Ο άνθρωπος που έφαγε την κλοτσιά από τον Καντονά



Ποιος ήταν ο Μάθιου Σίμονς, ο οποίος έμεινε στην ιστορία, μετά το χτύπημα που δέχθηκε από τον Ερίκ Καντονα

Ο Ερίκ Καντονά τον αποκαλούσε μόνιμα ο «χούλιγκαν». Ο Μάθιου Σίμονς είναι ο άνθρωπος που ένιωσε την οργή του «Βασιλιά Ερίκ» στις 25 Ιανουαρίου 1995. Όπως τόσοι άλλοι φανατικοί οπαδοί θεώρησε ότι μπορεί να βρίσει χυδαία έναν ποδοσφαιριστή χωρίς καμία συνέπεια. Άλλωστε η έκφραση έκπληξης στο πρόσωπο του όταν δέχεται το «χτύπημα κουνγκ φου» τα λέει όλα. Τι πραγματικά συνέβη όμως σε εκείνο το παιχνίδι της Κρίσταλ Πάλας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ποιος ήταν ο Μάθιου Σίμονς;

Το σκηνικό και το χτύπημα

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 η φιλοσοφία ΑΒUnyone But United-Όλοι εκτός από τη Γιουνάιτεντ) εξαπλωνόταν στην Πρέμιερ Λιγκ. Όλοι ήθελαν να ανακόψουν την πορεία της ομάδας του σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο Γάλλος αρτίστας του ποδοσφαίρου, Ερικ Καντονά ήταν το αστέρι και ο βασικός στόχος για τους «μερικής απασχόλησης σκληρούς άντρες», όπως τους αποκαλούσε ο Ρόι Κιν.  Ήταν οι ποδοσφαιριστές μικρών ομάδων που προσπαθούσαν να ανακόψουν τον Καντονά με τη δύναμη και αντιαθλητικά στις περισσότερες περιπτώσεις μαρκαρίσματα.

Αυτό ήταν και το σκηνικό εκείνο το βράδυ στο Σέλχαστ Παρκ. Ο διαιτητής Άλαν Γουίλκι είχε επιτρέψει κάποια πολύ σκληρά τάκλιν στον Καντονά και τον Άντι Κόουλ με την κάμερα να συλλαμβάνει τον Γάλλο να φωνάζει εξοργισμένος «δεν θα δώσεις κίτρινες κάρτες;». Στο ημίχρονο ο Φέργκιουσον πλησίασε τον Γουίλκι και του είπε: «Γιατί δεν κάνεις την γαμημένη δουλειά σου;».

Είχαν περάσει μόλις τέσσερα λεπτά στο δεύτερο μέρος όταν ο Ερίκ Καντονά έριξε ένα εκδικητικό χτύπημα στον Ρίτσαρντ Σο. Ο Γουίλκι έβγαλε αυτή τη φορά κάρτα και ήταν κόκκινη για τον Γάλλο.

Ο Καντονά κατέβασε τον γιακά του και με αργό βηματισμό βγήκε από τον αγωνιστικό χώρο. Περπάτησε μπροστά από τον Φέργκιουσον (ο οποίος όπως αποκάλυψε δεν είδε το περιστατικό που ακολούθησε) και στη συνέχεια δίπλα από τη μαινόμενη εξέδρα.

Περνούσε δίπλα από τον Μάθιου Σίμονς ο οποίος του φώναξε: «Άντε και γαμήσου πίσω στη Γαλλία, Γάλλε καργιόλη». Η αντίδραση του «Βασιλιά Ερίκ» έμελλε να γίνει ένα από τα πλέον διάσημα περιστατικά στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Απογειώθηκε και κλότσησε στο στήθος τον εμβρόντητο Σίμονς.


