Μέσα σε 17 μέρες δύο γυναίκες επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον 38ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Η μοίρα όμως που τον έφερε στην ηγεσία της χώρας τον κράτησε και στη ζωή
«Ο άντρας δεν ορίζει τη μοίρα του. Οι γυναίκες στη ζωή του το κάνουν γι' αυτόν» έχει πει ο κωμικός Γκραούτσο Μαρξ. Η μοίρα έπαιξε πάντα τεράστιο ρόλο στη ζωή του Τζέραλντ Φορντ. Τα παιχνίδια της τον.. έφτασαν έως τον προεδρικό θώκο των Ηνωμένων Πολιτειών. Παραμένει έως και σήμερα ο μοναδικός που έγινε αντιπρόεδρος και τελικά πρόεδρος των ΗΠΑ χωρίς ποτέ να εκλεγεί. Η παραίτηση του Ελληνοαμερικάνου αντιπροέδρου του Νίξον, Σπίτο Άγκνιου τον έφερε στη θέση του αντιπροέδρου τον Δεκέμβριο του 1973. Οκτώ μήνες αργότερα θα γινόταν πρόεδρος και πάλι μέσω μιας παραίτησης. Το σκάνδαλο Watergate είχε τελειώσει τον Νίξον και ο Φορντ βρέθηκε να ηγείται της ισχυρότερης χώρας στον κόσμο. Ήταν όμως δύο γυναίκες που σφράγισαν τη μοίρα του 38ου προέδρου των ΗΠΑ. Δύο γυναίκες οι οποίες, με διαφορά 17 ημερών, επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν αλλά η... μοίρα είχε άλλη άποψη. Δεν τα κατάφεραν και ο Φορντ πέθανε τελικά στα 93 του τον Δεκέμβριο του 2006.
Η οπαδός του Μάνσον
Η Λινέτ Άλις Φρομ ή Σκουίκι όπως της άρεσε να την αποκαλούν, ήταν 19 ετών όταν γνώριζε τον Τσαρλς Μάνσον. «Οι γονείς μου με είχαν διώξει από το σπίτι και είχα κατάθλιψη. Καθόμουν σε μια στάση όταν ένα λεωφορείο σταμάτησε μπροστά μου. Η πόρτα άνοιξε και κατέβηκε ο Τσαρλς Μάνσον. Με κοίταξε και μου είπε: Σε έχουν πετάξει έξω οι δικοί σου, έτσι δεν είναι; Τότε αποφάσισα ότι έχει υπερφυσικές ικανότητες και τον ακολούθησα» θα πει η ίδια για την πρώτη τους συνάντηση. Κάπως έτσι έγινε το δεύτερο μέρος της διαβόητης «Οικογένειας Μάνσον» και ο ηγέτης της σέχτας της έδωσε το όνομα Red (Κόκκινη). Το όνομα της Σκουίκι ενεπλάκη σε κάποια τα εγκλήματα της «Οικογένειας» αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι συμμετείχε ενεργά. Στα τέλη του Αυγούστου του 1975 η Σκουίκι προσπάθησε να συναντήσει τον Τζίμι Πέιτζ των Led Zeppelin για να τον προειδοποιήσει «για ένα μεγάλο κακό που θα τον χτυπούσε άμεσα». Δεν τα κατάφερε αλλά το περιστατικό, το οποίο έγινε γνωστό αργότερα, αποτέλεσε προοίμιο της απόπειρας της να δολοφονήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Το διάστημα πριν την απόπειρα η Σκουίκι είχε δει και
διαβάσει ρεπορτάζ για την αιθαλομίχλη από τις πόλεις τις Καλιφόρνια η οποία
φτάνει μέχρι τα δάση της πολιτείας. Η 27χρονη ένιωσε οργή καθώς θεώρησε ότι
απειλούνται οι σεκόγιες στην περιοχή που είναι τα ψηλότερα δέντρα στον κόσμο.
