Love jihad: Η θεωρία συνωμοσίας που σκοτώνει ερωτευμένους


Μια θεωρία συνωμοσίας ανοίγει και πάλι την παλιά πληγή της Ινδίας. Η φρικτή δολοφονία ενός 24χρονου έφερε στο προσκήνιο το θέμα

 

Ο Σαμίρ Παρισβάντι βρήκε το σώμα του ξαδέλφου του δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Τον είχαν αποκεφαλίσει. Ο Αρμπάαζ Αφτάμπ Μουλά είχε εξαφανιστεί τις τελευταίες μέρες και η οικογένεια του τον αναζητούσε. «Είδα πρώτα τα πόδια του. Το κεφάλι ήταν λίγα μέτρα δίπλα. Τον είχαν βασανίσει και μετά τον δολοφόνησαν. Το έγκλημα του ήταν ότι αγάπησε κάποια και τελικά πλήρωσε το απόλυτο τίμημα» λέει ο Σαμίρ.

Ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία έχουν ανοίξει την παλιά πληγή της Ινδίας. Ο Μουλά, ένα 24χρονος μουσουλμάνος από την Καρνατάκα, δολοφονήθηκε γιατί ερωτεύτηκε μια ινδουίστρια. Στην Ινδία οι διαθρησκευτικοί γάμοι δεν ήταν ποτέ αποδεκτοί. Αποτελούν κοινωνικό στίγμα και πολύ συχνά απαιτούν την αλλαγή θρησκεύματος ενός από τα δύο άτομα.

Το τελευταίο διάστημα όμως η χώρα επέστρεψε στο σκοτεινό παρελθόν της και ένας διαθρησκευτικός έρωτας μπορεί να αποτελέσει ακόμα και αιτία δολοφονίας.

Το εθνικιστικό κόμμα Bharatiya Janata εκμεταλλεύτηκε τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας και κυριάρχησε. Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ινδίας ανήκουν στο BJP το οποίο υποστηρίζει τον θρησκευτικό διαχωρισμό.

Πέραν όμως των επίσημων θέσεων το κυβερνών κόμμα κλείνει το μάτι ακόμα και σε θεωρίες συνωμοσίας για να αποτρέψει τους διαθρησκευτικούς γάμους. Η θεωρία του «Love jihad» είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη στον ινδουιστικό πληθυσμό και ευθύνεται για επιθέσεις, βασανισμούς και δολοφονίες. Σύμφωνα με τη θεωρία υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο των μουσουλμάνων να προσηλυτίσουν ινδουίστριες. Σκοτεινές δυνάμεις από άλλες χώρες πληρώνουν νεαρούς άντρες για να προσεγγίσουν και να παντρευτούν ινδουίστριες. Στη συνέχεια τις αναγκάζουν να ασπαστούν τον μουσουλμανισμό με απώτερο σκοπό να επικρατήσει τελικά η θρησκεία τους επί του ινδουισμού (αυτή τη στιγμή στην Ινδία το 80% είναι ινδουιστές και το 14% μουσουλμάνοι). 

Η θεωρία διαδόθηκε τόσο πολύ που η Ινδία διεξήγαγε επίσημη έρευνα. Παρότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του «Love jihad» μεγάλο κομμάτι των ινδουιστών συνεχίζει να το πιστεύει.

Σε αυτό βέβαια παίζει καταλυτικό ρόλο το γεγονός ότι σημαντικά μέλη του BJP μιλούν ανοιχτά για τη συγκεκριμένη θεωρία και μάλιστα, σε τοπικό επίπεδο, ψηφίζουν νόμους που ενισχύουν τον θρησκευτικό διαχωρισμό. Υποστηρίζουν πως μόνο έτσι θα καταπολεμήσουν το «Love jihad».

Παράλληλα σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν εμφανιστεί ομάδες αυτόκλητων τιμωρών που αποτρέπουν με κάθε τρόπο τους διαθρησκευτικούς γάμους. Εκφοβίζουν, βασανίζουν, ακόμα και δολοφονούν για να πετύχουν τον στόχο τους. Μάλιστα οι αρχές ουσιαστικά υποστηρίζουν τις συγκεκριμένες ομάδες.

Ο Ασίφ Ικμπάλ, διευθυντής της οργάνωσης Dhanak For Humanity που υποστηρίζει τα ζευγάρια διαφορετικού θρησκεύματος, τονίζει ότι έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ατόμων που ζητούν βοήθεια. «Φοβούνται την κοινωνία, φοβούνται τις οικογένειες τους και φυσικά φοβούνται μήπως δολοφονηθούν από αυτές τις ομάδες φανατικών. Μέσα σε όλα αυτά φοβούνται και τις αρχές που τους διώκουν» τονίζει.

Σε περιοχές όπως το Μπαρεϊλί η αστυνομία πραγματοποίησε συλλήψεις μετά από καταγγελίες για «Love jihad» καθώς το επιτρέπει ένα νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα.

