Οι δέκα πλέον καταζητούμενοι του πλανήτη



Τρομοκράτες, αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος, χάκερ και μια ελληνική παρουσία



Με αφορμή τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι η αγγλική εφημερίδα Guardian παρουσίασε μια λίστα με τους πλέον καταζητούμενος ανθρώπους αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Ο αρχηγός του ISIS βρισκόταν στην κορυφή της μέχρι την ημέρα που η αμερικανική επιχείρηση των οδήγησε στην αυτοκτονία. Η εφημερίδα συνέλλεξε στοιχεία από πολλές χώρες για να καταρτίσει τη λίστα της η οποία, όπως θα δείτε, έχει και ελληνικό χρώμα. Όπως τονίζεται το top-10 δεν έχει σχέση με αυτό του FBI ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον πολέμαρχο από την Ουγκάντα, Τζόζεφ Κόνι. Παρότι δεν έχει συλληφθεί η παραστρατιωτική οργάνωση του Κόνι, γνωστή ως LRA ουσιαστικά εξαφανίστηκε κι έτσι το όνομα του δεν εμφανίζεται στη λίστα. Πριν κάποια χρόνια ο Κόνι ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενος ανθρώπους στον πλανήτη και υπήρχε τεράστια αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του.


Σύμφωνα λοιπόν με την Guardian, αυτή την περίοδο, οι δέκα πλέον καταζητούμενοι στον πλανήτη είναι οι εξής:


1) Αμπουμπαρκάρ Σεκάου - Αρχηγός της Μπόκο Χαράμ
Ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης το 2009 μετά την εκτέλεση του ιδρυτή της Μοχάμεντ Γιουσιούφ. Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η ηλικία του (μεταξύ 45 και 55). Έγινε παγκοσμίως γνωστός το 2014 όταν ενορχήστρωσε και εκτέλεσε την απαγωγή
κοριτσιών στη βόρεια Νιγηρία. Δημιούργησε δεσμούς με το ISIS, την Αλ Κάιντα και την Αλ Σεμπάμπ και κατάφερε να επεκτείνει την επιρροή της Μπόκο Χαράμ πέραν των συνόρων της Νιγηρίας.Σε ένα βίντεο του το 2012 δήλωνε: «Μ' αρέσει να σκοτώνω ο,τιδήποτε με διατάζει ο Θεός να σκοτώσω, όπως μ' αρέσει να σκοτώνω κοτόπουλα και πρόβατα». Το 2016 το ISIS έχρισε τον Αμπού Μουσάντ αλ Μπαρνάουι ηγέτη των τζιχαντιστών. Ο Σεκάου δεν τον αναγνώρισε και από τότε μαίνεται μια εσωτερική διαμάχη με εκατοντάδες νεκρούς. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση έγινε σε ένα βίντεο το 2017.


2) Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουραΐσι - Αρχηγός ISIS
Λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι το ISIS ανακοίνωσε νέο αρχηγό. Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τον νέο ηγέτη των τζιχαντιστών. Όλα συνηγορούν ότι δεν πρόκειται για πραγματικό όνομα ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Χατζί Αμπντάλα, μια προσωπικότητα σεβαστή στους κύκλους του ISIS. Πιθανότατα ο Αλ Μπαγκντάντι τον είχε υποδείξει ως διάδοχο του. Τα Μέσα των τζιχαντιστών αναφέρουν ότι είναι "βετεράνος στον πόλεμο με τη Δύση, έμπειρος διοικητής και άριστος γνώστης της θρησκείας, ένας εμίρης του πολέμου". Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πάντως πως γνωρίζει ποιος είναι.


3) Αϊμαν αλ Ζαουάχρι - Αρχηγός Αλ Κάιντα
Παρότι η Αλ Κάιντα έχει χάσει μεγάλο κομμάτι της επιρροής και της επιχειρησιακής της ικανότητας παραμένει μια από τις ισχυρότερες τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Αιγύπτιος γιατρός ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά τη εκτέλεση του Μπιν Λάντεν. Θεωρείται ο μεγάλος ιδεολόγος του εξτρεμιστικού Ισλάμ αλλά του καταλογίζουν ότι διστάζει να οργανώσει μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι πλέον 68 ετών και πιθανότατα κρύβεται στα βουνά του Πακιστάν. Οι ΗΠΑ προσφέρουν 25εκατ. ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του.


4) Ιμπραχίμ Νταγούντ - Πλέον καταζητούμενος στην Ινδία
Ο βασιλιάς του εγκλήματος στην Ινδία. Επίσημα τον καταζητούν από το 1994, λίγους μήνες μετά τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη Βομβάη με πάνω από 300 νεκρούς. Η οργάνωση του D-Company έχει πλοκάμια παντού. Ναρκωτικά, πορνεία, τζόγος ενώ ελέγχει και μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας του Μπόλιγουντ. Ο Νταγούντ είναι σήμερα 63 ετών και μένει κάπου στο Πακιστάν. Το γεγονός ότι δεν έχει συλληφθεί πιθανότατα οφείλεται και στους δεσμούς που είχε με την CIA.


