Η οικογένεια που έζησε το σενάριο του Orphan



Μια οικογένεια υιοθέτησε ένα εξάχρονο κοριτσάκι. Λίγο αργότερα κατάλαβε ότι ήταν μια 22χρονη κοπέλα που ήθελε να τους σκοτώσει



Η Κριστίν Μπάρνετ και ο τότε συζυγός της Μάικλ Μπάρνετ αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα παιδί. Είχαν ήδη τρία όμως η Κριστίν δεν μπορούσε να κάνει πλέον άλλα και έτσι το 2010 ήρθε στη ζωή τους η Νατάλια Γκρέις, ένα εξάχρονο κορίτσι γεννημένο στην Ουκρανία, το οποίο ζούσε σε ένα ίδρυμα στη Φλόριντα. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά άφησαν την Νατάλια μόνη της σε ένα διαμέρισμα στο Λαφαγιέτ της Ιντιάνα και όλη η υπόλοιπη οικογένεια μετακόμισε στον Καναδά. Οι αρχές τους κατηγόρησαν για εγκατάλειψη ανηλίκου. Οι ίδιοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι η Νατάλια δεν ήταν ανήλικη αλλά μια γυναίκα 22 ετών που ήθελε να τους σκοτώσει.

Το πραγματικό «Orphan»

Όσοι έχουν δει την ταινία «Orphan» του 2009 θα αντιληφθούν πολλές ομοιότητες με τη συγκεκριμένη ιστορία, όπως την διηγήθηκε η ίδια η Κριστίν Μπάρνετ στην Daily Mail TV. Στην ταινία, μια οικογένεια υιοθετεί ένα κοριτσάκι το οποίο τελικά αποδεικνύεται ότι είναι μια 33χρονη ψυχοπαθής με μια πάθηση που την κάνει να μοιάζει μικρό παιδί, η οποία έχει σκοπό να τους σκοτώσει όλους.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Μπάρνετ το ίδιο ακριβώς συνέβη και σε αυτούς όταν έβαλαν στη ζωή τους την Νατάλια Γκρέις για την οποία θεωρούσαν ότι ήταν ένα κοριτσάκι έξι ετών.

Η υιοθεσία

Το ζευγάρι των Μπάρνετ, το οποίο εξαιτίας του ενός γιου τους που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού έχουν ιδρύσει ένα κέντρο φροντίδας παιδιών με αυτισμό, ήρθαν σε επαφή με την Νατάλια (ΦΩΤΟ) τον Μάιο του 2010. Έγιναν οι ανάδοχοι γονείς της και τελικά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η Νατάλια έγινε κι επίσημα κόρη τους.

Σχετικά με το παρελθόν του κοριτσιού ήξεραν πολύ λίγα. Την εποχή της υιοθεσίας ζούσε στις ΗΠΑ μόλις δύο χρόνια, ενώ το πιστοποιητικό γεννήσεώς της από την Ουκρανία ανέφερε ότι γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2003. Οι προηγούμενοι ανάδοχοι γονείς της την είχαν αφήσει για λόγους που δεν περιέχονταν στο φάκελό της. «Από συμπόνια δεν ήθελα να τους πιέσω για παραπάνω πληροφορίες», αναφέρει η Κριστίν στην Daily Mail TV.

Η Νατάλια έπασχε από μια σπάνια ασθένεια, την σπονδυλοεπιμεταφυτική δυσπλασία, η οποία προκαλεί νανισμό, σκελετικά προβλήματα και προβλήματα με την όραση. Ωστόσο, η Κριστίν δεν δίστασε στιγμή να την υποδεχτεί στο σπίτι της σα να ήταν δικό της παιδί.

«Πάντα ήθελα μεγαλύτερη οικογένεια, αλλά επειδή είχα πολύ σοβαρές επιπλοκές στις προηγούμενες γέννες δεν μπορούσα να μείνω ξανά έγκυος. Επίσης, τότε ένιωθα ότι ζούσα μια πολύ προνομιούχα ζωή και ήθελα να βοηθήσω κάποιον άλλον που δεν ζούσε», αναφέρει η Κριστίν σχετικά με την απόφασή της.

