Καντέρ: Δεν το βουλώνω όσο ο Ερντογάν βασανίζει αθώους



Ο παίκτης του NBA, Ενές Καντέρ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κι όσο και αν το πληρώνει ακριβά δεν σταματά να μιλά εναντίον του


O Ενές Καντέρ όταν δεν αγωνίζεται με τους Boston Celtics στο NBA αγωνίζεται κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Καντέρ τα τελευταία χρόνια ζει στις ΗΠΑ και διαπρέπει στο NBA, ωστόσο δεν σταματά στιγμή να μιλά κατά του «δικτάτορα Ερντογάν», όπως τον χαρακτηρίζει. Το ίδιο έκανε και τώρα τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ έστρωσε «κόκκινο χαλί» για να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Τουρκίας στον Λευκό Οίκο.

Ο Καντέρ βρέθηκε στο Καπιτώλιο στηρίζοντας την νομοθετική πρόταση «Turkey Human Rights Promotion Act» δύο Αμερικανών γερουσιαστών, του Έντουαρτ Μάρκεϊ και του Ρον Γούιντεν, με την οποία ζητείται η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και κρατουμένων λόγω των ιδεών τους, αλλά και η ελευθερία του τύπου, του διαδικτύου και της δικαιοσύνης.


«Όλοι εσείς ξέρετε την ιστορία μου επειδή παίζω στο ΝΒΑ, αλλά υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες εκεί (στην Τουρκία) που είναι χειρότερες από τη δική μου. Γι’ αυτό προσπαθώ να χρησιμοποιήσω το βήμα που μου δίνεται χάρη στη δημοσιότητα για να στηρίξω αθώους ανθρώπους», δήλωσε ο Καντέρ από το Καπιτώλιο.

Ο Κάντερ έχει πληρώσει και ο ίδιος και η οικογένειά του ακριβά το γεγονός ότι επιτίθεται συχνά στον Ερντογάν. Αλλά όταν τον ρωτούν για ποιον λόγο δεν σιωπά και να ζήσει την ζωή του η απάντηση είναι ξεκάθαρη:

«Πρέπει να το κάνω αυτό για να βοηθήσω αθώους ανθρώπους».

«Μου λένε – συγχωρέστε μου την έκφραση – γιατί δεν το βουλώνεις και να κάνεις λεφτά και να ζεις μια ευτυχισμένη ζωή. Γιατί μιλάς για τέτοια θέματα; Είναι μεγαλύτερο από μένα. Είναι μεγαλύτερο από το ΝΒΑ. Είναι μεγαλύτερο από το μπάσκετ γιατί αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι μια ανθρώπινη τραγωδία. Έχω ένα βήμα. Όταν λέω κάτι μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση», τόνισε από το Καπιτώλιο.

Όπως είπε και ο Γουίντεν, «ο Καντέρ χρησιμοποιεί αυτό το βήμα για να μιλήσει θαρραλέα και ξεκάθαρα για ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία.

Από την άλλη, ο Μάρκεϊ τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει συλλάβει πάνω από 80.000 πολίτες, έχει κλείσει μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορώντας τες για τρομοκρατία, έχει απολύσει πάνω από 130.000 δημοσίους υπαλλήλους, έχει κλείσει πάνω 180 ειδησεογραφικά μέσα, έχει συλλάβει τουλάχιστον 68 δημοσιογράφους μέσα στο 2018 και ελέγχει το διαδίκτυο έχοντας μπλοκάρει πάνω από 220.000 ιστοσελίδες.

Σύμφωνα με την δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Κόρτνεϊ Ραντς, στην Τουρκία  βρίσκονται  το ¼ των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί παγκοσμίως.

Το τίμημα του Καντέρ

Ο Καντέρ δεν έχει σταματήσει λεπτό να μιλά κατά του Ερντογάν και γι’ αυτό πληρώνει τις συνέπειες. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί μονίμως τον μπασκετμπολίστα ως κατάσκοπο, ενώ έχει εκδώσει εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης και του έχει ακυρώσει το διαβατήριο του. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπόρεσε να ταξιδέψει πέρυσι ως το Λονδίνο για το παιχνίδι με τους New York Knicks, αλλά ούτε και ως το Τορόντο.

