Είκοσι true crime βιβλία που πρέπει να διαβάσετε!


Αν σας συναρπάζει ο σκοτεινός κόσμος του εγκλήματος πρέπει σίγουρα να διαβάσετε αυτά τα εκπληκτικά βιβλία



Στον ζοφερό κόσμο του εγκλήματος υπάρχει πάντα κάτι ελκυστικό. Η φρίκη εξάπτει την περιέργεια και ο τρόμος γοητεύει. Αυτός ο σκοτεινός κόσμος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία της παγκόσμιας  λογοτεχνίας. Παρουσιάζουμε λοιπόν είκοσι από τα καλύτερα βιβλία που είναι βασισμένα πάνω σε πραγματικά εγκλήματα, είκοσι διαμάντια του είδους που ονομάζεται true crime.

Fatal Vision - Joe McGinniss

Ένα βιβλίο που έχει προκαλέσει δικαστικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Αφορά την υπόθεση του Τζέφρι ΜακΝτόναλντ και τη δολοφονία της συζύγου και των δύο παιδιών του. Όταν ο ΜακΝτόναλντ κατηγορήθηκε για τα εγκλήματα προσέλαβε τον δημοσιογράφο Τζο ΜακΓκίνις για να γράψει ένα βιβλίο που θα υποστηρίζει την αθωότητα του. Ο ΜακΓκίνις έκανε την έρευνα του, παρακολούθησε τη δίκη και μίλησε για ώρες με τον ΜακΝτόναλντ. Ως αποτέλεσμα ήρθε, τον Αύγουστο του 1983, το Fatal Vision. Το βιβλίο ήταν το αντίθετο απ' αυτό που ήθελε ο ΜακΝτόναλντ και ο ΜακΓκίνις κατηγορήθηκε ότι προσποιούνταν ότι πιστεύει στην αθωότητα του "εργοδότη" του για να βρει τα στοιχεία που θα επιβεβαίωναν τις υποψίες τους. Ένα βιβλίο σταθμός στο είδος "true crime" που όμως δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά.

Small Sacrifices Ann Rule

Ακόμα ένα "διαμάντι" από την Αν Ρουλ που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Σε αυτό της το βιβλίο η Ρουλ αφηγείται την ιστορία της Νταϊάν Ντόουνς. Τον Μάιο του 1983 κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ένας άγνωστος σκότωσε την κόρη της και πυροβόλησε την ίδια και τα άλλα  δύο παιδιά της. Γρήγορα όμως η αλήθεια θα αποκαλυπτόταν και θα ήταν φρικτή. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1987 και έγινε best seller στις ΗΠΑ. Μέσω της έρευνας και των συνεντεύξεων που πήρε η Ρουλ καταφέρνει να μπει στην ψυχοσύνθεση της Ντόουνς και να γράψει ένα από τα κορυφαία της βιβλία. Δυστυχώς κανένα βιβλίο της Ρουλ δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.

Wiseguy - Nicholas Pileggi

Ο δημοσιογράφος Νικ Πιλέτζι αφηγείται τη πραγματική ιστορία του Χένρι Χιλ, ενός μέλους της Μαφίας που έγινε πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Το Wiseguy αποτέλεσε τη βάση για το σενάριο της εκπληκτικής ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε "Goodfellas". Ο Χιλ κατάφερε να αναρριχηθεί στην οικογένεια Γκαμπίνο και να συναναστραφεί με πολύ ισχυρές προσωπικότητες της Μαφίας όπως ο εκτελεστής Τόμι ΝτεΣιμεόνε και το αφεντικό Τζον Γκότι. Το βιβλίο ανοίγει ένα παράθυρο στο κόσμο της εγκληματικής οργάνωσης και της ζωής των Μαφιόζων και αποκαλύπτει εκπληκτικές λεπτομέρειες για διάφορα εγκλήματα της εποχής. Εκδόθηκε το 1990 και συγκαταλέγεται στα κορυφαία τους είδους. Δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά.


