Η γυναίκα που πήδηξε από το Empire State και έζησε


Η Ελβίτα Άνταμς πήδηξε από τον 86ο όροφο του ουρανοξύστη για να βάλει τέλος στη ζωή της αλλά τελικά επέζησε. Η απίστευτη ιστορία της

Η Ελβίτα Άνταμς ένιωθε ότι η ζωή της βρισκόταν σε τέλμα. Ήταν άνεργη για μήνες και ζούσε με την επιταγή των 100 δολαρίων που έπαιρνε από την πρόνοια. Τα χρήματα δεν έφταναν ούτε για τα βασικά έξοδα για αυτή και τον 10χρονο γιό της. Χρωστούσε ενοίκια και ο ιδιοκτήτης ήδη την είχε ενημερώσει ότι θα την πετάξει έξω από το σπίτι. Η 29χρονη δεν είχε βοήθεια από πουθενά και ένιωθε ότι δεν μπορεί να βγει από το αδιέξοδο. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 1979 αποφάσισε να βάλει τέλος.

Ο ήλιος είχε δύσει όταν βγήκε στον δρόμο. «Περπάτησα για λίγο και κοιτούσα τα φώτα. Ήταν τόσο όμορφα» θα πει η ίδια.

Έφτασε έξω από το θηριώδες Emprire State και στάθηκε. Δεν υπάρχει άλλη λύση, σκέφτηκε και μπήκε στο κτίριο. Η άνοδος με τα ασανσέρ κράτησε για αρκετά λεπτά. Όταν έφθασε στον 86ο όροφο κατέβηκε.

Στον συγκεκριμένο όροφο υπήρχε μπαλκόνι για να μπορεί ο κόσμος να απολαμβάνει τη θέα. Η Ελβίτα κοίταξε κάτω τα φώτα της πόλης και προχώρησε. Ανέβηκε τον προστατευτικό φράχτη που είχε τοποθετηθεί για να αποτρέψει περιπτώσεις σαν τη δική της και πήδηξε...

Ο άνεμος

To βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου 1979 ήταν κρύο και τη Νέα Υόρκη σάρωναν ισχυροί άνεμοι. Όταν η Ελβίτα έκανε αυτό που θεωρούσε τελευταίο της βήμα ο αέρας πήρε τα ινία της μοίρας της. Την έσπρωξε και πάλι προς το κτίριο με αποτέλεσμα να προσγειωθεί μόλις έναν όροφο πιο κάτω. «Το μόνο που θυμάμαι ήταν ο πόνος. Πονούσα τόσο πολύ που δεν φοβόμουν» θα πει για την πτώση της.

Την εντόπισε, πεσμένη στο πρεβάζι του 85ου ορόφου, ένας από τους φύλακες του κτιρίου. Στις 20:15 ενημέρωσε τον υπεύθυνο του και μαζί άνοιξαν το παράθυρο και έβαλαν την Ελβίτα μέσα στο κτίριο.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι εξετάζεις έδειξαν ότι είχε υποστεί κάταγμα στη λεκάνη. Αν και όλοι υποπτεύονταν τι είχε γίνει δεν υπήρχαν μάρτυρες. Η ίδια η Ελβίτα φαινόταν να νιώθει ντροπή γι' αυτό που είχε κάνει και μιλώντας στην αστυνομία είπε: «Δεν είμαι σίγουρη αν ο αέρας με έσπρωξε πίσω στο κτίριο ή ήταν αυτός που με έσπρωξε από το κτίριο». Η έρευνα έδειξε ότι 29χρονη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και τελικά το παραδέχθηκε και η ίδια.


Επισήμως η Ελβίτα Άνταμς είναι το μοναδικό άτομο που πήδηξε από το εμβληματικό κτίριο της Νέας Υόρκης και επέζησε. Από το 1931 όταν, πριν καν ολοκληρωθεί ο ουρανοξύστης, ένας άντρας πήδηξε από τον 58ο όροφο έως και σήμερα όσοι πήδηξαν έχασαν τη ζωή τους. Υπολογίζεται ότι πάνω από 30 άτομα έχουν αυτοκτονήσει πέφτοντας από το Empire State.

Η ιστορία της Ελβίτα Άνταμς τράβηξε την προσοχή του Τύπου της εποχής. Μίλησε σε κάποιους δημοσιογράφους και φωτογραφήθηκε κατά τη νοσηλεία της. Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη αφότου πήρε εξιτήριο. Κάποιες αναφορές υποστηρίζουν ότι εύπορες οικογένειες συγκινήθηκαν από το δράμα της και την βοήθησαν. Βρήκε δουλειά και συνέχισε τη ζωή της. To 2011 ένας θεατρικός μονόλογος με τίτλο «I’ve Been Elvita Adams» παρουσίαζε μια φανταστική εκδοχή για το τι έκανε μετά την απόπειρα. Ανέφερε ότι έγινε κωμικός stand up και σε κάποιες αναφορές στο διαδίκτυο παρουσιάζεται ως γεγονός. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα ίχνη της γυναίκας που έπεσε από το Empire State και επέζησε, χάθηκαν...