Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στο σκοτεινό παρελθόν τους



Ο ρατσισμός, οι υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής και οι επιθέσεις κατά Αμερικανών ασιατικής καταγωγής και κατά όσων δεν ταιριάζουν στο "καλούπι" είναι πλέον καθημερινότητα την εποχή της πανδημίας


Το ξέσπασμα της πανδημίας στις ΗΠΑ δεν προκάλεσε μόνο τον θάνατο 540.000 ανθρώπων, ούτε οδήγησε απλά σε μια νέα οικονομική κρίση. Όπως όλα δείχνουν οδήγησε τις ΗΠΑ πίσω σε μια εποχή σκοταδισμού, ακραίων αντιλήψεων και έντονου ρατσισμού. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι σε περιόδους κρίσης και προβλημάτων, η πιο εύκολη λύση για τον άνθρωπο είναι να προσανατολίσει την οργή του και την θλίψη του για όσα ζει σε κάποιον άλλον, σε έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Όταν μάλιστα η ηγεσία της χώρας επενδύει κατά καιρούς πάνω σε αυτή την τάση και στον φόβο του ανθρώπου η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική.

Έτσι, όταν ο 21χρονος λευκός Αμερικανός Ρόμπερτ Άαρον Λονγκ εισέβαλε την Τρίτη σε τρία ινστιτούτα αισθητικής και ασιατικού μασάζ στην πόλη της Ατλάντας και στην κομητεία Τσερόκι σκοτώνοντας έξι άτομα ασιατικής καταγωγής, η πρώτη σκέψη όλων ήταν τα ρατσιστικά κίνητρα. Πολύ γρήγορα  αναδύθηκε ως πρώτο τρεντ παγκοσμίως τα hashtag #StopAsianHate και #StopAsianHateCrimes με τους χρήστες του διαδικτύου να ζητούν να σταματήσει το μίσος κατά των Ασιατών, οι οποίοι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας γίνονται όλο και συχνότερα στόχος επιθέσεων καθώς θεωρούνται υπεύθυνοι για την εξάπλωση του κοροναϊού, ο οποίος ξεκίνησε από την Κίνα.

Λίγες ώρες αργότερα, η ιστορία πίσω από τα κίνητρα του Λονγκ αποδείχθηκε τελείως διαφορετική. Οι νεότερες πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι ο Λονγκ φέρεται να ήταν συχνός επισκέπτης αυτών των ινστιτούτων ασιατικού μασάζ. Ωστόσο, ο βαθιά θρησκευόμενος Λονγκ, θεωρούσε ότι έχει κάποια σεξουαλική διαστροφή και πίστευε ότι τα ινστιτούτα αυτά την ενισχύουν με αποτέλεσμα να θέλει να τα καταστρέψει καθώς τα θεωρούσε «πειρασμό».

Η ιστορία περί ρατσιστικών κινήτρων μπορεί να αποδείχθηκε τελικά ως μη αληθής, ωστόσο το πρόβλημα των επιθέσεων κατά των Ασιατών είναι πιο πραγματικό από ποτέ. Η περίπτωση Λονγκ, αν και τελείως διαφορετική, βοήθησε να πέσει φως στην ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ: η ραγδαία αύξηση του ρατσισμού και της στοχοποίησης κατά των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής καθώς και η γενικότερη άνοδος των υποστηρικτών της λευκής υπεροχής. Μια σειρά ερευνών από τις ΗΠΑ, αποδεικνύουν μια άκρως ανησυχητική κατάσταση που θυμίζει προηγούμενες επικίνδυνες εποχές της ανθρώπινης ιστορίας.

Ο… κινεζικός ιός

Πριν δύο μέρες το κανάλι Fox φιλοξενούσε τηλεφωνικά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Εκεί, συζητώντας για την πανδημία χαρακτήρισε για ακόμα μια φορά τον κοροναϊό ως «κινεζικό ιό»: «όπως το αποκαλώ εγώ, ο κινεζικός ιός, ο Covid-19». Πριν από μια εβδομάδα σε ομιλία του είπε ότι αν δεν ήταν αυτός πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα είχαμε εμβόλια κατά του «κινεζικού ιού, του Covid-19» ούτε σε πέντε χρόνια.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ δεν σταματούσε σε κάθε εμφάνισή του να αναφέρεται στον κοροναϊό ως ο «κινεζικός ιός». Τον περασμένο Απρίλιο μια μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας IPSOS στις ΗΠΑ κατέληγε στο γεγονός ότι οι 3 στους 10 Αμερικανούς κατηγορούσαν την Κίνα ή τους Κινέζους για την πανδημία του κοροναϊού.

