Η σεξομανής χελώνα που έσωσε το είδος της από την εξαφάνιση


Η χελώνα με την απεριόριστη σεξουαλική λίμπιντο και τους εκατοντάδες απογόνους

Ο Ντιέγκο είναι πια εκατό χρονών και αφού επιτέλεσε το έργο του ως… αρσενικό μπορεί πλέον να απολαύσει την ζωή του ελεύθερα πίσω στην άγρια φύση.

Ο Ντιέγκο, μια αρσενική γιγάντια χελώνα Γκαλαπάγκος του είδους Chelonoidis hoodensis, είχε εμφανίσει από νωρίς δείγματα αυξημένης… σεξουαλικής λίμπιντο, ενώ ζούσε ακόμα σε έναν ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο είδος του Ντιέγκο που σε ελεύθερη κατάσταση ζούσε στο νησί Εσπανιόλα του συμπλέγματος των Γκαλαπάγκος βρισκόταν υπό εξαφάνιση καθώς στο νησί υπήρχαν μόνο δύο αρσενικές και δώδεκα θηλυκές χελώνες Chelonoidis hoodensis.

Έτσι, ο Ντιέγκο θεωρήθηκε κατάλληλος υποψήφιος για να συμμετέχει στο πρόγραμμα αναπαραγωγής του Εθνικού Πάρκου των νησιών και μεταφέρθηκε πριν από 50 περίπου χρόνια στο νησί Σάντα Κρουζ και… έπιασε δουλειά.

Ο ασταμάτητος Ντιέγκο

Ο Ντιέγκο έφτασε στο κέντρο αναπαραγωγής μαζί με άλλες 15 χελώνες του είδους του και εντάχθηκε στο πρόγραμμα που ξεκίνησε την δεκαετία του 1960.  Αν και η συνεισφορά όλων ήταν σημαντική, θεωρείται ότι καμία άλλη χελώνα δεν βοήθησε στην εκτόξευση του πληθυσμού όσο ο Ντιέγκο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία εθνικών πάρκων των Γκαλαπάγκος, ο Ντιέγκο είναι πιθανότατα ο πατέρας του 40% των χελωνών που ζουν πλέον στο νησί και σχεδόν έχουν ξεπεράσει τις 2.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Chelonoidis hoodensis δεν θεωρούνται πια είδος υπό εξαφάνιση.


Ο εκατοντάχρονος πλέον Ντιέγκο που ζυγίζει περίπου 80 κιλά και φτάνει σε ύψος το ενάμιση μέτρο και μάκρος τα ενενήντα εκατοστά υπολογίζεται ότι είναι πατέρας περίπου 800 χελωνών!

«Προσέφερε τεράστια βοήθεια για την συνέχιση του είδους του», δήλωσε στο AFP ο πρόεδρος των εθνικών πάρκων των Γκαλαπάγκος, Χόρχε Καριόν.

Η ανταμοιβή

Ογδόντα χρόνια μετά την τελευταία φορά που βρέθηκε στο σπίτι του, στο νησί Εσπανιόλα, ο Ντιέγκο τώρα είναι έτοιμος να επιστρέψει.

«Υπάρχει ένα αίσθημα μεγάλης χαράς που μπορούμε πλέον να τον γυρίσουμε στο φυσικό του σπίτι», αναφέρει ο Καριόν.

Ο Ντιέγκο έχοντας σώσει το είδος του από την εξαφάνιση πλέον θα αφεθεί ελεύθερος πίσω στην άγρια φύση του νησιού Εσπανιόλα. Τώρα έφτασε η στιγμή ο Ντιέγκο να αποσυρθεί και να… ζήσει όπως αυτός θέλει, αν και πιθανότατα η αυξημένη λίμπιντό του θα τον κάνει να συνεχίσει να κυνηγά κι άλλες θηλυκές χελώνες!