Τα αληθινά πρόσωπα πίσω από τα Καλά Παιδιά


Τριάντα χρόνια μετά την πρεμιέρα του στις αίθουσες το Goodfellas παραμένει μια ταινία-σταθμός. Ποια ήταν όμως τα αληθινά πρόσωπα πάνω στα οποία βασίστηκε το σενάριο;

Ο Μάρτιν Σκορσέζε βρισκόταν στα γυρίσματα για την ταινία το "Χρώμα του Χρήματος" όταν διάβασε μια κριτική για το βιβλίο "Wiseguy", του δημοσιογράφου Νικ Πιλέτζι. Αποφάσισε να το αγοράσει. "Το διάβασα το 1986 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Ήταν η πιο ειλικρινής παρουσίαση της γκανγκστερικής ζωής που είχα διαβάσει ποτέ μου" λέει. Αποφάσισε πως ήθελε να σκηνοθετήσει μια ταινία βασισμένη πάνω στο βιβλίο του Πιλέτζι. Τον πήρε τηλέφωνο και του είπε: "Περίμενα αυτό το βιβλίο όλη μου τη ζωή". Ο δημοσιογράφος του απάντησε: "Περίμενα αυτό το τηλεφώνημα όλη μου τη ζωή".

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν τελικά την άνοιξη του 1989 καθώς ο Σκορσέζε ήταν απασχολημένος με τον "Τελευταίο Πειρασμό". Αρχικά είχε ομώνυμο τίτλο με το βιβλίο (Wiseguy) αλλά αργότερα ο σκηνοθέτης και ο Πιλέτσι αποφάσισαν πως το φιλμ θα ονομάζεται Goodfellas.

Τα "Καλά Παιδιά" προβλήθηκαν για πρώτη φορά στις 9 Σεπτεμβρίου 1990 στο Φεστιβάλ της Βενετίας και χάρισαν στον Σκορσέζε τον Αργυρό Λέοντα για τη σκηνοθεσία. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1990 έκαναν πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ. Τριάντα χρόνια μετά το Goodfellas αποτελεί ταινία-σταθμό και ίσως την κορυφαία απεικόνιση της ζωής των σύγχρονων Μαφιόζων.

Πέρα από τις εκπληκτικές ερμηνείες και την εξαιρετική σκηνοθεσία αυτό που δίνει ιδιαίτερη δύναμη στο φιλμ είναι πως όλοι οι χαρακτήρες είναι βασισμένοι πάνω σε αληθινά πρόσωπα καθώς στο Wiseguy ο Πιλέτζι έγραψε για τη ζωή του Χένρι Χιλ, ενός μαφιόζου που έγινε πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί χαρακτήρες πίσω από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, ποια είναι τα πραγματικά "Καλά Παιδιά";

Τζίμι Κόνγουεϊ - Τζίμι Μπερκ

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έπαιξε τον Τζίμι Μπερκ, γνωστό ως "Ιρλανδό" ή "The Gent". Είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε τη μεγάλη ληστεία στη Lufthansa το 1978 με λεία περίπου 6 εκατ. δολάρια. Μπήκε σε ορφανοτροφείο σε ηλικία μόλις δύο ετών και έζησε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια αλλάζοντας συνεχώς οικογένειες. Έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας. Μπήκε από πολύ μικρός στον κόσμο του εγκλήματος και μέχρι τα 18 του είχε κερδίσει ήδη τον σεβασμό στην οικογένεια Λουκέζε. Ως Ιρλανδός όμως δεν μπορούσε ποτέ να πάρει το χρίσμα και αυτό πάντα τον ενοχλούσε. Ήταν γνωστός ως άνθρωπος της... δράσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι σκότωσε και εξαφάνισε τον πρώην της συζύγου του όταν αυτή του είπε πως την ενοχλούσε. Απειλούσε όσους του χρωστούσαν λεφτά πως θα βρουν τα παιδιά ή τους συγγενείς τους σε ψυγείο και όλοι γνώριζαν ότι θα το έκανε. Ήταν συνεργάτης του Πολ Βάριο και έγινε ο μέντορας των ΝτεΣιμόνε και Χιλ. Είχε το κλαμπ Robert's Lounge στο οποίο σύχναζαν πολλοί μαφιόζοι και λειτουργούσε ως βάση για διάφορες... δραστηριότητες αλλά και χώρος εξαφάνισης προβλημάτων.