Raven - Tim Reiterman

To 1977 o Τζιμ Τζόουνς έπεισε τους οπαδούς της αίρεσης του να τον ακολουθήσουν στην Γουιάνα. Τους υποσχέθηκε έναν επίγειο παράδεισο και τελικά τους έδωσε θάνατο. Ο δημοσιογράφος Τιμ Ράιτερμαν μετά από χρόνια έρευνας κυκλοφόρησε το 1982 το βιβλίο του για την ιστορία του Τζιμ Τζόουνς από την παιδική του ηλικία μέχρι την ημέρα που οδήγησε πάνω από 900 σε ομαδική αυτοκτονία. Το βιβλίο του Ράιτερμαν θεωρείται από τα πληρέστερα και πιο ακριβή για την υπόθεση του Τζιμ Τζόουνς. Έχει βραβευτεί και έχει λάβει θριαμβευτικές κριτικές. Παρουσιάζει εκπληκτικά ίσως το πιο φρικτό παράδειγμα μαζικής χειραγώγησης που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη. Δεν έχει μεταφραστεί στη γλώσσα μας.

The Stranger Beside Me - Ann Rule

Για δύο περίπου χρόνια από το 1971 έως το 1973 η Αν εργαζόταν με τον γοητευτικό Τεντ σε γραμμή υποστήριξης ατόμων που είχαν τάσεις αυτοκτονίας. Ανέπτυξαν μια στενή φιλία και μιλούσαν για τα πάντα ή τουλάχιστον έτσι πίστευε η Αν. Μετά από χρόνια θα ανακάλυπτε ότι ο φίλος της ήταν ένας από τους πλέον διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους με τουλάχιστον 30 θύματα, ο Τεντ Μπάντι (ΦΩΤΟ).


Μετά τη σύλληψη του επικοινωνούσαν με επιστολές μέχρι και την ημέρα της εκτέλεσης του.
Τον Αύγουστο του 1980 η Αν Ρουλ κυκλοφόρησε το βιβλίο της για τη γνωριμία της με τον Μπάντι αλλά και τις συζητήσεις τους μέχρι το τέλος της ζωής του. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία που αφορούν έναν κατά συρροή δολοφόνο και είναι κρίμα που μέχρι και σήμερα δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.

Helter Skelter - Vincent Bugliosi, Curt Gentry

Ακόμα και σήμερα η υπόθεση του Τσαρς Μάνσον και της επονομαζόμενης "οικογένειας" του συγκλονίζει. Το 1974 ο κατήγορος στη δίκη του Μάνσον, Βίνσεντ Μπουλιόζι και ο συγγραφέας Κερ Τζέντρι κυκλοφόρησαν το "Helter Skelter" το οποίο παραμένει το πρώτο σε πωλήσεις βιβλίο που αναφέρεται σε πραγματικά εγκλήματα. Έχει πουλήσει πάνω από επτά εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το "Helter Skelter" είναι τόσο πλήρες και τόσο εξαιρετικά γραμμένο που λειτούργησε αποτρεπτικά για μελλοντικές εκδόσεις πάνω στο θέμα. Κυκλοφόρησε για τελευταία φορά το 1994 και στις μέρες μας είναι δυσεύρετο. Στο διαδίκτυο πωλείται σε αρκετά υψηλή τιμή. Δεν έχει μεταφραστεί στη γλώσσα μας.

People who eat darkness - Richard Lloyd Parry

To 2000 η Βρετανίδα Λούσι Μπλάκπαν (ΦΩΤΟ) μετακόμισε στην Ιαπωνία και έπιασε εκεί δουλειά. Έναν χρόνο μετά τα ίχνη της χάθηκαν. Ως δημοσιογράφος ο Ρίτσαρντ Λόιντ Πάρι ακολούθησε την υπόθεση που γινόταν όλο και πιο περίεργη. Η εξαφάνιση της Λούσι τον έφερε σε επαφή με τον αλλόκοτο κόσμο των "μπαρ συντροφιάς" στο Τόκιο, τη γιαπωνέζικη μαφία και τελικά με τη φρικτή αλήθεια.


Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του για την υπόθεση της Λούσι και γνώρισε παγκόσμια επιτυχία. Το "People who eat darkness" είναι πολύ περισσότερα από μια ιστορία εξαφάνισης. Είναι ένα ταξίδι μέσα στην ιαπωνική κουλτούρα και φωτίζει σκοτεινά σημεία της κοινωνίας της ασιατικής χώρας. Είναι επίσης η συγκλονιστική αφήγηση μιας υπόθεσης που εξελίσσεται πάνω στις ανθρώπινες αδυναμίες. Δυστυχώς το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. 


