Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τους Κούρδους στον Ερντογάν



Αφού τους "χρησιμοποίησαν" στον πόλεμο κατά του ISIS τώρα ανοίγουν το δρόμο για την επιχείρηση εκκαθάρισης που ξεκινά ο Τούρκος πρόεδρος. Δεν έχουμε πλέον κανένα συμφέρον, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ



Στο πολύπαθο Κομπάνι ένας Κούρδος έχει ονομάσει το εστιατόριο του "Τραμπ". Ήθελε έτσι να τιμήσει τον Αμερικανό πρόεδρο για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στο λαό του. Οι τελευταίες εξελίξεις όμως ίσως τον αναγκάσουν να κατεβάσει την πινακίδα, αν δεν την καταστρέψει πρώτα κάποια βολή του τουρκικού πυροβολικού.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (7/10) οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την απόσυρση τους από τη Νοτιοανατολική Συρία. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στόχος είναι μέσα στις επόμενες μέρες να μην υπάρχει ούτε ένας Αμερικάνος στρατιώτης κοντά στα σύνορα με την Τουρκία
Είναι η περιοχή που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει οριοθετήσει ως "ζώνη ασφαλείας"  και στην οποία ετοιμάζει μια μαζική επιχείρηση εκκαθάρισης.

" Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας αλλά τους δώσαμε τεράστια ποσά"

Με μια σειρά κυνικών "τιτιβισμάτων" στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ είπε την ωμή αλήθεια για την αλλαγή πολιτικής. Χρησιμοποιήσαμε τους Κούρδους, δεν τους έχουμε πλέον ανάγκη και τους αφήνουμε στη μοίρα τους γιατί δεν έχουμε πλέον κανένα συμφέρον.

"Οι Ευρωπαίοι θεωρούν, ως συνήθως, ότι οι ΗΠΑ είναι τα κορόιδα στο ΝΑΤΟ, στο εμπόδιο, παντού. Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας αλλά τους δώσαμε τεράστια ποσά και εξοπλισμό για να το κάνουν. Πολεμούν με την Τουρκία εδώ και δεκαετίες. Κράτησα αυτό τον πόλεμο για περίπου τρία χρόνια αλλά είναι ώρα να μας βγάλω από τον αυτούς του γελοίους Ατέλειωτους Πολέμους και να φέρω πίσω τους στρατιώτες μας. Θα πολεμήσουμε εκεί που είναι το συμφέρον μας και θα πολεμήσουμε μόνο για να κερδίσουμε. Η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμάλωτους τζιχαντιστές στη γειτονιά τους. Όλοι μισούν το ISIS, είναι εχθροί για χρόνια. Εμείς είμαστε 7000 μίλια μακριά και θα συντρίψουμε το ISIS ξανά αν βρεθεί κάπου κοντά μας" έγραψε ο Τραμπ.


Κηλίδα για τον αμερικανικό στρατό

Οι Αμερικάνοι διευκολύνουν τα σχέδια του Ερντογάν και εξασφαλίζουν ότι τα στρατεύματα τους δεν θα βρεθούν στο δρόμο των Τούρκων. Ακόμα και κορυφαίοι στρατιωτικοί των ΗΠΑ παραδέχονται πως αυτή η αλλαγή πολιτικής αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κηλίδες στην τιμή του αμερικανικού στρατού και τονίζουν ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες προδοσίες της χώρας τους προς σύμμαχο.

Όλα τα χρόνια του πολέμου με το ISIS οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον κουρδικό στρατό ως το μεγάλο τους εργαλείο. Τους εξόπλισαν, τους εκπαίδευσαν και τους έστειλαν στις πιο σκληρές μάχες με τους τζιχαντιστές. Όλοι παραδέχονται ότι χωρίς τις κουρδικές δυνάμεις ο πόλεμος με το Χαλιφάτο είτε θα είχε χαθεί, είτε θα μαινόταν ακόμα. Ακόμα και μετά τη λήξη του οι Κούρδοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν τη σύλληψη και φυλάκιση χιλιάδων τζιχαντιστών αλλά και την τήρηση της τάξης σε καταυλισμούς προσφύγων.

Οι Κούρδοι πίστεψαν πως όλος αυτός ο αγώνας θα δικαιωνόταν. Θεωρούσαν ότι η αμερικανική στήριξη θα συνεχιζόταν και θα μπορούσαν να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία, μακροπρόθεσμα, ενός κουρδικού κράτους. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε όμως άλλα σχέδια. Όχι μόνο ξεκίνησε άμεσα την απόσυρση των στρατευμάτων αλλά ανακοίνωσε ότι η ευθύνη για τους φυλακισμένους τζιχαντιστές και τους όποιους καταυλισμούς υπάρχουν στην περιοχή περνά στην Τουρκία (η οποία στο πρόσφατο παρελθόν υποστήριξε οικονομικά - και όχι μόνο - το Χαλιφάτο). "Δεν πρόκειται να τους κρατήσουμε γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα κόστιζε πολλά χρόνια και πολλά χρήματα για τον Αμερικάνο φορολογούμενο" ανέφερε εκπρόσωπος του State Department δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης του.

