Ο κοροναϊός σκότωσε τον Άγιο Βαλεντίνο


Στην Κίνα η φετινή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν είχε σοκολατάκια και λουλούδια, αλλά μάσκες και αντισηπτικά!



Η φετινή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Κίνα δεν έμοιαζε με καμία άλλη στο παρελθόν. Η γιορτή που φέρνει κοντά τους ερωτευμένους σε μια ευκαιρία να γιορτάσουν την αγάπη τους δεν ήταν αρκετή για να νικήσει τον φοβερό κοροναϊό Covid-19 που έχει σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο στην Κίνα και όχι μόνο.

Στην Κίνα η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται δεόντως. Οι ερωτευμένοι ανταλλάσσουν λουλούδια και σοκολατάκια, συναντιούνται και παρακολουθούν μαζί ταινίες ή δειπνούν υπό το φως των κεριών. Όχι όμως φέτος που ο κοροναϊός έχει κάνει την εμφάνισή του.

Σήμερα, η μέρα δεν ήταν γεμάτη λουλούδια που σκορπούσαν το άρωμά τους παντού και κόκκινες καρδιές, αλλά χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά που έκαναν τα πάντα να μυρίζουν σαν νοσοκομείο.

Οι περισσότεροι ερωτευμένοι παρέμειναν στα σπίτια τους, ενώ τα ανθοπωλεία και τα εστιατόρια είδαν τις πωλήσεις τους να πέφτουν μέχρι και 70% ειδικά στην επαρχία Ουχάν, όπου όλοι βρίσκονται σε καραντίνα.

Τα… τρομακτικά λουλούδια

Οι ερωτευμένοι απέφυγαν να αγοράσουν φέτος λουλούδια στους εκλεκτούς της καρδιάς τους ακόμα και με ηλεκτρονική παραγγελία καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος ο κούριερ που θα κάνει την παράδοση να είναι φορέας του ιού.

Μια ανθοπώλης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι πωλήσεις έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με πέρυσι, εν μέρει επειδή οι πελάτες της φοβούνται πως θα κινδυνεύσουν να μολυνθούν όταν παραδοθούν τα λουλούδια.

«Δεν θα έχουμε λουλούδια φέτος, δεν υπάρχει περίπτωση. Θα φοβόταν πολύ να τα αγοράσει και εγώ να τα αγγίξω», λέει η 33χρονη Τάιρα Λι που ζει με το αγόρι της στο Πεκίνο. Όπως λέει, μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά στις 25 Ιανουαρίου  οι δυο τους έχουν βγει από το σπίτι μόνο για να αγοράσουν τρόφιμα και δεν τολμούν να παραγγείλουν φαγητό εξαιτίας του φόβου της μόλυνσης.

Σ' ένα ανθοπωλείο του Πεκίνου, ο ιδιοκτήτης υπολογίζει ότι ο τζίρος της σημερινής μέρας μειώθηκε κατά 70% σε σχέση με πέρυσι κάτι που ο ίδιος ωστόσο το απέδωσε στο γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στην πρωτεύουσα μετά τις διακοπές του σεληνιακού Νέου Έτους καθώς φοβούνται την μετακίνηση με τα δημόσια μέσα.

Πάρα πολλοί άνθρωποι υπολογίζεται ότι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν σπίτια τους ύστερα από την Πρωτοχρονιά, όταν συνηθίζεται οι περισσότεροι να επισκέπτονται τις οικογένειές τους. Ωστόσο, φέτος η Πρωτοχρονιά συνέπεσε με το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού. Έτσι, όσοι είχαν μετακινηθεί με τα μέσα μεταφοράς απέφυγαν να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής.

Ο κοροναϊός σκοτώνει… τους γάμους

Η επιδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα και στην βιομηχανία των γάμων. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους πολίτες να αναβάλουν μέχρι νεωτέρας τις γαμήλιες τελετές ή να τις πραγματοποιήσουν χωρίς καλεσμένους.

Ο ένας γάμος μετά τον άλλο ακυρώνεται πλήττοντας οικονομικά μια μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων. Μάλιστα, η έκταση του φαινόμενου έχει αντίκτυπο και εκτός της Κίνας. Πολλά καταστήματα νυφικών παγκοσμίως αναφέρουν ότι δεν μπορούν να προμηθεύσουν τις μέλλουσες νύφες με το φόρεμα του γάμου καθώς οι βιομηχανίες μεταξιού και σιφόν της Κίνας έχουν κλείσει λόγω της καραντίνας.

Η αγάπη και το... Pornhub στο τέλος νικά

Πολλά ζευγάρια στην Κίνα δεν μπόρεσαν σήμερα να είναι μαζί εξαιτίας του φόβου της μόλυνσης. Ωστόσο, στην εποχή της τεχνολογίας είναι ακόμα πιο εύκολο η αγάπη να βρει το… δρόμο για το έτερον ήμισυ ακόμα και κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες.