Columbine - Dave Cullen

Στις 20 Απριλίου 1999 δύο μαθητές του γυμνασίου Columbine στο Κολοράντο πήγαν στο σχολείο με βόμβες και όπλα. Σκότωσαν 13 άτομα και στη συνέχεια αυτοκτόνησαν. Δέκα χρόνια μετά ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντέιβ Κάλεν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Columbine. Χρειάστηκε χρόνια έρευνας και δεκάδες συνεντεύξεις για να συγκεντρώσει το υλικό της υπόθεσης που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Παρουσιάζει τους δολοφόνους και όσα προηγήθηκαν της επίθεσης αλλά και τους επιζήσαντες και το πώς επηρεάστηκε η ζωή τους. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία βιβλία στην κατηγορία true crime και παρουσιάζει την πραγματική διάσταση ενός μαζικού εγκλήματος το οποίο μετατράπηκε σε τσίρκο από τα ΜΜΕ. Αυτό το εκπληκτικό βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.

The Ice Man: Confessions of a Mafia Contract Killer - Philip Carlo

H ιστορία του Ρίτσαρντ Κουκλίνσκι είναι πραγματικά αδιανόητη, από αυτές όπου η ζωή ξεπερνά κατά πολύ τη φαντασία. Ένας κατά συρροή δολοφόνος που έκανε το... πάθος του επάγγελμα και έγινε ο πιο αποτελεσματικός εκτελεστής της Μαφία. Σκότωσε εκατοντάδες άτομα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Ο συγγραφέας Φίλιπ Κάρλο τον επισκέφθηκε δεκάδες φορές στη φυλακή και ο Ice Man τον εμπιστεύτηκε (ΦΩΤΟ με τους δύο).


Του μίλησε για τα πάντα με φρικτές λεπτομέρειες και το 2006 ο Κάρλο κυκλοφόρησε αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο. Η... εξομολόγηση του Κουκλίνσκι και η ευκολία με την οποία διηγείται τα εγκλήματα παγώνει το αίμα. Το Ice Man είναι ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα για όσους αντέχουν τη φρίκη ενός κόσμου όπου η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία σημασία. Ένα βιβλίο που δεν θες να αφήσεις από τα χέρια σου. Τον Αύγουστο του 2011 κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τον εκδοτικό οίκο Eurobooks. Κυκλοφορεί με τον τίτλο ICEMAN: Εξομολογήσεις ενός επαγγελματία εκτελεστή της Μαφίας σε μετάφραση του Δημήτρη Σταυρόπουλου.

Killers of the Flower Moon - David Grann

Όταν τη δεκαετία του 1920 στην Οκλαχόμα ανακαλύφθηκε πετρέλαιο σε περιοχές που ανήκαν σε άτομα της φυλής Osage άρχισε μια σειρά από μυστηριώδεις δολοφονίες. Κάποιοι σκότωναν τους ιδιοκτήτες της γης και τους κληρονόμους τους. Όταν πλέον 24 άτομα της φυλής είχε δολοφονηθεί την υπόθεση ανέλαβε το νεοσύστατο τότε FBI. Ο Ντέιβιντ Γκραν γράφει για μια από τις πιο σκοτεινές συνωμοσίες στην ιστορία των ΗΠΑ και το πώς συγκεκριμένες οικογένειες συγκέντρωσαν τεράστιο πλούτο στα χέρια τους. Ένα πραγματικά εκπληκτικό βιβλίο εγκλήματος και ιστορίας που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2017 αναμένεται να μεταφερθεί και στον κινηματογράφο από τον Μάρτιν Σκορσέζε και τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά.

I'll Be Gone in the Dark - Μichelle McNamarra

Ένα καθηλωτικό βιβλίο βγαλμένο μέσα από την εμμονή της συγγραφέα με τον κατά συρροή δολοφόνο της Golden State. Μέσα από την έρευνα της Μισέλ ΜακΝαμάρα η αστυνομία αφυπνίστηκε για μια υπόθεση δολοφονιών που είχε μείνει ανενεργή και τελικά βρήκε τον ένοχο. Το βιβλίο εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, δύο χρόνια μετά το θάνατο της συγγραφέα και μόλις δύο μήνες πριν ανακοινωθεί τελικά η σύλληψη του δολοφόνου του Golden State. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία σύγχρονα true crime αναγνώσματα. Κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2020 στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Αναγνώστης" με τίτλο "Θα Χαθώ στο Σκοτάδι". Τη μετάφραση έκανε ο Ιωάννης Μαραθάκης.