Σχετικά με τη ληστεία στη Lufthansa, ο Μπερκ θεωρείται ο άνθρωπος που είτε οργάνωσε, είτε εκτέλεσε τις δολοφονίες ατόμων που θα μπορούσαν να τον ενοχοποιήσουν. Συνελήφθη το 1982 μετά τις καταθέσεις του Χένρι Χιλ. Καταδικάστηκε σε συνολικά 32 χρόνια. Πέθανε από καρκίνο τον Απρίλιο του 1996 ενώ εξέτιε την ποινή του σε φυλακή στη Νέα Υόρκη.

Τόμι Ντεβίτο - Τόμας ΝτεΣιμόνε

Πάνω στον Τόμας ΝτεΣιμόνε βασίστηκε ο εκπληκτικός ρόλος του Τζο Πέσι. Παρότι ο ΝτεΣιμόνε ήταν επιβλητικός σωματικά (σε αντίθετη με τον Πέσι) ο χαρακτήρας του έμοιαζε πολύ με αυτό που παρουσιάστηκε στο φιλμ. Η οικογένεια του είχε σχέσεις με την Μαφία και ο ΝτεΣιμόνε ακολούθησε τον δρόμο τους. Σε ηλικία μόλις 15 ετών (1965) γνώρισε τον Πολ Βάριο και τον συνεργάτη του Χένρι Χιλ που έχει πει: "Ήταν ένα αδύνατο παιδί με μαφιόζικο κοστούμι και λεπτό μουστάκι". Απέδειξε γρήγορα την... αξία του συμμετέχοντας σε κάθε είδους εγκληματική ενέργεια. Κουβαλούσε πάντα μαζί του ένα πιστόλι σε χάρτινη σακούλα. "Τον έβλεπες στον δρόμο και νόμιζες ότι σου φέρνει ένα σάντουιτς και όχι ένα 38άρι" αναφέρει ο Χιλ.

Ήταν ψυχρός εκτελεστής και θεωρείται υπεύθυνος για πάρα πολλές εκτελέσεις. Λόγω της ιταλικής του καταγωγής μπορούσε να πάρει το χρίσμα από τη Μαφία και αυτό ήταν το μεγάλο του όνειρο. Έκανε όμως το πρώτο του μεγάλο λάθος όταν δολοφόνησε χωρίς άδεια από την οικογένεια τον Γουίλιαμ Μπετβένα. Όπως λέει ο Χένρι Χιλ "ο Τόμι εξελίχθηκε σε έναν απόλυτο ψυχοπαθή". Σκότωσε έναν νεαρό σερβιτόρο όταν ο Τζίμι Μπερκ αστειεύτηκε ότι έχει γίνει πλέον μαλθακός. "Έβγαλε  ξαφνικά το πιστόλι και τον πυροβόλησε στο στήθος τρεις φορές. Γύρισε μετά στον Μπερκ και τον ρώτησε αν είναι αρκετό αυτό για να αποδείξει ότι δεν είναι μαλθακός" λέει ο Χιλ για ένα περιστατικό που εμφανίζεται και στην ταινία.

Ο ΝτεΣιμόνε σκότωσε τον πληροφοριοδότη της αστυνομίας Ντόμινκ Τσερζάνι με μια χορδή πιάνου και στις 18 Δεκεμβρίου 1974 σκότωσε τον Ρόναλντ Τζέροθ. Ο γνωστός ως "Φόξι" όμως ήταν προστατευόμενος του πανίσχυρου Τζον Γκότι και η μοίρα του ΝτεΣιμόνε σφραγίστηκε.

Στις 14 Δεκεμβρίου 1979 η σύζυγος του, Άντζελα, δήλωσε στην αστυνομία ότι έχει εξαφανιστεί. Ο Χένρι Χιλ αποκάλυψε στις αρχές ότι ο ΝτεΣιμόνε εκτελέστηκε μετά από εντολή από την οικογένεια Γκαμπίνο. Για το πώς ακριβώς έγινε η δολοφονία υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Αυτή που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι αυτή που θέλει τον ίδιο τον Τζον Γκότι να βασανίζει και να εκτελεί τελικά τον ΝτεΣιμόνε για να εκδικηθεί τους θανάτους των Μπετβένα και Τζέροθ. Το πτώμα του θάφτηκε στο γνωστό ως νεκροταφείο της Μαφίας στα σύνορα του Μπρούκλιν με το Κουίνς.