Πριν έναν περίπου μήνα είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Twitter:

«-Δεν έχω δει και δεν έχω μιλήσει στην οικογένειά μου για 5 χρόνια

- Μπήκε φυλακή ο πατέρας μου

- Οι συγγενείς μου δεν βρίσκουν δουλειά

- Μου ακύρωσαν το διαβατήριο

- Υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψής μου

- Η οικογένειά μου δε μπορεί να φύγει από την χώρα

- Δέχομαι απειλές για την ζωή μου κάθε μέρα

- Μου έχουν επιτεθεί και με έχουν παρενοχλήσει

- Προσπάθησαν να με απαγάγουν στην Ινδονησία

Η ελευθερία έρχεται με κόστος».

Πριν από έναν χρόνο με κείμενό του στους New York Times είχε ταχθεί δημόσια υπέρ του Φετουλάχ Γκιουλέν – ο οποίος σύμφωνα με τον Ερντογάν ενορχήστρωσε το πραξικόπημα εναντίον του- ενώ είχε αποκαλύψει όσα περνά η οικογένειά του πίσω στην Τουρκία εξαιτίας της σχέσης τους μαζί του.

Πέρυσι έγραφε:

«Αυτόν τον μήνα, ο πατέρας μου θα δικαστεί στην Τουρκία για 'συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση'. Είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, όχι τρομοκράτης. Ο πατέρας μου είναι στόχος της Τουρκικής Κυβέρνησης και του ηγέτη της, του Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαιτίας της σχέσης του με εμένα. Είμαι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της δικτατορίας του Ερντογάν και ακόλουθος του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός ιεροκήρυκα που ο Ερντογάν θεωρεί σημαντικότερο εχθρό του. Επειδή παίζω στο ΝΒΑ, είμαι αρκετά τυχερός για να έχω μια δημόσια πλατφόρμα ώστε να χρησιμοποιήσω κάθε πιθανότητα να μάθουν όλοι πόσο βάναυσος είναι ο Ερντογάν και πόσο περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν μιλήσεις εναντίον του, θα επηρεάσει τη ζωή σου, αλλά και τη ζωή όσων βρίσκονται γύρω σου. Είναι τόσο επικίνδυνο για εμένα να πατήσω το τουρκικό έδαφος τα τελευταία τρία χρόνια. Την τελευταία φορά που επισκέφθηκα την Τουρκία, η Κυβέρνηση κατέστρεψε το σχολείο των αδελφών μου και έβαλε τον οδοντίατρό μου μαζί με τη σύζυγό του στη φυλακή. Το καθεστώς συνέλαβε και κατηγόρησε έναν άνδρα και τον συνέδεσαν με τον Γκιουλέν, επειδή έβγαλα φωτογραφία με τον γιο του. Κυνήγησαν και έναν κωμικό επειδή μιλήσαμε μερικές φορές στο Twitter. Πέρυσι ο Ερντογάν ακύρωσε το διαβατήριό μου και ζήτησε την σύλληψή μου με διεθνές ένταλμα. Αυτή τη στιγμή, παρεμβαίνει στην καριέρα μου!

Ακόμη χειρότερες είναι οι συνέπειες για την οικογένειά μου. Τα αδέλφια μου είναι θύματα μπούλινγκ στο σχολείο τους. Οι φίλοι μας φοβούνται να έρθουν σε επαφή μαζί μας. Ο πατέρας μου έχασε τη δουλειά του, ήταν καθηγητής σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Αν χάσει την δίκη, τότε θα αντιμετωπίσει μέχρι και δεκαετή φυλάκιση.

Δεν είμαι ούτε εγκληματίας, ούτε ριζοσπαστικός. Δεν είμαι επικίνδυνος. Είμαι ένας άνθρωπος με απόψεις και πεποιθήσεις που πρέπει να έχω το δικαίωμα να εκφράσω. Ο Ερντογάν δεν σέβεται αυτό το δικαίωμα και είναι έτοιμος να συντρίψει όποιον τον κριτικάρει. Ο Ερντογάν ήταν ένας δικτάτορας για πολλά χρόνια, όμως όλα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Κατηγορεί τον Γκουλέν και τους ακόλουθούς του γι' αυτό. Ήμουν με τον Γκιουλέν στο σπίτι του στην Πενσιλβάνια εκείνο το βράδυ και ήταν σοκαρισμένος, φοβόταν για την Τουρκία και για όλους εμάς. Περάσαμε τη νύχτα προσευχόμενοι για την πατρίδα μας. Έκτοτε, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί εκείνη την απόπειρα ως δικαιολογία για να κυνηγήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.