«Η Νατάλια ήταν πολύ νευρική στην αρχή. Μπορούσες να καταλάβεις ότι θα χρειαστεί πολλή υποστήριξη και φροντίδα. Παρατηρήσαμε αμέσως στο πάρκινγκ του αυτοκινήτου ότι δεν μπορούσε να περπατήσει, κάτι που δεν αναφερόταν στα χαρτιά της», λέει η Κριστίν.

Τα πρώτα σημάδια

Λίγες μέρες μετά την υιοθεσία της, οι Μπάρνετ ταξίδεψαν ως τη Disney World, όπου  η Νατάλια φαινόταν πιο απελευθερωμένη. Έφαγε παγωτό και γλυκά και έπαιξε μαξιλαροπόλεμο με τα τρία νέα αδέρφια της.

Όταν πήγαν για πρώτη φορά όλοι μαζί στην παραλία, τα τρία αγόρια της οικογένειας έτρεξαν προς τη θάλασσα, αλλά η Νατάλια ζήτησε από τους γονείς της να την κουβαλήσουν ως εκεί.

«Ο Μάικλ κι εγώ ήμασταν εξουθενωμένοι εκείνη τη στιγμή και της ζητήσαμε να περιμένει λίγα λεπτά. Μόλις το άκουσε αυτό αμέσως σηκώθηκε όρθια και έτρεξε προς τη θάλασσα. Θυμάμαι που κοίταξα τον Μάικλ σκεφτόμενη τι συνέβη. Πριν από λίγο δεν μπορούσε να περπατήσει και τώρα άρχισε να τρέχει».

Το μεγάλο σοκ ήρθε όμως όταν η Κριστίν είδε για πρώτη φορά γυμνή την κόρη της.

«Την έκανα μπάνιο και παρατήρησα ότι είχε τριχοφυία στην ηβική περιοχή. Σοκαρίστηκα. Μου είχαν πει ότι ήταν έξι χρονών και ήταν προφανές πλέον ότι δεν ήταν», είπε.


Ακόμα, έβλεπαν ότι δεν έπαιζε με τα παιχνίδια και τις κούκλες που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να της αρέσουν, αποζητούσε παρέες με έφηβα κορίτσια και χρησιμοποιούσε λεξιλόγιο που δεν θα περίμενε κανείς να ξέρει ένα εξάχρονο κορίτσι. Ακόμα, η προφορά της δεν είχε τίποτα το ξενικό, ενώ όταν η οικογένεια ζήτησε από έναν Ουκρανό φίλο να της μιλήσει στην γλώσσα που υποτίθεται ότι ήταν η μητρική της, η Νατάλια δεν κατάλαβε τίποτα.

Ωστόσο, ακόμα και μετά από αυτά τα στοιχεία η Κριστίν λέει ότι δεν μετάνιωνε που υιοθέτησε την Νατάλια. Αν και πλέον είχε πειστεί ότι το κορίτσι ήταν τουλάχιστον έφηβο, ήταν σίγουρη ότι ήθελε να την βοηθήσει και όπως λέει ένιωθε μεγάλη αγάπη γι’ αυτήν.

Λίγο μετά, η Κριστίν άρχισε να βρίσκει ματωμένα χαρτιά στο καλάθι του μπάνιου που έδειχναν πιθανότατα ότι η Νατάλια είχε κανονικά περίοδο αλλά προσπαθούσε να το κρύψει. Σε εκείνο το σημείο ζήτησε πλέον τη βοήθεια του οικογενειακού τους γιατρού, ο οποίος κανόνισε να γίνουν εξετάσεις στην οδοντοστοιχία και τον σκελετό της Νατάλια. Σύμφωνα πάντα με την Κριστίν τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κορίτσι ήταν τουλάχιστον 14 ετών. Έτσι, η μητέρα της πέταξε τα ροζ ρούχα και τις κούκλες και τα αντικατέστησε με πιο κατάλληλα ρούχα για ένα έφηβο κορίτσι. Τότε, όμως η συμπεριφορά του κοριτσιού άρχισε να γίνεται όλο και πιο περίεργη.