Χένρι Χιλ

O πρωταγωνιστής του βιβλίο του Πιλέτζι τον οποίο ενσάρκωσε ο Ρέι Λιότα με το ίδιο όνομα. Ο Χένρι Χιλ σχετιζόταν με την φαμίλια των Λουκέζε αν και δεν μπορούσε να πάρει το χρίσμα μιας και ο πατέρας του ήταν Ιρλανδός. Από την εφηβική του ηλικία δούλευε για τον Πολ Βάριο και εκεί γνωρίστηκε και έγινε φίλος με τον Τζίμι Μπερκ. Θεωρούταν ειδικός στους εμπρησμούς και τις καταστροφές. Είχε ηγετικό ρόλο τόσο στην ληστεία στην Air France όσο και αυτή στη Lufthansa. Ήταν πολύ σεβαστός στο κόσμο της Μαφίας καθώς είχε συλληφθεί δύο φορές αλλά δεν είχε μιλήσει. Αυτό όμως θα άλλαζε...

Ο Χιλ μπήκε στη διακίνηση και το εμπόριο ναρκωτικών και τράβηξε την προσοχή της αστυνομίας. Ένας πληροφοριοδότης γνωστός μόνο ως "ο νεαρός" τον κατέδωσε. Συνελήφθη το 1980 και φοβόταν ότι οι "φίλοι" του θα τον σκοτώσουν για να μην μιλήσει. Πείστηκε όταν η αστυνομία τον έβαλε να ακούσει μια ηχογράφηση όπου ο Τζίμι Μπερκ  λέει στον Πολ Βάριο ότι πρέπει να ξεφορτωθούν τον Χιλ. Όταν βγήκε με εγγύηση ο Μπερκ τον κάλεσε να συναντηθούν σε ένα μέρος που δεν γνώριζε. Δεν πήγε καθώς ήξερε ότι θα τον δολοφονήσουν.

Στις 27 Μαΐου 1980 υπέγραψε συμφωνία με την αστυνομία να καταθέσει όλα όσα ξέρει για τη Μαφία. Σε αντάλλαγμα θα έμενε ελεύθερος και θα έμπαινε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Ο Χιλ κατέθεσε τα πάντα με λεπτομέρειες και οι πληροφορίες που έδωσε οδήγησαν σε συνολικά 50 καταδίκες. Φίλοι του όπως ο Βάριο και ο Μπερκ μπήκαν φυλακή.

Το 1987 συνελήφθη να πουλά κοκαΐνη και βγήκε από το πρόγραμμα προστασίας. Μέσα στα επόμενα χρόνια άρχισε να μπαινοβγαίνει στη φυλακή για κατοχή και πώληση ναρκωτικών. Τελικά πέθανε στις 12 Ιουνίου 2012 σε νοσοκομείο στο Λος Άντζελες από καρδιακή προσβολή. "Πέθανε μάλλον ήρεμα για Καλό Παιδί" είπε η τελευταία σύντροφος του.


Πολ Σίσερο - Πολ Βάριο

Ο ηθοποιός Πολ Σορβίνο έπαιξε τον συγκεκριμένο ρόλο. Ο Πολ Βάριο ήταν σημαντικό όνομα στον κόσμο της Μαφίας. Ήταν ο διευθυντής μελών της οικογένειας Κολόμπο και έφτασε να γίνει υπαρχηγός στους Λουκέζε. Συνεργαζόταν με τους ΝτεΣιμόνε και Χιλ και χρησιμοποιούσε τις γνωριμίες και τη δύναμη του για να οργανώσει ληστείες. Γνωστός για τα βίαια ξεσπάσματα του και το γεγονός ότι δεν δίσταζε να "λερώσει τα χέρια του" παρότι θα μπορούσε απλά να δίνει εντολές. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία με το γκαρσόνι που έριξε κρασί στη σύζυγο του κατά τη διάρκεια ενός δείπνου. Αφού έφυγε από το εστιατόριο ο Βάριο έστειλε "στρατιώτες" του με ρόπαλα και χτύπησαν όλο το προσωπικό.