Με αυτό στο μυαλό δεν είναι καθόλου τυχαία τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο και από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ενώσεων Αμερικανών Ασιατικής Καταγωγής. Η συγκεκριμένη έρευνα κατέδειξε ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο οι επιθέσεις κατά των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής έχουν εκτοξευτεί κατά 150%!

Οι Αμερικανοί  Ασιάτες που ζουν στις ΗΠΑ αποτελούν το 5.4% του πληθυσμού της χώρας, ενώ αν συμπεριληφθούν και οι  πολυφυλετικοί Ασιάτες/Αμερικανοί, το ποσοστό φτάνει στο 6.5%. Ο κύριος όγκος των Ασιατών μεταναστών έφτασε στις ΗΠΑ από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά και αποτέλεσαν ένα σημαντικό κομμάτι στο χτίσιμο της χώρας. Ωστόσο τον περισσότερο χρόνο, η παρουσία τους στην ήπειρο δεν ήταν ανέφελη. Οι Αμερικάνοι ευρωπαϊκής καταγωγής στα τέλη του 19ου αιώνα απαγόρευαν στους μετανάστες ασιατικής καταγωγής την δυνατότητα να γίνουν Αμερικανοί πολίτες ακόμα και αν ζούσαν στη χώρα δεκαετίες, ενώ με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Ακόμα και όσοι πολίτες ασιατικής καταγωγής είχαν καταφέρει τελικά να λάβουν την αμερικανική υπηκοότητα οδηγούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μόνο μετά τη δεκαετία του ’80, οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής άρχισαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να αποκτούν μια ισότημη θέση στην κοινότητα. Είχε προηγηθεί ωστόσο το 1982 ο ξυλοδαρμός ενός Αμερικανού ασιατικής καταγωγής από δύο λευκούς Αμερικάνους λίγες μέρες πριν αυτός παντρευτεί. Οι άντρες τον είδαν ως υπεύθυνο για την άνοδο της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας που οδήγησε στο κλείσιμο πολλών εργοστασίων στις ΗΠΑ και στην αύξηση της ανεργίας. Ο άντρας ωστόσο που δολοφονήθηκε ήταν κινεζικής καταγωγής.

Και μετά ήρθε η πανδημία και η ρητορική του προέδρου Τραμπ για τον «κινεζικό ιό». Στις 16 Φεβρουαρίου με ένα μόλις επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλο το Λος Άντζελες ένας 16χρονος μαθητής κατηγόρησε έναν συμμαθητή του ασιατικής καταγωγής ότι φέρνει τον κοροναϊό στο σχολείο τους από την Κίνα. Όταν το παιδί απάντησε ότι δεν είναι Κινέζος, ο συμμαθητής του τον χτύπησε 20 φορές στο κεφάλι με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο.

Η Μανσούζα Κουλκάρνι της οργάνωσης A3PCON  (Asian Pacific Planning and Policy Council) που εκπροσωπεί περί το 1,5 εκατομμύριο Αμερικανών ασιατικής καταγωγής και καταγωγής από τα νησιά του Ειρηνικού στο Λος Άντζελες λέει ότι εξεπλάγη. Παρόλο που ξέρει πολύ καλά τον ρατσισμό που δέχονται οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής, η επίθεση αυτή ήταν μια έκπληξη καθώς συνέβη σε σχολείο και επίσης ο ιός δεν είχε φτάσει ακόμα καλά καλά στο Λος Άντζελες.

«Οπότε τι μας λέει αυτό για την εξάπλωση της μόλυνσης από ρατσισμό; Στην πραγματικότητα κινείται πολύ πιο γρήγορα από την ασθένεια», αναφέρει στο National Geographic.

Σύντομα στην οργάνωση κατάλαβαν ότι θα έπρεπε να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Απευθύνθηκαν στον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας της Καλιφόρνια, ζητώντας να συλλέξει στοιχεία που θα κατέγραφαν περιστατικά ρατσιστικής βίας που δέχονταν οι Αμερικάνοι/ Ασιάτες. Το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Έτσι, οι οργανώσεις A3PCON  (Asian Pacific Planning and Policy Council), CAA (Chinese for Affirmative Action) και το τμήμα των Ασιατικών – Αμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο με δικούς πόρους ξεκίνησαν την έρευνα Stop AAPI Hate (Σταματήστε το μίσος κατά των Αμερικανών Ασιατών και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού).

