Βρήκαν τον χαμένο γάτο τους μετά από 16 χρόνια και τον έσωσαν από την ευθανασία


Ένας γάτος... θαύμα επέζησε 16 χρόνια εξαφανισμένος και σώθηκε επανενώθηκε με την οικογένειά του λίγο πριν του κάνουν ευθανασία!


Η εξαφάνιση του κατοικίδιού σου μοιάζει με έναν μικρό θάνατο. Μπορεί τα χρόνια να περάσουν, αλλά πάντα θα κοιτάς προσεκτικά στον δρόμο μήπως τυχόν το δεις ξαφνικά να έρχεται πίσω σε σένα.

Μια οικογένεια από την πολιτεία Ντέλαγουερ των ΗΠΑ είχε σχεδόν χάσει κάθε ελπίδα. Είχαν περάσει πια 16 χρόνια από τότε που η αγαπημένη τους γάτα, ο Ριτζ, είχε εξαφανιστεί από το σπίτι. Ο Τζέισον και η Λιζ ΜακΚένρι είχαν τότε ψάξει παντού χωρίς όμως αποτέλεσμα. Εξάλλου ο δίχρονος τότε Ριτζ θα έπρεπε να είναι πλέον 18 ετών, μια ηλικία που δύσκολα φτάνουν οι γάτες.

Ωστόσο θαύματα γίνονται!

Τον  Απρίλιο ο Τζέισον και η Λιζ έλαβαν ένα μήνυμα. Ήταν ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα από την εταιρεία που είχε τοποθετήσει μικροτσίπ στην γάτα τους και τους ενημέρωνε ότι το χαμένο κατοικίδιό τους βρισκόταν σε έναν ντόπιο κτηνίατρο.

«Θυμάμαι να λέω, ‘πρέπει να έχουν κάνει λάθος’. Ίσως ανακύκλωσαν τον αριθμό του μικροτσίπ», λέει ο Τζέισον στο CBS News. «Και η Λιζ από πάνω με άκουσε, και λέει ‘Τι είπες μόλις;!’».

«Είχε φύγει πριν από 16 χρόνια. Δεν πίστευα ότι ήταν δυνατό», πρόσθεσε η σύζυγός του.

Ο δίχρονος τότε Ριτζ είχε φύγει από το παλιό διαμέρισμα του Τζέισον το 2006. Ο Τζέισον έλειπε εκείνες τις ημέρες από το σπίτι σε επαγγελματικό ταξίδι και ο Ριτζ ήταν ανήσυχος ψάχνοντάς τον. Κάποια στιγμή ο συγκάτοικός του άνοιξε την πόρτα και ο γάτος πετάχτηκε έξω.

Η μόνη πληροφορία που είχαν ήταν ότι είχε πηδήξει στην καρότσα ενός μικρού φορτηγού και έτσι εξαφανίστηκε. Γι’ αυτό το λόγο ήταν πολύ δύσκολο να εστιάσουν σε κάποια περιοχή αναζήτησης.

«Περάσαμε μήνες ψάχνοντας παντού, μιλώντας σε όλα τα καταφύγια. Ό,τι μπορούσαμε να σκεφτούμε, το προσπαθήσαμε», είπε ο Τζέισον στο WUSA.

Όπως λέει καλούσε στα διάφορα καταφύγια κάθε λίγες μέρες καθώς φοβόταν ότι μπορεί να τον έβρισκαν και να του έκαναν ευθανασία ως αδέσποτο. Παρόλο που είχε μικροτσίπ, ήξερε ότι τότε στα καταφύγια δεν έλεγχαν συχνά τα ζώα γι’ αυτά και ειδικά τις γάτες.

Κόλλησαν παντού αφίσες με τον Ριτζ αλλά και πάλι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Όπως λέει μάλιστα η Λιζ έχει κρατήσει μέχρι σήμερα την αφίσα «Lost Cat» του Ριτζ για να θυμάται το αγαπημένο της κατοικίδιο.

«Ένιωθα πως αν το διέγραφα θα ήταν σα να μην συνέβη ποτέ και θα τον ξεχνούσαμε», παραδέχεται. «Και δεν μπορούσα να το κάνω αυτό».


Ωστόσο πίστευαν ότι ακόμα και αν επιβίωσε τους πρώτους μήνες σίγουρα πλέον δεν θα ζούσε. Εξάλλου η γάτα που είχε η Λιζ όταν ο Ριτζ εξαφανίστηκε είχε ήδη πεθάνει προ πολλού όπως και ακόμα μια γάτα που πήρε το ζευγάρι αργότερα. Λίγο μετά την εξαφάνιση τους Ριτζ ο Τζέισον και η Λιζ παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στο Ανάπολις, όπου έκαναν δύο παιδιά.