Η ακραία συμπεριφορά

Το πρώτο σοκ για την Κριστίν Μπάρνετ είναι όπως λέει όταν είδε μέσα από κάμερα παρακολούθησης την Νατάλια να προσπαθεί να βλάψει ένα μωρό. Μέχρι το 2011, η Νατάλια λέρωνε τους τοίχους πετώντας υγρά, εξαπέλυε απειλές θανάτου και άρχισε να λέει πως ακούει φωνές.
Τον επόμενο χρόνο νοσηλεύτηκε αρκετές φορές για ψυχικές διαταραχές. Σύμφωνα μάλιστα με την Κριστίν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της  η Νατάλια ομολόγησε ότι είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο δείχνει, ενώ έχει προσκομίσει και έγγραφα από το νοσοκομείο που το αποδεικνύουν. Ένας γιατρός τον Ιανουάριο του 2012 είχε δηλώσει ότι η Νατάλια του είπε πως είναι 18 χρονών.

Αργότερα, τον Ιούνιο του 2012 το προσωπικό του νοσοκομείου Larue Carter στην Ινδιανάπολη ανέφερε ότι η Νατάλια τους περιέγραψε πώς είχε προσπαθήσει να σκοτώσει την οικογένειά της και δεν έδειξε μάλιστα καμία μεταμέλεια γι’ αυτό.

Παράλληλα, ένα γράμμα του οικογενειακού γιατρού τους, του Άντριου Μακλάρεν από τον Μάρτιο του 2012 αναφέρει ότι το ουκρανικό πιστοποιητικό γέννησης της Νατάλια είναι πλαστό και ότι το κορίτσι είχε κάνει «καριέρα» προσποιούμενη την ανήλικη έχοντας ξεγελάσει τους πάντες.

Κάπου εκεί εμφανίστηκε και η αστυνομία, η οποία προσπαθούσε να ανακαλύψει μήπως η μετανάστευση της Νατάλια ήταν παράνομη, ενώ σε αναφορά του τμήματος του Γουέστφιλντ προς στο FBI γίνεται λόγος για υπόνοιες περί ψεύτικης ηλικίας της Νατάλια πριν φύγει από την Ουκρανία. Ωστόσο το FBI δεν φαίνεται να προχώρησε σε περαιτέρω έρευνες.

Η Νατάλια είχε γίνει πλέον επικίνδυνη. Η Κριστίν ισχυρίζεται ότι αυτή και η οικογένειά της ζούσαν για χρόνια σε ένα κλίμα τρομοκρατίας. Υποστηρίζει ότι η Νατάλια τους απειλούσε λέγοντας ότι θέλει να τους σκοτώσει, να τους τυλίξει σε κουβέρτες και να τους θάψει στον κήπο.

«Στεκόταν από πάνω μας ενώ κοιμόμασταν τα μεσάνυχτα. Φοβόμασταν να πάμε για ύπνο και έπρεπε να κρύβουμε τα αιχμηρά αντικείμενα. Μια φορά την είδα να βάζει χλωρίνη στον καφέ και όταν τη ρώτησα τι έκανε μου είπε ότι προσπαθούσε να με δηλητηριάσει», αναφέρει η Κριστίν.
Η Κριστίν Μπάρνετ
«Πηδούσε έξω από κινούμενα αυτοκίνητα, έριχνε αίματα στους καθρέπτες. Έκανε πράγματα που δεν θα φανταζόσουν να κάνει ποτέ ένα παιδί», λέει η Κριστίν η οποία υποστηρίζει ότι η Νατάλια είχε επίσης προσπαθήσει μια φορά να την ρίξει πάνω σε ηλεκτροφόρα σύρματα.

«Όλοι οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα που θα μπορούσε να έχει μόνο ένας ενήλικας», τονίζει.

