Από το «είναι απάτη» στο «ήξερα ότι είναι πανδημία»



Όλες οι ατάκες του Ντόναλντ Τραμπ. Πώς από το "θα εξαφανιστεί ξαφνικά" φτάσαμε στο "ήξερα από πριν ότι είναι πανδημία"

Σε ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι η ΗΠΑ μπορεί να γίνουν το νέο επίκεντρο μαζικής διασποράς του κοροναϊού. Μόνο στη Νέα Υόρκη τα κρούσματα πλησιάζουν τις 27.000 και σε όλη τη χώρα είναι περίπου 55.000. Οι νεκροί είναι 784 και αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι η ταχύτατη μετάδοση.

Και όμως πριν από έναν μήνα ο πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε για απάτη, ανέβαζε στο twitter θεωρίες συνωμοσίας και τόνιζε ότι ο ιός θα εξαφανιστεί ξαφνικά και το εμβόλιο θα βρεθεί άμεσα. Με μια τρομακτική χαλαρότητα ο Τραμπ έκανε το κοινό του να πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία απειλή και έφτασε στο σημείο να μιλήσει για "απάτη των Δημοκρατικών". Σήμερα τονίζει ότι καταλαβαίνει απόλυτα τον κοροναϊο και ήξερε πριν απ' όλους ότι ήταν πανδημία.

Δείτε το... ημερολόγιο των όσων υποστήριζε ο Ντόναλντ Τραμπ και το τι πραγματικά ίσχυε και ισχύει για τον ιό που έχει αλλάξει την παγκόσμια πραγματικότητα.

7 και 19 Φεβρουαρίου

"Ο κοροναϊός θα εξασθενήσει όταν θα μπούμε στον Απρίλιο και τον πιο ζεστό καιρό, ο οποίος θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο σε αυτού τους είδους τον ιό".

Η αλήθεια: Από την αρχή της εμφάνισης της νόσου όλοι οι επιστήμονες τόνιζαν ότι κανείς δεν γνωρίζει αν είναι εποχική ή όχι. Ο ΠΟΥ τόνιζε ότι ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται και σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα. Τα πολλά κρούσματα που εμφανίζονται πλέον στην Αφρική δείχνει ότι η ζέστη δεν επηρεάζει τον ιό. 

27 Φεβρουαρίου

"Το ξέσπασμα θα είναι προσωρινό. Θα εξαφανιστεί. Μια μέρα σαν ένα θαύμα θα εξαφανιστεί".

Η αλήθεια: Ακόμα και υπεύθυνοι που έχει επιλέξει ο Τραμπ να διαχειριστούν την κρίση τονίζουν ότι θα είναι μια μεγάλη μάχη και σε καμία περίπτωση ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ξαφνικά.

28 Φεβρουαρίου

"Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον ιό για να με βλάψουν. Είναι η νέα τους απάτη".

Η αλήθεια: Ο Τραμπ μίλησε για απάτη σε ομιλία του στη Νότια Καρολίνα απαντώντας στις πιέσεις των Δημοκρατικών για νέα μέτρα και την κριτική που δεχόταν για το γεγονός ότι υποβάθμιζε μονίμως την επικινδυνότητα της κατάστασης. Τελικά η πραγματικότητα τον... προσπέρασε.

29 Φεβρουαρίου:

"Ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο πολύ σύντομα, πολύ γρήγορα.

2 Μαρτίου

"Οι φαρμακευτικές εταιρίες θα έχουν εμβόλια, πιστεύω σχετικά σύντομα".

Η αλήθεια: Την ίδια ημέρα που έκανε τη δήλωση ο Τραμπ ενημερώθηκε από τις διοικήσεις κορυφαίων φαρμακευτικών εταιριών ότι για να βρεθεί και να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο θα χρειαστεί έναν χρόνο έως 18 μήνες. Παρ' όλα αυτά επανέλαβε ότι "σύντομα θα το εμβόλιο θα είναι έτοιμο" σε μια ομιλία του στη Βόρεια Καρολίνα, λίγες μέρες μετά.

6 Μαρτίου

"Όποιος χρειάζεται ένα τεστ θα κάνει ένα τεστ. Εκεί βρισκόμαστε. Έχουν τα τεστ και τα τεστ είναι όμορφα"

Η αλήθεια: Οι δυνατότητες για εξετάσεις στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Πολλές πολιτείες δεν είχαν τεστ και οι ιδιωτικές κλινικές χρεώνουν εκατοντάδες δολάρια. Ο Τραμπ έκανε τη δήλωση μια μέρα μετά την παραδοχή του αντιπροέδρου του Μάικ Πενς πως δεν έχουν αρκετά τεστ για να αντιμετωπίσουν μια διασπορά του ιού όπως αυτή που βιώνουν τώρα οι ΗΠΑ.

