Έμα Κορονέλ: Ποια είναι η σύζυγος του Ελ Τσάπο;


Η ιστορία πίσω από την 31χρονη καλλονή και γιατί η σύλληψη της δημιουργεί πονοκέφαλο στα μεξικάνικα καρτέλ

Εξωτερικά η Έμα Μοδέστα Κορονέλ Αϊσπούρο μοιάζει μια τυπική σύζυγος βαρόνου των ναρκωτικών. Ένα πανέμορφο κορίτσι που δεν έχει αποφύγει τις αισθητικές επεμβάσεις και έχει μοναδικό στόχο να περνά καλά με τα ατελείωτα χρήματα του συζύγου της. Όσοι γνωρίζουν όμως την ιστορία της συζύγου του «Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουσπάν» τονίζουν ότι δεν είναι μια τυπική «ναρκομπάρμπι». Γεννήθηκε μέσα στα καρτέλ, είχε εμπλακεί στις... δουλειές του συζύγου της και η σύλληψη της στις 22 Φεβρουαρίου 2021 ήταν μια μελετημένη κίνηση που δημιουργεί πονοκέφαλο στα μεξικάνικα καρτέλ.

Η οικογένεια

Η Έμα γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1989 στο Σαν Φρανσίσκο και έχει και αμερικανική υπηκοότητα. Μητέρα της είναι η Μπλάνκα Εστέλα Αϊσπούρο και πατέρας της ο Ινές Κορονέλ Μπαρέρας, γνωστός και ως «El Uno» (ο πρώτος) στον κόσμο των καρτέλ του Μεξικού.

Η οικογένεια Κορονέλ ζούσε στην περιοχή Δουράνγο όπου και μεγάλωσε η Έμα και βιοποριζόταν από την εκτροφή αγελάδων. Η ενασχόληση με τα ναρκωτικά ξεκίνησε από τον Ιγνάσιο Κορονέλ Βιγιαρεάλ, πρώτου εξάδελφου του πατέρα της Έμα.

Ο «Δον Νάτσο» ή «Rey de Crystal» (Βασιλιάς των κρυστάλλων) ήταν το πρωτοπαλίκαρο του Αμάδο Καρίγιο Φουέντες. Ο «Señor de los Cielos» (Κύριος των ουρανών) όπως ήταν γνωστός ο Καρίγιο ήταν το πανίσχυρο αφεντικό του καρτέλ του Χουάρες. Πήρε το προσωνύμιο του γατί είχε έναν ολόκληρο στόλο αεροπλάνων που μετέφεραν ναρκωτικά στις ΗΠΑ. Ο Δον Νάτσο έβαλε στο.. παιχνίδι τον πατέρα της Έμα και σύντομα ήλεγχαν μεγάλο κομμάτι της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στα νότια σύνορα του Μεξικού.

Κάτω από τα φτερά του Τσάπο

Τον Ιούλιο του 1997 ο κλοιός για τον «Señor de los Cielos» είχε στενέψει. Αποφάσισε να υποβληθεί σε επέμβαση για να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του για να μην τον αναγνωρίζουν. Πέθανε κατά τη διάρκεια της επέμβασης (οι δύο χειρούργει βρέθηκαν τρεις μήνες μετά μέσα σε βαρέλια με τσιμέντο). Με το αφεντικό πλέον νεκρό οι Κορονέλ έψαξαν νέες συνεργασίες. Ενσωματώθηκαν στο καρτέλ της Σιναλόα που ήλεγχε ο Τσάπο και δούλεψαν για αυτόν.

Τον Απρίλιο του 2010 η συμμορία του Αρτούρο Μπελτράν Λέιβα απήγαγε τον 16χρονο γιο του Δον Νάτσο και τον σκότωσε. Ακολούθησε ένα ξέσπασμα βίας με δεκάδες νεκρούς. Ο μεξικάνικος στρατός επενέβη και τον Ιούλιο του 2010 ο «Βασιλιάς των Κρυστάλλων» σκοτώθηκε στο Χαλίσκο μετά από ανταλλαγή πυρών με τις αρχές. Ο Ινές Κορονέλ (πατέρας της Έμα) συνέχισε να δουλεύει με τον Ελ Τσάπο.


Η γνωριμία

Η Έμα Κορονέλ συμμετείχε το 2007 σε έναν τοπικό διαγωνισμό ομορφιάς στην πολη Κανέλας (τον οποίο και κέρδισε τελικά). Στο πάρτι που οργάνωσε έδωσε το παρών ο Ελ Τσάπο. Αυτός ήταν 50 ετών και η Έμα 18. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνο το βράδυ της ζήτησε να παντρευτούν και φυσικά στο «μεγάλο αφεντικό» δεν λες όχι.

Μετά τον γάμο τους η Έμα ουσιαστικά εξαφανίστηκε. Για χρόνια κυκλοφορούσαν μόνο κάποιες φωτογραφίες της από τα καλλιστεία. Το 2011 έγινε γνωστό ότι γέννησε δίδυμα κορίτσια σε κλινική στο Λος Άντζελες. Τις ονόμασε Μαρία Χοακίνα και Εμαλί Γουαδαλούπε.