Τελικά, τον Ιούνιο του 2012 οι Μπάρνετ κατάφεραν να αλλάξουν κι επίσημα την ηλικία της Νατάλια κάνοντας επίσημη αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας Μάριον. Όπως λένε, ήθελαν η Νατάλια να λάβει την κατάλληλη ψυχιατρική υποστήριξη για έναν ενήλικα.

Ο δικαστής Τζέραλντ Ζορ κατέληξε ότι όσα υποστηρίζουν οι Μπάρνετ ισχύουν και άλλαξε την ημερομηνία γέννησης της Νατάλια ορίζοντάς την ως 4 Σεπτεμβρίου 1989. Αυτό σήμανε ότι πλέον θα θεωρούνταν 22 ετών και όχι 8 όπως υποτίθεται ότι ήταν ως τότε. Πλέον, η Νατάλια θεωρούνταν ενήλικας και μπορούσε να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της.

Παρόλα αυτά, οι Μπάρνετ δεν ήθελαν να την παρατήσουν. Έτσι, όταν βγήκε από την ψυχιατρική κλινική τον Αύγουστο του 2012 της νοίκιασαν ένα διαμέρισμα και την έθεσαν υπό την επίβλεψη ενός δημόσιου φορέα υγείας. Ακόμα, της έβγαλαν αριθμό ασφάλειας και αιτήθηκαν για επιδόματα, ταυτότητα και κουπόνια τροφίμων. Όταν η Νατάλια άρχισε να προκαλεί ζημιές στο διαμέρισμα, της νοίκιασαν ένα νέο και πλήρωσαν το ενοίκιο για έναν χρόνο. Μάλιστα, προσπάθησαν να την εγγράψουν στο κολέγιο και να της προσφέρουν όση στήριξη θα πρόσφεραν και στα πραγματικά τους παιδιά.

Το 2013, η οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει στον Καναδά θέλοντας να βοηθήσει τον άλλο γιο της οικογένειας, τον 21χρονο σήμερα Τζέικομπ, ο οποίος έχει διαγνωστεί ως αυτιστικός αλλά παράλληλα έχει ένα πολύ υψηλό IQ και εντυπωσιακή μαθηματική ευφυΐα και στον Καναδά θα μπορούσε να φοιτήσει σε ένα πανεπιστήμιο μεγάλης φήμης. Η Νατάλια έμεινε πίσω στο διαμέρισμα που της είχαν νοικιάσει, ωστόσο σύμφωνα με την Κριστίν λίγο μετά την μετακόμισή τους στον Καναδά αυτή εξαφανίστηκε. Πιθανολογεί μάλιστα ότι μεταμφιέστηκε και πάλι σαν παιδί και προσπάθησε να ξεγελάσει κι άλλους ανθρώπους.

Η άλλη πλευρά

Παρά τα όσα λέει η Κριστίν, οι αρχές έχουν μια τελείως διαφορετική θεώρηση της υπόθεσης διαψεύδοντας τους Μπάρνετ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019, ο Μάικλ και η Κριστίν Μπάρνετ κατηγορήθηκαν για εγκατάλειψη εξαρτώμενου μέλους και ο εισαγγελέας της επαρχίας Τιπεκανόε εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον τους.

Στην ένορκη βεβαίωση σχετικά με την υπόθεση αναφέρεται ότι όταν ο δρ Ριγκς του Peyton Manning Children's Hospital έλεγξε την πυκνότητα των οστών της Νατάλια τον Ιούνιο του 2010 και κατέληξε ότι το κορίτσι είναι οχτώ ετών. Μια ακόμα εξέταση του σκελετού της δύο χρόνια μετά είχε ως συμπέρασμα ότι η ηλικία της ήταν 11 ετών.

