Αναζητούσε για 24 χρόνια το παιδί του και τελικά δικαιώθηκε



Η συγκλονιστική ιστορία ενός πατέρα που αναζητούσε το παιδί του: Έκανε 500.000 χιλιόμετρα σε όλη την Κίνα, γλίτωσε πολλές φορές τον θάνατο και τελικά 24 χρόνια μετά αγκάλιασε τον γιο του ξανά


Επί 24 χρόνια, ο Γκούο Γκάνγκτανγκ δεν σταμάτησε στιγμή να ψάχνει τον γιο του. Δεν δίστασε να ταξιδέψει 500.000 χιλιόμετρα πάνω στην μηχανή του σε όλη την Κίνα σε μια προσπάθεια να βρει οποιοδήποτε ίχνος του. Τελικά τώρα – σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα- ο απεγνωσμένος πατέρας δικαιώθηκε καθώς μπόρεσε να κρατήσει ξανά στην αγκαλιά του το γιο του σε μια ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από ταινία.

Η εξαφάνιση

Ο γιος του Γκούο έπεσε θύμα απαγωγής όταν ήταν μόλις δύο ετών στις 21 Σεπτεμβρίου 1997. Άγνωστοι δράστες τον άρπαξαν, ενώ έπαιζε μόνος του έξω από το σπίτι του στην επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας και η μητέρα του μαγείρευε.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά τώρα η αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο άτομα για την απαγωγή, μια γυναίκα, η οποία αναφέρθηκε μόνο με το όνομα Τανγκ, παραμόνευε το παιδί και όταν διαπίστωσε ότι έχει ξεφύγει από την προσοχή των δικών του το άρπαξε και το μετέφερε γρήγορα στον σταθμό των λεωφορείων της πόλης. Εκεί την περίμενε ο συνεργός της, ο οποίος αναφέρθηκε ως Χου.

Στη συνέχεια μετέφεραν το παιδί στην γειτονική επαρχία Χενάν κι εκεί πούλησαν το παιδί σε ένα άλλο ζευγάρι.

Η αναζήτηση

Πίσω στο σπίτι του παιδιού, η εξαφάνισή του ήταν σαν ένας μικρός θάνατος. Ο πατέρας, Γκούο Γκάνγκτανγκ μαζί με την σύζυγό του, συγγενείς, γείτονες και φίλους άρχισαν να ψάχνουν όλη την επαρχία για να βρουν το παιδί. Ωστόσο ύστερα από πολλούς μήνες άκαρπων αναζητήσεων, η προσπάθεια ξεθύμανε για τους περισσότερους. Όχι όμως και για τον Γκούο, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να βρει το παιδί του πάση θυσία.

Ο Γκούο αποφάσισε να πάρει την μηχανή του και να αρχίσει ένα ταξίδι σε όσα περισσότερα μέρη μπορούσε ψάχνοντας τον γιο του. Τύπωσε μεγάλα μπάνερ με την φωτογραφία του γιου του και τα τοποθέτησε στο πίσω μέρος της μηχανής με την ελπίδα κάποιος στη νέα περιοχή που θα βρισκόταν να τον αναγνωρίσει.


«Γιε μου πού είσαι;», έγραφε στα μπάνερ δίπλα στην φωτογραφία του παιδιού. «Ο μπαμπάς έρχεται για να σε πάρει σπίτι».

Ακόμα και όταν οι έρευνες του δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, ο Γκούο δεν σταμάτησε. Στην πορεία των ετών «κατέστρεψε» δέκα μοτοσικλέτες και ταξίδεψε 500.000 χιλιόμετρα από την επαρχία Χαϊνάν στο νότο ως την επαρχία Χενάν στον βορρά κυνηγώντας οποιαδήποτε πληροφορία όσο μικρή κι αν ήταν.