"Μπορεί να μπούμε στη Συρία οποιαδήποτε νύχτα χωρίς προειδοποίηση"

Οι Αμερικάνοι ουσιαστικά έδωσαν το "πράσινο φως" στον Ερντογάν να προχωρήσει το πλάνο του για ολική καταστροφή του κουρδικού στρατού και ο Τούρκος πρόεδρος πανηγυρίζει.
«Η διαδικασία αποχώρησης των Αμερικανών έχει ξεκινήσει, σε συνέχεια όσων ανέφερε και η πλευρά του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι νέο. Ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε την αποχώρηση των στρατευμάτων του αν και αυτό καθυστέρησε να γίνει. Παρά την καθυστέρηση αυτή, οι εκπρόσωποι Αμερικανών και Τούρκων βρίσκονταν σε διαρκείς διαπραγματεύσεις για την περιοχή. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα. Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (στη Συρία) οποιαδήποτε νύχτα χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπάρχει θέμα να ανεχθούμε περισσότερο τις απειλές που προέρχονται απ' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε.

"Μαχαιριά στην πλάτη μας από τους Αμερικάνους"

Την ίδια ώρα το κουρδικό SDF μιλάει για πισώπλατη μαχαιριά και προχωράει σε καταγγελίες. "Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους και αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τα σύνορα με την Τουρκία. Πλέον η Τουρκία ετοιμάζει εισβολή στη νότια και ανατολική Συρία. Η κίνηση αυτή των Αμερικάνων θα μετατρέψει την περιοχή σε μια ζώνη πολέμου. Η απόφαση των ΗΠΑ ήταν μια έκπληξη και μπορούμε να πούμε μια μαχαιριά στην πλάτη για το SDF. Μας είχαν διαβεβαίωσε ότι δεν θα επέτρεπαν στην Τουρκία να εισβάλει στην περιοχή", ανέφερε ο εκπρόσωπος των Κούρδων και υπενθύμισε ότι έχασαν 11.000 στρατιώτες στη μάχη με το ISIS. Στρατηγός του SDF καταγγέλλει επίσης πως την προηγούμενη περίοδο οι Αμερικάνοι τους ανάγκασαν να διαλύσουν τις οχυρωματικές τους θέσεις και προσπαθούσαν να τους αποδιοργανώσουν.


Οι Τούρκοι συνεργάτες μας...

Δεδομένη θεωρείται και η ρωσική στήριξη στην Τουρκία. Σε ερώτηση για την επικείμενη επιχείρηση στη Συρία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε: "Ελπίζουμε οι Τούρκοι συνεργάτες μας θα διατηρήσουν την πάγια θέση πως πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας" και προσέθεσε ότι στηρίζουν κάθε προσπάθεια ώστε "να φύγουν οι παράνομες στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία".

Παρά τις αμερικάνικες δηλώσεις και τις απειλές προς το καθεστώς του ο Ερντογάν εμφανίζεται ως ο μεγάλος νικητής στην πολιτική σκακιέρα. Έχει πλέον τη στήριξη Ρώσων και Αμερικάνων και ετοιμάζεται να δώσει ένα καίριο χτύπημα στον νούμερο ένα κίνδυνο για την Τουρκία, την κουρδική απειλή. Ένα ισχυρό και οργανωμένο SDF στα σύνορά της Τουρκίας και η πιθανότητα δημιουργίας κουρδικού κράτους θα ήταν καταστροφική για τη γειτονική μας χώρα στην οποία ζουν πάνω 20εκατ. Κούρδοι. Όσον αφορά τους Ευρωπαίους το τουρκικό καθεστώς χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης. Αφού αύξησε τεχνηέντως τις ροές προς την Ευρώπη, τώρα δηλώνει πως αν δημιουργήσει τη ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία θα μεταφέρει εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και θα λύσει το πρόβλημα.

Ενώ λοιπόν ο Ερντογάν ετοιμάζει την επιχείρηση εκκαθάρισης με τις ευλογίες των υπερδυνάμεων θεωρείται δεδομένο ότι η ανθρωπιστική κρισή θα οξυνθεί και οι άμαχοι θα είναι και πάλι απροστάτευτοι. "Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο" δήλωσε ο Πάνος Μουμτζής, ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.