«Ο Ζodiac ήταν ο πατέρας μου»



Ένα ντοκιμαντέρ έρχεται να προσθέσει άλλο ένα κεφάλαιο στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου του οποίου η πραγματική ταυτότητα παραμένει μυστήριο 


Το μεγαλύτερο ίσως μυστήριο της σύγχρονης εγκληματολογίας αποτελεί η πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου που αυτοαποκαλούνταν Zodiac. Έδρασε στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο από το Δεκέμβριο του 1968 έως και τον Οκτώβριο του 1969 και σκότωσε πέντε άτομα ενώ είναι ύποπτος για τουλάχιστον ακόμα τέσσερις δολοφονίες. Αυτό που έκανε την περίπτωση του τόσο ιδιαίτερη είναι αρχικά η στολή που φόρεσε σε ένα από τα εγκλήματα του και στη συνέχεια η συχνή επικοινωνία που διατηρούσε με τις αρχές μέσω επιστολών μέχρι και το 1979. Στην τελευταία από αυτές υποστήριξε όχι έχει σκοτώσει συνολικά 37 άτομα.

Το επίσης εκπληκτικό με τον Zodiac είναι ότι η αστυνομία έχει στα χέρια της την ακριβή περιγραφή του, αποτυπώματα, και πάρα πολλά στοιχεία. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι σε μια από τις δολοφονίες αστυνομικός ήρθε τετ α τετ με τον δολοφόνο αλλά δεν τον σταμάτησε γιατί του είχε δώσει λάθος περιγραφή από το κέντρο.

Παρ' όλα αυτά η πραγματική ταυτότητα του Zodiac παραμένει άγνωστη. Δεκάδες ονόματα έχουν ακουστεί αλλά δεν αποδείχθηκε ποτέ τίποτα. Πριν από λίγα χρόνια κυκλοφόρησε ακόμα και φωτογραφία του ατόμου που εικάζεται ότι είναι ο δολοφόνος με το όνομα του όμως να αποτελεί μυστήριο.

Ένας ακόμα κεφάλαιο στο τεράστιο... βιβλίο της υπόθεσης "The Zodiac Killer" έρχεται να προσθέσει μια μίνι σειρά ντοκιμαντέρ που ξεκίνησε σήμερα στις ΗΠΑ και "υπόσχεται" να αποκαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου. Η σειρά ονομάζεται "The Most Dangerous Animal of All" και είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του 2014 των Γκάρι Στιούαρτ και Σούζαν Μουστάφα.
Ο τίτλος προέρχεται από το μοναδικό κρυπτογραφημένο μήνυμα του Zodiac το οποίο αποκρυπτογραφήθηκε. Εκεί μεταξύ άλλων τόνιζε ότι ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο απ' όλα (man is the most dangerous animal of all) κάνοντας αναφορά στο διήγημα "The Most Dangerous Game" που έγραψε το 1924 ο Ρίτσαρντ Κόνελ και μιλούσε για έναν άντρα που κυνηγούσε ανθρώπους.

Ψάχνοντας για απαντήσεις

Ο Γκάρι Στιούαρντ ξεκίνησε όταν ήταν 39 ετών μια έρευνα για τους πραγματικούς του γονείς. Τον είχαν παρατήσει όταν ήταν μωρό σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. "Έψαχνα για απαντήσεις. Μου είχε γίνει εμμονή" τονίζει ο ίδιος. Το 2002 κατάφερε να εντοπίσει την πραγματική του μητέρα. Ονομαζόταν Τζουντ Τσάντλερ και έμενε στο Σαν Φρανσίσκο. Επικοινώνησε μαζί του και η ιστορία που του αφηγήθηκε ήταν βγαλμένη από σενάριο ταινίας θρίλερ.