Ο χούλιγκαν

Αρχικά ο Μάθιου Σίμονς παρουσιάστηκε ως θύμα του «υπερόπτη Γάλλου». Οι αποκαλύψεις όμως για το παρελθόν του άλλαξαν τα δεδομένα. Πρώην ball boy της Κρίσταλ Πάλας που ζούσε ακόμα με τη μητέρα του, είχε συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις του ακροδεξιού-ρατσιστικού National Front και είχε επιτεθεί με ένα τεράστιο σιδερένιο κλειδί σε έναν μετανάστη από τη Σρι Λάνκα. Τον χτύπησε στον ώμο και τον τραυμάτισε. Αν τον έβρισκε στο κεφάλι θα τον είχε σκοτώσει. Επιπλέον το 1992 είχε καταδικαστεί για απόπειρα ληστείας σε ένα πρατήριο βενζίνης. Όσοι τον γνώριζαν μιλούσαν για ένα βίαιο άτομο που ελκυόταν από τις ιδέες της ακροδεξιάς και έβγαζε την οργή του στο γήπεδο.

Η υπόθεση απέκτησε άμεσα δύο αναγνώσεις. Από τη μια υπήρχαν εκείνοι που έλεγαν ότι ο Σίμονς είναι ένας ρατσιστής και δικαιολογούσαν απόλυτα τον Καντονά. Στην αντίπερα όχθη υπήρχε η άποψη πώς τέτοια περιστατικά λεκτικής βίας, ειδικά εκείνη την εποχή, ήταν μόνιμο φαινόμενο στα αγγλικά γήπεδα. Οργισμένους οπαδούς σαν τον Σίμονς μπορούσες να συναντήσεις παντού και δεν δικαιολογείται μια τέτοια αντίδραση από επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Το θέμα ήταν αν μπορούσες να εξετάσεις ξεχωριστά το περιστατικό από το παρελθόν και τον χαρακτήρα του «χούλιγκαν»

«Ντρέπομαι για το παρελθόν αλλά...»

Περίπου δέκα χρόνια μετά τα όσα συνέβησαν στο Σέλχαστ Παρκ ο Μάθιου Σίμονς μίλησε. Παραχώρησε συνέντευξη και έδωσε την δική του οπτική.

«Ήμουν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Πήγαινα στην τουαλέτα όταν τον είδα να πλησιάζει. Δεν θέλω να δικαιολογηθώ. Ξέρω ότι κάποιες φορές η αλήθεια είναι το πιο απλό πράγμα. Δεν ήταν το πιο σοφό αυτό που έκανε αλλά δεν ήταν έγκλημα και σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να με κρεμάσουν, να με πνίξουν και να με διαμελίσουν» τόνισε.

Μεγάλη κουβέντα είχε γίνει εκείνη την περίοδο για το τι ακριβώς είπε στον Γάλλο. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θυμάται ποια ήταν ακριβώς η έκφραση αλλά σίγουρα δεν είπα κάτι για τη μητέρα του Καντονά, όπως είχε ακουστεί. «Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο δεν ήταν κάτι φοβερό. Όσο θυμάμαι ήταν κάτι ασήμαντο. Δεν ήταν κάτι προσβλητικό ή αγενές. Σίγουρα δεν ήταν κάτι που να δικαιολογεί όλο αυτό που πέρασα στη συνέχεια» υποστήριξε.

Όταν η κουβέντα πηγαίνει στο παρελθόν του τονίζει: «Ντρέπομαι για τον εαυτό μου και ειδικά για την επίθεση με το κλειδί. Καταλαβαίνω τον κόσμο που με κοιτάει περίεργα. Αυτό όμως δεν με κάνει αυτόματα ένοχο για το περιστατικό με τον Καντονά. Έκανα μεγάλα λάθη αλλά αυτό που συνέβη ήταν δίκη μέσω του Τύπου».

