Μαραντόνα και Εσκομπάρ: Έπαιξε ο Ντιέγκο στη φυλακή του Πατρόν;


Τον Δεκέμβριο του 1991 ο Μαραντόνα ταξίδεψε στο Μεντεγίν και έπαιξε φιλικό παιχνίδι με τον Εσκομπάρ στο Κατεντράλ. Ή μήπως όχι;

Τον Αύγουστο του 1989 ο υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας, Λουίς Κάρλος Γκαλάν έπεφτε νεκρός από τα πυρά των ανδρών του Πάμπλο Εσκομπάρ. Η παγκόσμια κατακραυγή και κυρίως οι πιέσεις από τις ΗΠΑ ανάγκασαν την κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής να λάβει μέτρα εναντίον του Πατρόν.

Ο πρόεδρος Σέζαρ Γκαβίρια δεν τολμούσε όμως να συγκρουστεί απευθείας με έναν από τους ισχυρότερους και πλέον αδίστακτους άντρες στον πλανήτη. Του πρότεινε μια λύση... κολομβιάνικης έμπνευσης. Ο Εσκομπάρ θα έχτιζε τη δική του φυλακή στα προάστια του Μεντεγίν και θα έμπαινε αυτοβούλως σε περιορισμό. Από τον μικρό ιδιωτικό του «παράδεισο» θα μπορούσε να διοικεί το καρτέλ και παράλληλα η κυβέρνηση θα έλεγε στον κόσμο και τους φορτικούς Αμερικάνους ότι έλαβε μέτρα κατά του βαρόνου της κόκας.

Κάπως έτσι «γεννήθηκε» το Κατεντράλ. Με εντολή του Πατρόν χτίστηκε μια «φυλακή» με κινηματογραφική αίθουσα, μπαρ, τζακούζι και έναν μικρό καταρράκτη. Το ρόλο των δεσμοφυλάκων ανέλαβαν πρωτοπαλίκαρα του Εσκομπάρ και πόρνες μπαινόβγαιναν καθημερινώς στο χρυσό κλουβί του.

Φίλος του ποδοσφαίρου

Ένα από τα μεγάλα πάθη του Πατρόν ήταν το ποδόσφαιρο. Δεν θα μπορούσε λοιπόν η ιδιωτική του φυλακή να μην διαθέτει και γήπεδο ποδοσφαίρου. Διοργάνωνε αγώνες με τους φίλους του αλλά και με ομάδες που τον επισκέπτονταν. Όπως έχουν επιβεβαιώσει μεγάλα αστέρια του κολομβιάνικου ποδοσφαίρου με εντολή του Εσκομπάρ η αποστολή της εθνικής ομάδας πήγε στο Κατεντράλ για να τον συναντήσει και να παίξει μαζί του. «Έστειλε να μας πάρουν και μας ανέβασαν στο Κατεντράλ. Φάγαμε μαζί του και παίξαμε έναν αγώνα ποδοσφαίρου» θα επιβεβαιώσει ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του κολομβιάνικου ποδοσφαίρου, ο Τίνο Ασπρίγια.  «Αν σε καλέσει ο Βίτο Κορλεόνε απλά πηγαίνεις» έχει πει από τη μεριά του ο Φρανσίσκο Ματουράνα, προπονητής της εθνικής εκείνη την περίοδο.

Ένας... θεός στο Κατεντράλ

Πέραν όμως από τα ποδοσφαιρικά αστέρια της Κολομβίας ο Εσκομπάρ ήθελε στη φυλακή του και τον καλύτερο παίκτη του πλανήτη και ίσως τον κορυφαίο όλων των εποχών. Κάλεσε στο Κατεντράλ τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Το αν αποδέχθηκε την πρόταση ο Μαραντόνα και τελικά πήγε στα προάστια του Μεντεγίν παραμένει μυστήριο.

