Ο φοιτητής που έκανε διάσημους τους Roxette στις ΗΠΑ



Πώς ένας νεαρός που αγάπησε το "The Look" έκανε όλη την Αμερική να ψάχνει τους δίσκους του σουηδικού συγκροτήματος



Πριν από λίγες μέρες η Μαρί Φρέντικσον, η τραγουδίστρια των θρυλικών Roxette, έφυγε από τη ζωή. To 2002, ενώ έκανε τζόκινγκ με τον σύζυγο της, κατέρρευσε ξαφνικά. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε με όγκο στο κεφάλι. Οι γιατροί προχώρησαν σε χειρουργική επέμβαση και ακολούθησε σειρά χημειοθεραπειών. Οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ της αλλά έδωσε τη μάχη της με γενναιότητα και αξιοπρέπεια. Το 2005 ανακοίνωσε πως πλέον σταμάτησε τις θεραπείες και είναι καλά. Συνέχισε να τραγουδά παρότι η επέμβαση είχε δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην ακοή της. Τα τελευταία χρόνια η ασθένεια εμφανίστηκε και πάλι. Η Μαρί αποσύρθηκε στο σπίτι της με τον σύζυγο και τα δύο τους παιδιά. Έφυγε τελικά σε ηλικία 61 ετών έχοντας αφήσει πίσω μια σειρά κομματιών με τα οποία μεγάλωσε και ερωτεύτηκε μια γενιά.

The Look

O θάνατος της έφερε στο φως την ιστορία του Ντιν Κασμαν, του ανθρώπου που τυχαία έκανε γνωστούς τους Roxette σε όλη την Αμερική. Το 1988 ο Κάσμαν ήταν φοιτητής στη Σουηδία. Όταν άκουσε στο ραδιόφωνο ένα τραγούδι που είχε το όνομα "The Look", ενθουσιάστηκε. "Ήταν χαρούμενο και σου έμενε αμέσως στο μυαλό. Αυτό όμως που λάτρεψα ήταν τα φωνητικά που ένιωθα ότι μου μιλούσαν" θυμάται ο Κάσμαν.

Τα φωνητικά ανήκαν στην Μαρί Φρέντικσον και τον Περ Γκέσλε, γνωστούς στη Σουηδία ως Roxette. Γνωρίζονταν από τα τέλη της δεκαετίας του '70 αλλά έγιναν γκρουπ το 1986 μετά από παρότρυνση του διευθυντή της δισκογραφικής του εταιρίας.

Ο Κασμαν έγινε αμέσως φαν των Roxette και αγόρασε το CD τους με τίτλο Look Sharp. Το πρώτο του τραγούδι ήταν το "The Look" που είχε μαγνητίσει τον Κάσμαν, το τελευταίο του λεγόταν "Listen to Your Heart". O Αμερικάνος φοιτητής πήρε το CD μαζί του όταν επέστρεψε στην πατρίδα του. Έμενε στη Μινεάπολις και ήθελε να μοιραστεί με τους φίλους του την μπάντα που ανακάλυψε. Έδωσε λοιπόν το CD σε έναν γνωστό του που ήταν παραγωγός στον ραδιοφωνικό σταθμό KDWB.

To CD που άλλαξε τα πάντα

"Ήξερα ότι ήταν δύσκολο για τις ευρωπαϊκές μπάντες να φτάσουν στο κοινό των ΗΠΑ. Ήμουν σίγουρος όμως ότι οι συγκεκριμένοι θα άρεσαν σε πολύ κόσμο και έτσι το αποφάσισα. Είπα, γιατί όχι; Δεν υπήρχε λόγος να μην το κάνω. Ήθελα να μοιραστώ τη μουσική τους" λέει ο Κάσμαν.

