Tο πρωτοσέλιδο της Chicago Daily Tribune ανακοίνωσε την ήττα του Χάρι Τρούμαν από τον Τόμας Ντιούι. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι ο Ντιούι ηττήθηκε με 4,5 μονάδες
Στις 2 Νοεμβρίου 1948 οι Αμερικάνοι πήγαν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Ο θάνατος του Φράνκλιν Ρούσβελτ τον Απρίλιο του 1945 αποτελούσε ένα τεράστιο πλήγμα για τη χώρα αλλά και το τέλος μια ολόκληρης εποχής. Ο Χάρι Τρούμαν είχε διαδεχθεί τον FDR στον προεδρικό θώκο και διεκδικούσε την παραμονή του σε αυτόν. Αντίπαλος του ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Τόμας Ντιούι. Στις εκλογές του 1944 είχε γνωρίσει ταπεινωτική ήττα από τον Ρούσβελτ με 6,5 μονάδες διαφορά αλλά σε αυτή την εκλογική μάχη τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Οι δημοσκοπήσεις και οι αναλυτές δεν άφηναν περιθώριο αμφιβολίας. Ο Ντιούι θα επικρατούσε με μεγάλη άνεση του Τρούμαν. Η Chicago Daily Tribune θα ήταν η πρώτη που θα το ανακοίνωνε και το πρωτοσέλιδο της θα έγραφε ιστορία στον Τύπο.
Nincompoop...
Η Chicago Daily Tribune, η οποία κυκλοφορεί ακόμα, εκείνη την εποχή υποστήριζε ανοιχτά τους Ρεπουμπλικάνους. Αναφερόταν στον Τρούμαν με την υποτιμητική λέξη «nincompoop» που μεταφράζεται ως αφελής-χαζούλης. Σε ένα άρθρο της το 2008 η εφημερίδα έγραψε χαρακτηριστικά ότι «ο Τρούμαν είχε τόσο άσχημη άποψη για την εφημερίδα όσο και η εφημερίδα για τον Τρούμαν».
Οι δημοσκοπήσεις και τα δεδομένα της εποχής έδειχναν άνετη νίκη του Ντιούι και δεν άφηναν ελπίδες στον Τρούμαν. Η δημοφιλία του προέδρου είχε υποστεί πολύ σοβαρά πλήγματα και στο Δημοκρατικό κόμμα επικρατούσε κλίμα διάσπασης. Οι προβλέψεις έδιναν στον Ντιούι τη νίκη ακόμα και σε 30 πολιτείες και γενικότερα το κλίμα που επικρατούσε μιλούσε για ένα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Ήταν τόσο μεγάλη η σιγουριά για τη νίκη στο στρατόπεδο του Ντιούι που τον είχαν συμβουλέψει να αποφύγει κάθε ρίσκο ώστε να μην κάνει κάποιο σοβαρό λάθος. Ο Ντιούι ακολούθησε κατά γράμμα τη συμβουλή και σε όλες τις ομιλίες του εμφανίστηκε να λέει τα ίδια τετριμμένα πράγματα και απέφευγε να αναφερθεί σε κάτι συγκεκριμένο. Χαρακτηριστική είναι η φράση που θα τον ακολουθούσε στο υπόλοιπο του βίου του. «Γνωρίζετε ότι το μέλλον σας είναι μπροστά σας» είχε πει σε μια ατάκα-μνημείο για την πολιτική των ΗΠΑ.
Ο... προφήτης
Λίγους μήνες πριν τις εκλογές η εφημερίδα είχε αναγκαστεί να αλλάξει το σύστημα εκτύπωσης της λόγω απεργίας διαρκείας των χειριστών λινοτυπικών μηχανών στα εκτυπωτήρια. Το νέο σύστημα ήταν χρονοβόρο και ανάγκαζε την εφημερίδα να «κλείσει» αρκετές ώρες νωρίτερα. Την ημέρα των εκλογών λοιπόν η διεύθυνση της εφημερίδας βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλλημα. Να ρισκάρει με ένα πρωτοσέλιδο που θα ανακοίνωνε νικητή ή να βάλει κάτι γενικό για τις εκλογές με εμπορικό κόστος; Την απόφαση κλήθηκε να πάρει ο διευθυντής Τζει Λόυ Μαλόνεϊ.
Παρότι ο Ντιούι (φωτό) θεωρούταν το απόλυτο φαβορί αλλά και ο υποψήφιος που υποστήριζε η Daily Tribune, ο Μαλόνεϊ ήταν διστακτικός για το αν έπρεπε να τυπωθεί πρωτοσέλιδο με ανακοίνωση νικητή. Υπήρχε όμως η πληροφορία ότι το περιοδικό Time είχε ήδη φωτογραφίσει για την πρώτη σελίδα του τον Ντιούι ως τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Τελικά η απόφαση πάρθηκε με την παρέμβαση του βετεράνου ανταποκριτή στην Ουάσινγκτον, Άρθουρ Σιάρς Χένινγκ.