9 Μαρτίου

"Τίποτα δεν θα κλείσει. Η ζωή και η οικονομία συνεχίζονται. Πέρσι 37.000 Αμερικάνοι πέθαναν από την κοινή γρίπη. Αυτή τη στιγμή έχουμε 22 θανάτους από κοροναϊό. Σκεφτείτε το. Τα μίντια των Fake News και ο συνεργάτης τους το Δημοκρατικό κόμμα κάνουν ό,τι μπορούν για να φουντώσουν την κατάσταση με τον κοροναϊό πέρα από τα γεγονότα. Ο επιστήμονες λένε ότι "το ρίσκο είναι χαμηλό για τον μέσο Αμερικάνο".

Η αλήθεια: Oι θάνατοι στις ΗΠΑ από κάθε είδος γρίπης και όχι μόνο από την κοινή ήταν 34.200 την περασμένη χρονιά. Η συντριπτική πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας συμφωνούσε ότι ο κοροναϊός απειλεί κάθε κοινωνία στην οποία θα εισβάλει.

10 Μαρτίου

"Μου αρέσουν αυτά τα πράγματα. Πραγματικά τα πιάνω. Ο κόσμος εκπλήσσεται με το γεγονός ότι τα καταλαβαίνω τόσο καλά. Όλοι οι γιατροί μου λένε πως γίνεται και ξέρω τόσα πολλά πράγματα γι' ατό. Ίσως είναι μια ικανότητα που έχω. Ίσως έπρεπε να έχω κάνει αυτό αντί να κατέβω για πρόεδρος".

Η αλήθεια: Ο Ντόναλντ Τραμπ επανειλημμένα μίλησε για ανύπαρκτο κίνδυνο, απλή ίωση που θα περάσει με τη ζέστη και εμβόλιο που θα βρεθεί άμεσα. Δεν είχε και δεν έχει καμία γνώση για το θέμα και καμία επίγνωση για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

11 Μαρτίου

"Οι ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης υγείας επέκτειναν την κάλυψη τους για τεστ και θεραπεία για τον κοροναϊό και δεν θα υπάρξουν επιπλέον χρεώσεις".

Η αλήθεια: Οι εταιρίες ανακοίνωσαν μόνο ότι θα καλύψουν τις εξετάσεις και όχι την απαιτούμενη θεραπεία των θετικών σε κοροναϊό. Ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του.

11 Μαρτίου

"Αναστέλλονται όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο γιατί τα πάνε πολύ καλά"

Η αλήθεια: Η απαγόρευση αφορούσε μόνο τις 26 χώρες του συμφώνου Σέγκεν και όχι όλη την Ευρώπη. Επίσης επιτρέπονταν σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες ή πολίτες με μόνιμη άδεια παραμονής. Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο που τα πήγαινε καλά, δεν είχε πάρει κανένα μέτρο με τα αποτελέσματα να είναι πλέον ορατά.

12 Μαρτίου

"Αν ένας Αμερικάνος ή οποιοσδήποτε επιστρέφει του κάνουμε τεστ. Έχουμε μια τρομερή οργάνωση εξετάσεων και όλοι όσοι επιστρέφουν πρέπει να εξετάζονται. Αν είναι θετικοί τους βάζουμε πίσω στο αεροπλάνο".

Η αλήθεια: Οι εξετάσεις στα αεροδρόμια και γενικότερα είναι πολύ περιορισμένη. Δεν ευσταθεί ότι όλοι όσοι πηγαίνουν στις ΗΠΑ κάνουν το τεστ, ούτε κανείς έχει μπει ξανά στο αεροπλάνο για την επιστροφή.

13 Μαρτίου

"Οι μηχανικοί της Google φτιάχνουν τώρα ένα σάιτ που θα βοηθά τους Αμερικάνους να διαπιστώσουν αν χρειάζεται να κάνουν το τεστ για τον ιό και θα τους δίνει οδηγίες για το κοντινότερο μέρος που μπορούν να εξεταστούν".

Η αλήθεια: Το σάιτ στο οποίο αναφερόταν ο Τραμπ θα δημιουργούσε μια μικρή εταιρία (Verily) που ανήκει στην Google και θα αφορούσε μόνο τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Η Google διέψευσε ότι φτιάχνει τέτοιου είδους ιστοσελίδα αλλά δήλωσε έτοιμη να το κάνει από τη στιγμή που το θεωρεί καλό ο Ντόναλντ Τραμπ.