Μπαινόβγαινε στη φυλακή αλλά η δράση του τελείωσε οριστικά το 1984. Η αστυνομία τού έβαλε κοριούς και τελικά τον συνέλαβε. Με στοιχεία από τις ηχογραφήσεις αλλά και τις καταθέσεις του Χέρνι Χιλ καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. Πέθανε από καρκίνο στο πνευμόνι στις 3 Μαΐου 1988 σε φυλακή στο Τέξας.


Κάρεν Φρίντμαν - Κάρεν Χιλ

Τη σύζυγο του Χένρι Χιλ ενσάρκωσε η ηθοποιός Λορέιν Μπράκο. Η Κάρεν Φρίντμαν γνώρισε τον Χένρι Χιλ σε ένα διπλό ραντεβού. Η φίλη της Ντάνα Σαπίρο δεν ήθελε να πάει μόνη της σε μια συνάντηση με τον γιό του Πολ Βάριο, Πολ τζούνιορ και έτσι πήρε μαζί της και την Κάρεν.

Ο Χιλ της ζήτησε να βγουν μόνοι τους ραντεβού, η γνωριμία εξελίχθηκε σε σχέση και γρήγορα σε γάμο. Έκαναν δύο παιδιά και είχαν μονίμως εξωσυζυγικές σχέσεις. Η Κάρεν με το "αφεντικό" του άντρα της, Πολ Βάριο και ο Χιλ με διάφορες κοπέλες.

Σύμφωνα με τα όσα έχει πει η ίδια ο Τόμας ΝτεΣιμόνε επιχείρησε να τη βιάσει. Αφού ο Χένρι Χιλ έγινε πληροφοριοδότης μπήκε μαζί του σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Το 1989 χώρισαν και πλέον ζει με διαφορετικό όνομα. Το 2004 τα παιδιά των Χιλ, Γκρεγκ και Τζίνα, κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο για τη ζωή τους σε μια οικογένεια του οργανωμένου εγκλήματος.

Μόρι Κέσλερ - Μάρτιν Κρούγκμαν

Τον ρόλο έπαιξε ο ηθοποιός Τσακ Λόου. Στη πραγματικότητα ο Κρούγκμαν ήταν ένας μπούκερ στοιχημάτων και ασχολούνταν κυρίως με τον παράνομο τζόγο. Είχε το κομμωτήριο For Mens Only το οποίο ειδικευόταν στις περούκες. Ήταν φίλος με τον Χέρνι Χιλ και συνεργαζόταν και με τον Τζίμι Μπερκ ο οποίος όμως δεν τον συμπαθούσε. Ήταν αυτός που έδωσε την πληροφορία για το πόσα λεφτά μετέφερε η Lufthansa. Ο Μπερκ σχεδίαζε να σκοτώσει άμεσα τον Κρούγκμαν αλλά αρχικά τον έπεισε ο Χιλ να μην το κάνει.

Όταν όμως άρχισε να πιέζει για μερίδιο 500.000 δολαρίων και να κάνει ερωτήσεις για το ποιος σκότωσε τον Στακς Έντουαρντς όλα κρίθηκαν. Ο Μπερκ μαζί με δύο συνεργάτες του σκότωσαν τον Κρούγκμαν στο μπαρ Asaro. Διαμέλισαν το πτώμα και σύμφωνα με τον Χιλ, το έθαψαν σε ένα χώρο πίσω από το κλαμπ Roberts Lounge.

Στακς Έντουαρντς - Παρνέλ Στίβεν Έντουαρντς

Στην ταινία τον ρόλο ενσαρκώνει ο Σάμουελ Τζάκσον. Ο Έντουαρντς θεωρούνταν ειδικός στις κλοπές μέσω καρτών και είχε επαφές με τη Μαφία. Παράλληλα με την εγκληματική του δράση ο "Στακς" έπαιζε και έγραφε μπλουζ μουσική.

Συμμετείχε στην ομάδα που έκανε την κλοπή στη Lufthansa και ήταν αυτός που χτύπησε έναν από τους υπαλλήλους. Τους είχαν αναθέσει να ξεφορτωθεί ένα από τα βαν που χρησιμοποιήθηκαν στη ληστεία. Θα το πήγαινε σε μια μάντρα στο Νιου Τζέρσι όπου και θα το κατέστρεφαν. Ο Έντουαρντς όμως πήρε ηρωίνη και πήγε στο σπίτι της φίλης του όπου κοιμήθηκε. Άφησε το βαν στο Μπρούκλιν  σε μια ένα σημείο που απαγορευόταν το παρκινγκ κι εκεί το βρήκε η αστυνομία. Σε αυτό εντόπισαν αποτυπώματα του Έντουαρντς αλλά και το πορτοφόλι ενός από τους συμμετέχοντα στη ληστεία.