Σε όλη αυτή την πορεία του αντιμετώπισε δεκάδες δυσκολίες, ωστόσο καμία δεν ήταν ικανή να τον σταματήσει. Μια βροχερή μέρα, μια πέτρα έφυγε από ένα φορτηγό και παραλίγο να πέσει πάνω του. Τα ατυχήματα στο δρόμο που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να του στοιχίσουν τη ζωή ήταν τόσα πολλά που όπως λέει ο ίδιος είχε χάσει το μέτρημα, ενώ είχε σπάσει αρκετά κόκαλα. Αρκετές φορές αντιμετώπισε ληστές που την στήνουν στις εθνικές οδούς, ενώ συχνά κοιμόταν κάτω από γέφυρες πριν συνεχίσει την αναζήτησή του. Πολλές φορές μάλιστα αναγκάστηκε να παρακαλέσει για λίγα χρήματα τους περαστικούς, όταν του τελείωναν τα δικά του. Κάθε φορά όμως έβγαινε ξανά στους δρόμους.


«Αν μείνω σπίτι, οι άνθρωποι που έκλεψαν τον γιο μου δεν θα μου τον φέρουν πίσω», είχε δηλώσει παλιότερα σε μια συνέντευξή του.

Βοηθώντας και τους άλλους

Ο Γκούο είχε μετατραπεί κατά κάποιο τρόπο σε μια μικρή διασημότητα στην Κίνα. Με την επιμονή του και την μηχανή του που δεν περνούσε απαρατήρητη είχε καταφέρει να τραβήξει συχνά τα φώτα της δημοσιότητας. Εξάλλου, η απαγωγή παιδιών στην Κίνα αποτελεί μια πραγματική μάστιγα που κρατά εδώ και αρκετά χρόνια.

Υπολογίζεται ότι χιλιάδες μικρά παιδιά – κυρίως αγόρια- πέφτουν κάθε χρόνο θύματα απαγωγής με σκοπό να πουληθούν σε άλλες οικογένειες στην υπόλοιπη χώρα ή και στο εξωτερικό. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που απαγάγονται, τον περασμένο μήνα το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης της χώρας ανέφερε ότι εντόπισαν μέχρι στιγμής φέτος 2.609 παιδιά που είχαν εξαφανιστεί ή απαχθεί. Διάφορες αναφορές υπολογίζουν τον αριθμό των παιδιών που πέφτουν θύματα απαγωγής κάθε χρόνο στην Κίνα έως και 70.000.  

Η τακτική της απαγωγής φαίνεται ότι έχει τις ρίζες της εν μέρει στην πολιτική του ενός παιδιού που ακολούθησε για δεκαετίες η Κίνα. Ύστερα από την επιβολή του νόμου για την γέννηση μόνο ενός παιδιού ανά οικογένεια πολλά ζευγάρια φαίνεται ότι στράφηκαν στην μαύρη αγορά για να αποκτήσουν παιδί έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι το παιδί τους θα είναι αγόρι καθώς σύμφωνα με την κινεζική παράδοση τα αγόρια είναι προτιμότερα από τα κορίτσια.

Όταν στις αρχές του 2000 οι νόμοι περί της πολιτικής του ενός παιδιού άρχισαν να χαλαρώνουν μέχρι που το 2015 καταργήθηκαν (πλέον επιτρέπονται μέχρι τρία παιδιά ανά οικογένεια), οι αναφορές για απαγωγές παιδιών έπεσαν κατά πολύ. Την ίδια στιγμή σε αυτό βοήθησε και η δημιουργία μιας εθνικής βάσης δεδομένων για χαμένα παιδιά, η τεχνολογία DNA, οι ακόμα πιο αυστηρές ποινές στους δράστες και η μεγαλύτερη ενημέρωση για το θέμα, όπως αναφέρει ο Ζανγκ Ζιγουέι, διευθυντής του κέντρου κατά του trafficking του Πανεπιστημίου Πολιτικών Επιστημών της Κίνας. Ωστόσο ακόμα και σήμερα η απειλή των απαγωγών είναι υπαρκτή.

Ο Γκούο γνωρίζοντας από πρώτο χέρι το δράμα της απαγωγής των παιδιών αποφάσισε το 2012 να βοηθήσει κι άλλους γονείς που είχαν ζήσει το ίδιο. Ίδρυσε μια οργάνωση που βοηθούσε γονείς να βρουν τα παιδιά τους και πράγματι βοήθησε πάρα πολλές οικογένειες να επανενωθούν παρόλο που ο ίδιος δεν είχε την ίδια τύχη. Όπως έχει γίνει γνωστό, η οργάνωση του Γκούο έχει βοηθήσει τουλάχιστον επτά οικογένειες να βρουν τα παιδιά τους αυτά τα χρόνια. Η οργάνωση επίσης έχει ξεκινήσει και μια μεγάλη καμπάνια στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα της Κίνας, ώστε να γνωστοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει γύρω από το πρόβλημα των απαγωγών.