Ο Χένινγκ θεωρούταν ειδικός σε θέματα εκλογών και είχε προβλέψει σωστά τον νικητή των τεσσάρων από τις πέντε τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Είπε στον Μαλόνεϊ πως η επικράτηση του Ντιούι ήταν σίγουρη παρότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις Δυτικές Ακτές έδιναν προβάδισμα στον Τρούμαν. Ο κύβος ερρίφθη και η Chicago Daily Tribune τυπώθηκε με τον βασικό τίτλο «DEWEY DEFEATS TRUMAN» (Ο Ντιούι νικά τον Τρούμαν».
Ο Χένινγκ υπέγραψε το κεντρικό άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι οι ρεπουμπλικάνοι πήραν επίσης τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων κάτι που θα βοηθήσει πολύ τον πρόεδρο Ντιούι.
«Ο Ντιούι πέτυχε με σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές χθες. Η αρχική καταμέτρηση έδειξε ότι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είχε σημαντικό προβάδισμα στις δυτικές και νότιες πολιτείες και τα στοιχεία έδειχναν ότι η τελική καταμέτρηση θα φέρει στον Ντιούι μια τεράστια πλειοψηφία στην εκλεκτορική ψήφο» ανέφερε μεταξύ άλλων το κείμενο.
Όσο περνούσε η ώρα το προβάδισμα του Τρούμαν μεγάλωνε αλλά ο Χένινγκ επέμενε στη πρόβλεψη του και η εφημερίδα συνέχισε να τυπώνει φύλλα με τον συγκεκριμένο τίτλο. Ο Μαλόνεϊ έκανε κάποια στιγμή αλλαγές στο βασικό κείμενο μιλώντας πλέον για νίκη του Ντιούι με μικρή διαφορά αλλά ο κεντρικός τίτλος δεν άλλαξε. Μόνο αργά το απόγευμα και με τον Τρούμαν να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα, η διοίκηση της εφημερίδας σταμάτησε να τυπώνει φύλλα με το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο. Στη δεύτερη της έκδοση κυκλοφόρησε με τίτλο "DEMOCRATS MAKE SWEEP OF STATE OFFICES" (Οι Δημοκρατικοί σάρωσαν τα κρατικά αξιώματα). Ήδη όμως είχαν κυκλοφορήσει 150.000 φύλλα για τον... θρίαμβο του Ντιούι. Η Tribune έμεινε στην ιστορία για την πρωτοσέλιδη γκάφα της αν δεν και ήταν το μοναδικό έντυπο που ανακοίνωσε θρίαμβο του Ντιούι. Το περιοδικό «The Journal of Commerce» κυκλοφόρησε στις 3 Νοεμβρίου 1948 με οκτώ άρθρα για τη νίκη του Ντιούι και πόσο ευεργετική θα είναι για το εμπόριο.
Οι φωτογραφίες
Η τελική καταμέτρηση έδωσε στον Τρούμαν το 49,6% και 303 εκλέκτορες. Ο Ντιούι έμεινε στο 45,1% και μόλις 189 εκλέκτορες ενώ 2,4% πήρε ο Στρομ Θάρμοντ, υπέρμαχος της απόσχισης του Νότου. Οι Δημοκρατικοί απέκτησαν την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Τρούμαν παρακολουθούσε τις εκλογές από το Μιζούρι και όταν η επικράτηση του οριστικοποιήθηκε πήρε το τρένο για την Ουάσινγκτον. Στις 4 Νοεμβρίου 1948 το τρένο έκανε μια στάση στο Σεντ Λουίς και εκεί ο Τρούμαν πήρε στα χέρια του ένα φύλλο της Tribune το οποίο ανακοίνωνε την... ήττα του. Πήρε την εφημερίδα και βγήκε από το βαγόνι, τη σήκωσε και πόζαρε χαμογελαστός για τους φωτογράφους. «That ain't the way I heard it!» (δεν είναι όπως άκουσα εγώ τα πράγματα) σχολίασε ειρωνικά (ΦΩΤΟ).
Παρά την ταπεινωτική του ήττα ο Ντιούι παρέμεινε ενεργός στην πολιτική ζωή της χώρας. Δεν διεκδίκησε ξανά την προεδρία αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα τις επόμενες δεκαετίας. Πέθανε τον Μάρτιο του 1971.
Ο Άρθουρ Σιάρς Χένινγκ πέθανε το 1966 και πάντα τον ακολουθούσε η ρετσινιά της επιμονής του για τη νίκη του Ντιούι. Η Chicago Daily Tribune απολογήθηκε για την γκάφα της και είχε ανακοινώσει ότι στην 25η επέτειο του ιστορικού πρωτοσέλιδου θα τιμήσει τον Τρούμαν. Δεν πρόλαβε όμως γιατί ο πολιτικός πέθανε τον Δεκέμβριο του 1972. Το 2008 η εφημερίδα, η οποία κυκλοφορεί μέχρι σήμερα, δημοσίευσε ένα μεγάλο θέμα με λεπτομέρειες για τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική γκάφα της ιστορίας.