Mindhunter - John E. Douglas, Mark Olshaker

O ειδικός πράκτορας του FBI Τζον Ντάγκλας συμμετείχε σε κάποιες από τις πιο διάσημες υποθέσεις και μίλησε με μερικούς από τους πλέον διαβόητους δολοφόνους. Τσαρλς Μάνσον, Ρίτσαρντ Σπεκ, Έντουαρντ Κέμπερ και Τζον Γουέιν Γκέισι ήταν μερικοί από αυτούς με τους οποίους κάθισε στο ίδιο τραπέζι. Στόχος του ήταν να καταλάβει αυτά τα παρανοϊκά μυαλά και να δημιουργήσει προφίλ δολοφόνων. Σε συνεργασία με τον Μαρκ Ολσέικερ έγραψε αυτό το βιβλίο βασισμένο στις εμπειρίες του. Στην χώρα μας κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2004 από τις εκδόσεις "Μελάνι" με τίτλο "Στο Μυαλό των Σίριαλ Κίλερς". Την μετάφραση έκανε η Έφη Φρυδά. Η ομώνυμη με το βιβλίο σειρά του Netflix είναι βασισμένη στο έργο του Ντάγκλας.

Say Nothing- Patrick Radden Keefe

To Δεκέμβριο του 1972 ο IRA απήγαγε και εκτέλεσε την 38χρονη Τζιν ΜακΚόνβιλ. Την κατηγορούσαν ότι έδινε πληροφορίες στις βρετανικές αρχές. Η δολοφονία της άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Στο εκπληκτικό του βιβλίο ο Πάτρικ Κίφι, με αφορμή την εκτέλεση της ΜακΚόνβιλ, γράφει ουσιαστικά για την ιστορία του IRA και την παράνοια μιας εποχής. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2019 και τιμήθηκε με αρκετά βραβεία. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία πάνω στο συγκεκριμένα θέμα. Δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στη γλώσσα μας.

In Cold Blood -Truman Capote

Στις 14 Νοεμβρίου 1959 δύο νεαροί άντρες μπήκαν στο σπίτι της οικογένειας Κλάπτον με σκοπό να το ληστέψουν. Έφυγαν έχοντας πάρει ελάχιστα πράγματα και αφήνοντας πίσω τέσσερις νεκρούς, το ζευγάρι Κλάπτον και τα δύο ανήλικα παιδιά του. Έξι εβδομάδες μετά οι δολοφόνοι συνελήφθησαν στο Λας Βέγκας. Ήταν οι Ρίτσαρντ Χίκοκ και Πέρι Σμιθ. Το έγκλημα και η αγριότητα των φόνων συγκλόνισε τις ΗΠΑ. Ο Καπότε, ως αρθρογράφος του New Yorker, επισκέφθηκε τους δολοφόνους και μίλησε μαζί τους. Ανέπτυξε μάλιστα μια ιδιαίτερη σχέση με τον Πέρι Σμιθ (ΦΩΤΟ με τον Καπότε) και υπέστη νευρικό κλονισμό αφού παρακολούθησε την εκτέλεση του δια απαγχονισμού.



Το In Cold Blood κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1967 και έγινε άμεσα best seller. Παραμένει μέχρι σήμερα το δεύτερο σε πωλήσεις βιβλίο βασισμένο σε πραγματικό έγκλημα. Ο Καπότε έχει γράψει ένα πραγματικό αριστούργημα παρουσιάζοντας με εκπληκτικό τρόπο την πορεία προς το έγκλημα και όλα όσα ακολούθησαν.

Στην Ελλάδα μεταφράστηκε για πρώτη φορά το 1969 και έχει κυκλοφορήσει από τρεις εκδοτικούς οίκους. Η τελευταία έκδοση του έγινε το 2017 από τον "Πατάκη" και τη μετάφραση έκανε ο Αύγουστος Κορτώ. 

Murder Machine - Gene Mustain, Jerry Capeci

Πρόκειται για την ιστορία της συμμορίας Ντε Μέο, της πιο διάσημης και θανάσιμης ομάδας εκτελεστών στην ιστορία της Μαφίας. Ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά και αναρριχήθηκαν γρήγορα στην ιεραρχία καθώς ήταν αδίστακτοι και καθαροί. Ακολουθούσαν μια μέθοδο με την οποία δεν άφηναν ίχνη εξαφανίζοντας τα πτώματα των θυμάτων. Σκότωναν για τη δύναμη, το κέρδος και τη... διασκέδαση τους και έφτασαν να γίνουν τόσο ισχυροί που τους φοβούνταν ακόμα και τα μεγάλα κεφάλια της οργάνωσης. Οι Μουστέιν και Καπέτσι μιλούν με έναν από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας της συμμορίας Ντε Μέο ο οποίος αποκαλύπτει συγκλονιστικές λεπτομέρειες. Ένα από τα κορυφαία βιβλία για τον παρανοϊκό κόσμο της Μαφίας. Εκδόθηκε το 1992 και δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.