Παράλληλα, το 2015 η ιστορία του Γκούο ενέπνευσε ακόμα και τον κινηματογράφο καθώς μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη στην ταινία «Lost and Love» με τον διάσημο Κινέζο ηθοποιό Άντι Λάου να υποδύεται τον Γκούο.

Η επανένωση

Η εξέλιξη της ιστορίας του Γκούο θα μπορούσε κι αυτή να είναι βγαλμένη από κάποια ταινία. Τον Ιούνιο, οι αρχές της επαρχίας Σαντονγκ έλαβαν μια πληροφορία για μια πιθανή ταυτοποίηση του γιου του Γκούο με έναν νεαρό που ζούσε στην επαρχία Χενάν. Αν και δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς έφτασαν στο αγόρι, οι αρχές ανέφεραν ότι «χρησιμοποίησαν τις πιο σύγχρονες μεθόδους αναζήτησης και σύγκρισης». Στη συνέχεια εξετάσεις DNA επιβεβαίωσαν ότι ένας 26χρονος δάσκαλος ήταν πράγματι ο γιος του Γκούο. Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο Γκούο στο παρελθόν είχε επισκεφτεί αυτήν την πόλη όπου ζούσε όλα αυτά τα χρόνια ο γιος του, αλλά για να βοηθήσει έναν άλλο πατέρα να βρει το παιδί του.Οι αρχές στη συνέχεια έκαναν γνωστό ότι συνέλαβαν μια γυναίκα ονόματι Τανγκ και έναν άντρα ονόματι Χου για την απαγωγή. Οι δυο μάλιστα ομολόγησαν την πράξη τους.

Και στη συνέχεια ήρθε η στιγμή της επανένωσης στην πόλη Λιαοτσένγκ στην Σαντονγκ. Οι κάμερες ήταν εκεί καταγράφοντας τις συγκλονιστικές στιγμές. Ο Γκούο και η σύζυγός τους φαίνεται να πέφτουν στην αγκαλιά του γιου τους σπαράζοντας στο κλάμα.

«Μωρό μου, γύρισες», ακούγεται να λέει η μητέρα στο παιδί της, το όνομα του οποίου δεν γνωστοποιήθηκε.

Πριν την επανένωση, ο Γκούο αγόρασε και μοίρασε γλυκά σε όλη τη γειτονιά, ενώ πέταξε πολλά πράγματα από το σπίτι του καθαρίζοντάς το για να συμβολίσει μια νέα αρχή. Σε μια συνέντευξη που έδωσε το ζευγάρι λίγο πριν συναντήσει το παιδί του, η μητέρα ξέσπασε πολλές φορές σε κλάματα λέγοντας ότι φοβάται πως ο γιος της  θα την κατηγορήσει ότι δεν τον πρόσεχε καλά και εξαιτίας της απήχθη.

Παράλληλα, ο Γκούο δήλωσε ότι δεν νιώθει κανένα μίσος απέναντι στους ανθρώπους που μεγάλωσαν το παιδί του, ενώ όπως είπε εξαρτάται μόνο από το γιο του πώς θα αντιμετωπίσει τους θετούς γονείς του.

«Αν θέλει να παραμείνει με τους θετούς του γονείς, τότε θα πρέπει ανοιχτά και με ειλικρίνεια να το αποδεχτούμε», δήλωσε.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο γιος του Γκούο είπε ότι θα συνεχίσει να ζει με το ζευγάρι που τον μεγάλωσε καθώς όπως είπε τους είχαν συμπεριφερθεί πάντα πολύ καλά. Ωστόσο, τόνισε ότι θα επισκέπτεται συχνά τους βιολογικούς του γονείς. 

Ο Γκούο δήλωσε ότι είναι πλέον χαρούμενος ό,τι κι αν του φέρει το μέλλον.

«Τώρα που το παιδί μας βρέθηκε, τα πάντα θα είναι πιο χαρούμενα από δω και πέρα», δήλωσε.