«Ένιωσα προσωπικά υπεύθυνη να τα προστατέψω» θα πει η ίδια. Αρχικά ταξίδεψε στο
Σαν Φρανσίσκο για να συναντηθεί με κάποιον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αφού δεν τα
κατάφερε επέστρεψε στο Σακραμέντο. Στις ειδήσεις είδε πως ο πρόεδρος Φορντ θα
επισκεπτόταν την πόλη και θα έμενε σε ένα ξενοδοχείο
Η Σκουίκι είχε στο διαμέρισμα της ένα παλιό «πλακέ» 45άρι Colt που είχε πάρει από ένα άλλο μέλος της «Οικογένειας Μάνσον». Το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου 1975 ντύθηκε στα κόκκινα (για τα ζώα και το χρώμα της γης, θα πει) και κατευθύνθηκε προς το Καπιτώλιο της Καλιφόρνιας. Στις 10:02 ο Φορντ βρισκόταν στον δρόμο μπροστά στο κτίριο και συνομιλούσε με τον κόσμο. «Είδα μια γυναίκα με χρωματιστό φόρεμα και σταμάτησε. Σκέφτηκα ότι θέλει να με χαιρετήσει. Καθώς βρέθηκα μπροστά της είδα ένα χέρι να βγαίνει μέσα από τον κόσμο που στεκόταν στην πρώτη σειρά. Συνειδητοποίησα όμως ότι το χέρι κρατούσε όπλο», θα πει ο ίδιος ο Φορντ σε μετέπειτα συνέντευξη του.
Η Σκουίκι βρισκόταν μισό μέτρο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Τον σημάδεψε και πάτησε τη σκανδάλη. Άκουσε μόνο έναν μεταλλικό ήχο. Το Colt δεν είχε σφαίρα στη θαλάμη και η 27χρονη δεν ήξερε πως πρέπει να το οπλίσει πρώτα για να πυροβολήσει. Όπως αποδείχθηκε μετά από χρόνια είχε βγάλει τη σφαίρα που βρισκόταν στη θαλάμη στο διαμέρισμα της. Βρέθηκε στο πάτωμα μετά από έρευνα. Κάποιοι λένε ότι το έκανε κατά λάθος και αν γνώριζε τη λειτουργία του όπλου θα είχε οπλίσει ξανά. Η ίδια υποστήριξε ότι «απλά δεν ήμουν αποφασισμένη να τον σκοτώσω». Αν πάντως το 45άρι πυροβολούσε και έβρισκε τον Φορντ σε ζωτικό σημείο από τέτοια απόσταση ο θάνατος του θα ήταν βέβαιος.
Μετά την αποτυχία της να πυροβολήσει η Σκουίκι φώναξε: «Δεν ρίχνει». Ο άντρας της ασφάλειας του Φορντ, Λάρι Μπουέντορφ έπιασε το όπλο και έριξε την 27χρονη στο έδαφος. Εγκλωβισμένη πλέον η Σκουίκι συνέχισε να φωνάζει: «Δεν έριξε. Μπορείτε να το πιστέψετε; Δεν έριξε». Έχοντας γλιτώσει ο Φορντ συνέχισε κανονικά το πρόγραμμα του και η Σκουίκι οδηγήθηκε στη φυλακή. Έμεινε εκεί για 34 χρόνια. Αποφυλακίστηκε στις 14 Αυγούστου του 2009. Στις 23 Δεκεμβρίου 1987 κατάφερε να δραπετεύσει για λίγες ώρες. Συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φτάσει στη φυλακή που κρατούνταν ο Μάνσον. Σε μια τηλεοπτική της συνέντευξη το 2019 ρωτήθηκε για τον ηγέτη της σέχτας. «Αν ήμουν ερωτευμένη με τον Τσάρλι; Ναι, ακόμα είμαι» είπε. Σήμερα είναι 72 ετών.
Η πληροφοριοδότης του FBI
Όσοι γνώριζαν την Σάρα Τζιν Μουρ έχουν πει πως την
χαρακτήριζε η εμμονή που είχε με την Πατρίσια Χιρστ, την κόρη του μεγιστάνα
Ροντολφ Χιρστ την οποία είχε απαγάγει μια ακροαριστερή οργάνωση. Για να
αποδείξει ότι όσα υποστήριζε η οργάνωση ήταν ψευδή ο Χιρστ έφτιαξε την PIN (People In Need), μια ΜΚΟ η οποία
μοίραζε τρόφιμα σε φτωχούς. Η Σάρα Τζιν δούλευε εθελοντικά στην PIN αλλά παράλληλα ήταν και
πληροφοριοδότης του FBI για τα οικονομικά αλλά και τις δράσεις της ΜΚΟ.