Ο πατέρας του Στιούαρτ ήταν ο Ερλ Φαν Μπεστ. Ήταν 28 ετών όταν είδε την 14χρονη τότε Τζουντ να κατεβαίνει από ένα σχολικό λεωφορείο στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Φαν Μπεστ πλησίασε την Τζουντ σε ένα μαγαζί με παγωτά. Η μικρή της ηλικία δεν τον απέτρεψε. Την αποπλάνησε και έφυγαν με το αυτοκίνητο του. Η υπόθεση είχε φτάσει στα πρωτοσέλιδα του τοπικού Τύπου και τον τίτλο "Ice Cream Romance". Οι αρχές τους κυνήγησαν σε όλη τη χώρα αλλά κατάφερναν να ξεφύγουν. Στα 15 της η Τζουντ έμεινε έγκυος. Γέννησε μόνη της και λίγους μήνες μετά ο Φαν Μπεστ την έπεισε να παρατήσουν το μωρό σε ένα ξενοδοχείο στη Νέα Ορλεάνη.

Το ζευγάρι χώρισε και η Τζουντ επέστρεψε στην οικογένεια της στο Σαν Φρανσίσκο κόβοντας κάθε επαφή με τον Φαν Μπεστ ο οποίος λίγο αργότερα συνελήφθη για αποπλάνηση ανηλίκου και άλλα αδικήματα.  



Όπως έμαθε ο Στίουαρτ ο πατέρας του (αριστερά στη φωτό και δεξιά το σκίτσο του δολοφόνου) είχε ψυχολογικά προβλήματα και μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική πτέρυγα της φυλακής απ' όπου αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή το 1965. Μέσω των στοιχείων που συνέλεγε άρχισαν να τους δημιουργούνται υποψίες πως ίσως ο Ερλ Φαν Μπεστ ήταν τελικά ο Zodiac. Η ομοιότητα με τα σκίτσα, που είχαν σχεδιαστεί καθ' υπόδειξη των επιζώντων, ήταν τρομακτική. Ήταν πνευματικά ασταθής και ζούσε στην περιοχή που έδρασε ο δολοφόνος. Μάλιστα ένα από τα εγκλήματα έγινε μόλις δύο τετράγωνα από το διαμέρισμα του Φαν Μπεστ.

Ήταν φανατικός με την κρυπτογράφηση ενώ σε ένα από τα δάχτυλα του είχε ένα σημάδι που ταίριαζε με τα αποτυπώματα που είχε αφήσει ο Zodiac. Επίσης ο Φαν Μπεστ είχε ψύχωση με την όπερα The Mikado, όπως και ο Zodiac ενώ γνώριζε τον ρεπόρτερ της San Francisco Chronicle, Πολ Έιβερι από τον καιρό της υπόθεσης της αποπλάνησης της Τζουντ. Ο Έιβερι του είχε πάρει συνέντευξη και είχε γράψει έναν άρθρο που τον είχε εξοργίσει. Ο Zodiac έστελνε επιστολές και κάρτες στον συγκεκριμένο δημοσιογράφο.
Τον Ιάνουάριο του 1974 ο δολοφόνος έστειλε την τελευταία επίσημα αναγνωρισμένη επιστολή του (υπήρξαν άλλες τέσσερις που αμφισβητείται ότι είναι δικές του), λίγο πριν ο Φαν Μπεστ φύγει από τις ΗΠΑ. Έμεινε αρχικά στην Αυστρία και στη συνέχεια στο Μεξικό όπου και πέθανε το 1984.

Στο βιβλίο του ο Στίουαρντ, το οποίο έγραψε με τη βοήθεια της ερευνήτριας Σούζαν Μουστάφα, παρουσιάζει πολλά ακόμα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία του. Γραφολόγοι αναλύουν γραπτά του πατέρα του και του Zodiac και επιβεβαιώνουν ότι θα μπορούσαν να είναι το ίδιο πρόσωπο. Φίλοι του Φαν Μπεστ αποκαλύπτουν πως τους μιλούσε για "σκλάβους" όπως έκανε και ο Zodiac. Τέλος στο διαβόητο κρυπτογραφημένο μήνυμα στο οποίο ο δολοφόνος υποστηρίξει ότι αποκαλύπτει το όνομα του ο αριθμός των γραμμάτων ταιριάζει με το όνομα Earl Van Best Jr (φωτό).