«Υπάρχει συνδικάτο που χρηματοδοτείται από το εξωτερικό»

Ο 52χρονος Ασού Αγκαρβάλ είναι ηγέτης μιας ακροδεξιάς ινδουιστικής οργάνωσης. Υποστηρίζει ότι το «Love jihad» είναι κάτι υπαρκτό και οργανωμένο. «Κάθε μέρα οικογένειες μας ζητούν την βοήθεια μας για να αποτρέψουμε διαθρησκευτικούς γάμους. Εδώ και 50 χρόνια γνωρίζουμε για το θέμα αυτό αλλά δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε, ήταν ένα ζήτημα που είχαν βάλει κάτω από το χαλί. Ξέρουμε όμως ότι υπάρχει ένα συνδικάτο που χρηματοδοτείται από το εξωτερικό» τονίζει και αναφέρει μάλιστα το όνομα του Σβεντ Νιζάμ, ως ηγετικό μέλος του συνδικάτου.

Ο Νιζάμ συνδέθηκε ερωτικά με μια ινδουίστρια. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η οικογένεια του, συγγενείς της γυναίκας τον απήγαγαν, τον χτύπησαν και τον παρέδωσαν στις αρχές. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του βασανίστηκε και τελικά ομολόγησε ότι δέχθηκε χρήματα από το εξωτερικό για να βιάζει και να προσηλυτίζει ινδουίστριες.

Εδώ και πέντε μήνες παραμένει στη φυλακή αλλά η μητέρα του υποστηρίζει ότι η υπόθεση είναι στημένη. «Έχει τρία παιδιά και δεν έχει καμία σχέση με προσηλυτισμούς, δεν ήταν καν πολύ θρησκευόμενος. Είναι μια ψεύτικη υπόθεση αλλά είμαστε μουσουλμάνοι και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» τονίζει.

Στην Καρνατάκα οι νόμοι κατά του Love jihad δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα. Οι εξτρεμιστικές ομάδες όμως δρουν ανενόχλητες. Όταν ενημερώθηκαν για τον έρωτα του Μουλάμ με την Σβέτα Κουμπάρ αποφάσισαν να δράσουν.

Η οικογένεια του Μουλά γνώριζε πόσο επικίνδυνη είναι η σχέση με μια ινδουίστρια και προσπαθούσε να τον αποτρέψει. «Του είπα να μείνει μακριά από αυτό το κορίτσι. Ήταν πολύ επικίνδυνο. Αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε για να μην είμαστε κοντά της αλλά και πάλι συναντιούνταν κρυφά και μιλούσαν συνέχεια στο τηλέφωνο» τονίζει η μητέρα του.

Τον τελευταίο χρόνο ο Μουλά δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα από την οικογένεια της Σβέτα και μέλη εξτρεμιστικής οργάνωσης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο δύο ηγέτες της οργάνωσης έκλεισαν ραντεβού με τον Μουλά και τη μητέρα του σε μια γέφυρα. Τον απείλησαν πως αν δεν τελειώσει άμεσα τη σχέση θα υποστεί τις συνέπειες. Του πήραν την κάρτα του κινητού του στο οποίο είχε φωτογραφίες της Σβέτα.

Δύο μέρες μετά ο Μουλά εξαφανίστηκε. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι η οικογένεια της Σβέτα πλήρωσε δύο μέλη της οργάνωσης για να δολοφονήσουν τον νεαρό. Τον βασάνισαν, τον δολοφόνησαν με μαχαίρι και τον μετέφεραν δίπλα σε σιδηροδρομικές γραμμές. Εκεί διαμέλισαν το σώμα του με στόχο να φαίνεται σαν να το έχει χτυπήσει τρένο.

«Πώς υπάρχουν τόσο σκληρόκαρδοι άνθρωποι;»

Τελικά δέκα άτομα έχουν συλληφθεί για τη δολοφονία, τα δύο από αυτά ανήκουν στην εξτρεμιστική οργάνωση Σρι Ραμ Σενά Χιντουστάν.

Ο ηγέτης της υποστηρίζει ότι δεν είχαν εμπλοκή στη δολοφονία: «Τους συνέλαβαν γιατί κάνουν πολύ καλή δουλειά για τον ινδουιστικό εθνικισμό και τους παγίδευσαν σε αυτή την υπόθεση. Η συνομωσία του προσηλυτισμού είναι κάτι που συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Η υπόθεση του Μουλά είναι τραγική αλλά ο καθένας πρέπει να αγαπάει άτομα της δικής του θρησκείας και να μην λειτουργεί κατά της θρησκείας των άλλων» τόνισε.

Η μητέρα του Μουλά λέει πως θα παλέψει για δικαιοσύνη έως την τελευταία της ανάσα: «Πώς υπάρχουν τόσο σκληρόκαρδοι άνθρωποι σε αυτό τον κόσμο; Δεν έκανε τίποτα κακό σε κανέναν και όμως τον έκοψαν κομμάτι. Δεν μπορώ να κοιμηθώ, δεν μπορώ να φάω. Η εικόνα του γιού μου είναι πάντα μαζί μου».