Σύμφωνα με την ένορκη βεβαίωση, η Νατάλια είπε στην αστυνομία το 2014 ότι οι θετοί γονείς της την είχαν παρατήσει με τους αστυνομικούς να την χαρακτηρίζουν «έμπιστο μάρτυρα». Στην ίδια αναφορά τονίζεται ότι οι Μπάρνετ εγκατέλειψαν την Νατάλια από τον Ιούλιο του 2013 ως τον Φεβρουάριο του 2016 σε ένα διαμέρισμα που είχαν προπληρώσει το ενοίκιο. Ωστόσο, δεν της παρείχαν τα απαραίτητα για την επιβίωση της, αν και δεν διευκρινίζεται το πώς επέζησε μόνη της η Νατάλια για τρία χρόνια.

Παρόλο όμως που τα στοιχεία αυτά υπήρχαν από το 2014, οι αρχές άσκησαν δίωξη κατά των Μπάρνετ μόλις τώρα. Ακόμα, στην ένορκη βεβαίωση παρατέθηκε η μαρτυρία του Μάικλ Μπάρνετ ότι ήξερε πως η Νατάλια ήταν ανήλικη όταν την άφησαν μόνη της στις ΗΠΑ, κάτι που ο δικηγόρος του Μάικλ αρνείται κατηγορηματικά ότι ειπώθηκε. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι αστυνομικοί του απέσπασαν μαρτυρία χωρίς να είναι ο δικηγόρος του παρών.

«Τα μίντια με παρουσιάζουν σαν κάποιον που κακοποίησε ένα παιδί, αλλά δεν υπάρχει κανένα παιδί εδώ. Η Νατάλια ήταν γυναίκα. Είχε περίοδο, είχε δόντια ενηλίκου. Δεν ψήλωσε ποτέ ούτε ένα εκατοστό κάτι που κανονικά θα συνέβαινε ακόμα και σε ένα παιδί με νανισμό. Όλοι οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι έπασχε από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, είναι ψυχοπαθής και κοινωνιοπαθής», υποστηρίζει η Κριστίν, η οποία πριν λίγες μέρες παραδόθηκε οικειοθελώς στην αστυνομία και στη συνέχεια βγήκε με εγγύηση, όπως και ο πρώην σύζυγός της.

«Η πολιτεία της Ιντιάνα με κατηγορεί για κακοποίηση ανηλίκου, την ίδια ώρα που τα δικαστήρια της Ιντιάνα έχουν επικυρώσει πολλές φορές ότι η Νατάλια δεν είναι παιδί αλλά ενήλικας», αναφέρει η Κριστίν.

Πού είναι σήμερα η Νατάλια

Ενώ όλη η υπόθεση ξετυλίγεται, κανείς δεν ξέρει πού είναι αυτή τη στιγμή η Νατάλια. Θεωρητικά σήμερα είναι 30 χρονών, ενώ όλα τα αρχεία της θα μείνουν σφραγισμένα καθώς οι υποθέσεις υιοθεσίας μεταχειρίζονται ως άκρως εμπιστευτικές.

Η τελευταία φορά που η Κριστίν είδε την Νατάλια ήταν σε μια αίθουσα δικαστηρίου το 2016. Εμφανίστηκε εκεί με ένα ζευγάρι, τον Αντγουον και την Σίνθια Μανς, οι οποίοι ήθελαν να την υιοθετήσουν. Για να γίνει αυτό όμως θα έπρεπε να αποδείξουν ότι η Νατάλια είναι ανήλικη και κατ’ επέκταση να ακυρώσουν την απόφαση αλλαγής της ηλικίας της από το 2012.

Οι Μπάρνετ επενέβησαν ισχυριζόμενοι ότι η Νατάλια είναι ενήλικη. Ο δικαστής όρισε μια καινούργια δικάσιμο για να εξεταστεί η ηλικία της Νατάλια και αρκετοί ειδικοί εμφανίστηκαν για να μιλήσουν για το θέμα. Τελικά, ο δικαστής επικύρωσε την απόφαση του 2012 και η Νατάλια συνέχισε να θεωρείται επισήμως ενήλικη. Οι Μανς αναγκάστηκαν να αποσύρουν το αίτημα υιοθεσίας.