5) Οβίδιο Γκουσμάν - Γιός του Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουσμάν
O γιός του Ελ Τσάπο, γνωστός ως "Ελ νουέβο Ρατόν" ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του. Έχει εξελιχθεί σε ηγετική προσωπικότητα στο καρτέλ της Σιναλόα. Στις 17 Οκτωβρίου 2019 οι μεξικανικές αρχές κατάφεραν να τον συλλάβουν όμως ακολούθησε το χάος. Τα μέλη του καρτέλ έκλεισαν δρόμους, έβαλαν φωτιές και απείλησαν με μαζικές δολοφονίες. Έτσι μετά από λίγες ώρες ο "Τσαπίτο" αφέθηκε ελεύθερος με τον πρόεδρο του Μεξικού να δηλώνει ότι πήρε την απόφαση για το καλό όλη της χώρας.


6) Τσε Τσι Λόπ - Ο πλέον καταζητούμενος στην Ασία
Ο Κινεζοκαναδός ελέγχει το μεγαλύτερο δίκτυο ναρκωτικών στην Ασία. Κατάφερε το αδιανόητο καθώς συνάσπισε πέντε από τις πιο ισχυρές "τριάδες" του ασιατικού εγκλήματος και "έστησαν" έναν πρωτοφανή "ιστό" διακίνησης πάσης φύσεως ναρκωτικών ουσιών που δραστηριοποιείται σε Ασία και Ωκεανία. Πρόκειται για ένα φάντασμα. Κυκλοφορούν ελάχιστες φωτογραφίες του και δεν κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει μια μεγάλη ομάδα σωματοφυλάκων που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τον πλησιάσει


7) Βασίλης Παλαιοκώστας - Ο πλέον καταζητούμενος στην Ευρώπη
Στην έβδομη θέση η Guardian τοποθέτησε τον βασιλιά των αποδράσεων. "H πιο προσοδοφόρα επικήρυξη της Ευρώπης αφορά τον ληστή και απαγωγέα Βασίλη Παλαιοκώστα. Ο επονομαζόμενος "άθικτος" δραπέτευσε από την φυλακή το 2006 με ένα ελικόπτερο που είχε κλέψει ο αδελφός του. Συνελήφθη ξανά δύο χρόνια μετά αλλά δραπέτευσε από την ίδια φυλακή και πάλι με ελικόπτερο, τον Φεβρουάριο του 2009. Η Ελλάδα πληρώνει ένα εκατομμύριο ευρώ σε οποίον βοηθήσει να τον βάλουν πίσω στην φυλακή" αναφέρει η αγγλική εφημερίδα.


8) Ματέο Μεσίνα Ντενάρο - Αφεντικό της Μαφία
Ο "Ντιαμπολίκ" γνωστός ως ο "τελευταίος Μοϊκανός της ιταλική Μαφία". Μετά τις συλλήψεις των Προβεντσάνο και Λο Πίκο ο Ντενάρο ανέλαβε την ηγεσία της Κόζα Νόστρα. Ο θάνατος του Ρίινα το 2017 τον έκανε τον αναμφισβήτητο "Capo dei capi". Είναι σήμερα 57 ετών και δεν υπάρχει πρόσφατη φωτογραφία του. Η ιταλική αστυνομία έχει κάνει πολλές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια για τη σύλληψη του αλλά έχουν αποτύχει όλες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα βγαλμένη από ταινία. Σκληρός, υπερόπτης και εντυπωσιακά οργανωτικός.


9) Guccifer 2.0 - Χάκερ πιθανότατα ρωσικής καταγωγής
Στη θέση εννέα συναντάμε απλά μια περσόνα και όχι ένα συγκεκριμένο άτομο. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από τον χάκερ με το όνομα Guccifer 2.0. Το 2016 κατάφερε να μπει στα αρχεία του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ και στη συνέχεια να διαρρεύσει αρχεία και μέιλ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάσει τις αμερικανικής προεδρικές εκλογές. Εικάζεται ότι πρόκειται για άτομο ρωσικής καταγωγής που πιθανότατα εργάζεται στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Δεν αποκλείεται όμως και το ενδεχόμενο να πρόκειται για χάκερ που πληρώνεται για συγκεκριμένες δύσκολες αποστολές.


10) Φελισιέν Καμπούγκα - Οργανωτής της γενοκτονίας στη Ρουάντα

Ο επιχειρηματίας από την Ρουάντα είναι ένα από τα άτομα που βρίσκονται πίσω από τη γενοκτονία των Τσούτσι το 1994. Χρηματοδότησε την οργάνωση της γενοκτονίας και μάλιστα πλήρωσε για να εισαχθούν χιλιάδες ματσέτες που όπλισαν τα χέρια των Χούτου. Ήταν ιδιοκτήτης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που προωθούσαν την εθνοκάθαρση και έδιναν στοιχεία για το που βρίσκονται Τούτσι ώστε να τους εκτελέσουν. Σήμερα είναι 84 ετών και ζει στην Κένυα όπου έχει επιχειρήσεις και πληρώνει για να παραμένει ασύλληπτος.