H αυτοκαταστροφή του Ultimate Warrior



Σε όλη του τη ζωή ο Τζιμ Χέλγουιγκ χαλούσε τα σχέδια του Warrior. Η άνοδος και η πτώση του μεγάλου αστεριού του wrestling που έφυγε από τη ζωή μια μέρα σαν σήμερα το 2014


Ο Τζιμ Χέλγουιγκ ήταν ένα ντροπαλό ψηλόλιγνο παιδί, γεμάτο ανασφάλειες. Ονειρευόταν να γίνει ο δημοφιλής τύπος του σχολείου, αυτός που αρέσει στα κορίτσια, ο αρχηγός της «συμμορίας», αλλά δεν ήξερε τον τρόπο. Τον βρήκε όταν σε ηλικία 11 ετών είδε για πρώτη φορά τον πρωταθλητή του body building Ρόμπι Ρόμπερσον. Στο σώμα του «Μαύρου Πρίγκιπα» είδε το εισιτήριο για την καλύτερη ζωή που αναζητούσε. Εκείνη τη στιγμή μέσα στον Τζιμ μπήκαν οι βάσεις για να γεννηθεί ένας «μαχητής», ο απόλυτος «μαχητής», o Ultimate Warrior.

Μέσα σε μια 15ετία είχε αφήσει πίσω τον αδύναμο και ντροπαλό Τζιμ και είχε πετύχει πολύ περισσότερα απ' όσα ονειρευόταν. Ο Ultimate Warrior είχε γίνει μια περσόνα παγκοσμίων διαστάσεων, αλλά κάτω από το βαμμένο πρόσωπο και την πολύχρωμη στολή παραμόνευε πάντα ο Τζιμ.

Προσπάθησε να τον εξαφανίσει αλλάζοντας ακόμα και ο όνομα του επίσημα σε κύριος Warrior αλλά αυτός πάντα εμφανιζόταν και κατέστρεφε τα πάντα.

Ό,τι χρειαστεί

Από τη στιγμή που μπήκε στον κόσμο του bodybuilding ήταν σαφές πως ήταν αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να πετύχει. Αδιαφορώντας για την υγεία του έπαιρνε σε μόνιμη βάση στεροειδή και κάθε είδους παράνομη ουσία. Ήθελε αποτελέσματα στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Σε ηλικία 18 ετών πήρε μέρος στον πρώτο του διαγωνισμό και τρία χρόνια μετά κέρδισε τον πρώτο του τίτλο. Το 1985 προπονούταν σε ένα γυμναστήριο στην Καλιφόρνια όταν του πρότειναν να συμμετάσχει σε μια ομάδα wrestling. Δέχτηκε και κάπως έτσι μπήκε στον "μαγικό" κόσμο της επαγγελματικής πάλης.

Αρχικά εμφανίστηκε με το όνομα Justice ως μέλος της ομάδας Freedom Fighters. Ο παρτενέρ του ήταν ο Στιβ Μπόρντεν που αργότερα θα έκανε επίσης τεράστια καριέρα ως Sting.


Τα επόμενα χρόνια αγωνίστηκε ως Blade Runner Rock και στη συνέχεια ως Dingo Warrior. Το εντυπωσιακό του σώμα δεν ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητο και έτσι τον Ιούνιο του 1987 η- τότε- WWF του Βινς ΜακΜάχον του προσέφερε συμβόλαιο.

Το "αφεντικό" του ζήτησε να αλλάξει το όνομα του και ο Ultimate Warrior γεννήθηκε μέσα από ένα πρόμο-βίντεο. Εκεί ο Τζιμ σε ένα από τα πρώτα μυθικά ξεσπάσματα του μπροστά στην κάμερα λέει: " Ι am not this warrior, or that warrior, I am the Ultimate Warrior". Η... βάφτιση είχε γίνει.

Καταδικασμένος να πρωταγωνιστήσει

Από τις πρώτες του εμφανίσεις στη WWF έγινε φανερό πως ο Ultimate Warrior ήταν μια περσόνα "καταδικασμένη" να πρωταγωνιστήσει. Το σώμα, η στολή, η εντυπωσιακή του είσοδος σε κάθε αγώνα και η ενέργεια του ενθουσίαζαν το κοινό. Τα πρόμο-βίντεο του ήταν... έργα τέχνης. Σε μόνιμη έκσταση ο Warrior μιλούσε ακατάληπτα, ούρλιαζε και συνομιλούσε με τους... θεούς.