Οι αρχές γνώριζαν την εμμονή της με την Χιρστ και το γεγονός ότι ασπαζόταν ιδέες για επανάσταση και κατάρρευση του συστήματος αλλά σε μια αξιολόγηση που της έγινε το καλοκαίρι του 1975 κρίθηκε ότι δεν είναι επικίνδυνη. Η αξιολόγηση όμως είχε πέσει έξω. Η Σάρα Τζιν είχε αποφασίσει να δολοφονήσει τον πρόεδρο Φορντ κατά την επίσκεψη του στο Σαν Φρανσίσκο.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 1975 η αστυνομία την συνέλαβε για παράνομη οπλοκατοχή. Κατάσχεσαν ένα 44άρι πιστόλι και 113 σφαίρες και την άφησαν ελεύθερη. Το πρωί της 22ας Σεπτεμβρίου η Σάρα Τζιν πήγε σε ένα οπλοπωλείο και αγόρασε ένα 38άρι περίστροφο. Όπως θα καταθέσει ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού φαινόταν να βιάζεται πολύ και δεν είχε χρόνο να ακούσει τα χαρακτηριστικά του όπλου και να το ρυθμίσει. Αυτό έσωσε τον Φορντ.
Στις 15:30 ο πρόεδρος βρισκόταν στην είσοδο του ξενοδοχείου
Φράνσις και περπατούσε προς τη λιμουζίνα του. Πριν μπει σταμάτησε να χαιρετήσει
τον κόσμο που τον περίμενε. H Σαρα Τζιν βρισκόταν μέσα στο πλήθος, περίπου
Ο βετεράνος πεζοναύτης Όλιβερ Σιπλι, που στεκόταν δίπλα της, έπιασε το όπλο όμως η Σάρα Τζιν πρόλαβε να πυροβολήσει πάλι. Αυτή τη φορά πέτυχε τον 42χρονο οδηγό ταξί Τζον Λούντβιγκ. Η σφαίρα τον βρήκε στη βουβωνική χώρα και επέζησε.
Στη συνέχεια μια ομάδα αστυνομικών ακινητοποίησε την Σάρα Τζιν. Καταδικάστηκε σε ισόβια και επανήλθε στο προσκήνιο το 1979 όταν κατάφερε να αποδράσει. «Αν ήξερα ότι θα με έπιαναν λίγες ώρες μετά απλά θα σταματούσα σε ένα μπαρ να πιω ένα ποτό και να φάω ένα μπέργκερ θα πει». Αποφυλακίστηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 μετά από 32 χρόνια. Το 2009 σε τηλεοπτική της συνέντευξη εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν στο να αποπειραθεί να δολοφονήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Όταν σχετίστηκα με ακροαριστερές ομάδες ψυχολογικά δεν ήμουν έτοιμη για όλα όσα έμαθα για την φτώχεια και την ανισότητα στις ΗΠΑ. Ήταν μια εποχή που πλέον ο κόσμος την έχει ξεχάσει. Είχαμε τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Είχα βυθιστεί σε αυτό. Όλοι λέγαμε ότι η χώρα χρειαζόταν μια αλλαγή. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτή η αλλαγή ήταν μια βίαιη επανάσταση. Πραγματικά πίστευα ότι αν δολοφονούσα τον Φορντ ίσως πυροδοτούσε αυτή την επανάσταση» τόνισε. Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε πως πλέον καταλαβαίνει ότι είχε κάνει ένα σοβαρό λάθος. Η Σάρα Τζιν Μουρ είναι σήμερα 91 ετών.
Επίλογος
Τα παιχνίδια της μοίρας όχι μόνο έφεραν τον Τζέραλντ Φορντ στην θέση του προέδρου των ΗΠΑ αλλά και του... γλίτωσαν δύο φορές τη ζωή. Μετά τις δύο απόπειρες δολοφονίας μέσα σε 17 μέρες ο Φορντ συνέχισε τις δημόσιες εμφανίσεις «γιατί ο πρόεδρος πρέπει να είναι επιθετικός και να συναντά κόσμο» όπως έλεγε. Όμως φορούσε πλέον μια αλεξίσφαιρη καπαρντίνα. Διετέλεσε πρόεδρος έως τις 20 Ιανουαρίου του 1977. Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1976 είχε ηττηθεί από τον Δημοκρατικό, Τζίμι Κάρτερ. Η θητεία του στον προεδρικό θώκο χαρακτηρίζεται, για διάφορους λόγους, αρνητικά.