Μέσα σε δύο εβδομάδες αφού ξεκίνησε η έρευνα στα μέσα Μαρτίου, έφτασαν περίπου 700 αναφορές ρατσιστικών επιθέσεων.  Άνθρωποι απ’ όλη τη χώρα ανέφεραν ότι τους είχαν φτύσει ενώ έκαναν τα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ και τους φώναζαν ρατσιστικές βρισιές ενώ περίμεναν στην ουρά ή ενώ έτρεχαν στα πάρκα. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν συλλέξει πάνω από 2.600 καταγγελίες.

Η πανεθνική έρευνα διενεργήθηκε σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ από τις 19 Μαρτίου του 2020 έως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2021 σε Αμερικάνους πολίτες ασιατικής καταγωγής. Στο διάστημα αυτό αναφέρεται ότι κατεγράφησαν 3.795 περιστατικά μίσους και επιθέσεων διαφόρων διαβαθμίσεων εναντίον ανθρώπων ασιατικής καταγωγής. Συγκεκριμένα, από τους ερωτηθέντες, το 68.1% ανέφερε ότι δέχθηκε φραστική ρατσιστική επίθεση, το 20.5% σνομπάρισμα και το 11.1% σωματική επίθεση. Ένα ποσοστό 8,5% ανέφερε ότι δέχθηκε κάποιου είδους καταπάτηση των δικαιωμάτων του (άρνηση εξυπηρέτησης σε καταστήματα ή σε δημόσια μέσα μεταφοράς), ενώ το 10.8% αναφέρει ότι παρενοχλήθηκε online. Παράλληλα, το 35.4% παρενοχλήθηκε στο χώρο εργασίας το, το 25.3% στο δρόμο και το 9,8% σε πάρκα. Τα θύματα ήταν γυναίκες κατά 2,3 φορές περισσότερο από τους άντρες.

Αναφορικά με την καταγωγή των Ασιατών Αμερικανών οι κινεζικής καταγωγής γνώρισαν το μεγαλύτερο ποσοστό μίσους (42.2%), ακολούθησαν οι κορεατικής καταγωγής (14.8%) και τρίτοι ήταν όσοι κατάγονται από το Βιετνάμ (8.5%), ενώ ακολούθησαν όσοι κατάγονται από τις Φιλιππίνες σε ποσοστό 7.9%. Μέχρι σήμερα, μόνο το 2021 έχουν ληφθεί 503 νέες καταγγελίες.

Η Κουλκάρνι λέει ότι θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε τα περιστατικά αυτά ως κάτι μεμονωμένο. «Υπάρχει μια συνταγή με την οποία οι σπόροι του μίσους μετατρέπονται σε εθνική πολιτική αποκλεισμού. Ξεκινάμε με την πολιτική ηγεσία που εντείνει τον φόβο. Προσθέτουμε την στήριξη των ΜΜΕ και βάζουμε ως κερασάκι την λαϊκή κουλτούρα που διαιωνίζει τα στερεότυπα», τονίζει. «Χρειάζεται όλα αυτά, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο για τις ΗΠΑ να ‘ξανακυλήσουν’ όταν υπάρχουν ήδη αυτά τα υποβόσκοντα ‘πιστεύω’. Είναι μια συνεχής μάχη επειδή αυτά τα ρατσιστικά σχήματα λόγου είναι μέρος της αμερικανικής νοοτροπίας», αναφέρει.

Οι Λευκοί πάνω απ’ όλους

Μια ομάδα λευκών αστυνομικών σταματά έναν Αφροαμερικανό στον δρόμο. Τους έχουν ενημερώσει ότι ο συγκεκριμένος μαύρος άντρας λίγο πριν προσπάθησε να πληρώσει με ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να τον συλλάβουν και όταν αυτός αντιδρά τον ρίχνουν στο έδαφος και ο ένας από αυτούς τον πατά στον λαιμό για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα  μέχρι που αυτός πεθαίνει. Δεν είναι κάποια ιστορία βγαλμένη από τη δεκαετία του ’60, όταν η Κου Κλουξ Κλαν είχε κατακλύσει την αστυνομία των ΗΠΑ και η κακομεταχείριση των Αφροαμερικανών ήταν ο κανόνας. Βρισκόμαστε στις 25 Μαΐου 2020 και ο Τζορτζ Φλόιντ μόλις έχει πεθάνει για ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, το οποίο δεν αποδείχθηκε ποτέ ότι το είχε.