«Πραγματικά το πιστεύει»

Για την υπόθεση μίλησε και ο σκηνοθέτης της σειράς, Κιφ Ντάβιντσον και ρωτήθηκε αν εμπιστεύεται τον Στίουαρτ ή αν απλώς βλέπει πράγματα εκεί που θέλει να τα δει. "Μπήκα στο project με σκεπτικισμό. Ο Γκάρι Στίουαρτ είναι ένας από τους πιο περίπλοκους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Τους ξεκαθαρίσαμε ότι θα διεξάγουμε δική μας ανεξάρτητη έρευνα πάνω στα όσα υποστηρίζει. Προσλάβαμε έναν ιδιωτικό ερευνητή και είδαμε ότι ο Στίουαρντ μας υποστήριξε απόλυτα και μας βοήθησε. Η συμπεριφορά του με έκανε να πιστέψω ότι πραγματικά αυτός ο άντρας πιστεύει ότι ο πατέρας του ήταν ο Zodiac" λέει ο Ντάβιντσον.

Όσο για το σκοπό της σειράς τονίζει: "Ξεκινάμε από την αναζήτηση ενός ανθρώπου για τον πατέρα του και την πραγματική του ταυτότητα. Η ιστορία είναι κάτι περισσότερο από ένα σόου για τον Zodiac. Βέβαια το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι αν η θεωρία του Γκάρι είναι σωστή και αν θα λύσουμε τον γρίφο. Δεν νομίζω πάντως ότι ποτέ θα λυθεί πραγματικά το θέμα της ταυτότητας".


Η λίστα

Στις ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες στον Zodiac η πλειονότητα των φανατικών με την υπόθεση αμφισβητούν έντονα τα όσα υποστηρίζει ο Στιούαρτ και τονίζουν ότι βλέπει στοιχεία εκεί που θέλει να τα δει. Υπάρχουν βέβαια και υποστηρικτές της θεωρίας του. Μέσα στις δεκαετίες έχουν ακουστεί περίπου 15 ονόματα για τον άνθρωπο που ήταν ο Zodiac Killer αλλά λίγες περιπτώσεις είχαν πραγματικό ενδιαφέρον.

Ο Άρθουρ Λι Άλεν ήταν το πρόσωπο στο οποίο είχε εστιάσει η αρχική έρευνα και ο πλέον... διάσημος πιθανός Zodiac. Υπήρχαν κάποια στοιχεία που τον ενέπλεκαν στην υπόθεση αλλά τίποτα εμπεριστατωμένο. Πέθανε το 1992.

Το 2009 μια τηλεφωνήτρια της αστυνομίας του Βαγέχο αναγνώρισε τη φωνή του
αρθρογράφου Ρίτσαρντ Γκαϊκόφσκι ως το άτομο που της είχε συστηθεί ως Zodiac σε ένα τηλεφώνημα. O Γκαϊκόφσκι είχε πεθάνει πέντε χρόνια πριν.

Τέλος το 2014 ο Ράντι Κένι πήγε στην αστυνομία και κατέθεσε ότι ο φίλος του Λούις Τζόζεφ Μάιερς του είχε εκμυστηρευτεί ότι ήταν ο Zodiac. Του είχε ζητήσει να μην το αποκαλύψει μέχρι να πεθάνει. Ο Μάιερς πέθανε το 2002 και ο Κένι υποστήριξε ότι πολλές φορές επιχείρησε να μιλήσει με αστυνομικούς αλλά δεν το έπαιρναν σοβαρά. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο Μάιερς θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο "πίσω" από τον δολοφόνο.

H υπόθεση του Zodiac Killer παραμένει ανοιχτή ακόμα και σήμερα. Τον Μάιο του 2018 το αστυνομικό τμήμα του Βαγέχο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δώσει σε εργαστήριο τα γραμματόσημα από τις επιστολές του δολοφόνου. Στόχος ήταν να βρεθεί το DNA του. Δεν ανακοινώθηκε ποτέ αν έγινε τελικά η ανάλυση και αν υπήρξαν αποτελέσματα.

Με πάνω από 40 χρόνια να έχουν περάσει από τις δολοφονίες πλέον οι πιθανότητες να βρεθεί το πρόσωπο πίσω από την... κουκούλα του Zodiac έχουν μειωθεί δραματικά και όλα συνηγορούν ότι θα είναι για πάντα ο σύγχρονος Τζακ ο αντεροβγάλτης.