17 Μαρτίου

"Πάντα γνώριζα ότι αυτό είναι αληθινό, είναι μια πανδημία. Το ένιωθα ότι είναι πανδημία πολύ πριν το ανακοινώσουν. Πάντα το έβλεπα πολύ σοβαρά".

Ακόμα και όταν ήταν φανερό ότι ο Covid-19 είναι ανεξέλεγκτος ο Τραμπ επανειλημμένα υποβάθμιζε την επικινδυνότητα του και δημιουργούσε ένα κλίμα ελαφρότητας στην αμερικάνικη κοινωνία. Μιλούσε για απάτη και συνέκρινε τον ιό με μια απλή γρίπη. Δεν μίλησε ποτέ ξεκάθαρα στον λαό του για τους κινδύνους και "έκλεινε το μάτι" σε συνωμοσιολόγους και ψευδοεπιστήμονες.

19 Μαρτίου

"Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το φάρμακο κατά της ελονοσίας, τη χλωροκίνη για να αντιμετωπίσει τον Covid-19. Παρότι συνήθως είναι μια διαδικασία που παίρνει καιρό το ενέκρινε πολύ, πολύ γρήγορα και πλέον είναι εγκεκριμένο για συνταγογράφηση"

Η αλήθεια: Το συγκεκριμένο φάρμακο για την ελονοσία δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό. Κοκτέιλ φαρμάκων που περιέχουν και χλωροκίνη έχουν δοκιμαστεί σε πολλές χώρες αλλά ακόμα σήμερα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα και σαφή συμπεράσματα. "Δεν υπάρχει μαγικό φάρμακο. Σήμερα δεν υπάρχει ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό" δήλωσε ο υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία που ο Τραμπ έχει τοποθετήσει, Άντονι Φάουτσι. Ακούγοντας τη συμβουλή του Τραμπ ένα ζευγάρι στην Αριζόνα πήρε το φάρμακο για την ελονοσία και πέθανε.

20 Μαρτίου

"Ενεργοποιήσαμε το νόμο για την Παραγωγή Άμυνας και θα μπορούμε να διατάξουμε τον ιδιωτικό τομέα να παράγει συγκεκριμένα υλικά για μαζική χρήση. Έχουμε βάλει ήδη πολύ κόσμο να δουλεύει σκληρά για φτιάξει αναπνευστήρες και άλλα πράγματα.

Η αλήθεια: Αφού το θέμα πήρε διαστάσεις και ο ιδιωτικός τομέας τόνισε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο ο Τραμπ τελικά δήλωσε δύο μέρες μετά ότι "δεν έχουμε να αναγκάσει τις ιδιωτικές εταιρίες να αναλάβουν δράση". Τελικά μέσω twitter τόνισε ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ο νόμος για Παραγωγές Άμυνας.

21 Μαρτίου

"Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προθυμοποιηθεί να παράγουν εθελοντικά ιατρικό εξοπλισμό όπως αναπνευστήρες. Τους φτιάχνουν ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε".

Η αλήθεια: Μέχρι τη δήλωση Τραμπ καμία εταιρία δεν είχε ανακοινώσει καμία τέτοια πρόθεση ούτε κατασκεύαζε ιατρικό εξοπλισμό. Τόσο η General Motors όσο και η Tesla σε ερωτήσεις που τους τέθηκαν τόνισαν ότι είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν. "Θα δουλέψουμε πάνω στην κατασκευή αναπνευστήρων αλλά δεν μπορούμε να τους παράγουμε άμεσα" τόνισε ο Έλον Μασκ.

23 Μαρτίου

"Αν συνεχιστεί η οικονομική απενεργοποίηση οι θάνατοι από αυτοκτονία σίγουρα θα είναι πολύ περισσότεροι από τα νούμερα που μιλάμε για τον Covid-19".

Η αλήθεια: Επίσημες έρευνες που έχουν κάνει αμερικανικά Ινστιτούτα αναφέρουν ότι σε ένα κακό σενάριο για τις ΗΠΑ τα θύματα από τον νέο κοροναϊό μπορεί να ξεκινήσουν από 200.000 άτομα και να ξεπεράσουν ακόμα και το εκατομμύριο. Οι αυτοκτονίες στις ΗΠΑ δεν έχουν ξεπεράσει τις 47.000 το χρόνο ακόμα και τη χρονιά της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008.