Γρήγορα του δόθηκαν αγώνες με μεγάλα αστέρια της εποχής όπως ο Rick Rude και ο Andre the Giant και στις 29 Αυγούστου του 1988 ήρθε η μεγάλη του στιγμή. Ο ΜακΜάχον έβλεπε πως ο Warrior ήταν το "next big thing" και του έδωσε τον τίτλο μετά από ένα αξέχαστο, για τους φίλους του wrestling, ματς. Αντίπαλος ήταν ο κάτοχος της ζώνης, Honky Tonk Man τον οποίο το κοινό λάτρευε να μισεί. Ο Warrior μπήκε τρέχοντας στο ρινγκ και μέσα σε 27 δευτερόλεπτα ήταν νικητής και πρωταθλητής.


Η εταιρία είχε επενδύσει πολλά πάνω του και την Πρωταπριλιά του 1990 του χάρισε την απόλυτη καταξίωση. Στην έκτη έκδοση της Wrestlmania κέρδισε τον Hulk Hogan ίσως στο διασημότερο ματς στην ιστορία του "αθλήματος". Όπως έχει δηλώσει ο Hogan "όλα πήγαν τέλεια γιατί ήταν από τις ελάχιστες φορές που ο Τζιμ ακολούθησε το σενάριο. Έκανε όλα όσα είχαμε σχεδιάσει".

Μέσα στα επόμενα χρόνια ο Warrior εδραιώθηκε ως κυρίαρχη περσόνα της βιομηχανίας. Οι κόντρες του με τον Randy Savage, τον Jake "The Snake" Roberts και τον Undertaker έγραψαν ιστορία στο χώρο. Ένιωθε παντοδύναμος και τότε εμφανίστηκε ο Τζιμ.

«Ο Warrior πάλευε μόνο για τον Warrior»

Όσοι έζησαν και δούλεψαν με τον Ultimate Warrior συμφωνούν σε δύο πράγματα: Ήταν χαρισματικός αλλά ποτέ δεν έπαιζε για την ομάδα. Μέσα στο ρινγκ έκανε πάντα αυτό που θεωρούσε ό,τι θα ήταν καλύτερο για τον ίδιο. Δεν ακολουθούσε οδηγίες και δεν βελτίωνε την τεχνική του με αποτέλεσμα ο κάθε αντίπαλος να κινδυνεύει με σοβαρό τραυματισμό. "Ο Warrior πάλευε μόνο για τον Warrior" έχει πει ο George "The Animal" Steele.

Αυτός ο εγωκεντρισμός τον έκανε αντιπαθή και δημιουργούσε πολλά προβλήματα εντός και εκτός ρινγκ. Σε μια περίπτωση ο Rick Rude τον έκλεισε στα αποδυτήρια και τον άφησε αναίσθητο από τα χτυπήματα. Σε μια άλλη ο Warrior αποφάσισε να παρακούσει τις οδηγίες του Andre the Giant ο οποίος αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα με το σώμα του. Τον σήκωσε και τον έριξε με δύναμη στον καναβάτσο. "Σου είπα να μην το κάνεις" του λέει ο Γίγαντας και του ρίχνει κανονική γροθιά στο πρόσωπο. Ο Warrior παραμένει ζαλισμένος έως το τέλος του αγώνα.

Πολλές είναι και οι ιστορίες για τον άσχημο τρόπο που φερόταν στους θαυμαστές του. Χαρακτηριστικότερη όλων αυτή που είχε αποκαλύψει ο Bret "The Hitman" Hart. O Warrior απέφυγε να συναντήσει ένα ετοιμοθάνατο παιδί το οποίο τον περίμενε επί ώρες. «Ήταν φανερό ότι το παιδί δεν είχε πολύ χρόνο ζωής. Δεν είχα μαλλιά και ανέπνεε με τη βοήθεια σωλήνα. Ήταν βαμμένο στα χρώματα του Warrior και φορούσε ένα μπλουζάκι με το όνομα του. Τον περίμενε για ώρα μαζί με τους γονείς του. Τελικά ένας από τους υπεύθυνους πήγε στα αποδυτήρια και του ζήτησε να πάει στο παιδί. Του είπε ότι θα πάει σε λίγο αλλά τους έκανε να περιμένουν όλο το βράδυ. Τον σιχάθηκα» γράφει στο βιβλίο του για το περιστατικό.


Πίσω από τον εντυπωσιακό Warrior με τους τεράστιους μυς και την πολύχρωμη στολή βρισκόταν ο εγωπαθής και μικρόψυχος Τζιμ που πάντα κατέστρεφε τα πάντα. Το έκανε και τον Ιούλιο του 1991 όταν ο Warrior βρισκόταν στον κορυφή της δόξας του. Με επιστολή του στον Βινς ΜακΜάχον ουσιαστικά τον εκβίασε ζητώντας ένα νέο φαραωνικό συμβόλαιο. Η κίνηση του αυτή οδήγησε στον παραγκωνισμό του για περίπου έναν χρόνο.