Αποκάλυψε ότι επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον για να ηρεμήσει την κατάσταση. «Πήρα στα γραφεία της Γιουνάιτεντ. Ζήτησα τον Φέργκιουσον αλλά μάλλον δεν κατάλαβαν ποιος είμαι και γιατί τον ήθελα. Δεν θυμάμαι τι σκεφτόμουν εκείνη την περίοδο αλλά μάλλον απλά ήθελα να βρω έναν τρόπο να ηρεμήσω την κατάσταση».

«Κλοτσώντας με ο Καντονά έδειξε απόλυτη έλλειψη επαγγελματισμού και αυτοπειθαρχίας. Όλοι είχαμε εξοργιστεί εκείνη τη στιγμή. Όμως η κακοποίηση που δέχθηκα μετά από τον Φέργκιουσον, τον Καντονά και τον Τύπο είναι κάτι αδικαιολόγητο» τονίζει και προσθέτει πως θα ήθελε να συναντήσει τον Καντονά. «Θα περίμενα να μου απολογηθεί γιατί αν το έκανε θα σήμαινε ότι είναι πραγματικός άντρας. Δεν το έκανε ούτε καν μπροστά σε μια κάμερα. Μπορούσε να έρθει στο σπίτι μου χωρίς να το ξέρει κανείς, αρκεί που θα το ξέραμε οι δυο μας».

Ο Σίμονς εργάζεται στον τομέα των οικοδομών και έχει χωρίσει. Ζει με τον γιο του και παραμένει φανατικός του ποδοσφαίρου. Πηγαίνει ακόμα στο Σέλχαστ Παρκ για παιχνίδια της Κρίσταλ Πάλας αν και πλέον δηλώνει οπαδός της Φούλαμ. «Ήταν πάντα η πρώτη επιλογή» τονίζει. Στη συνέντευξη που είχε δώσει τόνιζε ότι θέλει να αλλάξει ζωή. «Κάποια μέλη της οικογένειας μου δεν μου μιλούν ακόμα μετά από αυτό. Εγώ έχω εστιάσει στον γιο μου» τόνισε.

Ο χαρακτήρας μας όμως είναι κάτι που κουβαλάμε πάντα μαζί μας. Το καλοκαίρι του 2010 το όνομα του Μάθιου Σίμονς επέστρεψε στα βρετανικά ταμπλόιντ. Αυτή τη φορά είχε γρονθοκοπήσει άγρια και είχε στείλει στο νοσοκομείο τον προπονητή της ομάδας του γιού του. Οι αναφορές τονίζουν ότι του επιτέθηκε σε ένα φιλικό παιχνίδι γιατί στο παρελθόν είχε αφήσει το παιδί εκτός ομάδας. Τον Μάιο του 2011 δικαστής του επέβαλε πρόστιμο και έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή. Στα 48 του πλέον ο «χούλιγκαν» ζει στο Λονδίνο και προσπαθεί να μην απασχολήσει πάλι τη δικαιοσύνη ή τον Τύπο.

«Αυτός είμαι εγώ»

Ο Ερικ Καντονά τιμωρήθηκε βαρύτατα για την επίθεση και χρειάστηκε η παρέμβαση του Φέργκιουσον για να μην φύγει από την Αγγλία. Μιλώντας για το περιστατικό έχει πει: «Έριξα αυτή την κλοτσιά στον χούλιγκαν γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να βρίσκονται στο παιχνίδι. Είναι σαν όνειρο για κάποιους να κλοτσήσουν τέτοιου είδους ανθρώπους. Εγώ το έκανα. Ήταν ένα ωραίο συναίσθημα αλλά διαφορετικό. Ήταν σαν να σκόραρα ένα γκολ. Δεν το μετανιώνω, έμαθα πολλά από αυτό, νομίζω ότι και αυτός έμαθε κάτι. Με ρωτάνε αν θα σύστηνα και σε άλλους να το κάνουν. Όχι, ήταν ένα λάθος. Αλλά αυτή είναι η ζωή. Αυτός είμαι εγώ».