Είναι εναντίον όσων έχουν σχέση με τον Γκιουλέν, πραγματική ή φανταστική. Μέσα σε δύο χρόνια η Κυβέρνησή του έχει συλλάβει περισσότερους από 80.000 ανθρώπους, ενώ 142.000 τέθηκαν σε καθεστώς κράτησης. Έχει απολύσει σχεδόν 4.500 δικαστές και εισαγγελείς που δεν συμφωνούν μαζί του. Στοχεύει στην ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου, έχει συλλάβει 319 δημοσιογράφους και έχει κλείσει 189 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η Τουρκία έχει πλέον περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους από κάθε άλλη χώρα. Κυνηγά και εκτός συνόρων, διώκοντας υποτιθέμενους οπαδούς του Γκιουλέν, στο Τουρκμενιστάν, τη Μαλαισία, το Κόσοβο.

Κατά κάποιον τρόπο, τα καταφέρνει. Χωρίς ανεξάρτητα ΜΜΕ και με τα social media υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει επί τόπου και ακόμη πιο δύσκολο να ακουστούν οι αντίθετες φωνές. Οι φίλοι και οι συγγενείς μου μού έχουν πει ότι δεν θα αναγνωρίζω πια την χώρα. Μου λένε ότι ο κόσμος είναι στενοχωρημένος και τρομαγμένος. Παλεύουν επειδή η οικονομία είναι σε άσχημο επίπεδο, εξαιτίας του Ερντογάν. Αγαπώ την χώρα μου και τους ανθρώπους της τόσο πολύ, ως ακόλουθος της φιλοσοφίας του Γκιουλέν πιστεύω στην επιμόρφωση, την ισότητα και την δημοκρατία, με πονά να βλέπω το καθεστώς του Ερντογάν να βάζει την Τουρκία στο σκοτάδι.

Ο κόσμος συχνά με ρωτάει γιατί συνεχίζω να μιλάω από τη στιγμή που αυτό πληγώνει την οικογένειά μου, όμως ακριβώς γι' αυτό το κάνω. Οι άνθρωποι του Ερντογάν έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες και τους συμμαθητές μου. Πρέπει να μιλήσω, διαφορετικά η χώρα μου θα υποφέρει στην σιγή. Και είμαι τυχερός, όταν έγινα στόχος του καθεστώτος, το ΝΒΑ και η Αμερικανική Κυβέρνηση με υπερασπίστηκαν, με έφεραν στη χώρα με ασφάλεια, σε μια χώρα στην οποία τα δικαιώματά μου προστατεύονται. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτά τα προνόμια για να ακουστούν οι άνθρωποι της Τουρκίας.

Πριν από πέντε χρόνια, όταν η Τουρκία ήταν πολύ πιο ελεύθερη απ' όσο είναι τώρα, χιλιάδες Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία απέναντι στην κατεδάφιση ενός αγαπητού πάρκου στην Κωνσταντινούπολη. Στην πρώτη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος, χιλιάδες διαδήλωσαν για να ζητήσουν πίσω το δικαίωμά τους στην ελεύθερη έκφραση, στην πολιτική γνώμη. Τον Απρίλιο αντιτάχθηκαν στις αλλαγές που θα έδιναν στον Ερντογάν το δικαίωμα να κυβερνά ατιμώρητα. Παρά το ρίσκο της εναντίωσης στον Ερντογάν, η αντιπολίτευση κέρδισε ποσοστό 30.6% στις εκλογές του Ιουνίου.

Ο κόσμος λέει ότι το status quo δεν είναι αυτό που θέλει. Δεν είναι αυτό που θέλουμε για την όμορφη χώρα μας. Θέλουμε δημοκρατία και ελευθερία. Θέλουμε να λέμε την γνώμη μας ελεύθερα και χωρίς να φοβόμαστε. Θέλουμε ελεύθερα ΜΜΕ και μια ισχυρή κοινωνία. Θέλουμε περισσότερα. Θα παρακολουθήσω το 'Oslo Freedom Forum' στην Νέα Υόρκη, για να δώσω φωνή στους ανθρώπους της Τουρκίας που δεν έχουν, για να ρίξω φως στα εγκλήματα του Ερντογάν. Ας δείξουμε όλοι μαζί στους δικτάτορες αυτού του κόσμου πως είναι υπόλογοι».