Ύστερα από δεκαετίες αγώνων των Αφροαμερικανών με δικαιώματα που κερδήθηκαν ακόμα και με αίμα, η κατάσταση στις ΗΠΑ μοιάζει σήμερα να έχει επιστρέψει δεκαετίες πίσω. Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης Κατά της Δυσφήμισης Anti-Defamation League (ADL), μέσα στο 2020 η  ρατσιστική προπαγάνδα υπέρ της λευκής υπεροχής αυξήθηκε κατακόρυφα.

Η έκρηξη της πανδημίας και οι επισφαλείς συνθήκες που δημιούργησε καθώς και η ακραία ρητορική κυρίως από τον πρόεδρο των ΗΠΑ φαίνεται να οδήγησε πολλούς σε μια καταφυγή στα άκρα.

Σύμφωνα με την έρευνα καταγράφηκαν 5.125 περιπτώσεις ρατσιστικών μηνυμάτων, τόσο κατά των Αφροαμερικανών, όσο και κατά των Εβραίων και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το υλικό αυτό της προπαγάνδας προωθήθηκε μέσω φυλλαδίων, αυτοκόλλητων, πινακίδων και αφισών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Ενδεικτικά το 2019 είχαν καταγραφεί 2.724 τέτοια μηνύματα.

Την ίδια στιγμή η προπαγάνδα μέσω διαδικτύου είναι πολύ πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, αλλά είναι σίγουρο ότι τα ρατσιστικά μηνύματα μέσω των κοινωνικών δικτύων είναι και τα πιο συχνά και πιθανότατα φτάνουν τα εκατομμύρια, ανέφερε  η ADL στην αναφορά της.

Άλλωστε μέσα στο 2020 καταγράφηκε και η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όπου πάρα πολλοί από τους εισβολείς έφεραν ξεκάθαρα σύμβολα ρατσιστικών και αντικυβερνητικών, ακροδεξιών, παραστρατιωτικών ομάδων.

«Η προπαγάνδα μίσους είναι μια δοκιμασμένη και πετυχημένη τακτική για τους υπέρμαχους της λευκής υπεροχής και αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται στον μεγαλύτερο  βαθμό απ’ ό,τι έχουμε καταγράψει μέχρι σήμερα, αναφέρει ο CEO της ADL, Τζόναθαν Γκρίνμπλατ.

«Οι ρατσιστές υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής εμφανίζονται πιο ενισχυμένοι από ποτέ και κατά την διάρκεια της χρονιάς των εκλογών, της πανδημίας και εξαιτίας άλλων παραγόντων αυτοί οι εξτρεμιστές ενθαρρύνθηκαν ακόμα περισσότερο να προωθήσουν την ρητορική του μίσους τους», προσθέτει.

Ο Κρίστιαν Πικιολίνι από την άλλη είναι ένα πρώην μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης που κατάφερε να αποκοπεί από αυτόν τον κόσμο και ίδρυσε την ομάδα Free Radicals Project. Σκοπός της οργάνωσής του είναι να βοηθήσει ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μπει στο χώρο της ακροδεξιάς και της ρατσιστικής ιδεολογίας, να αποριζοσπατικοποιηθούν. Ο ίδιος ανέφερε στο Associated Press ότι όλοι όσοι προσπαθούν να στρατολογήσουν κόσμο στις ακροδεξιές ομάδες με τις ιδεολογίες της λευκής υπεροχής βλέπουν τις περιόδους κρίσης ως το ιδανικό πλαίσιο για να πάρουν με το μέρος τους όλο και περισσότερο κόσμο.

«Χρησιμοποιούν την αβεβαιότητα και τον φόβο που προκαλείται σε περιόδους κρίσης για να προσεγγίσουν τον κόσμο με την ρητορική του ‘εμείς εναντίον άλλων’. Και φυσικά παρουσιάζουν τους ‘άλλους’ ως την αιτία των προβλημάτων τους και της απώλειας που έχουν βιώσει», τονίζει ο Πικιολίνι.

«Η παρούσα αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την πανδημία, η απώλεια εργασιών, οι εκρηκτικές φετινές εκλογές, οι συνεχείς διαδηλώσεις για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία και η επαναθεώρηση σχετικά με την κοινωνία των ΗΠΑ που προκλήθηκε από την μακρά ιστορία της χώρας μας με τον ρατσισμό δημιούργησαν τις τέλειες συνθήκες για να στρατολογήσεις Αμερικανούς που φοβούνται την αλλαγή και την πρόοδο», τονίζει.