Το 2014 ο Ντιέγκο φέρεται να επιβεβαίωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό στην Αργεντινή ότι  τον Δεκέμβριο του 1991 ταξίδεψε στην Κολομβία και συνάντησε τον Εσκομπάρ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μαραντόνα είπε: «Το 1991 ο μάνατζερ μου Γκιγέρμο Κόπολα μου είπε ότι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο από την Κολομβία ήθελε να μου δώσει ένα τεράστιο ποσό για να παίξω σε ένα φιλικό παιχνίδι στο οποίο θα συμμετείχαν και άλλοι ποδοσφαιριστές όπως ο Ρενέ Ιγκίτα. Όταν πήγα τελικά στο Μεντεγίν και με μετέφεραν σε μια φυλακή η οποία ήταν περικυκλωμένη από εκατοντάδες στρατιώτες σκέφτηκα: Τι στο διάολο συμβαίνει εδώ, θα με κλείσουν στη φυλακή;

Όταν όμως μπήκα μέσα έμοιαζε σαν πολυτελές ξενοδοχείο στο Ντουμπάι. Με σύστησαν και μου είπαν "Ντιέγκο αυτός είναι το αφεντικό". Τον χαιρέτισα και ο τύπος ήταν λίγο ψυχρός αλλά μου έδειξε σεβασμό και καλοσύνη. Δεν έβλεπα ποτέ ειδήσεις στην τηλεόραση ούτε διάβαζα εφημερίδες και έτσι δεν γνώριζα ποιος ακριβώς είναι. Το μόνο που ήξερα είναι ότι  πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό Κολομβιανό που θέλει να με γνωρίσει.

Στη συνέχεια παίξαμε ένα παιχνίδι και όλοι διασκεδάσαμε πολύ. Τη νύχτα έγινε ένα πάρτι. Εκεί είδα τις ομορφότερες γυναίκες που είχα δει στη ζωή μου και όλα αυτά ενώ βρισκόμουν σε φυλακή. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Το επόμενο πρωί με πλήρωσε και μου είπε αντίο με πολύ όμορφο τρόπο. Με πήγε σε ένα γραφείο και εκεί μου τόνισε ότι θαυμάζει το ποδόσφαιρό μου και ταυτίζεται με εμένα γιατί και αυτός ξεκίνησε από την φτώχεια και κατάφερε να πετύχει».

Δεν υπάρχει ηχητικό της συγκεκριμένης ραδιοφωνικής συνέντευξης του Μαραντόνα και η αυθεντικότητα των δηλώσεων αμφισβητείται. Θεωρητικά η επίσκεψη έγινε το διάστημα που ο Αργεντίνος δεν αγωνιζόταν λόγω του σκανδάλου με τα ναρκωτικά στην Ιταλία. Ρόλο ενδιάμεσου για να κλείσει η συνάντηση φέρεται να έπαιξε ο Αργεντίνος προπονητής, Κάρλος Μπιλάρδο, που είχε σχέσεις με το καρτέλ του Κάλι από την εποχή (1976-78) που εργαζόταν στην τοπική ομάδα της πόλης, Ντεπορτίβο.

Η διάψευση

Το 2019 όμως σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη για το δίκτυο TyC Sports ο Μαραντόνα ρωτήθηκε για το ταξίδι στο Μεντεγίν και τη συνάντηση με τον Εσκομπάρ. Ο Αργεντίνος διέψευσε πως συνέβη κάτι τέτοιο. «Δεν πήγα στο ράντσο του, την "χασιένδα Νάπολες". Σας ορκίζομαι στη μητέρα μου ότι δεν τον γνωρίζω. Ποτέ δεν μου έδωσε τίποτα και η αλήθεια είναι ότι αυτό που έκανε ήταν φρικτό. Έκανε κακό σε τόσους πολλούς, μεταξύ των οποίων κι εγώ που έπαιρνα ναρκωτικά. Όταν πλέον δεν χωρούσαν άλλα χρήματα στο σπίτι του άρχιζε να χτίζει σπίτια για τους φτωχούς αλλά δεν το έκανε επειδή ήταν καλός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πέραν των δηλώσεων που φέρεται να έχει κάνει ο Μαραντόνα σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιστορία της συνάντησης με τον Εσκομπάρ. Στενοί συνεργάτες του Κολομβιανού δεν την έχουν έχουν επιβεβαιώσει ούτε ποδοσφαιριστές όπως ο Ρενέ Ιγκίτα ο οποίος θεωρητικά συμμετείχε στο φιλικό παιχνίδι. Όλα συνηγορούν ότι ο Μαραντόνα δεν έπαιξε ποτέ στο Κατεντράλ και πιθανότατα δεν συνάντησε πουθενά τον Εσκομπάρ.