Την ίδια μέρα που η αστυνομία βρήκε το φορτηγό ο "Στακς" πήγε σε ένα πάρτι μαφιόζων και φανερά μεθυσμένος παραπονέθηκε ότι "ενώ οι άλλοι έχουν εκατομμύρια από τη ληστεία της Lufthansa εγώ είμαι απένταρος".

"Τότε ήξερα ότι ο Στακς υπέγραψε την καταδίκη του", είχε πει ο Χένρι Χιλ.

Ενώ κρυβόταν από την αστυνομία στο Κουίνς ο ΝτεΣιμόνε τον επισκέφθηκε μαζί με έναν συνεργάτη του. Τον πυροβόλησε 16 φορές στο κεφάλι και το σώμα με ένα 32άρι πιστόλι με σιγαστήρα.

Παρότι τον θεωρούσε φίλο του, ο ΝτεΣιμόνε έκρινε ότι το πάθος του Έντουαρντς για τα ναρκωτικά θα τους κατέστρεφε και έτσι τον εκτέλεσε. Μάλιστα ο ΝτεΣιμόνε τηλεφώνησε στην μητέρα του Έντουαρντς και της είπε πως "λυπάται για αυτό που συνέβη στον Παρνέλ". Δεν πήγε στην κηδεία του.

 

Μπίλι Μπατς - Γουίλιαμ Μπετβένα

Ο Γουίλιαμ Μπετβένα γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1921 από Ιταλούς γονείς. Το παρατσούκλι του ήταν Μπίλι Μπατς και αυτό χρησιμοποιήθηκε στο ρόλο που ενσάρκωσε ο ηθοποιός Φρανκ Βίνσεντ. Μπήκε στο κόσμο του εγκλήματος από πολύ μικρή ηλικία και το 1959 έγινε συνεργάτης της φαμίλιας Γκαμπίνο. Δύο χρόνια μετά πήρε το χρίσμα και έγινε αυτό που οι Ιταλοαμερικάνοι μαφιόζοι ονομάζουν "made man". Ήταν προστατευόμενος και εκτελεστής των περιβόητων Κάρμινε Φάτικο και Τζον Γκότι.

Το 1958 έγινε μέλος του γνωστού ως The Ormento Group το οποίο διακινούσε ηρωίνη. Συνελήφθη σε ένα ταξίδι του στο Κονέκτικαντ και το 1962 φυλακίστηκε. Βγήκε μετά από οκτώ χρόνια και στο πάρτι για το καλωσόρισμα του έκανε το μοιραίο λάθος. Όταν είδε τον Τόμι ΝτεΣιμόνε τον ρώτησε αστειευόμενος αν ακόμα γυαλίζει παπούτσια. Ο ΝτεΣιμόνε προσβλήθηκε και ορκίστηκε ότι θα τον σκοτώσει. Δύο εβδομάδες μετά (12/6/1970), σε ένα μπαρ που ανήκε στον Χένρι Χιλ όταν πλέον ο κόσμος είχε φύγει, ο ΝτεΣιμόνε επιτέθηκε στον Μπετβένα χτυπώντας τον με το πιστόλι του στο κεφάλι. "Γυάλισε αυτά τα γαμ... παπούτσια" του φώναζε.

Θεωρώντας ότι είναι νεκρός έβαλαν τον πτώμα του σε ένα πορτ μπαγκάζ με σκοπό να το μεταφέρουν και να το θάψουν. Στο δρόμο σταμάτησαν στον σπίτι της μητέρας του ΝτεΣιμόνε όταν άκουσαν ήχους. Διαπίστωσαν ότι ο Μπετβένα ήταν ακόμα ζωντανός και έτσι τον χτύπησαν ξανά με ένα φτυάρι και έναν λοστό. Το πτώμα του τελικά ξεθάφτηκε δύο φορές πριν το εξαφανίσουν σε έναν μηχανικό καταστροφέα αυτοκινήτων στο Νιού Τζέρσι. Η δολοφονία του Μπετβένα θεωρείται ένας από τους λόγους που η οικογένεια Γκαμπίνο έδωσε εντολή να εκτελεστεί ο ΝτεΣιμόνε.