά που πας μια μπούκλα από τα μαλλιά της στον μάγο ή μια αθώα γυναίκα στη Βραζιλία τρελαίνεται ή ένα εργοστάσιο στην Κίνα πιάνει φωτιά.

-Ζούμε σε μια εποχή που οι εραστές μπορούν άνετα να αγγίξουν τα ιδιωτικά σημεία αλλά δεν μπορούν να αγγίξουν τα κινητά.

-Όταν ζεις στον γκέτο ακόμα και όταν η αγαπημένη σου ομάδα σκοράρει δεν φωνάζεις γιατί οι κλέφτες θα καταλάβουν ότι έχεις τηλεόραση.

-Ένα κορίτσι που επισκέπτεται τον φίλο της ενώ έχει περίοδο είναι μάγισσα.

-Αν είσαι σύζυγος και νιώθεις να σε ελκύει μια μαθήτρια, αγόρασε στη γυναίκα σου μια σχολική ποδιά.  

-Κράτα κάθε μέρος τις πετσέτας σου καθαρό γιατί το κομμάτι που καθαρίζει τα οπίσθια σου σήμερα, θα καθαρίσει το πρόσωπο σου αύριο

-Κάθε φορά που επισκέπτεσαι τον φίλο σου έχει το κινητό του σε λειτουργία πτήσης. Αδελφή μου βγαίνεις μήπως με πιλότο;

-Ο Χριστός τάισε 5.000 πεινασμένους, ενώ τους σημερινούς "προφήτες" τους ταΐζουν 5.000 πεινασμένοι.