Υπάρχει πιθανότητα μια μαύρη τρύπα να καταπιεί τη Γη;


Μια ομάδα επιστημόνων επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο... τρομακτικό αυτό ερώτημα

Οι μαύρες τρύπες ήταν κάποτε μια θεωρία του Αϊνστάιν. Πλέον όχι μόνο έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη τους αλλά επιστήμονες έχουν καταφέρει να απαθανατίσουν το φαινόμενο φωτογραφικά και σιγά σιγά ξετυλίγουν το κουβάρι του πώς ακριβώς λειτουργούν. Μια από αυτές τις απόλυτα σκοτεινές δίνες που ρουφούν και εξαφανίζουν τα πάντα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον πλανήτη μας και ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο;

Ως τώρα η επιστήμη έχει καταλήξει ότι υπάρχουν δύο ειδών μαύρες τρύπες. Από τη μια αυτές που προέκυψαν από την κατάρρευση ενός τεράστιο άστρου, δεκάδες φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο. Από την άλλη οι μαύρες τρύπες που... κατοικούν στο κέντρο κάθε γαλαξία. Με μάζα εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου έχουν μέγεθος και ενέργεια που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. 

Θεωρητικά τουλάχιστον το σύμπαν θα μπορούσε να είναι γεμάτο από μικρότερες μαύρες τρύπες. Η συγκεκριμένη θεωρία προέκυψε μετά την ανακάλυψη της λεγόμενης σκοτεινής ύλης. Δεκάδες... εξηγήσεις έχουν δοθεί στην προσπάθεια να δοθεί μια ταυτότητα σε αυτή την αόρατη ύλη από την οποία βρίθει το σύμπαν μας.

Κάποιοι μιλούν για νέφη παγωμένων αερίων, κάποιοι άλλοι για ένα νέο είδος σωματιδίων και υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η σκοτεινή ύλη έχει δημιουργηθεί από έναν τεράστιο αριθμό αρχέγονων μαύρων τρυπών.

Οι συγκεκριμένες μαύρες τρύπες, πάντα σύμφωνα με τη θεωρία, δημιουργήθηκαν λίγο μετά το Bing Bang όταν σε κάποιες περιοχές του σύμπαντος η ενέργεια ήταν τόσο πυκνή που κατέρρευσε κάτω από την πίεση της δικής της βαρύτητας. Οι μικρότερες μαύρες τρύπες, οι οποίες δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο, θα πρέπει μέσω της εκπομπής ακτινοβολίας Χόκινγκ να έχουν εξαφανιστεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.  Πάντα θεωρητικά μιλώντας ίσως κάποιες τέτοιες μαύρες τρύπες να έχουν τόσο τεράστια μάζα ώστε να έχουν επιζήσει έως σήμερα και πρακτικά να είναι αδύνατο να τις εντοπίσουμε.

Με την υπόθεση της ύπαρξης αυτών των αρχέγονων μαύρων τρυπών μια επιστημονική ομάδα παρουσίασε μια μελέτη σχετικά με το τι θα συμβεί αν η Γη... συναντηθεί με μια από αυτές και πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο. 

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι μια τέτοια... συνάντηση δεν θα έχει καμία σχέση με μια σύγκρουση με αστεροειδή. Αντίθετα η μαύρη τρύπα θα διατρέξει τη Γη. Θα ελκύει και θα απορροφά μεγάλη ποσότητα ύλης στο διάβα της. Το υλικό, πριν εξαφανιστεί μέσα στη μαύρη τρύπα θα περιστρέφεται γύρω της δημιουργώντας έναν δίσκο ο οποίος θα εκλύει μεγάλη θερμότητα λόγω της τεράστιας ταχύτητας περιστροφής. Αυτό το φαινόμενο σε συνδυασμό με το βαρυτικό πεδίο της Γης θα επιβραδύνουν την μαύρη τρύπα και το πέρασμα της από τον πλανήτη μας.

Το αποτέλεσμα της... συνάντησης εξαρτάται από το πόση ταχύτητα θα χάσει η αρχέγονη μαύρη τρύπα κατά τα πέρασμα της από τη Γη. Αν επιβραδύνει αρκετά τότε θα εγκλωβιστεί στη Γη. Θα απορροφά ασταμάτητα ύλη μέχρι να καταπιεί ολόκληρο τον πλανήτη και να τον εξαφανίσει.

Αν όμως η ταχύτητα της μαύρης τρύπας είναι τόσο μεγάλη και το βαρυτικό πεδίο της Γης δεν την επιβραδύνει σημαντικά τότε απλά θα περάσει από το... σπίτι μας και θα συνεχίσει το διαστημικό της ταξίδι. Η μόνη συνέπεια που θα έχει η Γη θα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της ενέργειας που εκλύει η μαύρη τρύπα.

Η επιστημονική ομάδα εμβάθυνε πάνω στο σενάριο της και τα αποτελέσματα μας κάνουν να ξεφυσάμε με ανακούφιση. Αποφάνθηκαν πως οι αρχέγονες μαύρες τρύπες που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ο γαλαξίας μας θα κινούνταν τόσο γρήγορα που αν «συγκρούονταν» με την Γη απλά θα περνούσαν με ελάχιστο αντίκτυπο στον πλανήτη μας. Οι πιθανότητες λοιπόν μια αρχέγονη μαύρη τρύπα να μας καταπιεί είναι μηδαμινές.

Συνοψίζοντας η έρευνα τονίζει ότι ακόμα και αν αποδειχθεί η ύπαρξη αυτών των αρχέγονων μαύρων τρυπών που επιβιώνουν από το Big Bang το ενδεχόμενο να περάσουν από το Ηλιακό Σύστημα μετά από 4,5 δισ. χρόνια είναι εξαιρετικό χαμηλό. Αν και πάλι συνέβαινε κάτι τέτοιο πιθανότατα η Γη θα επιβίωνε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τονίζουν λοιπόν ότι ο μεγάλος κίνδυνος για τον πλανήτη είναι εσωτερικός και όχι εξωτερικός. Θα πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο την παρατεταμένη ανθρώπινη επίδραση στη Γη παρά μια αρχέγονη μαύρη τρύπα.