ISIS-K: Οι τζιχαντιστές που θεωρούν τους Ταλιμπαν... μαλθακούς


Το ISIS του Χορασάν ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ποια είναι η ομάδα που δηλώνει ότι η Σαρία που θέλουν να επιβάλουν οι Ταλιμπάν δεν είναι αρκετά αυστηρή

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ γνώριζε πως το ερώτημα δεν ήταν αν θα γίνει τρομοκρατική επίθεση αλλά πότε. Για μέρες κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι το πλήθος που περιμένει ελπίζοντας να φύγει από τη χώρα αποτελεί στόχο της πιο ακραίας τρομοκρατικής ομάδας που δρα στο Αφγανιστάν. Το βράδυ της Πέμπτης 26 Αυγούστου το ISIS-K υλοποίησε με τον πιο φρικτό τρόπο το σχέδιο του. Τα θύματα έχουν ξεπεράσει ήδη τα 100 και είναι άγνωστο το πού θα φτάσουν. «Οι μάρτυρές μας χτύπησαν τους συνεργάτες των Αμερικανών, τους προδότες» ανακοίνωσε το ISIS-K και ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας. Ποια είναι όμως η τρομοκρατική ομάδα θεωρεί μαλθακούς ακόμα και τους Ταλιμπαν και δεν διστάζει να χτυπήσει σε γάμους, θρησκευτικές συγκεντρώσεις ακόμα και μαιευτικές κλινικές.

Εκεί απ' όπου έρχεται ο Ήλιος

Η ομάδα συστήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2014. Αποτελείται κυρίως από Πακιστανούς και Αφγανούς οι οποίοι... μαγεύτηκαν από το όραμα του νεκρού πλέον ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Δρουν κυρίως στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν αλλά έχουν μικρές ομάδες ακόμα και στην Καμπούλ. Αποκαλούνται ISIS-K γιατί δρουν στο Khorasan (Χορασαν). Πρόκειται για την αρχαία περσική ονομασία μια περιοχής που περιέχει τμήματα του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, του Ιράν και του Τουρκμενιστάν. Χορασάν στα περσικά σημαίνει "εκεί απ' όπου έρχεται ο Ήλιος" ή "η ανατολική επαρχία". Το ISIS-K είναι εχθρικό προς τους Ταλιμπάν και έχουν αναφερθεί μάχες μεταξύ των δύο ομάδων. Θεωρεί πως οι Ταλιμπάν δεν είναι αρκετά αυστηροί στην τήρηση της Σαρία και πως δεν διδάσκονται σωστά τις διδαχές του Σούνι ισλαμισμού.

«Είναι ουσιαστικά ένα παρακλάδι του ISIS που έχει τον ίδιο στόχο. Θέλει να συμβάλει στην ίδρυση ενός χαλιφάτου. Πολλά μέλη του ταξίδεψαν στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσουν δίπλα στο ISIS και συνέβαλαν σε χτυπήματα σε στόχους στη Δύση» αναφέρουν αναλυτές.

Στόχος τους το μακελειό

Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσους μαχητές έχει ακριβώς το ISIS-K. Κάποιοι μιλούν για 2.000 και το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μια αμελητέα στρατιωτικά δύναμη μπροστά στους Ταλιμπάν. Το γεγονός όμως ότι είναι τόσο αδίστακτοι και ακραίοι τους δίνει πλεονέκτημα και έχει δημιουργήσει ένα τρομακτικό... σύννεφο φρίκης γύρω από την ομάδα. Το ISIS-K είναι υπεύθυνο για τα χειρότερα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Έχουν κάνει βομβιστικές επιθέσεις σε κάθε είδους συγκεντρώσεις και τον Μάιο του 2020 χτύπησαν μια μαιευτική κλινική στην Καμπούλ σκοτώνοντας συνολικά 24 άτομα.

«Οι στόχοι τους δεν είναι στρατηγικοί ούτε τα χτυπήματα τους θέλουν να πετύχουν κάτι συγκεκριμένο. Πρόθεση τους είναι κάθε επίθεση να προκαλέσει μακελειό και όσο γίνεται περισσότερα θύματα. Θέλουν να δείξουν ότι είναι εδώ και αποτελούν απειλή. Ο τρόπος που δραστηριοποιούνται είναι παρόμοιος με αυτόν του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία» αναφέρει η αναλύτρια Ράσα αλ Ακέεντι.

Στο χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ το ISIS-K σκότωσε και 28 Ταλιμπάν. Μια ακόμα απόδειξη ότι η ομάδα δεν σκοπεύει να βρει σημεία επαφής με το νέο καθεστώς του Αφγανιστάν. Είναι μια ομάδα που δεν πιστεύει σε σύνορα και χώρες. Μοναδικός της στόχος είναι η ίδρυση χαλιφάτου και η επιβολή της Σαρία στην πιο αυστηρή έκφραση της. Στρατιωτικοί αναλυτές  τονίζουν πως το ISIS-K θα συνεχίσει τις επιθέσεις και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν οι τζιχαντιστές ανασυντάσσονται με το όνειρο ενός νέου χαλιφάτου.