Η προπαγάνδα, η οποία συχνά προωθείται με σκοπό να προκαλέσει τα μίντια και την διαδικτυακή προσοχή, βοηθά τους ρατσιστές να παρουσιάσουν ως κάτι φυσιολογικό το μήνυμά τους και να ενισχύσουν τις προσπάθειες στρατολόγησης, όπως τονίσει η ADL στην αναφορά της. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται συνήθως στο προπαγανδιστικό υλικό βρίθει από συνηθισμένες πατριωτικές εκφράσεις κρύβοντας την πραγματική φύση του μηνύματος σε όποιον δεν κοιτάξει πίσω από αυτό.

Ωστόσο, δεν παρουσιάζονται όλα υπό το πρόσχημα της κανονικότητας. Πολλά από τα φυλλάδια, τις αφίσες και τα αυτοκόλλητα είναι ξεκάθαρα ρατσιστικά και αντισημιτικά.

Υλικό που κυκλοφορεί η οργάνωση New Jersey European Heritage Association (Οργάνωση Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς του Νιου Τζέρσεϊ) – μια ακροδεξιά ρατσιστική οργάνωση- αναφέρει το σύνθημα «Black Crimes Matter» (Τα εγκλήματα των Μαύρων μετράνε) μια ευθεία αναφορά στο κίνημα Black Lives Matter (Οι ζωές των Μαύρων μετράνε). Στα φυλλάδια με αυτό το σύνθημα περιλαμβάνονται στατιστικά που αναφέρονται σε εγκλήματα που έχουν διαπράξει Αφροαμερικανοί κατά λευκών Αμερικανών.

Την ίδια στιγμή μια νεοναζιστική οργάνωση, γνωστή ως Folks Front (Το μέτωπο των φίλων) μοιράζει αυτοκόλλητα που γράφουν «White Lives Matter» (Οι ζωές των Λευκών μετράνε).

Σύμφωνα με την έρευνα του ADL, τουλάχιστον 30 γνωστές ρατσιστικές ομάδες υπέρ της λευκής υπεροχής βρίσκονται πίσω από την ρατσιστική προπαγάνδα μίσους. Αλλά κυρίως τρεις από αυτές – η New Jersey Heritage Association, το Patriot Front (Πατριωτικό Μέτωπο) και το Nationalist Social Club (Εθνικιστική Κοινωνική Ομάδα) είναι υπεύθυνες για το 92% αυτών των μηνυμάτων.

Όπως τονίζεται, το προπαγανδιστικό υλικό έχει εμφανιστεί σε κάθε πολιτεία εκτός από την Χαβάη. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Τέξας, την Ουάσινγκτον, την Καλιφόρνια, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη, την Μασσαχουσέτη, τη Βιρτζίνια και την Πενσιλβάνια.

Την ίδια στιγμή, στην θετική πλευρά των ευρημάτων, η ADL επισημαίνει ότι παρά την αύξηση του προπαγανδιστικού υλικού καταγράφηκε παράλληλα μείωση της διανομής του σε κολέγια και πανεπιστήμια. Ωστόσο γι’ αυτό ευθύνεται κυρίως η πανδημία και το γεγονός ότι τα περισσότερα πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά για το μεγαλύτερο μέρος του 2020. Έτσι, τον περασμένο χρόνο υπήρξαν 303 αναφορές ρατσιστικής προπαγάνδας εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ το 2019 είχαν καταγραφεί αντίστοιχα 630 περιπτώσεις.

Οι ΗΠΑ μοιάζουν να έχουν ήδη κυλήσει προς τα πίσω, προς εποχές που οι περισσότεροι θα ήθελαν να ξεχάσουν. Όπως συμβαίνει σε κάθε περίοδο κρίσης, ο φόβος, το μίσος και η οργή βρίσκουν πάντα πρόσφορο έδαφος και βγαίνουν στην επιφάνεια ξανά όσο κι αν η κοινωνία προσπαθεί να τις κρατήσει μακριά.

«Το νόημα της ιστορίας είναι να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά σε έναν στρεβλό, διεστραμμένο τρόπο αυτό που βλέπουμε σήμερα στις ΗΠΑ είναι ότι συνεχίζει να επαναλαμβάνει τις ίδιες ιστορικές διαδικασίες που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα», τονίζει ο Άντριαν ντε Λεόν, επίκουρος καθηγητής των Αμερικανικών Σπουδών και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.