Επέστρεψε τον Αύγουστο του 1992 αλλά τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς η συνεργασία του με την WWF λύθηκε. Το διαζύγιο ήταν αποτέλεσμα του πολέμου που είχε ξεκινήσει η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ στα στεροειδή. Ο ΜακΜάχον γνώριζε ότι ο Warrior τα έπαιρνε σε μόνιμη βάση ενώ πειραματιζόταν και με αυξητικές ορμόνες. Πιεζόμενος να βάλει κανόνες στην εταιρία του ο ΜακΜάχον τελείωσε τη συνεργασία με τον Warrior που αρνούνταν πεισματικά να σταματήσει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και δεν έδινε δείγματα για να περάσει τεστ.

Από το 1992 έως το 1996 έδωσε ελάχιστους αγώνες. Τον Μάρτιο του 1996 επέστρεψε για λίγο στην WWF όμως μετά από περίπου έξι μήνες εκβίασε και πάλι τον ΜακΜάχον για το συμβόλαιο του και έφυγε ξεκινώντας δικαστικό αγώνα κατά της εταιρίας. Το 1998 συμμετείχε σε ελάχιστους αγώνες της WCW και στη συνέχεια αποσύρθηκε.

Δέκα χρόνια μετά επανεμφανίστηκε για να δώσει τον τελευταίο του αγώνα. Στις 25 Ιουνίου του 2008 αντιμετώπισε τον Ορλάντο Τζόρνταν στη Βαρκελώνη. Με κοντά μαλλιά και φανερά γερασμένος ο Warrior προσπάθησε να κάνει το γνωστό του πρόγραμμα με την εντυπωσιακή είσοδο και την έκρηξη ενέργειας πάνω στον ρινγκ. Ήταν όμως φανερό πως ο χρόνος τον είχε προσπεράσει.

Από το 1998 και μετά, όταν αποσύρθηκε από το wrestling. έγινε η απόλυτη καρικατούρα. Μπορεί πλέον να είχε αλλάξει επίσημα το όνομα του σε Warrior αλλά ήταν ο Τζιμ που μιλούσε και όχι η φανταχτερή περσόνα.

Αρχικά στις συνεντεύξεις του αναφερόταν αποκλειστικά στο wrestling και είχε μια... κακή κουβέντα σχεδόν για τον κάθε πρώην συνεργάτη του. Στη συνέχεια αποφάσισε να μοιραστεί με τον κόσμο τις πολιτικές του θέσεις. Ακροδεξιός και ακραία ομοφοβικός έφτασε στο σημείο να ειρωνευτεί τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα και να προσβάλει τον νεκρό Χιθ Λέντζερ. Συμμετείχε σε παρακμιακές ραδιοφωνικές εκπομπές και τα βίντεο με τα ξεσπάσματα του έγιναν viral για όλους τους λάθος λόγους.


Το τέλος

Από τις αρχές του 2013 προσπάθησε να επανέλθει στο προσκήνιο του wrestling. Άρχισε να μιλάει θετικά για τον ΜακΜάχον και να προσεγγίζει ξανά την εταιρία.

Ο Απρίλιος του 2014 ξεκίνησε εκπληκτικά για τον Warrior. Στις 5 Απριλίου μπήκε στο WWE Hall of Fame και την επόμενη μέρα εμφανίστηκε στη WrestleMania XXX. Στις 7 Απριλίου έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Raw μετά το 1996. Με το πρόσωπο του βαμμένο ανέβηκε στον ρινγκ, πήρε το μικρόφωνο και μίλησε στο κοινό.

Στις 5:50 το απόγευμα στις 8 Απριλίου 2014 έβγαινε από ένα ξενοδοχείο στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα. Μαζί του ήταν η σύζυγος του Ντάνα (με την οποία έχει δύο κόρες). Ο Warrior έπιασε ξαφνικά το στήθος του και κατέρρευσε. Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του λόγω καρδιοαγγειακού προβλήματος. Όσοι τον είχαν δει το προηγούμενο βράδυ είπαν ότι στα αποδυτήρια ήταν μονίμως ιδρωμένος και ανέπνεε με δυσκολία. Τους είχε πει ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό.

Ο Τζιμ Χέλγουιγκ πέθανε σε ηλικία 54 ετών. Η περσόνα που δημιούργησε θα μνημονεύεται για πάντα απ' όσους αγαπούν το wrestling. Μέσω του Ultimate Warrior κατάφερε να γίνει κάτι μεγάλο, κάτι διαφορετικό, όπως ονειρευόταν. Όμως πάντα τον πρόδιδε ο πραγματικός του χαρακτήρας που δεν τιθασευόταν από τη μπογιά στο πρόσωπα και τα κορδόνια στα χέρια.