Στο Πεκίνο, η 18χρονη Ρόουζ Λιου είδε τον Τιτανικό μόνη της στο κρεβάτι ωστόσο μοιραζόταν όσα έβλεπε με τον αγαπημένο της μέσα από την εφαρμογή Weiguang παρόλο που αυτός βρισκόταν 100 χιλιόμετρα μακριά. Μετά την προβολή της ταινίας έπαιξαν ένα διαδικτυακό παιχνίδι με την ελπίδα να κερδίσουν μια ρομαντική βόλτα με αερόστατο στο οποίο θα έβλεπαν το Βόρειο Σέλας, ενώ γύρω τους θα έπεφταν αστέρια, όπως δήλωσε η Λιου στην South China Morning Post.

Το ζευγάρι είχε κανονίσει να περάσουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μαζί σε ένα μπαρ στο Πεκίνο. Ωστόσο, ο φίλος της είχε ταξιδέψει στο πατρικό του για την κινεζική Πρωτοχρονιά και από τότε δεν επέστρεψε ποτέ καθώς η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πολύ επικίνδυνη και ο φόβος μετάδοσης του ιού στα κλειστά βαγόνια των τρένων πολύ μεγάλος.

Πάντως, η Λιου παραδέχτηκε ότι ακόμα κι αν με κάποιο τρόπο μπόρεσαν να έρθουν κοντά μέσω της εφαρμογής, αυτό δεν συγκρίνεται με μια πραγματική βόλτα στο σινεμά: «Ο κινηματογράφος έχει μεγάλη οθόνη και καλύτερο περιβάλλον και μπορούμε να κρατάμε τα χέρια μας», παραδέχτηκε.
Όσα ζευγάρια δεν ήταν μαζί αυτήν την μέρα βρήκαν ευφάνταστους τρόπους για να έρθουν κοντά. Άλλοι ανέφεραν ότι δείπνησαν μαζί μέσω βιντεοκλήσης, ενώ άλλοι έστειλαν διαδικτυακά δώρα και χρήματα ή τραγούδησαν με τους αγαπημένους  τους μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής καραόκε Quanmin K Ge. Κάποιοι, ακόμα πιο ευρηματικοί, έστειλαν drones στα σπίτια των αγαπημένων τους για να πουν «χρόνια πολλά»!

Ο 21χρονος Κέβιν Λιν από την επαρχία Τσετσιάνγκ – πολύ μακριά από την Ουχάν- αναγκάστηκε να ακυρώσει τα σχέδια που είχε κάνει με την κοπέλα του. Σχεδίαζαν να πάνε για ψώνια και στη συνέχεια να δειπνήσουν μαζί, ωστόσο η επιδημία του κοροναϊού χειροτέρεψε. Έτσι, διοργάνωσαν έναν «εικονικό» ραντεβού με ένα ζευγάρι φίλων, για να παίξουν το δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι «Honor of Kings». Σε αυτό μια ομάδα πέντε ατόμων παλεύει με μια αντίπαλη ομάδα. Ο Λιν με την κοπέλα του και το ζευγάρι φίλων συν ακόμα έναν τυχαίο παίκτη από το ίντερνετ σχημάτισαν την μια ομάδα. Μάλιστα, αντί να αγοράσει λουλούδια και σοκολατάκια, ο Λιν αγόρασε δύο στολές Αγίου Βαλεντίνου για τον χαρακτήρα του ίδιου και της αγαπημένης του στο παιχνίδι!

Κάποια άλλα ζευγάρια είχαν παραγγείλει διαδικτυακά εδώ και μέρες δώρα ο ένας για τον άλλον, ώστε να τα παραλάβουν σήμερα. Στην δημοφιλή εφαρμογή ντελίβερι Meituan οι αναζητήσεις για χειρουργικές μάσκες, γυαλιά προστασίας και αντισηπτικά εκτοξεύτηκαν ενώ πολλές φορές υπήρχε το αίτημα η αποστολή να συνοδευτεί από ένα ρομαντικό μήνυμα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα σοκολατάκια παρέμειναν  το πιο δημοφιλές δώρο ωστόσο η αγορά τους έγινε κατά κύριο λόγο διαδικτυακά.

Και για όσους είχαν ξεμείνει μόνοι στο σπίτι εξαιτίας της καραντίνας τη λύση έδωσε το… Pornhub. Αν και η δημοφιλής ιστοσελίδα επίσημα είναι απαγορευμένη στην Κίνα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μέσω ιδιωτικών δικτύων. Έτσι, γνωρίζοντας την κατάσταση στη χώρα, η ιστοσελίδα παρείχε μια ειδική προσφορά μόνο για τους Κινέζους πελάτες της: δωρεάν πρόσβαση σε premium υλικό για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!