Μετά από περίπου μια εβδομάδα ο σταθμός δεν είχε παίξει το CD του και έτσι πήγε στα στούντιο για να το πάρει πίσω καθώς ήταν το μοναδικό που είχε. Μίλησε με τον διευθυντή προγράμματος, Μπράιαν Φίλιπς ο οποίος του είπε ότι θα το ακούσει. Του άρεσαν τα κομμάτια και αποφάσισε να τα παίξει σε μια συγκεκριμένη εκπομπή. Έπαιξαν δύο τραγούδια μαζί και ζήτησαν από τον κόσμο να επικοινωνήσει και να πει τη γνώμη του. "Μετά από αυτά επικράτησε τρέλα. Εγώ σκεφτόμουν ότι θα παιχτούν για λίγο στη Μινεσότα και δεν περίμενα ότι θα έχουν τόσο τεράστια απήχηση σε όλες τις ΗΠΑ. Ο Φίλιπς ζήτησε να κάνουν 100 αντίγραφα του CD και το έστειλε σε όλους τους σταθμούς με τους οποίους συνεργαζόταν.

Ακολούθησε παροξυσμός με κορυφαίους ραδιοφωνικούς σταθμούς να παίζουν τα τραγούδια τους και χιλιάδες κόσμο να ζητά τα CD τους. Μια εφημερίδα στη Σουηδία παρουσίασε την ιστορία του Κάσμαν και πώς εκτόξευσε τους Roxette και όταν επέστρεψε στη χώρα ένιωθε ένα μικρός... σελέμπριτι. "Ίσως αυτό να με βοήθησε να γνωρίσω και τη σύζυγο μου. Ίσως να το χρησιμοποίησα λίγο" λέει γελώντας. Στα 53 του σήμερα εργάζεται στο χώρο της πληροφορικής και τονίζει πως δέχεται ακόμα κάποια τηλεφωνήματα από τη Σουηδία για συνεντεύξεις.


Η συνάντηση

Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσει ποτέ ήταν η πρώτη του συνάντηση με τους Roxette. "Το κανόνισε ένας ραδιοφωνικός σταθμός. Θα συναντιόμασταν και θα γινόταν ένα πάρτι. Ήταν εκπληκτικό. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Η Μαρι και ο Περ ήταν πολύ φιλικοί και πολύ ευχάριστοι στη συζήτηση" θυμάται. Από τότε θα συναντιούνταν αρκετές φορές, κυρίως στο περιθώριο κάποιας συναυλίας.

Μιλώντας για τον θάνατο της Μαρί ο Κάσμαν λέει πως ήταν μια καλλιτέχνιδα που θα λείψει σε όλους. "Είναι λυπηρό, ήταν πραγματικά εκπληκτική. Μπορεί να μην είχαμε στενή σχέση αλλά θα μου λείψει πολύ. Αυτό που με ικανοποιεί είναι το γεγονός ότι η μουσική της άντεξε στη μάχη με το χρόνο και ακούγεται ακόμα. Νιώθω περήφανος για την πρωτοβουλία που πήρα να προωθήσω τα κομμάτια τους στο αμερικάνικο ραδιόφωνο" λέει.

Νίκησαν τον χρόνο

Οι Roxette είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές μπάντες στις ΗΠΑ. Πούλησαν εκατομμύρια δίσκους και είδαν τα τραγούδια τους να φιγουράρουν στις κορυφαίες θέσεις του Billboard. To 1989 έδωσε το κομμάτι τους "It Must Have Been Love" για την ταινία Pretty Woman και ακολούθησε παγκόσμια εκτόξευση. Η Μαρί και ο Περ συνεργάζονταν, σποραδικά, έως το 2016 όταν πλέον η υγεία της Σουηδής τραγουδίστριας επιδεινώθηκε.


Στις 8 Φεβρουαρίου 2016 έδωσαν την τελευταία τους συναυλία. Ήταν στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής και η Μαρί τραγουδούσε καθισμένη καθώς δεν μπορούσε πλέον να σταθεί. Όταν το κονσέρτο ολοκληρώθηκε, παρότι ήταν φανερά καταπονημένη, σηκώθηκε και χαιρέτισε το κοινό. Ήταν η τελευταία φορά που θα το έκανε.