The Executioner's Song - Norman Mailer

Το βιβλίο ακολουθεί τη ζωή του Γκάρι Γκίλμορ που έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν ζήτησε να υλοποιηθεί άμεσα η ποινή του θανάτου που του είχε επιβληθεί. Τελικά έγινε το πρώτο άτομο που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ μετά την επαναφορά της θανατικής ποινής το 1976.


Με εκπληκτικό τρόπο ο Μέιλερ αφηγείται τη ζωή του Γκίλμορ εκτός και εντός φυλακής. Εκδόθηκε το 1979 και έφερε τον επόμενο χρόνο το βραβείο Πούλιτζερ στον συγγραφέα του. Θεωρείται πλέον κλασικό βιβλίο στις ΗΠΑ και ένα από τα κορυφαία του Μέιλερ. Παρότι πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά το "Τραγούδι του Εκτελεστή" δεν έχει εκδοθεί ακόμα στη γλώσσα μας.

Under the Banner of Heaven - Jon Krakauer

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2003 και προκάλεσε τεράστιο θόρυβο. Ο Κρακάουερ παρουσιάζει τη γέννηση και την εξέλιξη της "Church of Jesus Christ of Latter-day Saints", ενός φονταμενταλισμού παρακλαδιού του μορμονισμού. Τα παρανοϊκά διδάγματα της και η πλύση εγκεφάλου στην οποία υπέβαλε τα μέλη της οδήγησαν σε μια διπλή δολοφονία στο όνομα του... Θεού. Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου ο Κρακάουερ βρέθηκε στο στόχαστρο της συγκεκριμένης αίρεσης αλλά και γενικότερα των Μορμόνων. Το βιβλίο του θεωρείται από τα κορυφαία στο είδος true-crime. Δεν έχει μεταφραστεί.

I Know My First Name Is Steven - Mike Echols

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1999 και αφηγείται μια πραγματικά απίστευτη ιστορία. Το 1972 ο επτάχρονος τότε Στίβεν απήχθη και μετά από οκτώ χρόνια εμφανίστηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα. Θυμόταν μόνο το μικρό του όνομα και οι αποκαλύψεις που θα ακολουθούσαν θα ήταν συγκλονιστικές. 


Ο Έκολς γράφει για την κόλαση που έζησε ο Στίβεν στα χέρια του απαγωγέα του, την αδυναμία του να προσαρμοστεί στην κανονική ζωή αλλά και την τραγική ιστορία του αδελφού του, Κάρι. Το βιβλίο δεν κυκλοφορεί στο ελληνικά.

The Onion Field - Joseph Wambaugh

Ο πρώην αστυνομικός στο Λος Άντζελες κυκλοφόρησε στο 1973 το συγκεκριμένο βιβλίο (έχει γράψει και άλλα) και προκάλεσε αίσθηση. Αφηγείται το πώς οι ζωές δύο αστυνομικών και δύο κακοποιών συναντήθηκαν ένα κρύο βράδυ και όλα όσα ακολούθησαν. Ο Γουάμπο με εξαιρετική γραφή περιγράφει και το θέατρο του παραλόγου που στήθηκε μετά τη σύλληψη των δύο δραστών. Στην Αμερική θεωρείται πλέον ένα κλασικό βιβλίο του είδους true crime. Δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. 

American Predator- Maureen Callahan

Κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2019 και έγινε αμέσως best seller. Ο Κάλαχαν έχοντας κάνει ενδελεχή έρευνα παρουσιάζει την ιστορία του κατά συρροή δολοφόνου Ίσραελ Κις που έδρασε για δεκαετίες χωρίς κανείς να τον εντοπίσει. Ο Κις είναι μοναδική περίπτωση στην ιστορία της εγκληματολογίας καθώς δεν ταίριαζε σε κανένα προφίλ. Προετοίμαζε τους φόνους του με μεγάλη προσοχή, δεν σκότωσε ποτέ στην ίδια περιοχή και δεν είχε συγκεκριμένο τύπο θύματος. Δήλωνε θαυμαστής του Τεντ Μπάντι και ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί πόσα ακριβώς άτομα σκότωσε. Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας στέκεται ιδιαίτερα στη μεθοδικότητα του Κις και το γεγονός ότι πέρασε απαρατήρητος για δεκαετίες. Το βιβλίο δεν κυκλοφορεί ακόμα στα ελληνικά.