Τον Απρίλιο του 2013 ο πατέρας της Έμα, Ινές και ο αδελφός της Ινές Ομάρ συνελήφθησαν από την αστυνομία του Μεξικού. Μεταφέρθηκαν σε φυλακή στο Κουλιακάν και το 2014 επιχείρησαν ανεπιτυχώς να δραπετεύσουν. Παραμένουν στη φυλακή.

Τον Φεβρουάριο του 2014 η Έμα και τα κορίτσια ήταν μαζί με τον Ελ Τσάπο στην παραλιακή πόλη Μασατλάν όταν ο μεξικανικός στρατός τον συνέλαβε. Τον Ιούλιο του 2015 δραπέτευσε μέσω τούνελ, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Για τη δραπέτευση του Ελ Τσάπο κατηγορήθηκε (και) ο μικρός αδελφός της Εμα, ο Έντγκαρ ο οποίος συνελήφθη και βρίσκεται επίσης  στη φυλακή.

Έμα, η σταρ της δίκης

Στη δίκη του Ελ Τσάπο η Έμα έδινε το παρών σε κάθε συνεδρίαση. Με επώνυμα ρούχα και βαρύ μακιγιάζ έγινε η αγαπημένη των φωτογράφων. Συζητούσε μαζί τους και τους έδινε μπισκότα. Σε μια από τις συνεδριάσεις έπιασε κουβέντα με τον ηθοποιό Αλεχάνδρο Έδα που ενσάρκωνε τον Τσάπο στη σειρά Narcos. Μετά από τόσα χρόνια στην αφάνεια φάνηκε να απολαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Τσάπο τη χαιρετούσε φωνάζοντας δυνατά και αυτή του χαμογελούσε και του έστελνε φιλιά. Συνέχισε να δίνει το παρών ακόμα και όταν οι καταθέσεις αποκάλυψαν τις πολλές ερωμένες του και δόθηκαν λεπτομέρειες για το πώς έφυγε γυμνός από ένα σπίτι όταν εισέβαλε η αστυνομία.

Ένας από τους πρώην «αξιωματικούς» του Τσάπο, ο Δάμασο Λόπες ενέπλεξε την Έμα στην απόδραση του 2015. Υποστήριξε ότι έδινε το παρών στις συναντήσεις για τον σχεδιασμό και μετέφερε τα μηνύματα του Τσάπο. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχω κάνει τίποτα που να με κάνει να ντρέπομαι. Δεν είμαι τέλεια αλλά θεωρώ ότι είμαι ένας καλός άνθρωπος και δεν έχω κάνει ποτέ άμεσα κακό σε κανέναν» τόνισε η Έμα.

Ξεπέρασε τα όρια

Όσοι τη γνώριζαν λένε ότι η δική την άλλαξε. Κάποιοι λένε ότι η αλλαγή ήρθε για να εκδικηθεί τον Τσάπο για τις απιστίες και κάποιοι άλλοι ότι απλά ερωτεύτηκε τη δημοσιότητα. Έγινε μια μικρή διασημότητα στο Instagram με περίπου 600.000 followers (παρότι έχει ανεβάσει μόλις πέντε φωτό) και συμμετείχε ακόμα και σε ριάλιτι.

Η έκθεση της αυτή δεν άρεσε καθόλου στο καρτέλ της Σιναόλα που είχε αναλάβει να προστατέψει την ίδια και τη μητέρα της. Έσπασε έναν κώδικα που πρέπει να ακολουθούν όλες οι γυναίκες των βαρόνων ναρκωτικών.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν η Έμα άρχισε να μιλάει για προδοσία και να προειδοποιεί ότι θα κάνει τα πάντα για προστατέψει τον εαυτό της και τις κόρες της. Ήθελε έναν πιο ενεργό ρόλο στο καρτέλ και μιλούσε πλέον ανοιχτά για πρώην συνεργάτες που πρόδωσαν τον Τσάπο.  Η δυσαρέσκεια του καρτέλ έγινε πιο έντονη και κάποιοι θεωρούσαν ότι η Έμα μετατρέπεται σε πρόβλημα, με ό,τι συνέπειες μπορούσε να έχει αυτό.


Στις 22 Φεβρουαρίου 2021 η Έμα συνελήφθη από τις αμερικάνικες αρχές στο αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον. Όπως αποκαλύφθηκε παραδόθηκε για να προστατευτεί από το καρτέλ. Άφησε τα κορίτσια σε άγνωστο μέρος στην Καλιφόρνια και επικοινώνησε με έναν πράκτορα του FBI. Του τόνισε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να δώσει πληροφορίες για τη διακίνηση ναρκωτικών και για τη δράση του καρτέλ υπό τη νέα διοίκηση (στην οποία συμμετέχουν και οι δύο γιοι του Τσάπο από άλλο γάμο). Σε αντάλλαγμα θέλει μια μειωμένη ποινή και προστασία.