Θαύμα στις… καθυστερήσεις

Το «θαύμα» έγινε όταν ένας κτηνίατρος εξέτασε την γάτα την οποία του την πήγαν ως αδέσποτο. Η γυναίκα που πήγε τον Ριτζ στον κτηνίατρο είχε βρει την γάτα έξι μίλια μακριά από το παλιό διαμέρισμα του Τζέισον. Η γάτα είχε σοβαρό τραυματισμό στο πόδι και ήταν πιθανό ότι θα χρειαζόταν ευθανασία καθώς από τη μια ήταν πολύ μεγάλος σε ηλικία και από την άλλη δεν υπήρχε κάποιος για να του προσφέρει την βοήθεια που θα χρειαζόταν για να επιζήσει.

Όλα άλλαξαν όμως όταν ο κτηνίατρος σκάναρε την γάτα για μικροτσίπ. Η γάτα είχε όντως τσιπ, το οποίο περιείχε τα στοιχεία επικοινωνίας για τους ΜακΚέρνις! Το ζευγάρι όχι μόνο έπεσε από τα σύννεφα με την είδηση, αλλά δέχθηκε με κάτι παραπάνω από χαρά να προσφέρει στον Ριτζ όλη τη βοήθεια που θα χρειαζόταν για να αναρρώσει και να ζήσει ευτυχισμένα όσα χρόνια του απομένουν.

«Μακάρι να μπορούσε να μιλήσει», είπε ο Τζέισον στο USA Today. «Θα ήθελα πολύ να ακούσω την ιστορία του».

Το τι έκανε αυτά τα 16 χρόνια είναι μάλλον άγνωστο. Φαίνεται ότι όλα αυτά τα χρόνια ζούσε στους δρόμους και επιβίωσε χάρη στην καλοσύνη των περαστικών, όπως της κυρίας που τον πήγε στον κτηνίατρο.

Η… σωτήρας

Η Έμιλι Ράσελ πριν από δύο χρόνια παρατήρησε μια γκρι γάτα που ερχόταν συνεχώς κοντά στο σπίτι της σε ένα πάρκο τροχόσπιτων στο Μέριλαντ. Η 18χρονη τότε Ράσελ άρχισε να ταΐζει την γάτα, όπως και κάποιες άλλες γάτες που υπήρχαν στην περιοχή. Ωστόσο, αυτός ο γκρίζος γάτος έμοιαζε ξεχωριστός.

«Ήταν τόσο γλυκός και αθώος. Τον ονόμασα Τομ γιατί μου έμοιαζε σαν Τομ. Ήταν σαν ένας γέρος άνθρωπος», λέει σήμερα η Ράσελ.

Η ίδια λέει πως τάιζε περίπου οχτώ γάτες, αλλά ο «Τομ», ο οποίος  κοιμόταν κάτω από τα τροχόσπιτα, ήταν ο μόνος που την άφηνε να τον χαϊδεύει. Επίσης τον άφηνε να έρχεται πολλές φορές και μέσα στο σπίτι της, όπου έπαιζε με τις δύο δικές της γάτες.

Ωστόσο πρόσφατα ο «Τομ» εμφανίστηκε στην πόρτα της με ένα άσχημα τραυματισμένο πόδι.

«Έμοιαζε σα να τον έχει χτυπήσει αυτοκίνητο. Το μπροστινό του πόδι ήταν τραυματισμένο. Το κρατούσε ψηλά και δεν μπορούσε να περπατήσει», λέει η Ράσελ. Έτσι, μαζί με τον πατέρα της τον πήγαν σε ένα κτηνιατρείο της περιοχής για να δουν αν μπορεί να γίνει κάτι γι’ αυτόν ή αν θα έπρεπε να του κάνουν ευθανασία. Τότε ανακάλυψαν ότι είχε τσιπ!

«Σοκαρίστηκα! Αν ήξερα ότι είχε τσιπ θα τον είχα πάει πίσω νωρίτερα, αλλά έμοιαζε με αδέσποτη γάτα», αναφέρει η Ράσελ.

Γάτα… ρεκόρ

Ο Ριτζ κατέχει πλέον το ρεκόρ για κατοικίδιο που έλειψε τον περισσότερο καιρό πριν βρεθεί με τη βοήθεια μικροτσίπ, σύμφωνα με το CBS News. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα μικροτσίπ δεν διαθέτουν GPS εντοπισμού του ζώου, αλλά απλώς παρέχουν κάποια στοιχεία γι’ αυτό όπως το όνομα των ιδιοκτητών του.


«Δεκαέξι χρόνια; Αυτό είναι νέο ρεκόρ, από όσο γνωρίζω», σχολίασε ο Τομ Σαρπ, πρόεδρος της AKC Reunite – υπηρεσίας αποκατάστασης χαμένων κατοικίδιων- στο USA Today. «Αυτό είναι υπέροχο», τόνιζε.

Ο Ριτζ αναρρώνει ήδη από τα τραύματά του, τα οποία τελικά ήταν αντιμετωπίσιμα, απολαμβάνει χρόνο στην αγαπημένη του καρέκλα και λαμβάνει όλη την προσοχή!